Ωδή στο Κεφαλλονίτικο Terroir: Τα Ροζέ του Νησιού

Ανέκαθεν το αμπέλι θεωρείτο ιερό σύμβολο στην Κεφαλλονιά, καθώς και τοπόσημο, που όχι μόνο χαρακτηρίζει το τοπίο της, αλλά και επηρεάζει την κουλτούρα του νησιού. Δεν είναι τυχαίο πως η Ρομπόλα αναφέρεται για πρώτη φορά γραπτώς το 1520 σε απογραφή της εκκλησιαστικής περιουσίας και λίγα χρόνια αργότερα, το 1547, σε επιστολή προς τον Λατίνο επίσκοπο του νησιού.

Με επίκεντρο τον Αίνο, το πιο ψηλό βουνό στα Επτάνησα, που φτάνει τα 1.632 μέτρα, το νησί έχει μεγάλο ορεινό όγκο, πράσινο και ποικιλία μικροκλιμάτων, με άφθονες βροχοπτώσεις τον χειμώνα και μια μακρά, ξηρή και ηλιόλουστη περίοδο ωρίμανσης το καλοκαίρι. Σε συνδυασμό με τα ασβεστολιθικά πετρώματα, παρουσιάζει τις ιδανικές συνθήκες για την παραγωγή σταφυλιών άψογης ωρίμανσης, με ισορροπημένη οξύτητα και καθαρότητα στην έκφραση της εκάστοτε ποικιλίας.

Οι οινοποιοί του νησιού παράγουν μοναδικές τοπικές ποικιλίες, όπως την «κοντέσα» του Ιονίου, τη Ρομπόλα, τη δυναμική Μαυροδάφνη, το τανικό λευκό Βοστυλίδι, το πολυδύναμο Ζακυνθινό, το αρωματικό Μοσχάτο, την ποιοτική Μοσχατέλα και άλλες, καθεμία με ξεχωριστό οινολογικό ενδιαφέρον.

Οι «τρελοί» Κεφαλλονίτες φημίζονται για τη δύναμη των αμπελουργών τους χρόνια τώρα, από την εποχή των Βενετσιάνων έβγαζαν κρασί κυριολεκτικά μέσα από την πέτρα – εξού και το γνωστό vino di sasso (κρασί της πέτρας). Οι οινοποιοί του νησιού παράγουν μοναδικές τοπικές ποικιλίες, όπως την «κοντέσα» του Ιονίου, τη Ρομπόλα, τη δυναμική Μαυροδάφνη, το τανικό λευκό Βοστυλίδι, το πολυδύναμο Ζακυνθινό, το αρωματικό Μοσχάτο, την ποιοτική Μοσχατέλα και άλλες, καθεμία με ξεχωριστό οινολογικό ενδιαφέρον.

Στο event «Drink Pink», που διοργανώθηκε στον Κήπο του Νάπιερ στο Αργοστόλι, συναντήσαμε τους ανθρώπους των 6 οινοποιείων του Συνδέσμου Οινοποιών Κεφαλλονιάς και δοκιμάσαμε τα ροζέ κρασιά τους. Έτσι, είχαμε την ευκαιρία να τα γνωρίσουμε καλύτερα και να μάθουμε την ιστορία τους.

Κεφαλλονίτικο Ροζέ: «Drink Pink» σε 6 Οινοποιεία

Οινοποιείο Σαρρής | Dry Rose 2021

Το Dry Rose του Οινοποιείου Σαρρή είναι ένα πολύ ελαφρύ ροζέ, από 100% Μαυροδάφνη με κόκκινα φρούτα (κυρίως φράουλες), προερχόμενο από το Ληξούρι. Ο Βασίλης Γρούμπος, οινολόγος του οινοποιείου, με περηφάνια μας μίλησε για τη διαδικασία της φυσικής οινοποίησης χωρίς οινολογικά πρόσθετα, την ελάχιστη χρήση θειώδους και την απουσία φιλτραρίσματος. Τα αμπέλια του Οινοποιείου Σαρρή βρίσκονται σε ορεινές περιοχές με φτωχά χαλικώδη εδάφη ασβεστολιθικής προέλευσης, με αποδόσεις που δεν ξεπερνούν τα 300 κιλά ανά στρέμμα. Τα φροντίζουν με ελάχιστες παρεμβάσεις, αφήνοντας το μικροκλίμα να εκφραστεί φυσικά.

Μας κέρδισε τόσο η light γεύση του, ό,τι πρέπει για καλοκαιρινές στιγμές ξεκούρασης με παρέα, όσο και η όψη του. Η αισθητική και το design του μπουκαλιού, η ευκολία με την οποία ανοιγόκλεινε, αλλά και η εικόνα του μέσα στον πάγο έμοιαζε ονειρεμένη ένα τόσο θερμό αυγουστιάτικο απόγευμα. Επίσης, το ότι είναι περιορισμένης παραγωγής μας έκανε να θέλουμε να ζητάμε συνεχώς «λίγο ακόμα».

Οινοποιείο Χαριτάτος | Οίνος Ροζέ Ξηρός 2021

Ο  Χαρίτος Χαριτάτος, που μας παρουσίασε αυτοπροσώπως το ροζέ του οινοποιείου του, στην ερώτηση «γιατί είναι ξεχωριστό αυτό το κρασί» μας απάντησε «γιατί το φτιάχνουν ξεχωριστοί άνθρωποι σε ένα πολύ ξεχωριστό terroir όπως αυτό της Κεφαλλονιάς», στο οποίο πιστεύει με κλειστά τα μάτια.

Η ποικιλία του ξηρού ροζέ του Οινοποιείου Χαριτάτου είναι 100% Μαυροδάφνη. Πρόκειται για μονοποικιλιακό οίνο με ισορροπημένη οξύτητα και φρεσκάδα που μπορεί να κρατήσει για 2 χρόνια. Ο αλκοολικός του βαθμός είναι 13, που σημαίνει πως μπορούμε να το δοκιμάσουμε με πολλά φαγητά – ταιριάζει ιδιαίτερα με ζυμαρικά, λαδερά, γεμιστά, φασολάκια, μακαρόνια.

Λαμβάνοντας υπόψη μας την αιωνόβια παράδοση της οικογένειας Χαριτάτου, που φτάνει πίσω στον 14ο αιώνα, σε έναν αμπελώνα που δεν άλλαξε ποτέ χέρια, το ροζέ τους μας έστειλε ηχηρό μήνυμα ποιότητας.

Οινοποιείο Σκλάβος | Alchymiste Ροζέ 2021

Με καταγωγή τα Ντομάτα της Λειβαθούς, η οικογένεια Σκλάβου είναι σταθερός παράγοντας στον τομέα του κρασιού. Ναυτικοί καραβοκύρηδες, το 1700 μετανάστευσαν στην Οδησσό της Ρωσίας για να ασχοληθούν με τη διακίνηση σταριού με τα ιδιόκτητα εμπορικά τους πλοία. Μετά την Επανάσταση του 1917 στη Ρωσία, ο παππούς τους επιστρέφει στην Κεφαλλονιά, όπου στο ιδιόκτητο κτήμα του στα Κεχριά της Πάλλης φυτεύει τα πρώτα του αμπέλια.

Ο low profile Ευρυβιάδης Σκλάβος μας διηγείται την ιστορία των προγόνων του, καθώς βάζει στα ποτήρια μας το ροζέ Alchymiste. Ο ροδίζων αυτός οίνος προέρχεται από τη συνοινοποίηση Μαυροδάφνης Κεφαλονιάς και Μοσχατέλας (50% – 50%).

Απολαύσαμε τον πλούσιο αρωματικό χαρακτήρα του, την ισορροπημένη οξύτητα και μια επίγευση ολοκληρωμένη. Διακρίναμε τανίνες της Μαυροδάφνης και ένα πιο σκούρο χρώμα από το τυπικό για ροζέ κρασί. Ακόμα, μας άρεσε η ιδέα του φυσικού βιολογικού κρασιού, μέσω του οποίου αναδεικνύονται όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του αμπελώνα. Στόχος του κυρίου Σκλάβου για την επόμενη πενταετία είναι η καθιέρωση της βιολογικής-βιοδυναμικής καλλιέργειας σε όλα τα κρασιά του.

Οινοποιείο Gentilini | Notes Ροζέ 2021

Ο κύριος Πέτρος Μαρκαντωνάτος μας καλωσόρισε θερμά στην οινική του πραγματικότητα με το Notes Ροζέ. Μαζί με τη σύζυγό του, Μαριάννα Κοσμετάτου, κρατούν τα ηνία του οινοποιείου Gentilini. Ιδρύθηκε στην Κεφαλλονιά από τον Σπύρο Κοσμετάτο (πατέρα της Μαριάννας Κοσμετάτου) και του αποδόθηκε η συγκεκριμένη ονομασία προς τιμήν της «νονάς» (γιαγιάς) του, Marianna Gentilini, τελευταία απόγονo τοπικής αρχοντικής οικογένειας με ενετικές ρίζες.

Το Notes Ροζέ παράγεται από Μοσχοφίλερο (90%), με μικρή ποσότητα Syrah (10%). Ισορροπημένο, με έντονα αρώματα ροδοπέταλων, γιασεμιού, κερασιού και βατόμουρου, μας δρόσισε με τις οξύτητές του και τη φρουτώδη γεύση του. «Το απόλυτο καλοκαιρινό hit!» ακούστηκε από συνδαιτυμόνες του tasting event λίγο πιο πίσω.

Οινοποιείο Πετρακόπουλος | Roz 2021

Σειρά είχε το μονοποικιλιακό Roz έτους 2021 του Οινοποιείου Πετρακόπουλου, από Μαυροδάφνη με ΠΓΕ τις πλαγιές του όρους Αίνου. Σύμφωνα με τον μύθο, η Μαυροδάφνη είναι το αμπέλι που φύτεψε ο βασιλιάς του νησιού Κέφαλος για να θυμάται την πατρίδα του, την Αθήνα. Έτσι, καλλιέργησε το κλήμα στην περιοχή που ονόμασε «Αθηναία Γης», τη σημερινή Θηνιά Κεφαλλονιάς. Παρότι η ποικιλία είναι γνωστή στην Ελλάδα για τη γλυκιά της έκφραση, η οινική παράδοση της Κεφαλλονιάς ακολουθεί την ξηρή οινοποίηση της Μαυροδάφνης.

Ο κύριος Νίκος Πετρακόπουλος, απόγονος των Μελισσηνών (επιφανής οικογένεια του Βυζαντίου) και των Σολομών (από τις παλαιότερες οικογένειες της Βενετίας) έχει στο DNA του την παραγωγή του οίνου και ανακαλεί με ενθουσιασμό μια χαρούμενη εικόνα της δεκαετίας του ’90, όταν έβαφαν τα χέρια τους μελανά κατά την εκχύλιση της Μαυροδάφνης.

Οινοποιείο Ορεάλιος Γη | Linos Rose

Κλείσαμε με το Linos Rose από την Ορεάλιο Γη, ποικιλίας επίσης Μαυροδάφνη. Η Ορεάλιος Γη είναι ο Συνεταιρισμός Ρομπόλας Κεφαλλονιάς, που έχει στόχο και όραμα να ανεβάζει συνεχώς τον πήχη της οινικής τέχνης. Το όνομα «Ορεάλιος Γη» (όρος & αλς = θάλασσα) περιγράφει το terroir της Κεφαλλονιάς, έναν ορεινό όγκο περιτριγυρισμένο από θάλασσα, όπως μας εξήγησε ο κύριος Κώστας Μπαζίγος, διευθυντής του συνεταιρισμού και του οινοποιείου.

«Στην Κεφαλλονιά κάνουμε τις Μαυροδάφνες ξηρές, φρουτώδεις, αρωματικές και ιδανικές για φαγητό. Η Μαυροδάφνη Κεφαλλονιάς είναι ένας κλώνος διαφορετικός από αυτόν της Πελοποννήσου, δίνει πιο δροσερή αίσθηση και πιο… τραγανό χαρακτήρα», συνεχίζει. Διακρίναμε αρώματα κράνμπερι, φράουλας και σμέουρου, καθώς και νότες λευκών ανθέων. Ευχαριστηθήκαμε τη νεανική και δροσερή Μαυροδάφνη που μας πρόσφεραν και μας κινητοποίησε να διερευνήσουμε περαιτέρω τι εστί Μαυροδάφνη Κεφαλλονιάς.

Εν Κατακλείδι…

Σήμερα, η Κεφαλλονιά είναι το μοναδικό νησί των Επτανήσων που παράγει κρασιά ΠΟΠ και μάλιστα από 3 ποικιλίες: τη Ρομπόλα, το Μοσχάτο και τη Μαυροδάφνη.

Το νησί μπορεί πολύ εύκολα να αποτελέσει τον επόμενο μεγάλο προορισμό για οινοτουρισμό και μπορεί κάλλιστα να το υποστηρίξει τόσο κλιματικά όσο και από πλευράς γνώσης, τεχνικής και οινοποιείων. Χάρη στα μεγαλειώδη κρασιά του, το νησί μπορεί να καταλάβει μία θέση ανάμεσα στους κορυφαίους οινοτουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως.

Η στιγμή της Κεφαλλονιάς φαίνεται πως έχει έρθει, φτάνει να δοθεί προσοχή (και να γίνουν επενδυτικές ενέργειες) στο κομμάτι του marketing και τη στρατηγικά σωστή προώθηση των κρασιών της, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες στο έπακρο.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Φωτογραφίζοντας τον Τρύγο στο Γιαννακοχώρι και στο Αμύνταιο

Wine Battle: Παλαιός Κόσμος Vs. Νέος Κόσμος

Wine Aristocracy Vs. Commoners ή Αλλιώς Χρειαζόμαστε Τελικά τους Wine Experts;

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Food & Restaurants Editor
Food & Restaurants Editor

Απόφοιτη του Κολλεγίου Αθηνών-Ψυχικού, η Μαρία Λουίζα Βαφειαδάκη σπούδασε Business Management (BA) στο University of York της Αγγλίας και στη συνέχεια έκανε το μεταπτυχιακό της σε International Marketing (MSc) στο King’s College London. Επιπλέον, κατέχει πτυχίο σε Digital Marketing από το ALBA Graduate Business School κι έχει ολοκληρώσει σεμινάρια για το Digital Marketing & E-Commerce στην ΕΕΔΕ. Ξεκίνησε την καριέρα της στο χώρο του marketing και της επικοινωνίας, όπου έχτισε προϋπηρεσία στα τμήματα marketing πολυεθνικών και ελληνικών εταιρειών με διεθνώς καθιερωμένα brand names στους κλάδους του Food & Beverage, της ψυχαγωγίας, της τηλεόρασης και της τεχνολογίας. Σήμερα εργάζεται ως Marketing & Communications Strategist με εξειδίκευση σε Digital Marketing. Tο πάθος της για το χώρο της γαστρονομίας ξεκίνησε από την παιδική της ηλικία. Αρθρογραφεί σε portals γαστρονομίας κι επιμελείται τις στήλες γαστρονομίας σε καταξιωμένα μέσα, εμπλουτίζοντας συνεχώς τις γνώσεις και εμπειρίες της μέσα από τα ταξίδια που τόσο αγαπάει. Στην αθηΝΕΑ μοιράζεται μαζί μας τις εντυπώσεις της από κορυφαία εστιατόρια της Ελλάδας και του εξωτερικού, συνεντεύξεις της από καταξιωμένους Έλληνες και ξένους σεφ και γράφει για σύγχρονα θέματα που αφορούν την τέχνη της γαστρονομίας. Μιλάει άπταιστα τρεις γλώσσες κι έχει ταξιδέψει σε τέσσερις ηπείρους, σε περισσότερες από 15 χώρες.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+