ΠΑΣΟΚ Όπως Comfort Food

Από τη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που παρουσίασε προχθες ο ΣΚΑΪ, κρατάμε δύο νέα στοιχεία: την καθαρή απειλή που προδιαγράφει για τον ΣΥΡΙΖΑ η αναβάπτιση του ΠΑΣΟΚ, και την αναστροφή εις βάρος της κυβέρνησης κρίσιμων μεταβλητών που είχαν βοηθήσει στη μικρή φθινοπωρινή της ανάκαμψη.

Σε ό,τι αφορά την κυβερνητική πορεία, είναι πρώτη φορά από την περασμένη άνοιξη που χειροτερεύουν τα ήδη πολύ αρνητικά στοιχεία για την πορεία της χώρας (η άποψη ότι η χώρα πορεύεται σε λάθος κατεύθυνση ανέβηκε από το 75,5% στο 78%), ενώ άρχισε πάλι να αυξάνεται το ποσοστό αυτών που πιστεύουν ότι υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές (από το 56% στο 57,5%).

Ταυτόχρονα, δύο κρίσιμα στοιχεία του κυβερνητικού αφηγήματος συναντούν τοίχο άρνησης από την πλευρά της κοινής γνώμης: η μεγάλη πλειοψηφία (69,5%) θέλει οριζόντια μείωση της φορολογίας και όχι έκτακτη επιχορήγηση στα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος, ενώ το 76% δεν πιστεύει ότι η χώρα θα βγει (επί της ουσίας) από τα μνημόνια.

Το πιο ανησυχητικό εντούτοις για τον πρωθυπουργό είναι ότι για πρώτη φορά καταγράφονται τόσο μεγάλες διαρροές ψηφοφόρων του προς το νέο ΠΑΣΟΚ της Φώφης Γεννηματά, που ανέβηκε δύο ολόκληρες μονάδες μέσα στον τελευταίο μήνα (από το 6,5% στο 8,5%).

Ξέρουμε ότι δεν είναι ό,τι καλύτερο για τη διατροφή μας, όμως μας δίνουν μια αίσθηση άμεσης ικανοποίησης και γλυκιάς νοσταλγίας.

Με δεδομένο ότι μεγάλο μέρος της σκληρής βάσης των ψηφοφόρων που έχουν απομείνει στο ΣΥΡΙΖΑ είναι κατά κύριο λόγο δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι, που στο παρελθόν ανήκαν στο ΠΑΣΟΚ, η κυρία Γεννηματά μπορεί να αποδειχθεί εκλογικά εξαιρετικά επικίνδυνος αντίπαλός του Αλέξη Τσίπρα.

Το δικό της “νέο/παλιό καλό ΠΑΣΟΚ”, μπορεί να χρησιμεύσει ως εύκολη ψήφος απομάκρυνσης από μια αντιδημοφιλή κυβέρνηση, για μια μερίδα ψηφοφόρων που δεν θα πήγαινε ποτέ, λόγω ιστορικής προέλευσης και ιδεολογίας, στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όχι, γιατί είναι απαραίτητα νέο και δυναμικό, αλλά γιατί δίνει μια αίσθηση ασφάλειας και μπορεί συνεπώς να καταναλωθεί περίπου όπως τρώμε, ως comfort food, παλιές αγαπημένες συνταγές. Ξέρουμε ότι δεν είναι ό,τι καλύτερο για τη διατροφή μας, όμως μας δίνουν μια αίσθηση άμεσης ικανοποίησης και γλυκιάς νοσταλγίας.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+