Πού Πας, Βρε Καραγκιόζη; (Με την Καλή Έννοια)

karagkiozis

Το θέατρο σκιών είναι ένα από τα αρχαιότερα θεάματα, με ρίζες από την Ανατολή. Στη χώρα μας, όπου έχει διαγράψει μοναδική και διακριτή διαδρομή, έχει παρουσία τουλάχιστον 200 χρόνων και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της λαϊκής παράδοσης, αξιοποιώντας όλο της το φάσμα στην καλλιτεχνική του έκφραση (λαϊκή ζωγραφική, μουσική, προφορικές παραδόσεις, ιστορία, μυθολογία κ.ά.).

Στη συνείδηση των περισσοτέρων βέβαια, το θέατρο σκιών ταυτίζεται με τη φιγούρα του Καραγκιόζη, που αποτυπώνει την εικόνα του αιώνιου Έλληνα και στη μεγάλη του καμπούρα κουβαλά ένα κομμάτι όλων μας.

Μας Αφορά ο Καραγκιόζης Σήμερα;

Σε μια εποχή με ταχεία εξέλιξη και πολλές απώλειες, πώς μπορεί μια τέτοια μορφή να παραμείνει επίκαιρη και να μη χάσει τη χειροποίητη δροσιά και τη διαχρονικότητά της; Πώς το θέατρο σκιών και ο αγαπημένος σε όλους Καραγκιόζης μπορεί να αφορά τον άνθρωπο του σήμερα;

Ο Κοινωνικός και Πολιτιστικός Οργανισμός KROMA αποπειράται να δώσει την απάντηση μέσα από το 1ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Θεάτρου Σκιών «Πού πας, βρε Καραγκιόζη;», όπου υποδέχεται τον πρωταγωνιστή του όπως του αρμόζει. Δηλαδή, με άρτο και θεάματα!

Το Πρόγραμμα και τα Δρώμενα

Πρόκειται για ένα τριήμερο στο «Ρομάντσο», με πολλές διαφορετικές εικαστικές, παραστατικές και εκπαιδευτικές δράσεις και συνομιλίες που επιχειρούν να αφουγκραστούν τις καταβολές, το παρόν και το μέλλον του θεάτρου σκιών, αλλά και τις ιστορικές, τις αισθητικές και τις συμβολικές του εκλεκτικές συγγένειες.

Συζητήσεις, εξιστορήσεις, εξομολογήσεις… με ανθρώπους από όλο το φάσμα των τεχνών που υπηρετούν το θέατρο σκιών, σε μια σπάνια συνεύρεση. Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια των εικαστικών εκθέσεων-εγκαταστάσεων.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει η ιστορικός τέχνης, συνεργάτης του οργανισμού ΚΡΟΜΑ Ίρις Κρητικού και στην εναρκτήρια συζήτηση την Παρασκευή 18/2 στις 19.00 συμμετέχουν ο Δήμος Αβδελιώδης, ο Ωρίων Αρκομάνης, ο Ηλίας Καρελλάς, η Ίρις Κρητικού, ο Δημήτρης Λέκκας, ο Γιάννης Σπανούδης και ο Χρήστος Στανίσης.

«Στον Μπερντέ: Ο Καραγκιόζης ως Εφήμερη Διαχρονία»

Μια αναπάντεχη εικαστική συνάντηση που φέρνει κοντά 50 Έλληνες, διακεκριμένους αλλά και πολύ νέους εικαστικούς, που ζυμώθηκαν και παρουσιάζουν τον Καραγκιόζη με την προσωπική τους ματιά και αφηγούνται μέσα από τα έργα τους αυτοσχέδιες ιστορίες ηρώων της διπλανής πόρτας.

Μέσα από τη ζωγραφική, την ξυλογραφία, κατασκευές, εγκαταστάσεις, φωτογραφία και βίντεο, οι καλλιτέχνες ξαναγγίζουν ένα χειροποίητο σύμπαν που διαχρονικά συγκινεί, θεραπεύει, αλληγορεί, αφορά.

Στην Έκθεση Συμμετέχουν οι:

Γ. Ανδρούτσος, Ν. Αποσπόρης, Κ. Βουλγαρέλη, Ν. Γιακμογλίδου, Τ. Γκανίδου, Κ. Γραφανάκη, Β. Διόνας, Α. Ιτσκούδης, Δ. Καλλιγά, Ι. Καραΐνδρος, Α. Καράλη, Γ. Καρδάσης, Η. Καρελλάς, Μ. Κάσση, Μ. Κατσουλίδη, Σ. Κοκέας, Ν. Κόνιαρης, Κούζαρος, Λ. Λεβέντη, Τ. Λιακόπουλος, Γ. Λιντζέρης, Τ. Μαντζαβίνος, Μ. Μαυρικάκης, Ά. Μέγα-Χαβρέ, Σ. Μελετοπούλου, Χ. Μήτρενσε, Μ. Μπατζόλης, Β. Μπλούκου, Λ. Μποβιάτσου, Α. Μπόμπορη, Ι. Μπονάτσου, Ρ. Μπούα, Ο. Νέτας και Α. Μέντζος, Ι. Ντάσση, Γκ. Παπαευθυμίου, Μ. Πάστρα, Ε. Πεχλιβάνη, Α. Πιστώνης, Μ. Πορπόδα, Ρ. Ράγκου, Μ. Σακαλής, Γ. Σικελιώτης, Δ. Σιατερλή, Ευ. Σπαθάρης, Α. Σπανουδάκη, Χ. Στανίσης, Ν. Τζιβελέκης, Ν. Τριανταφύλλου, Κ. Χαδουλού, Μ. Χαλκιά, Ε. Χριστάκη, Acquaforte, RTMone, Soteur

«Σαν τον Καραγκιόζη… Το Défilé του Δρόμου»

Χρησιμοποιώντας το εργαστήριο του καλλιτέχνη, εικαστικοί, σχεδιαστές, ενδυματολόγοι, eco-makeovers και σκηνογράφοι που εργάζονται με ελαφριά ύλη και εφήμερα υλικά, στήνουν ένα défilé δρόμου με αυτοσχέδια ενδύματα και… αξεσουάρ μόδας που θα φορεθούν και θα παρουσιαστούν τιμώντας την ελληνική διαχρονία του Καραγκιόζη και του θεάτρου σκιών. Τα έργα τους θα είναι επισκέψιμα ως εικαστική εγκατάσταση κατά τη διάρκεια του τριημέρου, με εξαίρεση τις ώρες του defile το απόγευμα του Σαββάτου, που οι θεατές θα μπορούν να παρακολουθήσουν με προκράτηση.

Στο Défilé του Δρόμου Συμμετέχουν οι:

Χ. Αθανασούλα-Μαντζαβίνου, Λ. Αρβανίτη, Μ. Γέρουλα, Τ. Γκανίδου, Ει. Γκόνου και Κ. Τσαλή, Μ. Διακοδημητρίου, Β. Καλουδιώτη, Ε. Καμόσου, Θ. Καρποδίνης, Δ. Λιάκουρα και Δ. Τσακότα, Ά. Λοΐζου, Λ. Μαργαρώνη, Ι. Ξιφαρά, Γ. Παπαγιαννούλης, Ι. Σδούκου, Ι. Τερλίδου, Κ. Τζαβιδοπούλου, Χ. Τζαμάλα και Μ. Μαυρικάκης, Θ. Τσιάτσιου, Κ. Χριστακοπούλου, 3QUARTERS και Δ. Γραμματικογιάννης

Τα εικαστικά ενδύματα και τα αξεσουάρ μόδας με έμπνευση από τον κόσμο του Καραγκιόζη θα εκτίθενται κατά τη διάρκεια του τριημέρου, ενώ το Σάββατο 19/2 στις 17.00 και στις 18.00 θα παρουσιαστούν σε ένα αναπάντεχο cat-walk, με ακόμη πιο αναπάντεχα μοντέλα.

Η ηλεκτρονική κράτηση θέσης για το συγκεκριμένο event είναι απαραίτητη (www.poupasvrekaragiozi.gr).

Υπάρχει ακόμα το installation «Pokemon Island», ένα νησί εμπνευσμένο από την ποπ κουλτούρα και το θέατρο σκιών, που φιλοξενεί τα πιο απροσδόκητα πλάσματα. Aπό τον εικαστικό, ηθοποιό και make-up artist Σπύρο Αγγελόπουλο.

Παράλληλες δράσεις

Παραστάσεις

«Το μαγεμένο πουλί»: μια παράσταση του Χρήστου Στανίση (Κυριακή 20/2 στις 12.00). Η λαϊκή φαντασία για το πουλί που κάνει τα χρυσά αυγά παντρεύεται με τη δημώδη παράδοση του εθίμου του Αράπη. Μύθος, θρύλος και ήρωες του «μπερντέ» μπερδεύονται, αναζητώντας μεταξύ γέλωτος και δακρύων, αυτοσχέδιες από μηχανής λύσεις.

Παρουσίαση

«Και οι γυναίκες;»: μια παρουσίαση του Ηλία Καρελλά (Κυριακή 20/2 στις 18.00), με θέμα τον παράλληλο μικρόκοσμο των γυναικών, μέσα στο ανδροκρατούμενο σύμπαν του Καραγκιόζη.

Προβολές

Σπάνια και ανέκδοτα κινηματογραφικά ντοκουμέντα που μοιράζονται μαζί μας οι συμμετέχοντες σε όλη τη διάρκεια του τριημέρου.

Συλλογές

Αντικείμενα από ιδιωτικές συλλογές, στη διάθεσή μας για τρεις σπάνιες ημέρες.

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα

Escape Room: «Ο Καραγκιόζης και το χαμένο μπαούλο» (Σάββατο 19/2 στις 13.30 και Κυριακή 20/2 στις 14.00)

Ο Καραγκιόζης άκουσε από τους ντελάληδες του Πασά για ένα χαμένο μπαούλο με έναν θησαυρό! Τα παιδιά βοηθούν τον Καραγκιόζη, σε ένα πρωτότυπο και διασκεδαστικό Escape Room.

Οι «άλλες» φιγούρες (Σάββατο 19/2 στις 12.00): Ένας Stormtrooper και η Mary Poppins στον μπερντέ; Ένα εργαστήρι για να δημιουργήσουμε με παραδοσιακό τρόπο φιγούρες θεάτρου σκιών που δεν είναι καθόλου παραδοσιακές.

Εργαστήριο κατασκευής Φιγούρας (Κυριακή 20/2 στις 16.00): Ο διακεκριμένος καλλιτέχνης του θεάτρου σκιών και μαθητής του Ευγένιου Σπαθάρη, Χρήστος Στανίσης, μας γνωρίζει την ιστορία του θεάτρου σκιών και τους ήρωές του.

Πληροφορίες

18-20 Φεβρουαρίου | Πολιτιστικό Κέντρο «Ρομάντσο» | Διοργάνωση: ΚROMA | Καλλιτεχνική επιμέλεια: Ίρις Κρητικού | Εγκαίνια: 18 Φεβρουαρίου 18.00-22.00 | Με την υποστήριξη και την αιγίδα του ΥΠ.ΠΟ.Α.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

«Ζέτα, Φλωρέττα, Νίκη»: Πενθήμερο Κινηματογραφικό Αφιέρωμα

Θανάσης Ακκοκαλίδης: Δεν Μπορώ να Διαχωρίσω την Κίνηση από τον Λόγο

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Ο Άρης Γαβριελάτος είναι κοινωνιολόγος με μεταπτυχιακές σπουδες στον Κοινωνικό Αποκλεισμό και το Φύλο.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+