Σοκολάτα Με Αγάπη

“All you need is love. But a little chocolate now and then doesn’t hurt.”
Charles M. Schulz
 
Sonny και Cher. Abott και Costello. Ross και Rachel. Κάποια “ζευγάρια” είναι τόσο δυνατά αποτυπωμένα στο συλλογικό μας υποσυνείδητο που δύσκολα φέρνουμε το ένα μέρος στο μυαλό μας, χωρίς να ακολουθεί αυτομάτως το άλλο.

Η σοκολάτα και η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου είναι αδιαμφισβήτητα ένας συνδυασμός ακαταμάχητος. Πού οφείλεται όμως αυτή η γεμάτη ένταση σχέση, η οποία, μόνο στις ΗΠΑ, οδηγεί σε αγορές 29 χιλιάδων τόνων(!) σοκολάτας, την εβδομάδα του Αγίου Βαλεντίνου μοναχά;

Τη ρίζα της λέξης “σοκολάτα” θα τη βρει κανείς στη γλώσσα των Αζτέκων, στη λέξη “xocoatl”, η οποία αναφερόταν σε ένα πικρό ποτό από φασόλια κακάο. Πολιτισμοί της κεντρικής Αμερικής όπως οι Αζτέκοι και οι Μάγια, πίστευαν ότι το κακάο είχε μαγικές ιδιότητες. Ταίριαζε έτσι γάντι σε μια σειρά από ιεροτελεστίες που συνόδευαν κάποιες απ’ τις σημαντικότερες στιγμές στη ζωή ενός ανθρώπου: τη γέννηση, το γάμο, ακόμη και το θάνατο. Στο βιβλίο της The Chocolate Connoisseur, η Chloe Doutre-Roussel αναφέρει ότι οι Αζτέκοι έδιναν πριν τις ανθρωποθυσίες στα θύματά τους λίγη σοκολάτα για να τους… φτιάξουν τη διάθεση.

Ας αφήσουμε όμως τα πιο μακάβρια σημεία της ιστορίας της σοκολάτας για να θυμηθούμε τα πιο ερωτικά. Ο επίσης Αζτέκος βασιλιάς Montezuma φαίνεται ότι είχε μεγάλη αδυναμία στα φασόλια κακάο, τα οποία χρησιμοποιούσε εν αφθονία στις ρομαντικές του περιπτύξεις. Λέγεται μάλιστα ότι προσέφερε κακάο και στον Ισπανό εξερευνητή Hernando Cortes, τον οποίο ήθελε να τιμήσει, θεωρώντας ότι επρόκειτο περί θεϊκής οντότητας, και όχι ενός θνητού -και επικίνδυνου- κατακτητή.

Σύντομα μετά την ανακάλυψη της Αμερικής, η σοκολάτα έγινε μόδα στην Ισπανία, ενώ μέχρι τον 17ο αιώνα, καταναλωνόταν ως ένα ιδιαίτερα δημοφιλές ποτό σε ολόκληρη την Ευρώπη. Όπως μάλιστα διαβάζουμε, φημολογείται ότι και ο Casanova ήταν λάτρης της. Παρέμενε πάντως ένα αγαθό το οποίο απολάμβαναν κυρίως οι εύπορες τάξεις.

Τον 20ο αιώνα, η κατανάλωση της σοκολάτας αυξήθηκε και διευρύνθηκε σημαντικά, ενώ είχε πια συνδεθεί με διάφορες θρησκευτικές και άλλες εορτές. Όμως η πραγματική επανάσταση της “υψηλής” σοκολάτας έχει έρθει τις τελευταίες δεκαετίες. Το νέο αυτό κύμα, αφενός δίνει έμφαση στην προέλευση του κακάο, διασφαλίζοντας ότι οι κόκκοι που χρησιμοποιούνται καλλιεργούνται με βιώσιμο και ηθικό τρόπο, αφετέρου συνδέεται και με μια στροφή στην ποιοτική σοκολάτα, στην οποία ο δημιουργός chocolatier επιστρατεύει όλη του την τέχνη, με αποτελέσματα που συχνά εκπλήσσουν τον ουρανίσκο μας.

Όσο για τις ιδιότητες του κακάο, ιδιαίτερα της πικρής σοκολάτας, μια σειρά από επιστημονικές μελέτες αναδεικνύουν τη θετική επίδραση που μπορεί να έχει στην υγεία μας. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά απ’ ό,τι οι περισσότερες τροφές που καταναλώνουμε, ενώ κάνει καλό και στην καρδιά μας, αλλά και στη λειτουργία του εγκεφάλου μας. Με μέτρο και με έμφαση στην ποιότητα, πρόκειται για ένα δώρο απολύτως κατάλληλο για τα πρόσωπα που αγαπάμε περισσότερο!

***

Το άρθρο αυτό γράφτηκε με την ευγενική χορηγία του GB Corner Gifts & Flavors. Πριν από έναν περίπου χρόνο, η πιο γνωστή “γωνιά” της Αθήνας, άνοιξε ξανά τις πόρτες της στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία, χαρίζοντας στο αθηναϊκό κοινό έναν νέο προορισμό για εκλεκτά προϊόντα και δώρα.

Η αποκλειστική συνεργασία του GB Corner με τον βραβευμένο Γάλλο pâtissier Arnaud Larher, έφερε την υψηλή ζαχαροπλαστική στην πόλη μας, μέσα από μια ποικιλία γλυκών, αλλά και τις διάσημες σοκολάτες του.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+