Συναι/no: Οδηγός Κατά της Κακοποίησης των Παιδιών 

Συναι/no

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κακοποίησης των Παιδιών, το Genderhood δημιούργησε έναν ψηφιακό οδηγό για την προστασία των παιδιών υπό το πρίσμα της συναίνεσης. Στο “Συναι/no: Οδηγός για γονείς” παρουσιάζεται η συναίνεση ως δεξιότητα και στάση ζωής που καθορίζει πολλαπλές πλευρές των διαπροσωπικών σχέσεων. Εξασκώντας την καθημερινά δημιουργούνται σταδιακά οι βάσεις για μια κοινωνία ισότητας και σεβασμού προς κάθε ατομικότητα.

Ο οδηγός καλύπτει ερωτήματα σχετικά με τη σημαντικότητα της σωματικής αυτονομίας και των προεκτάσεών της στη συζήτηση για τη συναίνεση και τις τεχνικές πρόληψης κακοποίησης στα παιδιά. Απαντά συνολικά στην ανάγκη σκιαγράφησης των διάφορων πτυχών της συναίνεσης ως εργαλείου για την πρόληψη της κακοποίησης στα παιδιά και την πρόληψη της έμφυλης βίας.

Εκδήλωση

Την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου στις 17:30, το Genderhood διοργανώνει την επίσημη παρουσίαση του ψηφιακού οδηγού για γονείς “Συναι/no: Η συναίνεση ως μέσο πρόληψης της κακοποίησης στα παιδιά”.

Το ψηφιακό υλικό δημιουργήθηκε στo πλαίσιo του Συναι/no, του πρώτου εκπαιδευτικού κουτιού για την πρόληψη της κακοποίησης στα παιδιά, το οποίο αναμένεται να παραχθεί εντός του 2022. Ο οδηγός για γονείς παράχθηκε από τη διεπιστημονική ομάδα του Genderhood, με χρηματοδότηση από την κοινότητα πολιτών που συνεισέφεραν στην καμπάνια crowdfunding με τίτλο “Genderhood: Φτιάχνουμε μαζί ένα κουτί για τη συναίνεση” (Απρίλιος-Μάιος 2021).

Η εκδήλωση, που συνδιοργανώνουν ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και το  Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, θα πραγματοποιηθεί στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα υλοποιηθεί βιωματικό εργαστήριο για γονείς παιδιών 6-12 ετών.

Σκοπός του εργαστηρίου είναι η εξοικείωση των γονιών με τις έννοιες της συναίνεσης και της σωματικής αυτονομίας και η εμπερίεξη αυτών σε καθημερινές πρακτικές. Παράλληλα, επιδιώκεται η ενθάρρυνση των γονιών σε ένα νέο συναινετικό μοντέλο ανάπτυξης των παιδιών. Στη συνέχεια, η διαδραστική φύση των δραστηριοτήτων αποσκοπούν στην ενδυνάμωση των γονιών, παρέχοντας κατάλληλα εργαλεία και εφόδια ώστε να μεγαλώσουν τα παιδιά σε κλίμα συναίνεσης. Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από την εκπαιδεύτρια και υπεύθυνη Έμφυλης Ισότητας & Ενσωμάτωσης της Genderhood, Λαμπρινή Γεωργίου, και θα το συντονίζει η υπεύθυνη Διαχείρισης & Επικοινωνίας της Genderhood, Σοφία Κωνσταντοπούλου.

  • Για εκείνους που επιθυμούν να παρευρεθούν στην εκδήλωση, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την COVID-19, είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης μέσω της παρακάτω φόρμας: https://forms.gle/NGRxC5tfnCKUVD3p6

Η ΑΜΚΕ Genderhood

Από το 2017, η ΑΜΚΕ Genderhood προάγει  την έμφυλη ισότητα και την πρόληψη των έμφυλων στερεοτύπων. Αποστολή του οργανισμού είναι η ενδυνάμωση κοινοτήτων όλων των ηλικιών, με σκοπό να λάβουν τις δεξιότητες ώστε να συνδιαμορφώσουν μια κοινωνία έμφυλης ισότητας. Ο φορέας σχεδιάζει εκπαιδευτικά προγράμματα στο πλαίσιο των δράσεων για το “Παιδί & Πρόληψη”. Παράλληλα, δραστηριοποιείται στους τομείς “Ενδυνάμωση & Ενήλικες”, “Σχολείο & Επιμόρφωση”, “Κοινωνία & Ευαισθητοποίηση”, “Πολιτισμός  & Φύλο”.

Ιστοσελίδα: https://genderhood.org, Facebook: Genderhood Instagram: @genderhoodT 

Tο Ελληνικό Παιδικό Μουσείο

Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο είναι μη κερδοσκοπικό σωματείο, κοινωφελούς χαρακτήρα. Ιδρύθηκε το 1987 στην Αθήνα, με σκοπό να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν όλο τους το δυναμικό, ώστε να γίνουν πολίτες οι οποίοι με σεβασμό στην ατομικότητά τους θα αποκτήσουν και κοινωνική συνείδηση. Απευθύνεται σε όλα τα παιδιά χωρίς εξαίρεση, στις οικογένειες, στη σχολική κοινότητα και σε όλους όσοι ενδιαφέρονται για την πολύπλευρη ανάπτυξη των παιδιών ή σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με αυτά. Από το 1994 δημιούργησε και λειτουργεί το πρώτο Παιδικό Μουσείο στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων.

Ιστοσελίδα: www.hcm.gr,  Facebook: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ / HELLENIC CHILDREN’S MUSEUM

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+