Ο Γιατρός Μου Είπε: “Είσαι Θετική Αλλά Δεν θα Νοσήσεις”

Κόλλησα τον νέο κορονοϊό την πιο ακατάλληλη στιγμή της ζωής μου. Ενώ βρισκόμουν σε νοσοκομείο σε ξένη χώρα, πέντε μέρες μετά από ένα σοβαρό χειρουργείο. Ο γιατρός μου ανακοίνωσε ότι έπρεπε να μου κάνουν το τεστ, επειδή νόσησε η ασθενής με την οποία μοιραζόμουν το ίδιο δωμάτιο. Και όταν με ενημέρωσε λίγες ώρες αργότερα ότι το τεστ μου ήταν θετικό, βλέποντας το γεμάτο φόβο και απελπισία βλέμμα μου, μου είπε: “Μη φοβηθείς περισσσότερο από όσο πρέπει. Είναι πάρα πολύ πιθανό να μη νοσήσεις, επειδή τη στιγμή της διεξαγωγής του τεστ δεν έχεις εκδηλώσει συμπτώματα”.

Ναι καλά… σκέφτηκα από μέσα μου, με τους συναγερμούς να χτυπάνε κόκκινο στον εγκεφαλό μου. Μου το λέει αυτό για να μην πανικοβληθώ.

Κι όμως η πιθανή πρόγνωση που μου έδωσε ήταν σωστή. Δεν εκδήλωσα κανένα σύμπτωμα. Τις επόμενες ημέρες όμως και μέχρι το επόμενο τεστ μου να βγει αρνητικό χρειάστηκε να μείνω σε νοσοκομειακή απομόνωση.

Ήταν άραγε διασταυρωμένη η πληροφορία που μου είπε ο γιατρός; Σκεφτόμουν ως δημοσιογράφος. Ή μου το είπε παρηγορητικά, καθησυχαστικά και ανακουφιστικά, για να μειώσει τον πανικό που θα μπορούσε (δικαιολογημένα λόγω της κατάστασής μου) να με κυριεύσει; Τελικά, επιστρέφοντας σπίτι σώα και αβλαβής, αν και ψυχικά επιβαρυμένη από την απομόνωση, έλεγξα τις τελευταίες πληροφορίες από το ιατρικό ρεπορτάζ διαπιστώνοντας ότι ο γιατρός ήταν… διαβασμένος.

Γιατί παρόλο που η πορεία των ασθενών, που είναι ασυμπτωματικοί τη στιγμή της θετικής εξέτασης PCR από ρινοφαρυγγικό ή στοματοφαρυγγικό επίχρισμα, δεν έχει μελετηθεί πλήρως μέχρι σήμερα, μια νέα μελέτη επιβεβαιώνει ένα καθησυσηχαστικό συμπέρασμα:

Πάνω από τους μισούς ασθενείς που διαγιγνώσκονται θετικοί για τον SARS-CoV-2 και είναι ασυμπτωματικοί τη στιγμή της εξέτασης δεν αναπτύσσουν συμπτώματα της COVID-19.

Αυτό ήταν το συμπέρασμα πρόσφατης μελέτης που δημοσιεύθηκε στο πλέον έγκριτο ιατρικό περιοδικό New England Journal of Medicine.

Τι έδειξε η μελέτη

Στη νέα έρευνα μελετήθηκαν 4779 πεζοναύτες που ήταν πλήρωμα στο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ Τheodore Roosevelt. Η μέση ηλικία τους ήταν 27 έτη (εύρος 18-59 έτη) και το 78% ήταν άντρες. Σε διάστημα 55 ημερών, οι 1271 (26.6%) πεζοναύτες βρέθηκαν να έχουν θετική PCR εξέταση για τον κορωνοϊό SARS-CoV-2. Aπό τους 1271, οι 293 (22%) ήταν συμπτωματικοί τη στιγμή της εξέτασης, ενώ οι υπόλοιποι 978 (77%) ήταν ασυμπτωματικοί. Από τους 978 αυτούς ασυμπτωματικούς πεζοναύτες τη στιγμή της εξέτασης, οι 572 (58.4%) δεν ανέπτυξαν ποτέ συμπτώματα κατά τη διάρκεια των 10 εβδομάδων που ήταν ο χρόνος παρακολούθησής τους. Αυτοί που ανέπτυξαν συμπτώματα είχαν κατά κύριο λόγο ήπια νόσο, καθώς μόνο το 1,7% αυτών χρειάστηκε νοσηλεία, το 0,3% αυτών διασωληνώθηκε και μόνο ένας κατέληξε.

Πάνω από τους μισούς ασθενείς που διαγιγνώσκονται θετικοί για τον SARS-CoV-2 και είναι ασυμπτωματικοί τη στιγμή της εξέτασης δεν αναπτύσσουν συμπτώματα της COVID-19.

Τα μέτρα προστασίας, παρά ταύτα, πρέπει να τηρούνται

Συμπερασματικά, οι ασυμπτωματικοί ασθενείς κατά τη στιγμή της διάγνωσης του SARS-CoV-2 έχουν σημαντικές πιθανότητες να μην εμφανίσουν συμπτώματα της λοίμωξης, ενώ μεταδίδουν τον ιό κατά τη διάρκεια της θετικότητός τους.

Ένα συμπέρασμα που σίγουρα μπορεί να μειώσει τον φόβο μας για τον ιό αλλά δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να χαλαρώσει την υπευθυνότητά μας απέναντι στα μέτρα προστασίας. Με λίγα λόγια, κρατάμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι μειώνει το άγχος μας για τον ιό, όμως συνεχίζουμε να συμπεριφερόμαστε ώριμα και υπεύθυνα για την προστασία τη δική μας και όλων των άλλων.

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες τους Καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευάγγελο Τέρπο και Θάνο Δημόπουλο (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Το άρθρο της Φλώρας Κασσαβέτη δημοσιεύτηκε στο Thriveglobal.gr στις 2 Δεκεμβρίου

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αποστολή του Thrive Global είναι να τερματίσει την επιδημία του στρες και της εξουθένωσης προσφέροντας επιστημονικές, εφαρμόσιμες λύσεις που ενισχύουν την ευεξία και μαζί την αποδοτικότητα και σε βοηθούν να αλλάξεις πεποιθήσεις και συμπεριφορές και να περάσεις από τη θεωρία στην πράξη, διαμορφώνοντας νέες συνήθειες προκειμένου να κατακτήσεις την πολυπόθητη ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Ιδρύθηκε από την Arianna Huffington στις ΗΠΑ το 2016 και, μέσα σε ένα χρόνο, κατάφερε να γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στα προγράμματα ευεξίας, έχοντας πελάτες που διακρίνονται για το εργασιακό τους περιβάλλον. Στην Ελλάδα λειτουργεί από το 2018 και είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια καινοτομία έρχεται στην χώρα μας, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα. Μάθε περισσότερα στο www.thriveglobal.gr.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+