Σαν Σήμερα: η Πρώτη Πτήση των Αδελφών Wright

Σαν σήμερα, στις 17 Δεκεμβρίου 1903, οι αδελφοί Wright πραγματοποιούν την πρώτη αεροπορική πτήση στην ιστορία.

Για την ακρίβεια, πραγματοποιούν την πρώτη «ελεγχόμενη, διαρκή και επανδρωμένη πτήση μηχανοκίνητου, βαρύτερου του αέρα σκάφους», καθώς άλλου είδους πτήσεις έχουν ήδη πραγματοποιηθεί. Το διπλάνο τους, με το όνομα Flyer 1, πετάει για 12 δευτερόλεπτα, διανύει απόσταση 36 μέτρων και φτάνει σε ύψος 6 μέτρων. Εκατόν δεκαεπτά χρόνια αργότερα, θα πραγματοποιηθεί η μεγαλύτερη, έως σήμερα, εμπορική πτήση, που θα καλύψει απόσταση 15.349 χιλιομέτρων, από τη Νέα Υόρκη στη Σιγκαπούρη, σε 18 ώρες και 50 λεπτά.

Δύο Πολυμήχανα Αδέλφια

Τα αδέλφια Orville και Wilbur Wright είχαν από νωρίς επαφή με τη μηχανολογία, καθώς διατηρούσαν εταιρεία κατασκευής και εμπορίας ποδηλάτων, κινητήρων και άλλων μηχανημάτων στην πολιτεία του Οχάιο. Γοητευμένοι από την ιδέα της πτήσης, ασχολούνταν με την κατασκευή πτητικών μηχανών και την κατανόηση των νόμων της αεροναυτικής μέσα από τον πειραματισμό και την έρευνα. Επί χρόνια έκαναν δοκιμές με ανεμόπτερα, εξασκώντας τις πτητικές τους ικανότητες.

Όταν κατάφεραν να κατασκευάσουν ένα λειτουργικό σύστημα πλοήγησης, ήρθε η ώρα να σχεδιάσουν και μία μηχανή, την οποία και κατασκεύασαν με τη βοήθεια ενός υπαλλήλου τους. Η επιτυχής πρώτη πτήση έγινε πάνω από μια παραλία της Βόρειας Καρολίνας, μπροστά σε πέντε μάρτυρες, αλλά δεν φάνηκε να απασχολεί ιδιαίτερα τον Τύπο της εποχής ή την κυβέρνηση.

Η Συνέχεια της Εξέλιξης

Η εξέλιξη των πτητικών τους μηχανών συνεχίζεται για αρκετά χρόνια και τους διασφαλίζει κατοχυρώσεις των ευρεσιτεχνιών τους και συμβόλαια. Μέχρι το 1905, το αεροσκάφος τους μπορεί πλέον να κάνει πολύπλοκες μανούβρες και να πετάει για 39 συνεχόμενα λεπτά. Το 1908 ταξιδεύουν στη Γαλλία, όπου και παρουσιάζουν δημόσια τα επιτεύγματά τους. Την ίδια χρονιά, έχουμε και το πρώτο αεροπορικό δυστύχημα σε μια παρουσίαση, όταν καταπέφτει ένα νέο, διθέσιο αεροσκάφος που πραγματοποιεί δοκιμαστική πτήση, στο οποίο σκοτώνεται ο επιβάτης και τραυματίζεται σοβαρά ο Orville. Έναν χρόνο μετά, τα αδέλφια ιδρύουν εταιρεία και ξεκινούν την παραγωγή και την πώληση. Σύντομα συνεργάζονται και με την αμερικανική πολεμική αεροπορία, όμως το 1913 ο Wilbur πεθαίνει από τυφοειδή πυρετό. Ο αδελφός του θα ζήσει μέχρι το 1948.

Από τους Wright Στο Διάστημα

Η πρώτη πτήση των Wright απέχει 58 χρόνια από την πτήση του Gagarin, του πρώτου ανθρώπου στο διάστημα, η οποία με τη σειρά της απέχει, πλέον, από το σήμερα ακόμα περισσότερο. Σήμερα, ανά πάσα στιγμή, πετούν στους ουρανούς του πλανήτη περί τα 10.000 αεροσκάφη, μεταφέροντας πάνω από 1.000.000 επιβάτες. Το αεροπλάνο είναι στατιστικά το ασφαλέστερο μέσο μεταφοράς, με έναν νεκρό ανά 14 δισεκατομμύρια επιβάτες, με το αυτοκίνητο να είναι 100 φορές πιο επικίνδυνο.

Διαβάστε κι άλλα…«Σαν Σήμερα» στην αθηΝΕΑ:

Σαν Σήμερα… «Δυστυχώς Επτωχεύσαμεν»

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Turn Back Time
Turn Back Time

Ο Δημήτρης Αηδόνης σπούδασε αρχιτεκτονική στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Έζησε πέντε χρόνια στην Ισπανία και την Αγγλία όπου ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές και εργάστηκε. Από το 2019 έχει επιστρέψει στην Αθήνα και εργάζεται ως αρχιτέκτονας, ενώ αρθρογραφεί από ενδιαφέρον για την ιστορία και τη γεωπολιτική.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+