Καλύτερη Ταινία: The Shape of Water
Το βραβείο Καλύτερης Ταινίας κατέκτησε -όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο- η ρομαντική ιστορία φαντασίας του Del Toro, ένας ύμνος στη διαφορετικότητα, ένα ποιητικό παραμύθι για τη φιλία και την αγάπη άνευ όρων. Εδώ ο ανταγωνισμός ήταν μεγάλος, με τις 6 από τις 9 ταινίες να κονταροχτυπιούνται στα ίσια για το αγαλματάκι. Άξια και συμβολική η νίκη του Shape of Water, σε μια εποχή όπου οι διακρίσεις κάθε είδους και ο κυνισμός βασιλεύουν. Μια βράβευση που ελπίζουμε να δώσει στις ταινίες φαντασίας τη θέση που τους αξίζει στην παγκόσμια κινηματογραφική βιομηχανία.
Σκηνοθεσία: Guillermo del Toro
Στον Del Toro πήγε όμως και το αγαλματάκι για την σκηνοθεσία. Και εδώ τα προγνωστικά δεν διαψεύστηκαν, ωστόσο οφείλουμε να πούμε ότι τόσο το Dunkirk του Nolan, όσο και το Phantom Thread του Anderson διέθεταν το κάτι τι παραπάνω από πλευράς δεξιοτεχνίας και μαεστρίας. Χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει ότι το βραβείο του χαρίστηκε. Κάθε άλλο! Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι η Ακαδημία έχει αδυναμία στον αγαπημένο παραμυθά του Χόλυγουντ. Κι αν προσθέσεις σ’ αυτό και το γεγονός ότι οι υποψηφιότητές του χωρίς… αντίκρισμα ήταν ήδη τρεις, ε μάλλον τώρα ήταν η ώρα του!
Και σε αυτήν την κατηγορία το φαβορί ήταν κάτι περισσότερο από δεδομένο, με τον μεγαλοπρεπή Gary Oldman να παραλαμβάνει αγέρωχα το βραβείο του. Συγκινημένος από την αρχή, με έναν κόμπο στο λαιμό που με δυσκολία συγκρατούσε, δεν παρέλειψε -ως ευγενής Άγγλος- να ευχαριστήσει την Αμερική, τόσο για τη φιλοξενία, όσο και για την ευκαιρία ζωής που του προσέφερε, τους φίλους και τους έρωτές του, ενώ έκλεισε τον ευχαριστήριο λόγο του απευθυνόμενος στην 99χρονη μητέρα του, που παρακολουθούσε την τελετή, λέγοντάς της να τον περιμένει σπίτι με το αγαλματάκι. Σίγουρα από τις καλύτερες στιγμές της βραδιάς.
Α’ Γυναικείος Ρόλος: Frances McDormand
Β’ Ανδρικός Ρόλος: Sam Rockwell
Μια απ’ τις πιο έξυπνες και σαρκαστικές ατάκες της βραδιάς ανήκει στη νικήτρια της κατηγορίας Allison Janney -ούτε εδώ έγινε η έκπληξη-, η οποία σηκώθηκε λέγοντας ότι “τα έκανα όλα μόνη μου”, ως χιουμοριστική απάντηση στα κλισέ τύπου “ευχαριστώ τη μητέρα μου, τον πατέρα μου, τον σκύλο μου κ.λπ.”, στα οποία βέβαια υπέκυψε δευτερόλεπτα μετά.
Πρωτότυπο Σενάριο: Jordan Peele
Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία: Una Mujer Fantastica
Μια ακόμα ευχάριστη έκπληξη σημειώθηκε σ’ αυτή την κατηγορία, με τη χιλιανή ταινία Una Mujer Fantastica, στη μόλις δεύτερη υποψηφιότητα της χώρας στο θεσμό, να φεύγει με το χρυσό αγαλματίδιο. Μια ταινία που μας άγγιξε με την απλότητα, την ειλικρίνεια και την αλήθεια της. Aν και θεωρούνταν η επικρατέστερη, μέχρι τελευταία στιγμή κρατούσαμε μικρό καλάθι. Προς ικανοποίησή μας όμως, η Ακαδημία τελικά έκανε το βήμα παραπέρα. Να σημειωθεί, επίσης, ότι η νίκη αυτή αποτελεί ιστορικό ορόσημο για τη διοργάνωση, καθώς η πρωταγωνίστρια Daniela Vega αποτελεί το πρώτο ανοιχτά transgender άτομο που όχι μόνο δίνει το παρών στη διοργάνωση, αλλά και η ταινία στην οποία συμμετέχει κερδίζει το Όσκαρ.
Φωτογραφία: Roger Deakins
Πρωτότυπη Μουσική: Alexander Desplat
Κλείνουμε με μια ακόμη όμορφη και συγκινητική στιγμή των βραβείων, αυτή κατά την οποία ο, κατά το ήμισυ Έλληνας, Alexander Desplat παρέλαβε το δεύτερο Όσκαρ του για την υπέροχη μουσική που έγραψε στο Shape of Water, τέσσερα μόλις χρόνια μετά τη βράβευσή του για τη δουλειά στο Τhe Grand Budapest Hotel. Στον σύντομο λόγο του ο ταλαντούχος συνθέτης ευχαρίστησε τον Del Toro για τη συνεργασία, ενώ -όπως κι ο Oldman- δεν παρέλειψε να στείλει χαιρετίσματα στην 90χρονη Ελληνίδα μητέρα του, που παρακολουθούσε την απονομή από το σπίτι της. Αντί για το βίντεο της βράβευσης, προηγείται παραπάνω ένα από τα κομμάτια του soundtrack που περικλείει -όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει και ο ίδιος ο Desplat- όλη τη “μελαγχολία της αγάπης”.