Πανόραμα Ελληνικής Ζωγραφικής στη Δημοπρασία της VERGOS Auctions

Με έναν εντυπωσιακό κατάλογο έργων ζωγραφικής από τα κορυφαία ονόματα της ελληνικής εικαστικής σκηνής αποχαιρετά το 2021 η VERGOS Auctions με την καθιερωμένη δημοπρασία Νεοελληνικής Ζωγραφικής & Γλυπτικής, Ιστορικών & Φιλελληνικών και Λαϊκών Αντικειμένων. Η δημοπρασία αποτελείται από τρεις μεγάλες θεματικές ενότητες και θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου και ώρα 6:30 μ.μ. στον Πολυχώρο Πολιτισμού ΑΘΗΝΑΪΣ. Η τριήμερη έκθεση των έργων θα πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο 6-8 Δεκεμβρίου και είναι ανοιχτή για το κοινό.

Nεοελληνική Ζωγραφική & Γλυπτική

Η χρονολογική αναδρομή της πρώτης ενότητας ξεκινάει με έργα των μεγάλων δασκάλων του 19ου και 20ού αιώνα, όπως ο Νικηφόρος Λύτρας, ο Γεώργιος Ιακωβίδης, ο Κωνσταντίνος Παρθένης, ο Φώτης Κόντογλου, και φτάνει μέχρι τις μέρες μας, με νεωτεριστικά έργα σύγχρονων δημιουργών, όπως ο Παύλος Διονυσόπουλος, η Χρύσα Βαρδέα και ο Στίβεν Αντωνάκος.

Έργα Σύγχρονων Δημιουργών

Πόλο έλξης του ενδιαφέροντος αναμένεται να αποτελέσουν τα έργα των σύγχρονων δημιουργών, μεταξύ των οποίων το έργο “Ελληνική σημαία” του Παύλου (τιμή εκτίμησης 30.000-40.000 ευρώ), η “Ποδηλασία στους λοφίσκους” του Αλέκου Φασιανού (τιμή εκτίμησης 40.000-60.000 ευρώ) με κεντρικό θέμα μία ανάμνηση από την παιδική ηλικία του ζωγράφου και σήμα κατατεθέν της εικαστικής του πορείας από το 1966, όπως και οι “Τρεις μορφές (Γυναίκες και παιδί)” του εξπρεσιονιστή Γιώργου Μπουζιάνη (τιμή εκτίμησης 50.000-70.000 ευρώ).

Τα τρία σχέδια για σύνθεση τοιχογραφίας του Δημαρχείου Αθηνών του Φώτη Κόντογλου (τιμή εκτίμησης 15.000-20.000 ευρώ), όπως και το έργο “Μετά το λουτρό” του Κωνσταντίνου Παρθένη (τιμή εκτίμησης 200.000-300.000 ευρώ), αναμένεται επίσης να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη δημοπρασία.

Στην πλούσια πρώτη ενότητα εκπροσωπούνται με έργα τους πολλοί ακόμη σπουδαίοι καλλιτέχνες, καλύπτοντας όλο το εύρος της ελληνικής ζωγραφικής και γλυπτικής τέχνης, μεταξύ των οποίων: Σπ. Βασιλείου, Κ. Βαρώτσος, Γ. Γαΐτης, Α. Γεωργίου, Δ. Διαμαντόπουλος, Γ. Ν. Εγγονόπουλος, Γ. Ζογγολόπουλος, Γ. Κόττης, Τ. Μαντζαβίνος, Γ. Μόραλης, Δ. Μυταράς, Γ. Ρόρρης, Π. Σάμιος, Π. Τέτσης, Γ. Τσαρούχης, Θ. Τσίγκος, Κ. Τσόκλης, Σ. Σορόγκας, Β. Φωτόπουλος κ.ά.

Ιστορικά & Φιλελληνικά Αντικείμενα

Στη συγκεκριμένη ενότητα, που περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, μια σειρά από πίνακες με θέματα από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, ξεχωρίζει το έργο “Η παρηγοριά” του Pierre Bonirote, με τιμή εκτίμησης 15.000-20.000 ευρώ, που αποτέλεσε πρότυπο για αντίστοιχο έργο του Θεόδωρου Βρυζάκη (“Η παραμυθία”, 1847). Η “Σημαία της Ύδρας” (τιμή εκτίμησης 15.000-20.000 ευρώ) αναμένεται επίσης να μαγνητίσει το ενδιαφέρον.

Λαϊκά Αντικείμενα

Από την τελευταία ενότητα, που περιλαμβάνει λαογραφικά αντικείμενα του 18ου, 19ου και 20ού αιώνα, ξεχωρίζουν η Ζώνη με επίχρυση πόρπη με κοράλλια (Σαφράμπολη, Μικρά Ασία, 19ος αιώνας), με τιμή εκτίμησης: 4.000-6.000 ευρώ και το Ξύλινο άλογο (πρώτο μισό του 20ού αιώνα) με τιμή εκτίμησης 4.000-6.000 ευρώ.

Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση και τους εναλλακτικούς τρόπους συμμετοχής στη δημοπρασία θα βρείτε στην ιστοσελίδα www.vergosauctions.com

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+