Πάνε 20 μέρες από το Σαββατοκύριακο που η Αθήνα είχε την τιμητική της στο παγκόσμιο δρομικό στερέωμα με τον 41ο Μαραθώνιο. Χιλιάδες δρομείς από όλο τον κόσμο βρέθηκαν στην πρωτεύουσα για να τρέξουν στην «αυθεντική διαδρομή», με απώτερο σκοπό τον τερματισμό στο Καλλιμάρμαρο.
Φέτος ήταν η 14η συνεχόμενη φορά που κάλυψα ως φωτογράφος τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας και αν κάτι μου επιβεβαιώθηκε για ακόμη μια φορά είναι ότι κανένας μαραθώνιος δεν είναι ίδιος με τους προηγούμενους και ότι κάθε φορά, όσους τερματισμούς και να απαθανατίσω, νιώθω την ίδια συγκίνηση.
Ωστόσο, μέρος των φωτογραφιών, που, φτιάχνοντας τα αρχεία μου μέρες μετά, ξεχωρίζω γιατί «διηγούνται» κάποιες άλλες ιστορίες, πέρα από τις δρομικές, δεν αφορούν τους ίδιους τους μαραθωνοδρόμους. Ο Μαραθώνιος της Αθήνας, όπως και κάθε άλλη μεγάλη διοργάνωση, προϋποθέτει κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας ή του αγώνα τη συμμετοχή πολλών ανθρώπων. Είναι φωτογραφίες που αγαπώ εξίσου και, γι’ αυτό, θέλω να μοιραστώ μαζί σας.
Όσοι βρέθηκαν στο Καλλιμάρμαρο περιμένοντας συγγενείς και φίλους που συμμετείχαν στον αγώνα ή θέλοντας απλώς να εμψυχώσουν και να χειροκροτήσουν τους μαραθωνοδρόμους, αλλά και εκείνοι που έβλεπαν πλάνα από την τηλεόρασή τους, σίγουρα θα παρατήρησαν το μεγάλο πλήθος εκείνων που υπηρετούσαν τη διοργάνωση.
Αλλά ποιοι είναι όλοι αυτοί οι άνθρωποι πίσω από τον τερματισμό και τι δουλειά κάνουν εκεί; Ας τους περιγράψουμε μέσα από 7 φωτογραφίες.
7 Φωτογραφίες, 7 Ιστορίες
Οι χιλιάδες εθελοντές κατανέμονται σε όλο το μήκος του Μαραθωνίου, αλλά και στον τερματισμό, για να βοηθήσουν και να κατευθύνουν τους δρομείς προς την έξοδο και να τους προσφέρουν το μετάλλιο της συμμετοχής. Χωρίς τους εθελοντές δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί καμία μεγάλη διοργάνωση παγκοσμίως.
Οι φωνές του Μαραθωνίου. Οι άνθρωποι που ακούμε από τα ηχεία να εμψυχώνουν τους δρομείς κατά την είσοδό τους στο Στάδιο, αλλά και που μας δίνουν χρήσιμες πληροφορίες για τους elite δρομείς του αγώνα και την ιστορία του Μαραθωνίου γενικότερα.
Το ιατρικό προσωπικό, που είναι έτοιμο να επέμβει σε μικρότερα ή σοβαρότερα περιστατικά.
Η διοικητική και τεχνική ηγεσία του ΣΕΓΑΣ. Από την πρόεδρο Σοφία Σακοράφα, τον αντιπρόεδρο Κώστα Κεντέρη, τον γενικό διευθυντή Σωτήρη Κυρανάκο και πλήθος άλλοι είναι εκεί όχι μόνο για να διασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα, αλλά και για να χειροκροτήσουν, να αγκαλιάσουν και να τιμήσουν τους δρομείς που τερματίζουν.
Το Γραφείο Τύπου του ΣΕΓΑΣ και οι δημοσιογράφοι που δουλεύουν για τον αγώνα ανεβάζουν άμεσα κείμενα και εικόνες κατά τη διάρκειά του και μας πληροφορούν για τα αποτελέσματα σε live χρόνο.
Τα συνεργεία καθαρισμού που φροντίζουν να παραμένει καθαρό το μνημείο κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το τέλος της διέλευσης των 70.000 δρομέων.
Τέλος, εμείς οι φωτογράφοι, που πασχίζουμε να αποτυπώσουμε την ατμόσφαιρα εντός και εκτός σταδίου, τα συναισθήματα των αθλητών, τις αντιδράσεις των θεατών και την προσπάθεια όλων αυτών που συμβάλλουν σε αυτό το μεγάλο γεγονός.
Εύχομαι σε όλους όσους δούλεψαν για την άψογη διοργάνωση του Μαραθωνίου «και του χρόνου», με την ίδια όρεξη!
Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:
Μαραθώνιος Αθήνας: Η (Αυθεντική) Γιορτή του Δρομικού Κινήματος