Προγράμματα Μείωσης Της Παιδικής Παχυσαρκίας

Η παιδική ηλικία και η εφηβεία είναι από τις πιο κρίσιμες περιόδους για να αποκτήσουν τα παιδιά υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Ωστόσο, το σημερινό ποσοστό των υπέρβαρων παιδιών και της παχυσαρκίας δείχνουν ότι είναι πιο δύσκολο να γίνει απ’ όσο πιστεύουμε.

Πολλές από αυτές τις διατροφικές συνήθειες είναι εγκατεστημένες σε σχολεία και νηπιαγωγεία, όπου τα παιδιά περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους. Επιπλέον, οι συνήθειες που έχουν αποκτήσει σε νεαρή ηλικία είναι πιθανότερο να τις διατηρήσουν μέχρι την ενήλικη ζωή τους και παράλληλα να επηρεάσουν θετικά τις μέχρι τώρα συνήθειες της οικογένειας.

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την παιδική παχυσαρκία;

Η JANPA – the Joint Action on Nutrition and Physical Activity – αποτελεί μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία με στόχο τον εντοπισμό και τη συλλογή επιτυχημένων στρατηγικών για την πρόληψη του υπερβολικού βάρους σε παιδιά και εφήβους. Στο πλαίσιο του έργου τους, έχουν αναπτύξει μια βάση δεδομένων στο διαδίκτυο στην οποία γίνεται επισκόπηση των μέτρων που παρουσιάζουν με επιτυχία πιθανές υγιεινές συνήθειες, για παράδειγμα σ’ ένα σχολείο. Το εύχρηστο αυτό εργαλείο κατατάσσει τα μέτρα σε “περιοχές δράσης” όπως ορίζονται στο σχέδιο δράσης της ΕΕ για την παιδική παχυσαρκία και διαθέτει έναν αριθμό φίλτρων, π.χ. το σχολικό τύπο (προσχολική, πρωτοβάθμια, κλπ.).

Παρεμβάσεις στο σχολείο

Τι κοινά έχουν τα πιο επιτυχημένα σχολικά προγράμματα; Διευκολύνουν την υγιεινή διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα. Για παράδειγμα περιλαμβάνουν βασική εκπαίδευση για τη διατροφή, την εισαγωγή υποχρεωτικών μαθημάτων φυσικής δραστηριότητας και τη διασφάλιση ότι διατίθενται υγιεινά γεύματα.

Ένα άλλο παράδειγμα προέρχεται από το ευρωπαϊκό σχέδιο STRENGTH2FOOD, το οποίο στοχεύει στη βελτίωση τόσο της διατροφικής ποιότητας όσο και της βιωσιμότητας των σχολικών γευμάτων, εξετάζοντας τα δημόσια συστήματα προμήθειας τροφίμων και τις αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων. Γενικά, οι ολοκληρωμένες προσεγγίσεις – όπου η φυσική δραστηριότητα και η διατροφική εκπαίδευση εφαρμόζονται και στα σχολεία – έχουν το υψηλότερο δυναμικό για την πρόληψη της αύξησης του βάρους στα παιδιά.

Επιπλέον, τα προγράμματα αυτά δεν αυξάνουν την κοινωνική ανισότητα, καθώς παρέχουν εύκολη πρόσβαση στη σωματική άσκηση και στην υγιεινή διατροφή – ναι υπάρχουν υγιεινά σνακ για τα παιδιά – σε παιδιά όλων των κοινωνικών τάξεων. Ο περιορισμός των διαφημίσεων τροφίμων στα σχολεία είναι ένα σημαντικό μέτρο. Τα σχολεία μπορούν να συμβουλεύονται τη Παγκόσμια Οργάνωσης Υγείας (WHO) για να αξιολογήσουν εάν τα προϊόντα περιέχουν υπερβολική ποσότητα ζάχαρης, αλατιού ή / και λίπους.

Συνοψίζοντας, για να επιτευχθεί με επιτυχία μια καλύτερη πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας – αλήθεια ξέρεις ποια βιταμίνη μπορεί να συντελέσει στην πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας; – οι ειδικοί συμφωνούν ότι είναι ζωτικής σημασίας να αρχίσουν από νεαρή ηλικία να εφαρμόζουν υγιεινές συνήθειες και ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς πρέπει να συνεργαστούν για τον ίδιο στόχο. Η οικογένεια, το σχολείο, οι γιατροί και οι παραγωγοί τροφίμων είναι οι βασικοί υπεύθυνοι.

Η ηλεκτρονική εργαλειοθήκη JANPA διευκολύνει τους τοπικούς φορείς, τα σχολεία και τους γονείς να βρουν αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με επιτυχημένα μέτρα που είναι κατάλληλα για το σχολείο ή τη γειτονιά τους. Ποια είναι αυτά; Να ενθαρρύνουν τη σωματική δραστηριότητα, να μειώσουν τα ανθυγιεινά τρόφιμα και να αυξήσουν τα υγιεινά και να μετρούν το βάρος και το ύψος των παιδιών συστηματικά.

 

Αρχική δημοσίευση από τη Δέσποινα Λιγκουνάκη στο logodiatrofis.gr. και αναδημοσίευση στο Thrive Global.

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αποστολή του Thrive Global είναι να τερματίσει την επιδημία του στρες και της εξουθένωσης προσφέροντας επιστημονικές, εφαρμόσιμες λύσεις που ενισχύουν την ευεξία και μαζί την αποδοτικότητα και σε βοηθούν να αλλάξεις πεποιθήσεις και συμπεριφορές και να περάσεις από τη θεωρία στην πράξη, διαμορφώνοντας νέες συνήθειες προκειμένου να κατακτήσεις την πολυπόθητη ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Ιδρύθηκε από την Arianna Huffington στις ΗΠΑ το 2016 και, μέσα σε ένα χρόνο, κατάφερε να γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στα προγράμματα ευεξίας, έχοντας πελάτες που διακρίνονται για το εργασιακό τους περιβάλλον. Στην Ελλάδα λειτουργεί από το 2018 και είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια καινοτομία έρχεται στην χώρα μας, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα. Μάθε περισσότερα στο www.thriveglobal.gr.

DEI

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+