Όταν το Στιλ Υποκλίθηκε στην Ιστορία

Ξεκινώ με μια προσωπική εξομολόγηση, αν και είμαι σίγουρη ότι ταυτίζεται με τα συναισθήματα πολλών ακόμη Ελλήνων: με συγκίνησαν αφάνταστα πολλές στιγμές των μέχρι τώρα εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Απ’ όσα παρακολουθήσαμε στις τηλεοπτικές μας οθόνες, ομολογώ ότι, εκτός των άλλων, με συγκίνησαν ιδιαίτερα τόσο οι παραδοσιακές στολές, όσο και οι εκσυγχρονισμένες εκδοχές τους. Ξεφυλλίζοντας περιοδικά μόδας, ενθουσιάζομαι που τόσοι Έλληνες και ξένοι σχεδιαστές ρούχων, κοσμημάτων, παπουτσιών και αξεσουάρ εμπνεύστηκαν από αυτές τις φορεσιές, αλλά και από άλλα σύμβολα της εθνικής μας παλιγγενεσίας.

Τα Εθνικά Σύμβολα στη Μόδα

Ανατρέχοντας εν τάχει στις στιλιστικές εικόνες που έχουν αποθηκευτεί στο μυαλό μου, θυμάμαι κι άλλα σύμβολα, άλλων εθνών, που “στόλισαν” ρούχα κι αξεσουάρ. Όπως η Union Jack, η σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου, που την είδαμε σε άπειρες εκδοχές, από πετσέτες θαλάσσης μέχρι τσαντάκι από στρας, ή η τριχρωμία bleu-blanc-rouge της γαλλικής σημαίας και η αμερικανική αστερόεσσα που έχει αναπαραχθεί σε τόσα προϊόντα που προκαλούν συμπτώματα overdose.

Η χρήση εθνικών συμβόλων στη μόδα δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο.

Η χρήση εθνικών συμβόλων στη μόδα δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, λοιπόν. Αλλά, πιστεύω, καμία άλλη σημαία όπως η γαλανόλευκη, καμία άλλη στολή όπως η φουστανέλα, κανένα άλλο υπόδημα όπως το τσαρούχι, κανένα άλλο πανωφόρι όπως ο ντουλαμάς, κανένα άλλο υφαντό ή κέντημα όπως τα Γιαννιώτικα, τα Λευκαδίτικα ή του Σουφλίου, αλλά και κανένα άλλο σύνθημα όπως το “Ελευθερία ή Θάνατος!” δεν ενέπνευσαν εξαιρετικής αισθητικής δημιουργίες από τόσους μεγάλους και καταξιωμένους στο χώρο τους designers, από τόσα ελληνικά και διεθνή brands, καθώς και συλλογές για τα πωλητήρια μουσείων.

Σταχυολογώ ενδεικτικά και ζητώ προκαταβολικά συγγνώμη για όσους αναγκαστικά λόγω χώρου θα παραλείψω:

  • Ο Gaulthier και το αξεπέραστο tuxedo του με την ολόλευκη, αυθεντική φουστανέλα του.
  • Ο Marios Schwab για τη Zeus & Dione με το midi φουστάνι με μοτίβο την ελληνική σημαία.
  • Η Κατερίνα Καρούσου, η εθνική μας πιλοποιός, που σχεδιάζει όλων των ειδών τα φάρια (φέσια), καθώς κι αυτά της Προεδρικής Φρουράς.
  • Τα brands Ancient Kallos και Ancient Greek Sandals με περισσότερα από ένα σχέδια.
  • O Zolotas με τα δαχτυλίδια του από σφραγιδόλιθους Σφραγίδες Ελευθερίας.
  • Η Liana Vourakis με τα διαμαντένια τσαρούχια της και με ολόκληρη σειρά από αντίστοιχα πορσελάνινα.
  • Ο Yannis Sergakis με τις πορσελάνινες φουστανέλες του.
  • Ο Kessaris με τη διαμαντένια καρφίτσα/ελληνική σημαία.
  • Η Swatch που λανσάρει special edition ρολόγια με σύμβολα της Επανάστασης.
  • Η Superga σε συνεργασία με την Kalogirou, που αποτυπώνει στα συλλεκτικά sneakers της τη φιγούρα του ζωγράφου και σχεδιαστή Kωνσταντίνου Κακανιά, κυρία Τεπενδρή, σε περιπέτειες Επανάστασης του ’21.
  • Ο οίκος Hermès που αναπαράγει τη λέξη ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ σε ονειρεμένο μεταξωτό φουλάρι που σχεδίασε ο Ηλίας Καφούρος.
  • Τα υπέροχα πωλητήρια Μουσείων, όπως του Μπενάκη, της Κυκλαδικής Τέχνης και άλλων, που είναι γεμάτα από αξεσουάρ, αντικείμενα, κοσμήματα, σε υπέροχα, πρωτότυπα σχέδια, έμπνευσης “1821”.

Η Σημασία της Απότισης Φόρου Τιμής

Τι σημαίνει όμως αυτή η μαζική απότιση φόρου τιμής του στιλ στην Ελληνική Επανάσταση, πέρα από την επετειακή αφορμή; Πέρα από την αναγνώριση των συμβόλων (και των συμβολισμών) της Επανάστασης, μας κάνει ακόμη περισσότερο περήφανους αυτή η βαθιά υπόκλιση του στιλ στην αυθεντικά ελληνική αισθητική. Που, ως κλασική, ενσωματώνεται τέλεια ακόμα και στη σημερινή μόδα της… διαστημικής και digital εποχής μας.

Πώς το ερμηνεύουμε αλήθεια αυτό; Αντικείμενο ανάλυσης, ενδεχομένως για ιστορικούς και κοινωνιολόγους. Εγώ, θα καταθέσω την καθόλου ειδικευμένη και ταπεινή, κοσμική μου άποψη:
η εθνική μου ταυτότητα είναι ένα βασικό συστατικό του πώς συστήνομαι στον έξω κόσμο. Όπως και το φύλο μου, το όνομα μου, η ηλικία μου. Ένα βασικό συστατικό της συνολικής μου ταυτότητας. Είναι δηλωτικό της ρίζας μου, κάπως όπως το DNA μου είναι δηλωτικό των προγόνων μου.

Απλά λοιπόν, όταν το στιλ υποκλίνεται, έστω και εποχικά, τόσο τιμητικά στις καταβολές μου και κατ’ επέκταση στην ιστορία της πατρίδας μου, συγκινούμαι. Και είναι από τις φορές που δεν προτίθεμαι ούτε πρόκειται να κρύψω τη συγκίνηση ή να συγκρατήσω αυτήν μου την υπερηφάνεια.

Διαβάστε στην αθηΝΕΑ περισσότερες ιστορίες με στιλ:

Στιλ Σημαίνει Ποιότητα Ζωής

To Design της Κυκλικής Oικονομίας

Το Στιλ Αγαπάει το Mix & Match

Το Στιλ Αγαπάει τις Λεπτομέρειες

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
In Style We Stand
In Style We Stand

Η Νίκη Ψαραύτη-Μπουτάρη είναι Σύμβουλος Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε απο την ΑΣΟΕΕ, τμήμα Δοικήσεως Επιχειρήσεων, και είναι κάτοχος Exec. ΜΒΑ του Alba, American College of Greece. Η σταδιοδρομία της στη Διαφήμιση αναπτύχθηκε και ταυτίστηκε με την πορεία της διαφημιστικής της εταιρείας Arrow, όπου ως CEO διαχειρίστηκε την επικοινωνία πολλών γνωστών και εμβληματικών brands και οργανισμών, εγχώριων και πολυεθνικών. Το διάστημα 2013-2019 υπηρέτησε στο American College of Greece ως Αντιπρόεδρος με τομέα το Μάρκετινγκ & Επικοινωνία, αναπτύσσοντας την στρατηγική επικοινωνία περιεχομένου και εισάγοντας στο ψηφιακό διαδραστικό μάρκετινγκ και τις τρεις εκπαιδευτικές μονάδες του ιδρύματος. Οπαδός στην πράξη της δια βίου μάθησης, επίμονη αναγνώστρια, λάτρης της λογοτεχνίας και της γλώσσας, καταθέτει στην αθηΝΕΑ απόψεις και σχολιασμούς για τη σημασία του στιλ στην ποιότητα ζωής μας, μέσα από τη στήλη "In Style We Stand".

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+