Πώς Επηρεάζουν οι Διατροφικές Επιλογές μας τον Πλανήτη;

Τι διαφορά κάνει μισός βαθμός όταν κοιτάμε τη θερμοκρασία; Συνήθως καμία. Όσον αφορά την υπερθέρμανση του πλανήτη όμως, ο μισός βαθμός θα μας σώσει. Σύμφωνα με κορυφαίους επιστήμονες, έχουμε 12 χρόνια στην διάθεσή μας για να περιορίσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς. Πέραν αυτού του ορίου, οι πιθανότητες για τεράστιες φυσικές καταστροφές όπως ο αφανισμός οικοσυστημάτων, πλημμύρες και έλλειψη τροφίμων, αυξάνονται κατακόρυφα.

Προβλήματα αυτών των διαστάσεων καλούνται συνήθως να λύσουν κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί. Πριν αποποιηθούμε όμως κάθε ευθύνης για συμμετοχή στη λύση, ας δούμε πώς μπορούμε όλοι να συμβάλλουμε στην προσπάθεια αυτή.

Μικρές αλλαγές στις καθημερινές μας επιλογές μπορούν συνολικά να έχουν μεγάλο αντίκτυπο. Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του Ελβετικού Ερευνητικού Ινστιτούτου Agroscope, ανέλυσε το περιβαλλοντικό αντίκτυπο της παραγωγής των 40 κυριότερων τροφών, συλλέγοντας στοιχεία από 40,000 φάρμες και 1,600 εργοστάσια επεξεργασίας και συσκευασίας, όπως και καταστήματα λιανικής πώλησης σε 119 χώρες. Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, μια δίαιτα χωρίς ζωικά προϊόντα είναι έως και 73% ευνοϊκότερη για το περιβάλλον, εφόσον παράγει σημαντικά λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα και κάνει χρήση μικρότερων αγροτικών εκτάσεων συγκριτικά με την παραγωγή κρέατος και γάλακτος (ακόμα και αν είναι βιώσιμης παραγωγής).

Το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα συνήθως αποτελούν την βάση κάθε γεύματός μας, με τον μέσο Ευρωπαίο να καταναλώνει 80 κιλά κρέας το χρόνο. Όμως, η μέγιστη συνιστώμενη ποσότητα κρέατος την ημέρα είναι 90 γρ., που αναλογούν σε περίπου 32 κιλά το χρόνο.

Συνεπώς, η υπερκατανάλωση κρέατος δεν είναι περιβαλλοντικά βιώσιμη επιλογή, ούτε ευνοϊκή για την υγεία μας. Είναι μια συνήθεια που μπορούμε να περιορίσουμε, για να προσαρμοστούμε στις ανάγκες των εποχών. Αν μια τέτοια απόφαση φαντάζει βουνό, αρχίστε με μια χορτοφαγική μέρα την εβδομάδα και εν συνεχεία αυξήστε τις μέρες στον αριθμό που επιθυμείτε.

Προβλήματα αυτών των διαστάσεων καλούνται συνήθως να λύσουν κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί. Πριν αποποιηθούμε όμως κάθε ευθύνης για συμμετοχή στη λύση, ας δούμε πώς μπορούμε όλοι να συμβάλλουμε στην προσπάθεια αυτή.

Εμπνευστείτε από εύκολες χορτοφαγικές συνταγές, πολύχρωμες σαλάτες και πεντανόστιμα γλυκά στο blog της Deliciously Ella. Για χορτοφαγικές παραλλαγές παραδοσιακών συνταγών (ακόμα και μακαρόνια με ‘κιμά’ από φακές) ο Jamie Oliver δεν απογοητεύει!

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, σας προτείνω το ντοκιμαντέρ  Cowspiracy, το οποίο θα βρείτε και στο Netflix, το οποίο επικεντρώνεται στις επιπτώσεις της παραγωγής κόκκινου κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων στην κλιματική αλλαγή.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Well~Being
Well~Being

Η Αλεξία Εμμανουλοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά στο University of Bristol και έκανε το μεταπτυχιακό της στο Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο, στο University College London. Ξεκίνησε την καριέρα της ως δικηγόρος, αλλά το 2013 αποφάσισε να μεταπηδήσει στον χώρο του Μάρκετινγκ, επιθυμώντας μια πιο δημιουργική απασχόληση. Ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, περνώντας όσο περισσότερο χρόνο μπορεί κοντά στην φύση. Αγαπάει την γιόγκα, το τρέξιμο και τους πειραματισμούς στην κουζίνα. Λατρεύει να ανακαλύπτει νέα ερεθίσματα και να ταξιδεύει. Μέσω της στήλης της στην αθηΝΕΑ, θα αναζητήσουμε μαζί το δρόμο προς την ευεξία.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+