Σκαμπάζουν τα Κορίτσια από Formula 1; Ακούστε «The F1 Thing»!

Αγγελική Τρίμπου - Αναστασία Καβουντζή

Η Αγγελική Τρίμπου και η Αναστασία Καρβουντζή είναι μάλλον δύο τυπικές δεκαοκτάχρονες, με τη φρεσκάδα και τη ζωντάνια της ηλικίας τους, πρωτοετείς φοιτήτριες στο Tμήμα Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Ή μήπως όχι;

Γιατί, εκτός από τη φιλία που τις ενώνει, μοιράζονται και ένα κοινό πάθος που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα, αυτά που θα περίμενε κάποιος δηλαδή από τις συνομήλικές τους: τη Formula 1.

Και όπως φαίνεται, δεν πρόκειται για μια ανάγκη τους να ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα κορίτσια αλλά για ατόφιο ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο σπορ, αφού την αγάπη τους αυτή την έκαναν εκπομπή στο ραδιόφωνο της σχολής τους, στο Ράδιο Πάντειον Sports, από όπου κάθε race week Πέμπτη πριν από τον αγώνα 19:00-20:00 και κάθε Δευτέρα μετά τον αγώνα 19:00-21:00 μας ξεναγούν στον κόσμο που ονόμασαν «The F1 Thing».

Πώς προέκυψε η αγάπη σας για τη Formula 1; Υπήρχε κάποιος από το οικογενειακό περιβάλλον που παρακολουθούσε το σπορ;

Αγγελική ΤρίμπουΑγγελική Τρίμπου (Α.Τ.):  Η F1 μπήκε στη ζωή μου το 2020. Τουλάχιστον τότε με θυμάμαι για πρώτη φορά να παρακολουθώ αγώνα με πάθος. Πάντα γνώριζα το άθλημα, ποτέ όμως δεν είχα ασχοληθεί με αυτό.

Στην οικογένειά μου υπήρχε γενικότερα ενασχόληση με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, όχι όμως ενεργά με την F1. Ώσπου φτάσαμε στην καραντίνα και ανακάλυψα τη σειρά του Netflix «Drive to Survive». Ε! Κόλλησα! Και μάλιστα, παρότι τα παρουσιάζει αρκετά διαφορετικά από ό,τι είναι, μόλις άρχισα να βλέπω φανατικά και τους αγώνες κόλλησα ακόμα περισσότερο!

Αναστασία ΚαρβουντζήΑναστασία Καρβουντζή (Α.Κ.): Το ενδιαφέρον μου για το άθλημα θα έλεγα πως ξεκίνησε από όταν ήμουν μικρή. Θυμάμαι χαρακτηριστικά τους γονείς μου να παρακολουθούν τους αγώνες στο σπίτι και εμένα δίπλα, χωρίς βέβαια να αντιλαμβάνομαι τότε τη σπουδαιότητα του αθλήματος.

Πέρσι, παρακολουθούσαν τους αγώνες αρκετά άτομα του φιλικού μου περιβάλλοντος και έτσι το άθλημα μου τράβηξε ξανά το ενδιαφέρον και με έκανε να το αγαπήσω.

Το ραδιόφωνο στη σχολή «σας βρήκε» ή το βρήκατε; Πότε το ξεκινήσατε;

Α.Τ.: Το ραδιόφωνο στη σχολή μάλλον μας «συνάντησε» κάπου στην αρχή του ακαδημαϊκού έτους, αλλά μας κέρδισε με την αρχή του 2023.

Προσωπικά, είχα ιδέες και επαφές για να κάνω εκπομπές με διαφορετική θεματολογία προτού αρχίσει η σχολή. Το σκεφτόμουν μέχρι που συνειδητοποίησα πως μέσα από το ραδιόφωνο μπορούσα να πλησιάσω το όνειρό μου: καριέρα στην F1.

Στη συνέχεια γνώρισα και την Αναστασία που έχει το ίδιο πάθος και αυτό ήταν! Κάπως έτσι ξεκίνησε το ραδιόφωνο για εμάς.

Α.Κ.: Το ραδιόφωνο του Παντείου Πανεπιστημίου έδινε ήδη την ευκαιρία σε πολλούς φοιτητές να φτάσουν πιο κοντά στα όνειρά τους και να εκφράσουν τις σκέψεις και τη δημιουργικότητά τους.

Εμείς θα έλεγα πως είμαστε μια ευχάριστη προσθήκη σε όλο αυτό το εγχείρημα και μάλιστα είμαστε πολύ χαρούμενες για όλες τις γνωριμίες και τις φιλίες που έχουμε κάνει με τα παιδιά από τον σταθμό.

Αναστασία Καρβουντζή: «Οι γονείς μου βλέπουν με πολύ ενδιαφέρον την αγάπη μου αυτή για το άθλημα της F1 και χαίρονται που η αγάπη αυτή μου μεταδόθηκε από εκείνους. Ακούν με πάθος κάθε εκπομπή μας και πωρώνονται και εκείνοι όταν βλέπουμε τους αγώνες. Γενικά είναι ωραίο να μπορείς να μιλάς και με τους γονείς σου για ένα κοινό σας πάθος».

Όλες αυτές τις γνώσεις από πού τις αποκτήσατε; Διαβάζοντας, παρακολουθώντας τηλεοπτικά τους αγώνες ή αλλιώς;

Α.Τ.: Οι γνώσεις προήλθαν από το ενδιαφέρον για το άθλημα. Θεωρώ ότι όταν αγαπάς κάτι, το κυνηγάς. Έτσι κάναμε και εμείς. Στην αρχή δειλά δειλά βλέπαμε αγώνες, στη συνέχεια διαβάσαμε άρθρα, ακούσαμε συνεντεύξεις και σιγά σιγά μάθαμε.

Α.Κ.: Σε αυτό το άθλημα η ανάγκη για όλο και περισσότερες γνώσεις δεν σταματά ποτέ. Είναι ένα άθλημα στο οποίο οι κανονισμοί αλλάζουν διαρκώς και αυτό είναι ίσως που κρατάει και πολλούς θεατές σε εγρήγορση.

Προσωπικά, χρησιμοποιώ όλα τα μέσα που μπορώ για να ενημερωθώ για οτιδήποτε νέο υπάρχει στο άθλημα, αλλά μου αρέσει πολύ να παρακολουθώ και παλαιότερους αγώνες και βίντεο ώστε να κατανοήσω καλύτερα πώς διαμορφώθηκε η ιστορία της F1 που λατρεύω.

Είναι τυχαίο ότι είστε φίλες με το ίδιο πάθος ή η μια προσέλκυσε την άλλη στην F1;

Α.Τ.: Γνωριστήκαμε στο Instagram προτού πάμε στο Πανεπιστήμιο. Είδε η Αναστασία μια σχετική με την F1 ανάρτησή μου και αρχίσαμε να μιλάμε. Μόλις συναντηθήκαμε την πρώτη ημέρα που πήγαμε στο Πάντειο, η Αναστασία με ρώτησε αμέσως: «Eίσαι η κοπέλα που της αρέσει η F1 ;». Και κολλήσαμε.

Α.Κ.: Μου είχε κάνει εντύπωση από την πρώτη στιγμή η Αγγελική ακριβώς επειδή ήξερα ότι ασχολείται με την F1. Από την πρώτη στιγμή που συναντηθήκαμε κατάλαβα ότι ταιριάζουμε και ότι η φιλία μας θα έχει μέλλον.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον; Σκέφτεστε να ασχοληθείτε και επαγγελματικά με την F1;

Α.Τ.: Θα ήθελα να συνδυάσω την αγάπη μου για την F1 με το πτυχίο μου. Η ιδανική καριέρα για εμένα θα ήταν να ενταχθώ στο δυναμικό κάποιας ομάδας F1 ως media manager ή στο δυναμικό του marketing.

Α.Κ.: Το πάθος μας για την F1 είναι τόσο ώστε να μπορώ να πω με βεβαιότητα πως, ναι, επιθυμούμε να το κυνηγήσουμε και επαγγελματικά. Στον χώρο του συγκεκριμένου αθλήματος οι θέσεις εργασίες ποικίλλουν. Ευτυχώς η σχολή μας σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με πολλά από τα επαγγέλματα που προσφέρονται στον χώρο της F1, κάτι που μας βοηθάει να φτάσουμε και πιο κοντά στο όνειρό μας.

Οι γονείς σας πώς βλέπουν αυτή την αγάπη σας για την F1;

Α.Τ.: Γνωρίζοντάς με και το πόσο εύκολα αλλάζω ενδιαφέροντα, νόμιζαν στην αρχή ότι το ενδιαφέρον μου για την F1 θα ήταν παροδικό. Στη συνέχεια όμως, καθώς περνούσαν τα χρόνια και η αγάπη μου για το άθλημα όλο και μεγάλωνε, κατάλαβαν πως αυτό είναι για εμένα!

Οι γονείς μου με στηρίζουν απόλυτα και με βοηθούν με κάθε τρόπο να βρεθώ πιο κοντά στο όνειρό μου, δηλαδή σε μια καριέρα στην F1.

Α.Κ.: Οι γονείς μου βλέπουν με πολύ ενδιαφέρον την αγάπη μου αυτή για το άθλημα της F1 και χαίρονται που η αγάπη αυτή μου μεταδόθηκε από εκείνους. Ακούν με πάθος κάθε εκπομπή μας και πωρώνονται και εκείνοι όταν βλέπουμε τους αγώνες. Γενικά είναι ωραίο να μπορείς να μιλάς και με τους γονείς σου για ένα κοινό σας πάθος.

Αγγελική Τρίμου: «Δυστυχώς είναι αρκετές φορές που άνδρες αμφισβητούν τις γνώσεις μας λόγω του ότι είμαστε γυναίκες και αυτό πιστεύω οφείλεται σε ένα γενικότερο πρόβλημα που υπάρχει ριζωμένο στην κοινωνία μας, που διαχωρίζει τις ασχολίες σε ανδρικές και γυναικείες».

Αγγελική Τρίμπου - Αναστασία Καβουντζή

Τα αγόρια, φίλοι ή απλώς γνωστοί, πώς βλέπουν το ενδιαφέρον σας για την F1; Θεωρείτε ότι μπορεί κάποια αγόρια στην ηλικία σας να σας βλέπουν ανταγωνιστικά γιατί πιστεύουν ότι αυτό το άθλημα είναι δικό τους χωράφι;

Α.Τ.: Η ανταγωνιστικότητα και η ζήλια στο πρόσωπό μας από το ανδρικό φύλο είναι προφανής. Παρ’ όλα αυτά, είμαστε τυχερές που στην ομάδα μας έχουμε αγόρια που μας στηρίζουν και μας βοηθούν να πάμε μπροστά.

Δυστυχώς όμως, είναι αρκετές φορές που άνδρες αμφισβητούν τις γνώσεις μας λόγω του ότι είμαστε γυναίκες και αυτό πιστεύω οφείλεται σε ένα γενικότερο πρόβλημα που υπάρχει ριζωμένο στην κοινωνία μας, που διαχωρίζει τις ασχολίες σε ανδρικές και γυναικείες.

Α.Κ.: Όπως σε όλα τα πράγματα, έτσι και σε αυτό το ζήτημα υπάρχουν καλές και κακές αντιδράσεις. Ενώ κάποιοι από τους φίλους μας είναι πολύ χαρούμενοι και υποστηρίζουν αυτήν μας την αγάπη, υπάρχουν και άλλοι που δεν θεωρούν πως εμείς αρμόζουμε στο περιβάλλον του αθλήματος, πόσο μάλλον στην επαγγελματική μας αποκατάσταση στον χώρο αυτό.

Ιδιαίτερα σε ένα σχεδόν ολοκληρωτικά ανδροκρατούμενο άθλημα όπως η F1, τα αρνητικά σχόλια δεν λείπουν. Ωστόσο, δεν είναι ικανά να μας απομακρύνουν από κάτι που εμείς αγαπάμε.

Οι άντρες καλεσμένοι της εκπομπή σας –φαντάζομαι όλοι άνδρες είναι– σας παίρνουν στα σοβαρά ή επειδή είστε κορίτσια υπάρχει σεξιστική, έστω και ανεπαίσθητα, αντιμετώπιση;

Α.Τ.: Μπορώ να πω πως, ευτυχώς για εμάς τις γυναίκες, υπάρχουν και άλλες που ασχολούνται με τον χώρο. Κάποιες από τις οποίες θα έχουμε την τιμή να φιλοξενήσουμε στην εκπομπή μας. Όμως, όσοι άνδρες έχουν έρθει στην εκπομπή είναι άκρως υποστηρικτικοί με το εγχείρημά μας και εξαιρετικοί επαγγελματίες και άνθρωποι.

Οι άνθρωποι που δεν γνωρίζουν αρκετά από τον χώρο της F1, που μας κοιτούν υποτιμητικά και μας αντιμετωπίζουν σεξιστικά, προφανώς δεν έχουν καμία θέση στην εκπομπή μας.

Α.Κ.: Οι καλεσμένοι που είχαμε έως τώρα ήταν πολύ καλοί και ήταν χαρούμενοι βλέποντας το εγχείρημά μας, που δείχνει πως ο χώρος έχει αρχίσει να υποδέχεται και τις γυναίκες.

Εμείς καθημερινά αναζητούμε  καλεσμένους, συμπεριλαμβανομένων και των γυναικών, που βρίσκονται στον χώρο της F1 και επιθυμούν να μας μιλήσουν για τις εμπειρίες τους. Ανυπομονούμε να δουν όλοι όλα όσα ετοιμάζουμε για την εκπομπή μας!

 

Διαβάστε ακόμη στην αθηΝΕΑ και στο μηνιαίο newsletter No Man’s Land – στο οποίο μπορείτε να κάνετε την εγγραφή σας εδώ:

Ο Γοητευτικός Μουσικός Κόσμος της Μαρίας Μαρκουλή

Βάλια Παπαδημητρίου: «Αν δεν Εξελιχθείς, η Τεχνολογία και η Ζωή θα σε Προσπεράσουν»

Η Μαμά του Πάρι

Η Μαρίνα Μιχαλοπούλου είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Deree College και έκανε το μεταπτυχιακό της στη Διεθνή Δημοσιογραφία, στο πανεπιστήμιο City του Λονδίνου. Έχει εργαστεί σε εφημερίδες, στο ραδιόφωνο, σε περιοδικά και στο τμήμα ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης με αντικείμενο πάντα τις διεθνείς ειδήσεις. Από το 2008 εργάζεται στο Εξωτερικό Δελτίο του Αθηναϊκού Πρακτορείου (ΑΠΕ). Ασχολείται ενεργά με θέματα που αφορούν τις έμφυλες διακρίσεις και τα δικαιώματα των ζώων. Είναι μονογονιός από επιλογή και μητέρα του Πάρι.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+