Όνομα: Όλγα Σκουτέλη
Eπάγγελμα: Σύμβουλος επιχειρήσεων σε θέματα ανθρωπίνου δυναμικού
Τόπος Κατοικίας: Λονδίνο
Ηλικία: 33
Πώς μπορεί ένας εργοδότης να είναι άριστος; Να βοηθάει του εργαζομένους του να εξελιχθούν, να νιώσουν μέρος της εταιρίας και να είναι ικανοποιημένοι με τους ρόλους τους; Μερικές από αυτές τις ερωτήσεις απαντάει καθημερινά η Όλγα δουλεύοντας σαν Σύμβουλος Ανθρωπίνου δυναμικού στη Willis Towers Watson, μια από τις κορυφαίες εταιρείες παγκοσμίως σε θέματα εταιρικής κουλτούρας. Εταιρείες κολοσσοί όπως η Rolls Royce, η Nestle και η VISA έχουν απευθυνθεί στην Όλγα και την ομάδα της για να μπορέσουν να βελτιώσουν τον τρόπο που επικοινωνούν και εμψυχώνουν τους εργαζομένους τους.
Και έχουν καλό λόγο για αυτό! Σύμφωνα με έρευνες οι εταιρίες που έχουν σαν έναν από τους βασικούς τους στόχους υψηλά επίπεδα υπαλληλικής συμπερίληψης (employee engagement) έχουν έως και200% υψηλότερες επιδόσεις σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους. Η Όλγα, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Νομική Αθηνών και στη συνέχεια απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη Νομική στο Πανεπιστήμιο UCL αλλά τελικά την κέρδισε η επικοινωνία. Αντιπαθεί την αυθάδεια, λατρεύει τον ελληνικό ήλιο και αν μπορούσε να εξάγει κάτι από τη χώρα μας αυτό θα ήταν ‘το νοιάξιμο’ όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στο στοιχείο του Έλληνα να νοιάζεται για το συνάνθρωπο, αλλά και τη μητέρα της…
3 πράγματα που σου αρέσουν περισσότερο στον τόπο που ζεις;
Η επαγγελματική κουλτούρα που έχω την τύχη να έχω συναντήσει εδώ, το πάρκο δίπλα στο σπίτι μου, το stand-upcomedy τους.
Η δουλειά σου: πάθος ή τρόπος για να εξασφαλίζεις τα προς το ζην;
Πάθος για να εξασφαλίζω το (πνευματικό) ευ-ζην! (γίνεται αλλιώς;)
Τι σε κάνει να σηκώνεσαι από το κρεβάτι κάθε πρωί;
Η λαχτάρα του να μάθω κάτι καινούργιο – για εμένα, για τους ανθρώπους γύρω μου ή για αυτό που κάνω – μέσα από μια νέα εμπειρία.
Πού θες να βρίσκεσαι σε 10 χρόνια;
Σε ένα σώμα γεμάτο εμπειρίες με μια ψυχή που νιώθει καλά, δυνατή και ευτυχισμένη.
Πιστεύω αντέχουμε γιατί είμαστε λαός με έμφυτη αισιοδοξία και εξωστρέφεια. Μπορούμε όμως και καλύτερα – θα ήθελα να μας δω να συσπειρωνόμαστε στα δύσκολα και να κοιτάμε το κοινό καλό.
Πες μας κάτι για τον εαυτό σου που δεν μπορούμε να καταλάβουμε εκ πρώτης όψεως…
Αντιπαθώ τους αυθάδεις ανθρώπους.
Ποιο θα ήταν (αν υπήρχε) αυτό που θα έπαιρνες πίσω στην Ελλάδα μαζί σου από τον τόπο που ζεις τώρα και γιατί;
Τον τρόπο που ο καθένας κοιτάει τη δουλειά του.
Αν ήσουν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας για έναν μήνα, ποιο νόμο θα προσπαθούσες να περάσεις από τη Βουλή;
Κάθε κτίριο να έχει πλήρη πρόσβαση για ανθρώπους με κινητικές δυσκολιές και αναπηρία. Μήπως κι έτσι μάθουμε να κοιτάμε πέρα από τη βολή μας.
Συμφωνείς με αυτό που λένε για τους Έλληνες ότι σαν λαός αντέχουν στα δύσκολα; Αν ναι, γιατί;
Όταν αντέχουμε, πιστεύω αντέχουμε γιατί είμαστε λαός με έμφυτη αισιοδοξία και εξωστρέφεια. Μπορούμε όμως και καλύτερα – θα ήθελα να μας δω να συσπειρωνόμαστε στα δύσκολα και να κοιτάμε το κοινό καλό.
Ήλιος, θάλασσα, ζεστασιά… 3 χαρακτηριστικά της χώρας μας. Πώς μπορεί αυτό το κενό να αναπληρωθεί όταν ζεις μακριά της;
Μόνο με ανθρώπους που φέρνουν ήλιο και ζεστασιά στη ζωή σου.
Αν μπορούσες να εξάγεις κάτι από την Ελλάδα στο μέρος που ζεις ποιο θα ήταν αυτό;
Το νοιάξιμο και τη μάνα μου.
Υπάρχει ελληνικό στέκι στο μέρος που ζεις;
Στέκι γενικώς θα ήθελα να υπάρχει – δεν υπάρχει.
Πόσο εύκολο είναι τελικά να στήσεις τη ζωή σου από την αρχή; Στην πράξη εσύ πώς το έκανες;
Πολύ εύκολο. Με μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι! Πέρα από τα αστεία, με χαρά για τις νέες εμπειρίες. Και πίστη στον εαυτό μου. Η δύναμη των ευκαιριών ήταν μεγαλύτερη από τις δυσκολίες της αρχής.
Βeauty is in the eye of the beholder λένε – κάτι πολύ αληθινό για τους Έλληνες όταν αναφέρονται στη χώρα τους. Είναι όντως η Ελλάδα το ομορφότερο μέρος του κόσμου;
Απόλυτα, αναμφίβολα και αδιαμφισβήτητα.
Τελικά, οι Έλληνες θέλουμε να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα;
Ό,τι θέλουμε, το θέλουμε με πάθος πάντως.
Οι άνθρωποι έχουν την τάση να αλλάζουν συμπεριφορά όταν βρίσκονται σε ένα νέο περιβάλλον. Πες μας, υπάρχει ένας τομέας στον οποίο είδες τη δική σου συμπεριφορά να αλλάζει όταν βρέθηκες να ζεις στο εξωτερικό;
Σίγουρα – στη δουλειά. Αστειευόμενη να πω ότι με έχει σώσει (από την απόλυση) που στα Αγγλικά δεν μπορώ να ‘μουρμουρίσω’ καμιά κουβέντα, και στα σοβαρά να πω ότι με έχει κάνει ακόμα πιο δεκτική, ανοιχτή και τολμηρή.
Στην Ελλάδα γίνεται πολύς λόγος για το λεγόμενο braindrain και για το πώς μπορούμε να κρατήσουμε τα νέα παιδιά στη χώρα μας, εσένα τι θα σε έκανε να γυρίσεις πίσω;
Μια ομάδα με όρεξη και κέφι για το διαφορετικό – ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό.
Στην Ελλάδα πιστεύεις ότι έχουμε κουλτούρα, νοοτροπία συμπερίληψης και πώς αυτό επηρεάζει την κοινωνική και οικονομική κατάσταση της χώρας μας;
Κατ’αρχάς ο καλύτερος να απαντήσει μια τέτοια ερώτηση είναι κάποιος που προσπαθεί να ‘συμπεριληφθεί’. Αλλά αυτό που βλέπω εγώ είναι ότι οτιδήποτε διαφορετικό από αυτό που έχουμε συνηθίσει και αυτό που ξέρουμε/γνωρίζουμε, ενστικτωδώς – η πρώτη μας αντίδραση είναι – να το αγνοήσουμε, να το αμφισβητήσουμε, να το απορρίψουμε. Αυτό στην πολιτική ζωή σημαίνει ότι δεν εμπιστευόμαστε εύκολα και δεν δίνουμε ευκαιρίες σε κάτι το διαφορετικό και στην οικονομική ζωή ότι δεν αξιοποιούμε απολύτως και πλήρως όλην την ουσία, τα οφέλη και την ομορφιά της μοναδικότητας των ανθρώπων. Βεβαίως, το ενδιαφέρον είναι ότι αν ρίξουμε τις ενστικτώδεις αντιστάσεις μας και το γνωρίσουμε το διαφορετικό, ως συναισθηματικός λαός το αγαπάμε και τελικά το αποδεχόμαστε. Αλλά η συμπερίληψη δεν μπορεί να περνά από την αγάπη!