“Όταν είναι κανείς προσηλωμένος στο στόχο του, η ώρα του θα έρθει!”

Είναι εύκολο να λέμε ότι συστατικό της επιτυχίας στην επιχειρηματικότητα είναι η “προσήλωση στο στόχο”. Πόσο εύκολο είναι όμως τελικά να πάρει κανείς ρίσκα, ν’ αποφασίσει να τσαλακώσει την εικόνα του, να σηκώσει το τηλέφωνο αμέτρητες φορές ζητώντας από κάποιον να καταλάβει το επιχειρηματικό του όραμα, να μπει σ’ ένα αεροπλάνο για ένα μακρινό ταξίδι και μια συνάντηση που ίσως να μη γίνει ποτέ;

Η πορεία και η εξέλιξη της Hellas Direct, της ασφαλιστικής εταιρείας που αλλάζει τα τελευταία χρόνια το τοπίο στην αγορά ασφάλισης αυτοκινήτου στην Ελλάδα, ακολουθώντας ένα πρωτοποριακό μοντέλο λειτουργίας, αποδεικνύει ότι διαλέγοντας έναν τομέα που πραγματικά σου ταιριάζει και πιστευει, εμμένοντας σ’ αυτόν και με πολύ προσήλωση, μπορεί κανείς να πετύχει το στόχο του.

Συναντήθηκα με τους ιδρυτές της εταιρείας, Αιμίλιο Μάρκου και Αλέξη Πανταζή, στην έδρα της εταιρείας στο Μαρούσι, και μπαίνοντας στα γραφεία τους βρέθηκα σ’ ένα περιβάλλον που εμπνέει, που παραπέμπει σε εικόνες εξωτερικού και σε κάνει να αναρωτιέσαι πώς γίνεται να βλέπεις τόσους χαμογελαστούς εργαζόμενους στην Ελλάδα του 2017! Προς στιγμήν εξεπλάγην, όμως γνωρίζοντας από παλιά τους ιδρυτές σύντομα κατάλαβα ότι όταν το όραμα, το σύστημα αξιών και η σωστή επαγγελματική κουλτούρα πηγάζουν από την κορυφή, μεταφέρονται σε όλα τα επίπεδα μιας επιχείρησης.

Ο Αιμίλιος και ο Αλέξης γνωρίστηκαν στο Λονδίνο πριν 20 χρόνια, όταν εργάζονταν κι οι δύο στη Goldman Sachs, σε ένα πολύ απαιτητικό και έντονο περιβάλλον, γεμάτο ερεθίσματα και ιδέες. Γνώριζαν πάντα ότι κάποια στιγμή θα ήθελαν να δημιουργήσουν κάτι δικό τους, έτσι ήρθε η ώρα που με δομημένη σκέψη και πλάνο έκαναν το πρώτο βήμα: διάλεξαν τον επιχειρηματικό χώρο που τους ενδιέφερε, έναν χώρο που καταλάβαιναν καλά και που πίστευαν ότι έχει περιθώρια επιτυχίας, και ξεκίνησαν το επιχειρηματικό τους ταξίδι.

Το δεύτερο βήμα -πιο δύσκολο και χρονοβόρο- ήταν να μεταφραστεί η ιδέα σε επιχειρηματικό πλάνο που θα αντικατόπτριζε την επιχειρηματική ευκαιρία, παράλληλα όμως θα λάμβανε υπόψιν και τα σχετικά ρίσκα, καθιστώντας τα αντιληπτά στους δυνητικούς επενδυτές.

Στο σημείο αυτό άρχισαν να μιλούν με ανθρώπους — ίσως το πιο κρίσιμο στάδιο μιας πρώιμης επιχειρηματικής προσπάθειας. Πώς “πουλάς” όμως ένα επιχειρηματικό πλάνο σε επενδυτές; Πώς αντιμετωπίζεις την άρνηση και την απόρριψη; Πότε σταματάς και πότε θέτεις εσύ τους όρους σου;

Μετά από 2.500 cold calls, αμέτρητα ταξίδια σε 14 χώρες και πάνω από 300 συναντήσεις με δυνητικούς επενδυτές μέσα σε ενάμιση χρόνο, ο στόχος εύρεσης χρηματοδότησης επετεύχθη, αποδεικνύοντας ότι όταν είναι κανείς προσηλωμένος στο στόχο του, “η ώρα του θα έρθει”!

Η εμπειρία εύρεσης επενδυτών και οι δύο συμφωνούν ότι ήταν μοναδική. Διαπίστωσαν μάλιστα ότι συνδέονται καλύτερα με ανθρώπους που έχουν κι οι ίδιοι περάσει από παρόμοια θέση με τη δική τους — με αυτούς που χρειάστηκε να χτίσουν κάτι απ’ την αρχή, να πιστέψουν σε μια ιδέα, να τη μετατρέψουν σ’ ένα πλάνο και να την “πουλήσουν” σε άλλους.

Ρόλο κλειδί στην όλη πορεία έπαιξε η άριστη συνεργασία μεταξύ των δύο ιδρυτών, η συνέπεια στο λόγο τους, αλλά και η διάθεσή τους να συναντηθούν με τους πάντες. Άλλωστε, όπως λένε και οι ίδιοι, δεν ξέρεις ποτέ πώς μπορεί κάποια γνωριμία να σου φανεί τελικά χρήσιμη.

Βέβαια, το να φτάσει κανείς στο στόχο της χρηματοδότησης είναι μόνο η αρχή. Για να μπορέσει ένα επιχειρηματικό σχέδιο να απογειωθεί, χρειάζεται απερίσπαστη προσήλωση στην καθημερινή διαχείριση της εταιρείας — με την επιλογή των κατάλληλων ανθρώπων σε όλα τα πιθανά πόστα.

Γρήγορα διαπιστώνει κανείς ότι η “υπερδύναμη” της Hellas Direct είναι τελικά οι άνθρωποι της, ξεκινώντας από τους ιδρυτές, οι οποίοι μ’ έναν ανθρωποκεντρικό και προσιτό τρόπο διοίκησης έχουν πλάσει ένα περιβάλλον αξιοκρατίας, δημιουργικότητας και ανάπτυξης. Έχοντας εκπαιδεύσει την πρώτη ομάδα εργαζομένων με τις ίδιες αξίες στις οποίες γαλουχήθηκαν κι οι ίδιοι, έχουν σε βάθος 4 ετών δημιουργήσει μια ομάδα δυναμική, με πάθος για γνώση και δίψα για ανάπτυξη, σ’ ένα περιβάλλον που ανταμείβει την προσπάθεια και βασίζεται σε μια πολύ απλή λογική (που ενδεχομένως όμως απουσιάζει από αρκετές επιχειρήσεις): ο χαρούμενος υπάλληλος θα φέρει πάντα έναν χαρούμενο πελάτη!

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Business as Usual
Business as Usual

Η Ελένη Μπαθιανάκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980 και σπούδασε Τραπεζικά και Χρηματοοικονομικά στο Λονδίνο. Ξεκίνησε την καριέρα της το 2002 στη Citigroup στην Αθήνα, και το 2004 μεταφέρθηκε στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε στο τμήμα επενδυτικής τραπεζικής της τράπεζας και αργότερα στη Morgan Stanley. Το 2009 επέστρεψε στην Ελλάδα και εντάχθηκε στο τμήμα στρατηγικού σχεδιασμού ενός εγχώριου τραπεζικού ομίλου. Είναι μητέρα 2 παιδιών και λατρεύει να ανακαλύπτει νέες ιδέες που μπορεί να αποτέλεσουν πηγή έμπνευσης για νέα ξεκινήματα. Ζωτικής σημασίας ρόλο για εκείνη παίζει η ενασχόληση της με πολλά διαφορετικά εγχειρήματα και ιδέες, με διαφορετικούς ανθρώπους και ομάδες.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+