Πρώτη Προβολή: “Ταξίδι στην Κριμαία”

Ταξίδι στην Κριμαία Πρώτη Προβολή

Ο Μουσταφά είναι Τάταρος.  Μουσουλμάνος. Στενόμυαλος άνθρωπος. Αγροίκος. Αυταρχικός. Προσηλωμένος στα ήθη και τα έθιμα της θρησκείας του. Από μια πατρίδα πολύπαθη και με πολυπολιτισμικό πληθυσμό. Από μια φυλή που σκοτείνιασε την ιστορία της όταν συνεργάστηκε με τις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής.

Ταξίδι στην ΚριμαίαΟ Μουσταφά είναι εγκλωβισμένος στη νοοτροπία του. Τόσο εγκλωβισμένος όσο, ίσως, και η ιδιαίτερη πατρίδα του, η Κριμαία. Αυτό το κομμάτι γης που ανήκει de jure στην Ουκρανία, αλλά έχει προσαρτηθεί στη Ρωσία και φλέγεται κάτω από τα πυρά των αντιμαχόμενων πλευρών.

Είναι και πατέρας δυο γιων. Ο ένας, ο μεγαλύτερος, σκοτώνεται στον ουκρανορωσικό πόλεμο. Ο άλλος, ο μικρότερος, είναι αυτός που θα τον συνοδεύσει, αναγκαστικά σχεδόν, στο ταξίδι του προς τη γενέτειρά του όπου αποφασίζει να μεταφέρει το σώμα του νεκρού παιδιού του για να το θάψει.

Ταξίδι Αυτογνωσίας

Μέσα από την ταινία δρόμου “Ταξίδι στην Κριμαία”, ο Ουκρανός σκηνοθέτης Nariman Aliev κάνει ένα διπλό, στοχαστικό, λυπημένο ταξίδι στη χώρα του αλλά και στη ψυχή των ηρώων του. Κινηματογραφεί ένα οδοιπορικό μνήμης και αυτογνωσίας ενός πατέρα και του γιου του στη σύγχρονη Κριμαία, ενώ τα πάντα γύρω τους καταρρέουν.

Ταξίδι στην ΚριμαίαΖουμάρει στην απεγνωσμένη προσπάθεια ενός οπισθοδρομικού μεσήλικα που θεωρεί δικαίωμά του να επιβάλει τις αποφάσεις του ακόμη και με τη βία, και του εκσυγχρονισμένου γιου του, που ούτε τολμά αλλά ούτε και θέλει να τον εγκαταλείψει, να ενωθούν για να αντιμετωπίσουν την απώλεια.

Με καθηλωτικά πλάνα, ιδιαιτέρως προς το τέλος της ταινίας, χωρίς φλυαρία, ο Aliev που συνυπογράφει το σενάριο με τον Novruz Hikmet, δίνει έμφαση στις σιωπές που άλλοτε είναι εκκωφαντικές, άλλοτε περιττές και μακρόσυρτες . Κοιτά στην καρδιά των ηρώων του (πολύ καλοί ο Akhtem Seitablaev στον ρόλο του πατέρα και ο Remzi Bilyalov στο ρόλο του γιου), που προσπαθούν να γεφυρώσουν το χάος ανάμεσα τους, παρά το χάος γύρω τους.

Ο Σκηνοθέτης Nariman Aliev

Ταξίδι στην Κριμαία“Γεννήθηκα στην Κριμαία και η έννοια της πατρίδας με απασχολεί ήδη από τις μικρού μήκους ταινίες μου. Δυστυχώς, δεν μπορώ να επιστρέψω εκεί λόγω του ότι δεν μπορώ να δεχθώ την κατοχή που υφίσταται, αλλά και οι γονείς μου δεν θέλουν να εγκαταλείψουν την πατρίδα μιας ολόκληρης ζωής”, λέει σε συνέντευξή του ο Nariman Aliev, ο οποίος ζει στο Κίεβο ενώ οι γονείς του στην Κριμαία.

“Για μένα, η ταινία μιλά για την δύναμη του πνεύματος, της αγάπης και της ελπίδας, με τον πιο ρεαλιστικό τρόπο. Δεν είχα σκοπό να εκμαιεύσω την συμπάθεια ή τον οίκτο μέσω αυτής. Το αντίθετο. Ήθελα να μοιραστώ ό,τι με πλήγωσε αλλά και ό,τι ταυτόχρονα έχει αξία για εμένα και αποτελεί την δύναμη μου. Θέλω να αφιερώσω την ταινία αυτή στους γονείς μου και στον αδερφό μου, Έρφαν, που έχει φύγει από τη ζωή και τον οποίο έχω υποσχεθεί ότι θα συναντήσω στην επόμενη μας ζωή.”

Ταξίδι στην ΚριμαίαΜε το “Ταξίδι στην Κριμαία”, την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, ο σκηνοθέτης πέτυχε την επίσημη συμμετοχή του στο τμήμα του Φεστιβάλ των Καννών “Ένα Κάποιο Βλέμμα” (2019) και απέσπασε 6 μεγάλα βραβεία (σκηνοθεσίας, σεναρίου, φωτογραφίας, Α΄ και Β΄ανδρικού ρόλου, καλλιτεχνικής διεύθυνσης) από την Ουκρανική Ακαδημία Κινηματογράφου.

Πέτυχε ακόμη μια προσθήκη στη λίστα με τους πολλά υποσχόμενους κινηματογραφιστές.

  • Το “Ταξίδι στην Κριμαία” προβάλλεται από 9 Σεπτεμβρίου 2021 στο ΑΣΤΥ CINEMA από την AMA Films.
    Ώρες έναρξης προβολών: 6:00 – 8:00 – 10:00.

Διαβάστε ακόμη στην αθηΝΕΑ:

Ένας Άγιος στη Μεγάλη Οθόνη

O Χρυσός Φοίνικας και η Χρυσή Άρκτος στις Νύχτες Πρεμιέρας

49o Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND

Η Κυβέλη Χατζηζήση σπούδασε δημοσιογραφία και εργάστηκε σε εφημερίδες και περιοδικά μεγάλης κυκλοφορίας (Έθνος, Βήμα, Marie Claire), στο Mega και το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ασχολήθηκε με το καλλιτεχνικό, το κοινωνικό και το διεθνές ρεπορτάζ, καθώς και την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Μετά από τριάντα χρόνια στον χώρο, ξαναρχίζει να σπουδάζει (Ευρωπαϊκό Πολιτισμό στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο) και να ενδιαφέρεται, όπως πάντα, να εντοπίζει ιστορίες άξιες να ειπωθούν.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+