Πλούσιος Νοέμβριος με Θέατρο

Θέατρο

Είναι καταπληκτικό αυτό που συμβαίνει με τις θεατρικές παραστάσεις τη φετινή χρονιά. Τα αξιόλογα έργα που σηκώνουν αυλαία στις θεατρικές σκηνές είναι πολλά και χαιρόμαστε ιδιαίτερα γι’ αυτό. Ακολουθεί μια πρώτη επιλογή και έπεται συνέχεια.

Φαίδρας Έρως

Το “Φαίδρας Έρως” της Sarah Kane επανέρχεται από τις 4 Νοεμβρίου στο Θέατρο Σφενδόνη, πάντα υπό τη ρηξικέλευθη οπτική της Άντζελας Μπρούσκου. Αυτή η σύγχρονη και πρωτότυπη εκδοχή της ιστορίας της Φαίδρας, με μακρινές επιρροές από την ελληνική μυθολογία, αλλά και από τον Σενέκα.

Μια τολμηρή και προκλητική αναθεώρηση του μύθου μέσα από το εμμονικό και καταστροφικό πάθος της Φαίδρας για τον θετό γιο της Ιππόλυτο. Το έργο αποκαλύπτει τη βίαιη φύση του έρωτα μέσα από τη δυσλειτουργία μιας σεξουαλικά διεφθαρμένης βασιλικής οικογένειας σε μια κοινωνία που έχει ως θρησκεία τη λατρεία διασημοτήτων.

Ερμηνεύουν: Παρθενόπη Μπουζούρη, Τζέο Πακίτσας, Τσιμάρας Τζανάτος, Νατάσα Εξηνταβελώνη

Πληροφορίες

4 Νοεμβρίου 2021 έως 12 Δεκεμβρίου 2021
Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Πέμπτη έως Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 19:30
Διάρκεια: 1 ώρα και 30 λεπτά
Θέατρο Σφενδόνη: Μακρή 4, Αθήνα

Η Σιωπηλή Λίμνη

Η Ομάδα Νάμα κάνει πρεμιέρα με το έργο του David Desola “Η Σιωπηλή Λίμνη” το Σάββατο 13 Νοεμβρίου στις 21:15 στο Θέατρο Επί Κολωνώ. Η σκηνοθεσία είναι της Ελένης Σκότη και η μετάφραση της Μαρίας Χατζηεμμανουήλ.

Ο Όσκαρ, ένας καθηγητής που δεν διδάσκει πια εξαιτίας μιας τραυματικής εμπειρίας στο σχολείο στο οποίο εργαζόταν, δέχεται έπειτα από παρότρυνση ενός αγαπημένου του δασκάλου να αναλάβει τη μελέτη ενός μαθητή, παιδιού μιας παράξενης και γοητευτικής γυναίκας που προσπαθεί και εκείνη να αντιμετωπίσει τα δικά της τραύματα. Η εξέλιξη δεν θα είναι η αναμενόμενη και οι ιστορίες των τριών αυτών ηρώων θα συναντηθούν με φόντο μια σιωπηλή λίμνη.

Ερμηνεύουν: Παναγιώτα Βλαντή, Θανάσης Κουρλαμπάς, Χάρης Τσιτσάκης

Πληροφορίες

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21:15 και Κυριακή στις 19:00
Θέατρο Επί Κολωνώ (Κεντρική Σκηνή): Ναυπλίου 12 και Λένορμαν 94, Αθήνα

Δεν Μπορώ να Φανταστώ το Αύριο

Το έργο του  Tennessee Williams παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Γιάννη Νταλιάνη στο Θέατρο Φούρνος από τις 4 Νοεμβρίου.

Μια γυναίκα κι ένας άντρας. Το “ένα” και το “δύο”. Το “ένα” είναι ο μοναδικός φίλος του “δύο”. Το “δύο”, ο μοναδικός φίλος του “ένα”. Όταν το “ένα” αδυνατεί να διαχειριστεί τη δραματική αλλαγή που έχει επέλθει στη ζωή του και αποφασίζει να σπάσει τη ρουτίνα των καθημερινών συναντήσεών τους, το “δύο” αντιδρά με όσα μέσα διαθέτει. Στο παιχνίδι που αρχίζει ανάμεσά τους οι ρόλοι “νικητή” και “ηττημένου” εναλλάσσονται με αβέβαιο αποτέλεσμα.

Έργο της όψιμης, πιο πειραματικής, περιόδου του Tennessee Williams, το μονόπρακτο “Δεν Μπορώ να Φανταστώ το Αύριο” προσεγγίζει με τρυφερότητα και ποιητικότητα τα προσφιλή στον σπουδαίο συγγραφέα θέματα της εξάρτησης, της μοναξιάς και της απώλειας.

Ερμηνεύουν: Θωμάς Βούλγαρης, Δάφνη Σκρουμπέλου

Πληροφορίες

4 Νοεμβρίου έως 26 Νοεμβρίου 2021
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Πέμπτη και Παρασκευή στις 21:00
Θέατρο Φούρνος: Μαυρομιχάλη 168, Aθήνα

Nerium Park

Από την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου το έργο του Josep Maria Miro “Nerium Park” παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Καραντινάκη στο Θέατρο 104.

Το Nerium Park, το πάρκο με τις πικροδάφνες, το μεγάλο οικοσύστημα με τα πολλά μπλοκ πολυκατοικιών, τις πισίνες και τα καταστήματα, ανοίγει τις πόρτες του στους πρώτους του αγοραστές, ενός από τα εκατοντάδες διαμερίσματά του.

O Ζεράρ και η Μάρτα, ένα νεαρό ζευγάρι με όνειρα για το μέλλον, έρχονται σαν έποικοι, από έναν κόσμο σε κάποιον άλλο, έρχονται για να ευτυχήσουν, να τρέξουν μπροστά, με τη δύναμη των νιάτων τους, με τη δύναμη των ονείρων τους, με τη δύναμη της αγάπης τους. Γύρω τους τα κενά διαμερίσματα, τα κενά καταστήματα, οι κενές παιδικές χαρές, οι κενοί δρόμοι και το πάρκο με τις πικροδάφνες.

Ώρα με την ώρα, μέρα με τη μέρα, μήνα με τον μήνα κατά τη διάρκεια ενός έτους, η σχέση τους διανύει μια διαδρομή κατά την οποία θα θυσιάσουν ό,τι πολυτιμότερο έχουν.

Ερμηνεύουν: Βιργινία Ταμπαροπούλου, Αστέριος Πελτέκης

Πληροφορίες

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή στις 21:15
Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά
Θέατρο 104: Ευμολπιδών 41, Aθήνα

Η Χώρα Που Δεν Πεθαίνεις Ποτέ

Το έργο της Ornela Vorpsi σε σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι παίζεται στο Θέατρο Σταθμός.

Στη χώρα μου οι κοπέλες πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα τον “αμόλυντο ανθό” τους, γιατί ο άντρας πλένεται με ένα κομμάτι σαπούνι και ξαναγίνεται φρέσκος και καθαρός, ενώ τις κοπέλες δεν τις ξεπλένει ολόκληρη θάλασσα.

Ο Ένκε Φεζολλάρι, μετά την “Ορκισμένη Παρθένα” στο Φεστιβάλ Αθηνών, καταπιάνεται ξανά με την αλβανική δραματουργία. Το βραβευμένο και πολυμεταφρασμένο μυθιστόρημα της Ornela Vorpsi, που ανεβαίνει για πρώτη φορά στην ελληνική σκηνή, αποτελεί ένα μανιφέστο ενάντια στην πατριαρχική δομή της Αλβανίας και στην καταπίεση του ερωτισμού και της ελευθερίας του λαού της από τη δεκαετία του ’70 έως τη διάλυση των χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ.

Κεντρική ηρωίδα είναι η Ορνέλα, η οποία διηγείται, άλλοτε πικρά και άλλοτε με χιούμορ, την πορεία της προς την ενηλικίωση. Με την τρυφερή αλλά και σκληρή γραφή της η εικαστικός και συγγραφέας, που ζει πλέον στο Παρίσι, εξιστορεί, στην πραγματικότητα, την προσωπική της ιστορία. Εικόνες μιας γειτονικής χώρας που ελάχιστοι γνωρίζουν, μιας χώρας που μέσα από τις στάχτες της δικτατορίας του Ενβέρ Χότζα προσπαθεί να αναγεννηθεί, μιας χώρας που ποτέ δεν πεθαίνει.

Ερμηνεύουν: Αμαλία Αρσένη, Vefi Redhi, Αθηνά Καραγιώτη

Πληροφορίες

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη και Πέμπτη στις 20:30
Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 20 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Θέατρο Σταθμός: Βίκτωρος Ουγκώ 55, Αθήνα

Για Θεσσαλονικείς

Τζεμ

Ο Θεατρικός Οργανισμός “Νέος Λόγος” παρουσιάζει για τρεις μόνο παραστάσεις το έργο της Elaine Murphy “Τζεμ” στο Θέατρο Αμαλία. Το έργο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε μετάφραση Χριστίνας Μπάμπου Παγκουρέλη και σκηνοθεσία Φώτη Μακρή.

Τρεις γενιές γυναικών κάπου στο Δουβλίνο… κάπου στην Ευρώπη… κάπου δίπλα μας… Η Κέι, η κόρη της, η Λορέιν, και η εγγονή της, η Άμπερ. Με διαδοχικούς μονολόγους μάς αφηγούνται τα γεγονότα μιας χρονιάς που θα αλλάξει άρδην τη ζωή τους και θα επαναπροσδιορίσει τις προτεραιότητές τους.

Το πάρτι της αποφοίτησης. Ποτά, μεθύσι, κοκαΐνη στις τουαλέτες. Μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Μια βραδιά σάλσα και μια αποτυχημένη ερωτική συνεύρεση με προοπτική. Επίσκεψη σε sex shop: “Ποιον δονητή θέλετε; Τον κλασικό λαγό ή τον Deluxe;”. Ένας ναρκομανής και άστεγος πρώην σύζυγος. Συμβουλές της ψυχιάτρου: “Κάνε κάτι καλό για τον εαυτό σου!”. Και κάπου στο παρασκήνιο, ο παππούς Τζεμ. Απών στο έργο, αλλά παρών στη ζωή των τριών γυναικών.

Ερμηνεύουν: Μαρία Κανελλοπούλου, Στέλλα Κρούσκα, Βασιλίνα Κατερίνη

Πληροφορίες

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Δευτέρα 1η Νοεμβρίου,
Τρίτη 2 Νοεμβρίου και Τετάρτη 3 Νοεμβρίου στις 21:00
Θέατρο Αμαλία: Αμαλίας 71 Θεσσαλονίκη

Δείτε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Λουκής Λάρας: Ένας Αντι-Ήρωας στα Μετόπισθεν

Αξύριστα Πηγούνια: Ξεγύμνωμα Ανθρώπινων Ψυχών Επί Σκηνής

Αγώνας Νέγρου και Σκύλων, του Bernard-Marie Koltès στο Θέατρο Τζένη Καρέζη

Προμηθέας: Σύγχρονη Ανάγνωση Από τον Νίκο Καραθάνο

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
EX LIBRIS
EX LIBRIS

Ο Άρης Γαβριελάτος είναι κοινωνιολόγος με μεταπτυχιακές σπουδες στον Κοινωνικό Αποκλεισμό και το Φύλο. Αρθρογραφεί για βιβλία, θέατρο και μουσική, ενώ αγαπημένο του hobby είναι το ορεινό τρέξιμο.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+