Πλαστική – Χαλκοχυτική στο Εργαστήριο Γιάννη Παππά από το Μουσείο Μπενάκη

Συγκίνηση και ενθουσιασμός. Το πρώτο, επειδή επέστρεψα σε έναν χώρο που με είχε υποδεχτεί ως φοιτήτρια για τη συντήρηση ενός έργου του σπουδαίου γλύπτη Γιάννη Παππά· το δεύτερο, για την επιστροφή στο πλάσιμο της ύλης από ταλαντούχους νέους, φοιτητές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

Το εργαστήριο Γιάννη Παππά – Μουσείο Μπενάκη αποτελεί χώρο μαθητείας, έναν χώρο ζωντανό, που δημιούργησε ο Γιάννης Παππάς. Στην έκθεση «Πλαστική-Χαλκοχυτική» συνδυάζονται έργα του Γιάννη Παππά με έργα φοιτητών του Εργαστηρίου Γυψοτεχνίας-Χαλκοχυτικής της ΑΣΚΤ, προσφέροντας έναν γόνιμο διάλογο. Οι φοιτητές εμπνεύστηκαν από έργα του γλύπτη και δημιούργησαν έργα πλαστικής από κερί, γύψο και μπρούντζο, προβάλλοντας την ιδιαίτερη και μοναδική τέχνη της χαλκοχυτικής με τη μέθοδο του χαμένου κεριού.

Με τον συγκεκριμένο τρόπο οι συνδιοργανωτές επιθυμούν να αναδείξουν την αναβίωση της σημαντικής αυτής μεθόδου, την οποία επανέφερε στην Ελλάδα ο Γιάννης Παππάς, ως καθηγητής τότε της ΑΣΚΤ, στα τέλη της δεκαετίας του ’50, κατασκευάζοντας καλλιτεχνικό χυτήριο στον χώρο της σχολής για πρώτη φορά από την αρχαιότητα.

Στην έκθεση δεν βλέπουμε ένα έτοιμο έργο αλλά μία μεθοδολογία από ποικίλα υλικά, προπλάσματα, καλούπια, αρματούρες έως το τελικό στάδιο του έργου. Παρατηρούμε λοιπόν με μοναδικό τρόπο τη δημιουργική διαδικασία, την τελετουργία της χύτευσης, η οποία ουσιαστικά αποτελεί κομμάτι του έργου. Μάλιστα, δεν θα μπορούσε να επιλεγεί καταλληλότερος χώρος για την έκθεση, καθώς υπήρχε ανέκαθεν μια ξεχωριστή σύνδεση του Γιάννη Παππά με τους φοιτητές του. Μια σχέση η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα αναδεικνύοντας τα έργα των νέων καλλιτεχνών.

Tip: Δείτε το βίντεο «Χαλκός και Φωτιά» που επεξηγεί τη μέθοδο του χαμένου κεριού εδώ.

Πληροφορίες

Επιμέλεια: Μάρκος Γεωργιλάκης, Θοδωρής Μπαργιώτας

Έως τις 30 Ιουλίου 2023 | Εγκαίνια: 27 Απριλίου 2023 στις 20:00 | Εργαστήριο Γιάννη Παππά: Ανακρέοντος 38, Ζωγράφου

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Δημοπρασίες Έργων Τέχνης: Από τον Ηρόδοτο στα NFTs

«Διορθώσεις – Corrections» | Η Ταινία του Θοδωρή Σκριβάνου στον Δαναό

Βραδιές Γαστρονομίας και Μουσικής τον Μάιο στο Μουσείο Ακρόπολης

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
pARTicle
pARTicle

Η Αγγελική Ντούρου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1984. Το 2006 ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων & Έργων Τέχνης στο ΤΕΙ Αθηνών. Το 2008 απέκτησε το μεταπτυχιακό δίπλωμα MSc Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Εδιμβούργου, με εξειδίκευση στην Εκτίμηση Έργων Τέχνης. Έχει εργαστεί ως συντηρήτρια αρχαιοτήτων και έργων τέχνης στο Υπουργείο Πολιτισμού και στο Μουσείο Μπενάκη και ως ιστορικός τέχνης στο Ίδρυμα Σύγχρονης Τέχνης ΔΕΣΤΕ. Είναι εγγεγραμμένη στον κατάλογο Πραγματογνωμόνων-Εκτιμητών Έργων Τέχνης του Πρωτοδικείου Αθηνών και τακτικό μέλος του Συλλόγου Εκτιμητών Ελλάδος (Σ.ΕΚ.Ε.) και της Εταιρείας Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης (Ε.Ε.Ι.Τ.). Έχει επιμεληθεί εκθέσεις τέχνης και σεμινάρια ιστορίας τέχνης και εκτίμησης έργων τέχνης στο Μουσείο Ηρακλειδών κ.α. Σήμερα εργάζεται ως Πιστοποιημένη Εκτιμήτρια Έργων Τέχνης (MRICS) και ως Σύμβουλος Τέχνης. Παρακολουθεί ανελλιπώς την αγορά τέχνης και τις εφαρμογές των επιστημών στην τέχνη, ενώ απολαμβάνει να επισκέπτεται καλλιτεχνικές εκθέσεις και να μελετάει την ιστορία και τη θεωρία της τέχνης. Μοιράζεται μαζί μας τα #MustSee του μήνα μέσα από τη στήλη της «pARTicle».

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+