Seamuse: Από τη Φύση Στα Χέρια Μας

seamuse yogurt honey packaging

Από τη φύση στα χέρια μας. Με το concept αυτό ως οδηγό έχουν πορευτεί οι δημιουργοί της Seamuse, που φτιάχνουν χειροποίητα σαπούνια με αγνά υλικά, αλλά και είδη περιποίησης προσώπου και σώματος. Είναι υπέροχη η αίσθηση να βρίσκεσαι στο εργαστήριό τους και να βλέπεις (αλλά και να οσφραίνεσαι!) από κοντά την αγάπη και το μεράκι τους.

Δεν περιορίζονται απλά στην παραγωγή, αλλά ενδιαφέρονται για τη συνολική αισθητική υπογραφή των προϊόντων τους, τα οποία θέλουν να τα γνωρίσει όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος. Πρόκειται, άλλωστε, για προϊόντα πιστοποιημένα από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) που μοιάζουν με μικρά έργα τέχνης – γι’ αυτό και τα βρίσκουμε στα πωλητήρια μουσείων. Δεν είναι τυχαία η συνεργασία της Seamuse με το Μουσείο Γουλανδρή και με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Πότε δημιουργήθηκε η εταιρεία και ποιοι ήταν οι στόχοι σας από την αρχή;

Η εταιρεία Seamuse έχει δημιουργηθεί από το 2012 από τη Χάρις Μακρή και από το 2018 ενισχύθηκε με τη συμμετοχή των άλλων δύο εταίρων, Φαίδρας Μακρή και Θωμά Ανδρουλάκη.

σαπούνι seamuseΟ αρχικός στόχος ήταν η τοποθέτηση του χειροποίητου σαπουνιού στην ελληνική αγορά και σε δεύτερο πλάνο στην ευρωπαϊκή αγορά, με χαρακτηριστικά τις ποιοτικές, μεσογειακές και ιδιαίτερα τις ελληνικές πρώτες ύλες. Όλα μας τα σαπούνια έχουν ένα κύριο, δεσπόζον χαρακτηριστικό από την ελληνική φύση και τη θάλασσα – είτε είναι πρώτη ύλη, είτε μία χρωματική ή αρωματική αίσθηση, κάτι που έχει αφήσει ένα ιδιαίτερο αποτύπωμα στη μνήμη.

Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον ότι σχεδόν όλοι οι κωδικοί των σαπουνιών μας εξακολουθούν να παράγονται και έχουν το δικό τους πιστό κοινό. Πολύ γρήγορα έγινε ο επόμενος μας στόχος να μεταβούμε από τη μικρή οικογενειακή οικοτεχνία σε ένα αξιόπιστο, πιστοποιημένο εργαστήριο φυσικών καλλυντικών.

Ήταν κοινή μας απόφαση να εντάξουμε διαδικασίες βέλτιστων παραγωγικών πρακτικών (Good Manufacturing Practices) στη λειτουργία μας και να ολοκληρώσουμε με επιτυχία την πιστοποίηση του εργαστηρίου μας από τον ΕΟΦ. Το βήμα αυτό ήταν απαραίτητο στοιχείο του σχεδίου ανάπτυξης της εταιρείας στην ελληνική, την ευρωπαϊκή και τη διεθνή αγορά, που ακολουθούμε με όλες τις γνωστές δυσκολίες του οικονομικού περιβάλλοντος.

Πόσα και ποια προϊόντα έχετε;

Έχουμε περίπου 70 προϊόντα αυτή τη στιγμή, που εμπίπτουν στις ακόλουθες γενικές κατηγορίες: σαπούνια μπάρες, υγρά αφρόλουτρα σώματος, κρέμες μαλακτικές για τα μαλλιά, σαμπουάν, κρέμες σώματος, κρέμες προσώπου, καθαριστικά προσώπου, πλήρης παιδική σειρά, διάφορα είδη δώρων εποχής (π.χ. Χριστουγεννιάτικα σαπούνια), αλλά και μια σταθερή σειρά ειδών δώρων.

Με τι υλικά κατασκευάζονται όλα τα προϊόντα σας και από πού είναι οι πρώτες ύλες;

σαπούνι seamuseΒασική πρώτη ύλη των προϊόντων μας είναι το βιολογικό ελαιόλαδο, οι συνταγές μας όμως έχουν και διάφορα άλλα υγρά έλαια (αμυγδαλέλαιο, έλαιο αβοκάντο, καστορέλαιο, σταφυλέλαιο, φουντουκέλαιο κ.λπ.), καθώς και στερεά έλαια (βούτυρο κακάο, βούτυρο καριτέ κ.λπ.), ώστε να είναι ισορροπημένες και να αποδίδουν το καλύτερο αποτέλεσμα, ανάλογα με την επιθυμητή ιδιότητα (π.χ. αφρισμό, υφή κ.λπ.).

Χρησιμοποιούμε και μεγάλο αριθμό πρόσθετων υλικών, όπως φυτική γλυκερίνη, φυτικούς γαλακτωματοποιητές, μπεντονίτη, καολίνη, διάφορους αργίλους, εκχυλίσματα φυτών και βάμματα. Πάντοτε χρησιμοποιούμε τη συνιστώμενη δοσολογία φυσικού συντηρητικού, ώστε να είναι απολύτως ασφαλείς οι συνθέσεις και να έχουν αξιόπιστη διάρκεια ζωής.

Αξιοποιούμε επίσης μεγάλη γκάμα αιθέριων και αρωματικών ελαίων που προμηθευόμαστε από προσεκτικά επιλεγμένους και αξιόπιστους προμηθευτές της ευρωπαϊκής και της ελληνικής αγοράς. Οι αρωματικές αυτές ουσίες είναι απαραίτητες για τις αρωματικές συνταγές που δημιουργούμε στο εργαστήριο και οι οποίες είναι μοναδικές δικές μας πρωτότυπες συνθέσεις.

Όλες μας οι πρώτες ύλες συνοδεύονται από τα απαραίτητα πιστοποιητικά που ορίζει ο νόμος και τα οποία τηρούμε στο αρχείο των προμηθειών μας.

Τι πιστοποίηση έχετε λάβει και ποια η σημασία της;

σαπούνι seamuse

Έχουμε πιστοποιηθεί από τον ΕΟΦ και τηρούμε απόλυτα τις αρχές και τις διαδικασίες βέλτιστων παραγωγικών πρακτικών (Good Manufacturing Practices). Επίσης, όλα μας τα προϊόντα είναι καταχωρημένα στο CPNP (Cosmetic Products Notification Portal) που είναι ο οργανισμός κατοχύρωσης καλλυντικών προϊόντων αποδεκτός για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό αυτό, γιατί έτσι μπορούμε να κυκλοφορούμε τα προϊόντα μας εκτός συνόρων, ενώ παράλληλα κατοχυρώνουμε τους καταναλωτές μας, δίνοντας την ταυτότητά μας ώστε να επικοινωνήσουν μαζί μας για κάθε θέμα που πιθανώς να έχουν.

Ποια είναι η διαφορά ενός φυσικού σαπουνιού με αυτά του εμπορίου και ποια τα οφέλη του πρώτου;

Η μεγάλη διαφορά ενός φυσικού χειροποίητου σαπουνιού με ένα ευρείας κατανάλωσης προκύπτει από τον τρόπο παρασκευής και σαπωνοποίησης.

Το φυσικό σαπούνι παράγεται από την ανάμειξη σύνθεσης ελαίων και της απαραίτητης καυστικής σόδας και νερού, όπως καθορίζουν οι συντελεστές σαπωνοποίησης. Άρα η σαπωνοποίηση γίνεται από τον παραγωγό και η συμπαραγόμενη γλυκερίνη μένει στο τελικό προϊόν.

Στα σαπούνια ευρείας κατανάλωσης χρησιμοποιούνται σαπουνόμαζες, που έχουν παραχθεί μαζικά. Επίσης η γλυκερίνη, αν χρειαστεί, προστίθεται. Με λίγα λόγια, είναι προϊόντα ανάμιξης, όχι σαπωνοποίησης.

Σε ποια σημεία μπορεί κάποιος να βρει τα προϊόντα σας;

σαπούνι seamuse

Έχουμε αναπτύξει συνεργασίες με το Πάρκο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (πωλητήριο), τα mastihashop, με επιλεγμένα φαρμακεία, τα Anamnesia Gift Shops, το Μουσείο Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στο Παγκράτι, με επιλεγμένα καταστήματα Hondos Center, το Μεταλλευτικό Μουσείο Μήλου, αλλά και με μπουτίκ ξενοδοχεία. Είμαστε ανοικτοί σε κάθε συνεργασία με επιχειρήσεις που έχουν τις ίδιες αξίες με εμάς. Τα προϊόντα μας θα τα βρείτε, φυσικά, και στο e-shop μας.

Αποτελούν τα προϊόντα σας μια πρόταση για ξενοδοχεία boutique και για ξενώνες παραδοσιακούς σε όλη την Ελλάδα που θέλουν να προσφέρουν premium υπηρεσίες;

Βέβαια. Όπως αναφέραμε και παραπάνω, έχουμε συνεργασία με ξενοδοχεία μπουτίκ και παραδοσιακούς ξενώνες που θέλουν να δώσουν μια ξεχωριστή εμπειρία στους πελάτες τους.

Πώς εξελίχθηκε η εταιρεία από τη μέρα που δημιουργήθηκε έως σήμερα;

Εξελίσσουμε τις συνταγές μας και γινόμαστε αποδοτικότεροι, όμως το πνεύμα και οι αξίες έχουν παραμείνει ίδιες: να δίνουμε μοναδικά χειροποίητα καλλυντικά υψηλής ποιότητας στους πελάτες μας.

Τι σχεδιάζετε για τα επόμενα χρόνια;

Ανάπτυξη με περισσότερα σημεία πώλησης και ένταση προσπάθειας στο e-shop μας.

seamuse logo

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής

Δημοσιογράφος και Εμπορικός Διευθυντής στην αθηΝΕΑ. Tannins Addicted. Travel Writer & Passionate Traveller-Check on Amazon my travel book "Destination Greece: Experience the Country like a Local". Content Creator. Διευθυντής του περιοδικού Athletics Magazine, συνεπιμελητής και συνδιοργανωτής της Cheap Art στη Θεσσαλονίκη, παρουσιαστής του ταξιδιωτικού ντοκιμαντέρ PEDAL, καλλιτέχνης φωτογράφος, σύμβουλος δημοσίων σχέσεων σε εταιρείες, μαραθωνοδρόμος, αστικός αναβάτης ποδηλάτου, κολυμβητής ανοιχτής θάλασσας, ταξιδιώτης, Θεσσαλονικιός που ζει στην Αθήνα. Αναζητά το Θ όπου και αν βρίσκεται.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+