Ο Συλλέκτης του Soloup στο Μουσείο Μπενάκη

Στο γιορτινό e-book της αθηΝΕΑς προτείναμε 12 τίτλους βιβλίων, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Ίκαρος. Ένας από αυτούς που κέντρισαν το δικό μου ενδιαφέρον λίγο παραπάνω από τους άλλους, ήταν ο “Συλλέκτης” του Soloup, καθώς τα graphic nοvels έχουν τον τρόπο, χάριν ίσως της εικονογράφησής τους, να σε τραβάνε κοντά τους, ειδικά όταν έχεις μεγαλώσει με Asterix, Lucky Luke, Isnogood και τη Βαβέλ. Ευχαριστήθηκα λοιπόν πραγματικά τον Συλλέκτη, τον οποίο διάβασα σε ελάχιστο χρόνο. Με συγκίνησε, μου θύμισε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα χωρισμένα ζευγάρια, όταν υπάρχουν στη μέση ένα ή περισσότερα παιδιά, αλλά και όλους τους μπαμπάδες που τελικά, με τον καιρό, αποδείχτηκε ότι ήταν “καλοί λύκοι”.

O Συλλέκτης αποτελείται από μια σειρά από διηγήματα, 6 ιστορίες που μέσα από το πενάκι και το κείμενο του Soloup -κατά κόσμο Αντώνη Νικολόπουλο- δένουν όμορφα σε μία. Μέσα σε αυτές παρακολουθούμε να συμπυκνώνονται πολλά νοήματα, αλληγορίες, αλλά και οι καθημερινές στιγμές των πρωταγωνιστών.

Ο Soloup δεν μας χαρίζεται. Ρίχνει το μελάνι του στις δυσκολίες των χωρισμένων γονιών και στις αποφάσεις των δικαστηρίων που “κόβουν”, σαν άλλοι Σολωμώντες, τα παιδιά στη μέση. Φέρνει στο προσκήνιο τις απώλειες που βιώνουμε και που αφήνουν μια μαύρη τρύπα πάνω μας, ορατή και αόρατη μαζί.

Ο Διονύσης αναζητά την επαφή με την κόρη του, ύστερα από έναν τραυματικό χωρισμό. Μετατρέπεται άθελά του σε κακό λύκο, μα γύρω του ο κόσμος συνεχίζει και οι παράλληλες ιστορίες έχουν αυτόν και την οικογένεια του -ή πιο σωστά την πρώην οικογένειά του- ως επίκεντρο . Η Κοκκινοσκουφίτσα, ο Kafka, η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων και ο Πλάτωνας, με την αλληγορία της ιερής σπηλιάς, δένουν άψογα μέσα στο κείμενο, φτιάχνοντας μιαν όμορφη παρέα, με τα σκίτσα του Soloup να λειτουργούν κινηματογραφικά, κάνοντας ζουμ στους ήρωες ή σε μικρά αντικείμενα.

Ο Soloup πάντως δεν μας χαρίζεται. Μιλάει για το μαύρο σκύλο, την κατάθλιψη, μιλάει για τη μοναξιά της πόλης, αλλά και τις χαμένες ευκαιρίες για συμφιλίωση. Ρίχνει το μελάνι του στις δυσκολίες των χωρισμένων γονιών και στις αποφάσεις των δικαστηρίων που “κόβουν”, σαν άλλοι Σολωμώντες, τα παιδιά στη μέση. Φέρνει στο προσκήνιο τις απώλειες που βιώνουμε και που αφήνουν μια μαύρη τρύπα πάνω μας, ορατή και αόρατη μαζί.

Ήρθε η ώρα, όμως, ο Συλλέκτης να πάρει και μια άλλη μορφή. Στην έκθεση που διοργανώνει το Μουσείο Μπενάκη στο κτίριο της οδού Πειραιώς θα βρείτε πολλά από τα καρεδάκια του Soloup στους τοίχους, το Διονύση μαζί με το φίλο του, τον μαύρο σκύλο, φτιαγμένους από χαρτοπολτό, αλλά και υλικό από τη δημιουργία του βιβλίου. Ακόμα, καμβάδες με ακρυλικά εμπνευσμένα από το graphic novel, πεταλούδες origami, αλλά και δύο βιντεάκια. Το 1ο, με τις φωνές των ηθοποιών Ειρήνης Αϊβαλιώτου και Καλής Δάβρη, σε διδασκαλία Αγνής Χιώτη, σχετίζεται με το τρίτο κεφάλαιο του βιβλίου, όπου πρωταγωνιστούν η Φωτεινή και η γιαγιά της. Το 2ο αποτελεί τρέιλερ του graphic novel, σε μουσική των Drums & Voice Jazztronica Duet.

Η έκθεση εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 17 Μαρτίου. Ο συγγραφέας θα βρίσκεται σε αυτήν το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου και το Σάββατο 9 Μαρτίου στις 11:00 για μια διαφορετική ξενάγηση. Περισσότερες πληροφορίες, εδώ.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
EX LIBRIS
EX LIBRIS

Ο Άρης Γαβριελάτος είναι κοινωνιολόγος με μεταπτυχιακές σπουδες στον Κοινωνικό Αποκλεισμό και το Φύλο. Αρθρογραφεί για βιβλία, θέατρο και μουσική, ενώ αγαπημένο του hobby είναι το ορεινό τρέξιμο.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+