Ο Γιάννης Παπαγεωργίου και ο Αστικός Λαϊκός Πολιτισμός του

Την προηγούμενη δεκαετία θα συναντούσες τον Γιάννη Παπαγεωργίου σε κουτούκια, ψαγμένες μουσικές σκηνές και κυριακάτικες μαζώξεις, κυρίως στη Θεσσαλονίκη. Συνήθως με μια κιθάρα και τη φωνή του, παρέα με φίλους ή στη συνοδεία guest μουσικών από την Αθήνα. Η μουσική στη ζωή του υπήρχε από πάντα. Από τα οικογενειακά γλέντια με αυτοσχέδιο τρόπο συμμετοχής μέχρι τις σχολικές εκδηλώσεις, τους μαθητικούς διαγωνισμούς, τις ερασιτεχνικές μπάντες.

Μετά ήρθαν οι σπουδές στη μουσική, αρχικά στο πιάνο και στα θεωρητικά και έπειτα στην κιθάρα. Σήμερα, ο Γιάννης Παπαγεωργίου, στην Αθήνα πλέον, συνθέτει, γράφει στίχους και διδάσκει λαϊκή κιθάρα. Και μας συστήνει τον νέο του δίσκο «Σκορπάω».

«Η παραγωγή και κυκλοφορία ενός δίσκου είναι μια πρόταση, μια κατάθεση προσωπική, τόσο από αισθητική και καλλιτεχνική πλευρά όσο και από δημιουργική, συνθετική και κυρίως στιχουργική, μια άποψη για τα πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας, σήμερα, τώρα!»


«Ο Γλάρος και ο Άνθρωπος»

«Μόλις έχω νοικιάσει μια γκαρσονιέρα στα Πετράλωνα και από την πρώτη κιόλας εβδομάδα που έχω μπει στο σπίτι συμμετέχω στην “Ταράτσα του Φοίβου”, την παράσταση που παρουσίαζε ο Φοίβος Δεληβοριάς. Εκείνο το διάστημα έχω ήδη ηχογραφήσει τον πρώτο μου δίσκο και είμαι σε αναζήτηση κάποιας δισκογραφικής εταιρείας για να κυκλοφορήσω τα τραγούδια μου. Στην “Ταράτσα” με είδε να τραγουδώ το τραγούδι μου “Ο Γλάρος και ο Άνθρωπος” ένας ραδιοφωνικός παραγωγός, ο Χρήστος Παπαμιχάλης. Αφότου γνωριστήκαμε λοιπόν, με σύστησε στους ανθρώπους της δισκογραφικής εταιρείας Minos EMI, και έτσι κυκλοφόρησε ο δίσκος “Από τη Σιωπή στη Σιωπή” το 2018».


«Σκορπάω»

Ο νέος του δίσκος φέρει τον τίτλο «Σκορπάω» και είναι δανεισμένος από το ομότιτλο τραγούδι. Πρόκειται για τη δεύτερη ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά, η οποία αποτελείται από 11 ξεχωριστά τραγούδια, 11 διαφορετικές ιστορίες, οι οποίες γράφτηκαν σε διαφορετικό χρόνο και πλαίσιο. Αυτό που ενώνει, όμως, όλα αυτά τα τραγούδια είναι συνολικά η παραγωγή του δίσκου, οι συνεργάτες που έπαιξαν σε αυτόν, τα όργανα που χρησιμοποιήθηκαν στην ενορχήστρωση, οι κοινές ανάγκες και επιθυμίες που δημιουργήθηκαν και βρήκαν καταφύγιο μέσα σε αυτά τα τραγούδια.

«Όσο κι αν ακούγεται κοινότοπο, η παραγωγή και κυκλοφορία ενός δίσκου, ειδικά στις μέρες μας που όλα τρέχουν με ασύλληπτη ταχύτητα, είναι μια πρόταση, μια κατάθεση προσωπική, τόσο από αισθητική και καλλιτεχνική πλευρά όσο και από δημιουργική, συνθετική και κυρίως στιχουργική, μια άποψη για τα πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας, σήμερα, τώρα!»

«Λαϊκή είναι η κιθάρα έτσι όπως χρησιμοποιήθηκε, τοποθετήθηκε και κυριάρχησε στο εγχώριο λαϊκό τραγούδι, σε επίπεδο τεχνικό, κατασκευαστικό, ρεπερτοριακό αλλά και σε επίπεδο οργανοπαικτών».

H Λαϊκή Κιθάρα και ο Αστικός Λαϊκός Πολιτισμός

Ο Γιάννης Παπαγεωργίου διδάσκει λαϊκή κιθάρα. Κι αν αυτό ως άκουσμα παραπέμπει σε μπουζούκια και λαϊκά στέκια, δηλαδή κάτι όχι και τόσο έντεχνο όσο με έχει συνηθίσει, ο Γιάννης σπεύδει με διευκρινίσεις:

«Λαϊκή είναι η κιθάρα έτσι όπως χρησιμοποιήθηκε, τοποθετήθηκε και κυριάρχησε στο εγχώριο λαϊκό τραγούδι, σε επίπεδο τεχνικό, κατασκευαστικό, ρεπερτοριακό αλλά και σε επίπεδο οργανοπαικτών. Είναι το όργανο εκείνο που υπάρχει ανελλιπώς τα τελευταία 100 χρόνια στη δισκογραφία αλλά και στο πάλκο του ελληνικού τραγουδιού. Είναι τις περισσότερες φορές το συνοδευτικό όργανο που υπηρετεί αρμονικά και ρυθμικά τη ροή ενός τραγουδιού, ενώ υποστηρίζει παράλληλα τις μελωδικές γραμμές των σολιστικών οργάνων της εκάστοτε ορχήστρας, όπου αυτό είναι απαραίτητο».

«Ο αστικός-λαϊκός πολιτισμός, όπου αναπτύσσεται η λαϊκή κιθάρα, αναφέρεται σε ευρύ φάσμα τραγουδιών και είδους μουσικής, το οποίο αναπτύχθηκε στα μεγάλα ή μικρότερα αστικά κέντρα και όχι στην ύπαιθρο, εκεί δηλαδή που ευδοκίμησε περισσότερο η δημοτική μουσική. Αναφερόμαστε, δηλαδή, στα σημερινά τραγούδια που κουβαλάνε ασυνείδητα την πληροφορία του παλιού, προσαρμοσμένα πάντοτε στις σημερινές ανάγκες και ιδιαιτερότητες. Περισσότερο στο μουσικορυθμικό μέρος. Άλλωστε, σήμερα η μουσική εξελίσσεται πιο εύκολα και γρήγορα. Ωστόσο, θεωρώ πως με τα χρόνια εκλείπει η συλλογικότητα στο κομμάτι της δημιουργίας, το οποίο ίσως παλιότερα να έβρισκε πρόσφορο έδαφος λόγω του διαφορετικού τρόπου ζωής των ανθρώπων».

«Κώστας Σκαρβέλης» – Το Βιβλίο

Μεταξύ άλλων, το όνομα του Γιάννη Παπαγεωργίου βρίσκεται και στην υπογραφή ενός βιβλίου. Αφορμή για τη συγγραφή του ήταν οι μεταπτυχιακές σπουδές στην εγχώρια αστική λαϊκή μουσική και σε αυτό ο «Κώστας Σκαρβέλης» μελετήθηκε ως ένας από τους σημαντικότερους τραγουδοποιούς της εποχής του ρεμπέτικου. «Με την ολοκλήρωση των σπουδών, συνέχισα να καταγράφω όλα του τα τραγούδια σε παρτιτούρα, που έπειτα από επτά χρόνια εξελίχθηκε σε βιβλίο στο οποίο μπορεί κανείς να δει την πλήρη δισκογραφική του εργασία, τόσο σε επίπεδο παρτιτούρας όσο και στο στιχουργικό κομμάτι αλλά και το φωτογραφικό υλικό των δίσκων του».

Ο Γιάννης Παπαγεωργίου μόλις κυκλοφόρησε τον νέο του δίσκο με τον τίτλο «Σκορπάω» από τη Minos Emi και επιστρέφει στη μουσική σκηνή του Ίλιον Plus για να τον παρουσιάσει επί σκηνής. Το βιβλίο του «Κώστας Σκαρβέλης – Το Έργο του» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Music Corner.

Πληροφορίες

3 και 17 Φεβρουαρίου στις 22:00 | Ίλιον Plus: Κοδριγκτώνος 17, Αθήνα, τηλ. 210 8824383 | Γενική είσοδος: 10 ευρώ | Προπώληση εισιτηρίων: viva.gr και στο παραδοσιακό καφενείο «Οι Θεσσαλοί» (Μελενίκου 2, Βοτανικός)

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

«Πέρα Από τη Θάλασσα» | Ο Παύλος Παυλίδης Συναντά τον Γιάννη Μαρκόπουλο

Picco | Στην Αγορά Μοδιάνο για Αυθεντική Pinsa Romana

Πήγαμε στο Σπίτι των Smiths για να δούμε τη «Φαλακρή Τραγουδίστρια» από τους Loxodox

 

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Storyteller
Storyteller

Η Λώρα Αργυροπούλου ασχολείται με την επικοινωνία και το στρατηγικό μάρκετινγκ με ειδίκευση στον τουρισμό και τα events. Μεταξύ Ελλάδας και εξωτερικού κάνει αυτό που της αρέσει περισσότερο: να συναντάει ανθρώπους ή να κάνει τους ανθρώπους να συναντιούνται.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+