Τα νούμερα δεν λένε ψέμματα και στην ελληνική περίπτωση τα νούμερα μας δίνουν να καταλάβουμε ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση να είσαι γυναίκα στην Ελλάδα. Όταν δημοσιεύτηκε ο Δείκτης Ισότητας Φύλου (Gender Equality Index), ένας σύνθετος δείκτης που παρουσιάζει την ισότητα των φύλων και βοηθά στην παρακολούθηση της προόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ελλάδα με 21 μονάδες, απέναντι στον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 48, βρέθηκε η δεύτερη χειρότερη χώρα για να είσαι γυναίκα! Πολλά άρθρα γράφτηκαν, λίγα όμως μπήκαν στην ουσία του προβλήματος.
Τα στοιχεία έδειξαν πως η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη χειρότερη θέση στην εκπροσώπηση γυναικών στα κέντρα λήψης πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών αποφάσεων. Ενδεικτικά, η χώρα μας είναι τελευταία όσον αφορά στην εκπροσώπηση των γυναικών στα συμβούλια των κεντρικών τραπεζών, έχει την όγδοη χειρότερη επίδοση στη γυναικεία εκπροσώπηση στο Κοινοβούλιο, ενώ στα διοικητικά συμβούλια των μεγάλων επιχειρήσεων, οι γυναίκες αντιστοιχούν σε λιγότερο από το 10%.
Στις τελευταίες εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 εκλέχθηκαν 54 γυναίκες, ενώ στις προηγούμενες είχαμε ρεκόρ με 68 γυναίκες. Πάμε πίσω λοιπόν… Επίσης 1 στις 5 γυναίκες που έχουν εκλεγεί στη Μεταπολίτευση ήταν σύζυγοι, κόρες ή ανιψιές γνωστών πολιτικών αντρών!
Η ίδια η Ευρώπη δεν είναι παράδειγμα προς μίμηση. Οι γυναίκες κατέχουν τα έδρανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο απογοητευτικό ποσοστό του 36%, ενώ στα Εθνικά Κοινοβούλια, ο μέσος όρος είναι 29%. Αν κοιτάξουμε τις κυβερνήσεις, οι γυναίκες κατέχουν χαρτοφυλάκιο μόνο σε ποσοστό 27% και η χειρότερη εικόνα είναι στα πολιτικά κόμματα, όπου οι γυναίκες είναι αρχηγοί σε ποσοστό 16%. Εάν συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς, σύμφωνα με μελέτες, θα χρειαστούν 20 χρόνια για να έρθει σε ισορροπία η εκπροσώπηση των φύλων στην πολιτική.
Στην Ελλάδα, όπου η Ελένη Σκούρα εκλέχθηκε πρώτη βουλευτής το 1953, δεν φαίνεται αισθητή βελτίωση τα τελευταία χρόνια. Στις τελευταίες εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 εκλέχθηκαν 54 γυναίκες, ενώ στις προηγούμενες είχαμε ρεκόρ με 68 γυναίκες. Πάμε πίσω λοιπόν… Επίσης 1 στις 5 γυναίκες που έχουν εκλεγεί στη Μεταπολίτευση ήταν σύζυγοι, κόρες ή ανιψιές γνωστών πολιτικών αντρών! Έχοντας μόνο 8 υπουργούς στους 49, κανείς δεν μπορεί να πει πως η σημερινή κυβέρνηση θα εμπνεύσει μια γυναίκα στην Ελλάδα να ασχοληθεί με τα κοινά.
Με στόχο ακριβώς αυτή την έμπνευση και αλληλεπίδραση, πριν μερικούς μήνες, 8 γυναίκες ξεκινήσαμε την Women Act . Πρόκειται για μια μη κερδοσκοπική, μη κομματική οργάνωση, με κύριο στόχο την ενδυνάμωση των γυναικών, έτσι ώστε να αναπτύξουν πλήρως τις πολιτικές, κοινωνικές, πολιτισμικές, οικονομικές και επιχειρηματικές δυνατότητές τους, συμμετέχοντας ενεργά στη δημόσια σφαίρα και διεκδικώντας θέσεις ηγεσίας και ευθύνης.
Ποιες είναι οι δράσεις μας και πώς συμβάλλουν στην ενδυνάμωση των γυναικών και την προώθησή τους σε θέσεις ηγεσίας;
Η “Ακαδημία Ηγεσίας” της Woman Act, διοργανώνεται κάθε τρεις μήνες, με στόχο να υποστηρίξει και να εκπαιδεύσει γυναίκες που επιθυμούν να βγουν μπροστά σε όποιο επαγγελματικό ή δημόσιο χώρο συμμετέχουν. Οι συμμετέχουσες έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν δεξιότητες μέσω ενός προγράμματος στοχευμένης κατάρτισης, το οποίο επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, σε ζητήματα ηγεσίας, στρατηγικής επικοινωνίας, τεχνικών διαμεσολάβησης και δημόσιας διαβούλευσης.
Μια φορά το μήνα διοργανώνουμε δράσεις δικτύωσης, τα “Women Act Aperitifs”, τα οποία μας επιτρέπουν να έρθουμε σε επαφή με επιφανείς γυναίκες της δημόσιας σφαίρας και να επεκτείνουμε το προσωπικό και επαγγελματικό δίκτυό μας. Η ομιλήτρια του μήνα μοιράζεται την προσωπική της ιστορία και μετά συνομιλεί με τις συμμετέχουσες.
Πέρα από τις δράσεις εκπαίδευσης και δικτύωσης, η Women Act υποστηρίζει και βοηθάει τις νέες γυναίκες να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία, μέσω της συμμετοχής τους σε ένα πρόγραμμα πρακτικής άσκησης. Στόχος του προγράμματος είναι να εξοικειώσει τις νέες γυναίκες με τις επαγγελματικές προκλήσεις και να τις ωθήσει να συμβάλλουν ενεργά στη μείωση της ανισότητας μεταξύ φύλων. Μέρος αυτού είναι να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν ένα δίκτυο υποστήριξης για την μετέπειτά τους επαγγελματική πορεία.
Παράλληλα, η Women Act προσφέρει mentoring και coaching, με σκοπό την καθοδήγηση και υποστήριξη των γυναικών. Στο mentoring, ο στόχος είναι να φέρει σε επαφή διακεκριμένες γυναίκες, που κατέχουν ηγετικές θέσεις, με νέες, δραστήριες και πολλά υποσχόμενες γυναίκες. Σκοπός είναι να δημιουργηθεί ένα δίκτυο καθοδηγητών-καθοδηγούμενων, το οποίο θα αποτελεί βάση ανταλλαγής απόψεων και καλών πρακτικών για την υπερνίκηση των έμφυλων διακρίσεων στον χώρο εργασίας. Το coaching προσφέρει την κατάλληλη στήριξη σε γυναίκες που θέλουν να πετύχουν τους προσωπικούς και επαγγελματικούς τους στόχους.
Οραματιζόμαστε έναν κόσμο όπου ο στόχος του ΟΗΕ “Planet 50-50 by 2030” θα γίνει πραγματικότητα, όπου οι γυναίκες θα συμμετέχουν επί ίσοις όροις στη δημόσια ζωή και θα φέρουν το μήνυμα της αλλαγής, της προόδου και της κοινωνικής ανάπτυξης. Σας καλούμε να συμμετάσχετε σ’ αυτή τη προσπάθεια και με αυτό το σκοπό ξεκινάμε μαζί με την αθηΝΕΑ αυτήν εδώ την στήλη. Στείλτε μας τα θέματα ισότητας και ενδυνάμωσης γυναικών που σας απασχολούν στο info@women-act.org.