Το Να Είσαι Γυναίκα Σήμερα

AIESEC

Οι κατακτήσεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι μεγάλες, όμως σε πολλά πεδία, όπως αυτό της ισότητας των δύο φύλων, χρειάζεται ακόμα να διανύσουμε αρκετή απόσταση. Η περασμένη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στις 8 Μαρτίου, μας υπενθυμίζει τον αγώνα που έχουν δώσει, και ακόμα δίνουν, γυναίκες σε όλο τον κόσμο για να μετακινήσουν τον δείκτη της ζυγαριάς προς την ισορροπία.

Στόχος Βιώσιμης Ανάπτυξης 5

Στην ετήσια ημερίδα που διοργανώνει η AIESEC YouthSpeak Forum, ομιλητές και ομιλήτριες αναφέρθηκαν σε διάφορα θέματα που απασχολούν τους νέους σε αυτή την εποχή των αλλαγών. Ένα από τα θέματα για τα οποία μίλησαν, ο Στόχος Βιώσιμης Ανάπτυξης 5 για την ισότητα των φύλων. Σίγουρα, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετά βήματα σε ό,τι αφορά την ισότητα των φύλων, παρ’ όλα αυτά οι γυναίκες καθημερινά αγωνίζονται για εργασιακή και γενικότερα κοινωνική ισότητα.

Ισότητα στην Εργασία

Όσον αφορά τον εργασιακό τομέα, η ισότητα ανάμεσα στα φύλα είναι κάτι που απασχολεί ιδιαίτερα τις επιχειρήσεις, τους managers και τους διευθύνοντες συμβούλους. Συχνά θέτουν εργασιακές αναλογίες διαφορετικών χαρακτηριστικών του εργατικού δυναμικού που απασχολούν και οι υπεύθυνοι του συγκεκριμένου τομέα ασκούν εποπτεία στον εργασιακό χώρο, φροντίζουν για προγράμματα επιμόρφωσης κ.ά. Ακόμη, παρατηρούμε όλο και συχνότερα γυναίκες σε υψηλόβαθμες θέσεις εργασίας. Το ποσοστό όμως αυτό παραμένει χαμηλό σε σχέση με το αντίστοιχο των ανδρών συναδέλφων τους. Τέλος, το χάσμα των απολαβών που δέχονται οι γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες με τα ίδια προσόντα συνεχίζει να υφίσταται και να αγγίζει ποσοστά ανισότητας της τάξης του 50%.

Σίγουρα, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετά βήματα σε ό,τι αφορά την ισότητα των φύλων, παρ’ όλα αυτά οι γυναίκες καθημερινά αγωνίζονται για εργασιακή και γενικότερα κοινωνική ισότητα.

Ισότητα στην Κοινωνία

Όσον αφορά τον κοινωνικό τομέα γενικότερα, παρατηρούνται διαφορές στην εκπαίδευση και στην πολιτική ζωή των γυναικών. Στην Υποσαχάρια Αφρική, την Ωκεανία και τη δυτική Ασία, τα κορίτσια αντιμετωπίζουν ακόμα εμπόδια για την είσοδό τους τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ μόνο σε λίγες παραπάνω από τις μισές αναπτυσσόμενες περιοχές του κόσμου θεωρείται ότι έχει επιτευχθεί ισότητα των φύλων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Στην πολιτική ζωή, σε σύνολο 46 χωρών, οι γυναίκες πλέον κατέχουν περισσότερο από το 30% των εδρών στα εθνικά κοινοβούλια σε ένα τουλάχιστον από τα σώματα που τα συνθέτουν.

Ενωμένοι για Έναν Κοινό Σκοπό

Ο αγώνας είναι ακόμα μακρύς, αλλά η διαδρομή δείχνει φωτεινή και μένει να διανυθεί με βήματα αισιοδοξίας και θάρρους. Η ευαισθητοποίηση σχετικά με τα ζητήματα που απορρέουν από την ανισότητα των φύλων σε όλα τα επίπεδα φέρνει κοντά άτομα από όλα τα σημεία του κόσμου, που ενώνονται για τον ίδιο σκοπό. Η αλλαγή δεν είναι απαραίτητο να γίνει με μεγαλεπήβολες πράξεις, οι μικρές και καθημερινές πράξεις είναι αυτές που κάνουν τη διαφορά. Αν βλέπεις τα μοτίβα του παρελθόντος να επαναλαμβάνονται, ήρθε η ώρα για αλλαγή. Διάβασε όσο πιο πολύ μπορείς, μάθε από την ιστορία και από τα λάθη, δες όσα πιο πολλά μπορείς, δήλωσε συμμετοχή σε σχετικά προγράμματα, κέρδισε εμπειρίες, αντάλλαξε απόψεις και ιδέες.

Λάβε θέση στα ζητήματα που παρατηρείς ότι απαιτούν λύσεις στην κοινωνία μας και γίνε μέρος των λύσεων αυτών. Η AIESEC, μέσω των εθελοντικών ανταλλαγών και των προγραμμάτων που προσφέρει, συμβάλλει στη μείωση των ανισοτήτων. Αν νιώθεις και εσύ έτοιμος να συμβάλεις για την επίτευξη της ισότητας, κάνε αίτηση τώρα!

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Εθελοντισμός: Όφελος για την Κοινωνία

Στόχος Βιώσιμης Ανάπτυξης 4: Ποιοτική Εκπαίδευση

Γνωρίζοντας τα Προγράμματα Ανταλλαγής

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η AIESEC είναι ο μεγαλύτερος παγκόσμιος, μη κυβερνητικός, μη κερδοσκοπικός ανεξάρτητος οργανισμός που διοικείται από νέους για νέους. Εκτείνεται σε 128 χώρες και επικράτειες, αποτελείται από +70.000 ενεργά μέλη.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+