Οι Γυναίκες Φροντίζουν τον Εαυτό τους Πάντα Τελευταίο

Ελεύθερος Χρόνος και Γυυναίκες

Μπαίνοντας στο γυμναστήριο η εικόνα είναι εύγλωττη και σαφής: κάτω από την μπάρα βρίσκονται κυρίως άντρες. Ομοίως και στην αίθουσα με το μονόζυγο, τον διάδρομο ή τις τροχαλίες. Η εικόνα είναι πανομοιότυπη σε κάθε τύπου χώρο άσκησης, ίσως και σε κάθε γωνιά του κόσμου, και ο λόγος είναι προφανής: οι γυναίκες έχουν, συγκριτικά με τους άντρες, λιγότερο ελεύθερο χρόνο.

Δουλεύουν το 8ωρό τους, ή και παραπάνω, όπως οι άντρες, αλλά μετά φροντίζουν το φαγητό της οικογένειας, την καθαριότητα του σπιτιού, τους ηλικιωμένους γονείς και, συχνότατα, κλείνουν τα ιατρικά ραντεβού όλων των μελών της φαμίλιας, αγοράζουν τα δώρα για το παιδικό πάρτι, φροντίζουν τα εμβόλια του σκύλου, μαθαίνουν για την πρόοδο του παιδιού στο σχολείο, ετοιμάζουν τον κατάλογο με τα ψώνια του σούπερ μάρκετ, βρίσκουν τα οικονομικότερα εισιτήρια για το ταξίδι που σχεδιάζουν μήνες ολόκληρους, φωνάζουν τον μάστορα για το παντζούρι που χάλασε, οργανώνουν το τραπέζι για τους φίλους –έστω μια φορά τον χρόνο, έστω το χριστουγεννιάτικο–, ετοιμάζουν κάτι πρόχειρο στον αναπάντεχο επισκέπτη…

Ο κατάλογος με τις «υποχρεώσεις» μιας γυναίκας είναι μακρύς και αναλλοίωτος στο πέρασμα των δεκαετιών. Εξίσου αναλλοίωτη είναι και η εκ των πραγμάτων επιλογή μιας γυναίκας να αφήνει στην άκρη τη φροντίδα του εαυτού της μέχρι να μη χρειάζονται οι άλλοι τη δική της φροντίδα.

Ανιότητα και στον Ελεύθερο Χρόνο

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Πολιτικής Ισότητας των Φύλων, στην Αμερική οι γυναίκες έχουν κατά μέσο όρο 13% λιγότερο ελεύθερο χρόνο από τους άνδρες, ενώ όταν είναι από 35 έως 44 ετών η διαφορά φτάνει στο 23%. Η ανισότητα στην ύπαρξη ελεύθερου χρόνου ανάμεσα στα φύλα είναι παρόμοια παντού και πάντα.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με την Έρευνα Χρήσης Χρόνου στα νοικοκυριά που διενήργησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή με περίοδο αναφοράς τον Μάρτιο του 2013 έως τον Φεβρουάριο του 2014, οι γυναίκες 20 έως 74 ετών αφιερώνουν κατά μέσο όρο 4 ώρες και 36 λεπτά στη φροντίδα του νοικοκυριού, ενώ οι άνδρες της ίδιας ηλικιακής ομάδας 1 ώρα και 31 λεπτά.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία της βρετανικής στατιστικής αρχής για το 2015, οι γυναίκες έχουν 38 ώρες ελεύθερο χρόνο την εβδομάδα και οι άνδρες 43. Η μεγάλη έμφυλη διαφορά και στον ελεύθερο χρόνο αποτυπώνεται και στη φυσική κατάσταση των δύο φύλων.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, σε περισσότερους από 400.000 ενήλικες στις ΗΠΑ 27-61 ετών μόλις το 33% των Αμερικανίδων –σε σύγκριση με το 43% των Αμερικανών– ασκείται με βάση τις ομοσπονδιακές οδηγίες, που συνιστούν στους ενήλικες να κάνουν τουλάχιστον 2,5-5 ώρες άσκηση μέτριας έντασης ή 1,25-2,5 ώρες έντονης άσκησης κάθε εβδομάδα, ή συνδυασμό και των δύο.

Άλλες μελέτες, συμπεριλαμβανομένης μιας του 2017 που έγινε σε 147 χώρες, επαληθεύουν ότι οι γυναίκες που δεν ασκούνται είναι περισσότερες από τους άνδρες (στη μελέτη για τις 147 χώρες το ποσοστό των γυναικών που δεν ασκούνται φτάνει το 27% και των ανδρών το 20%).

Έχει η Σωματική Άσκηση Φύλο;

Ωστόσο, η άνιση κατανομή του ελεύθερου χρόνου δεν είναι ο μοναδικός λόγος του χάσματος της φυσικής κατάστασης μεταξύ των φύλων λόγω έλλειψης άσκησης.

Το χάσμα μεταξύ των φύλων ξεκινά να διαμορφώνεται από την παιδική ηλικία και οφείλεται στο ότι οι νέοι άνδρες εξακολουθούν να έχουν γενικά μεγαλύτερη πρόσβασησε αθλητικές εγκαταστάσεις και αθλητικές ευκαιρίες από τις νέες γυναίκες, περισσότεροι άνδρες από τις γυναίκες μπαίνουν στην ενηλικίωση νιώθοντας σίγουροι για τις σωματικές τους ικανότητες, ενώ οι γυναίκες αναφέρουν ότι αισθάνονται λιγότερο ασφαλείς όταν ασκούνται, ενώ αναφέρουν και πολύ υψηλότερα ποσοστάπαρενόχλησης από τους άνδρες.

Επιπλέον, τα αποτελέσματα από 20 μελέτες που, μεταξύ άλλων, ερεύνησαν τους λόγους για τους οποίους συμμετέχουν σε σωματική άσκηση άνδρες και γυναίκες επισημαίνουν πως η επιθυμία για βελτίωση της υγείας και της φυσικής κατάστασης είναι οι πιο κοινοί και συχνοί λόγοι και για τα δύο φύλα, η απόλαυση/διασκέδαση, η διαχείριση του άγχους ή της διάθεσης και η κοινωνικοποίηση επίσης είναι κίνητρο εξίσου για άνδρες και γυναίκες, αλλά οι άνδρες παρακινούνται να γυμναστούν περισσότερο γιατί το θεωρούν πρόκληση, απολαμβάνουν τον ανταγωνισμό, θεωρούν τα αποτελέσματα της άσκησης κοινωνική αναγνώριση και επιθυμούν να βελτιώσουν τον όγκο, τη δύναμη και την αντοχή των μυών τους, ενώ οι γυναίκες παρακινούνται από την επιθυμία να βελτιώσουν την εμφάνισή τους, να γίνουν πιο ελκυστικές, να χάσουν ή να διατηρήσουν το βάρος τους.

Η σωματική άσκηση είναι ευεργετική για όλους. Ωστόσο, για τις γυναίκες μπορεί να έχει ευεργετικότερα αποτελέσματα. Παρά τη συγκεκριμένη επιστημονική διαπίστωση όμως και παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες ζουν κατά μέσο όρο έξι χρόνια περισσότερο από τους άνδρες, περνούν μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους με επιβαρυμένη υγεία, υποφέροντας από διάφορες παθήσεις, όπως οι καρδιακές, ο διαβήτης ή η κατάθλιψη. Κι αυτό γιατί, όπως λέει η κλινική κοινωνική λειτουργός και θεραπεύτρια στη Νέα Υόρκη Stephanie Roth-Goldberg, «αφιερώνουν χρόνο για τον εαυτό τους όταν δεν υπάρχει κανένας άλλος για να φροντίσουν».

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ και στο μηνιαίο newsletter No Man’s Land – στο οποίο μπορείτε να κάνετε την εγγραφή σας εδώ.

Ανδρόγυνο Στιλ: Δεν Είναι Μόδα, Είναι Άποψη

Στέβη Μπασιάκου | Χορεύοντας με τη Γη

Lexicon: Το Γλωσσάρι της Έμφυλης Ισότητας | Ζήλια

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND

Η Κυβέλη Χατζηζήση σπούδασε δημοσιογραφία και εργάστηκε σε εφημερίδες και περιοδικά μεγάλης κυκλοφορίας (Έθνος, Βήμα, Marie Claire), στο Mega και το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ασχολήθηκε με το καλλιτεχνικό, το κοινωνικό και το διεθνές ρεπορτάζ, καθώς και την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Μετά από τριάντα χρόνια στον χώρο, ξαναρχίζει να σπουδάζει (Ευρωπαϊκό Πολιτισμό στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο) και να ενδιαφέρεται, όπως πάντα, να εντοπίζει ιστορίες άξιες να ειπωθούν.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+