Στις Σπέτσες με τη Let’s Ferry: Το Ιδανικό Νησί για Ποδήλατο

Σπέτσες

Φθινόπωρο στις Σπέτσες. Επιλέξτε να ταξιδέψετε στο νησί αυτή την εποχή για να συνεχίσετε το ταξίδι σας και στον… χωροχρόνο. Γιατί, ακόμη και αν έχετε επισκεφτεί το νησί τις πολυσύχναστες μέρες του καλοκαιριού, δεν θα αναγνωρίσετε πολλές από τις εικόνες που προβάλλονται μπρος στα μάτια σας, τονισμένες με μια ωραία παλέτα από γκρίζα και μπλε χρώματα, μαζί με το πράσινο που αφθονεί.

Αν καθίσετε στην πλατεία του Ποσειδωνίου, του εμβληματικού ξενοδοχείου που έχει κλείσει έναν αιώνα ζωής, μπορείτε να ταυτιστείτε με τους κοσμικούς που πριν από δεκαετίες σύχναζαν εκεί ντυμένοι με την κομψότητα αλλοτινών καιρών. Η εικόνα αυτή ζωντανεύει όταν διοργανώνεται η ποδηλατάδα με αντίκες, με τους αναβάτες ντυμένους ανάλογα.

ΣπέτσεςΣτον ουρανό πάνω από το νησί είναι συχνό πια φαινόμενο τα πηγαινέλα των ελικόπτερων με VIP επιβάτες που καταφθάνουν εδώ, ενώ πολλές γωνιές μας θυμίζουν τις παλιές ταινίες που έχουν γυριστεί στο νησί. Οι ντόπιοι έχουν θαλάσσιο ταξί ή κάποιον χώρο εστίασης και διαμονής για να βιοπορίζονται, αλλιώς ασχολούνται με όσα χρειάζεται για να κυλήσει ομαλά η ζωή σε έναν μικρό τόπο και μια κοινωνία που το χειμώνα γίνεται κανονική και δεν θυμίζει την αίγλη του καλοκαιριού.

Οι Σπέτσες είναι από τα πιο δημοφιλή νησιά στην Ελλάδα. Συνδεδεμένο επίσης με κοσμικά γεγονότα και εορτασμούς. Δύο από αυτά είναι η γνωστή Αρμάτα τον Σεπτέμβριο, κατά την οποία γίνεται αναπαράσταση της Ναυμαχίας των Σπετσών του 1822, ενός από τα σημαντικότερα γεγονότα της Επανάστασης, και η Ρεγκάτα, ιστιοπλοϊκοί αγώνες και με παλιά σκάφη, που γίνεται στα τέλη της άνοιξης.

Από τον Πειραιά στο Λιμανάκι των Σπετσών

ΣπέτσεςΥπάρχει πολύ καλή ακτοπλοϊκή σύνδεση με τον Πειραιά και, όταν το αποφασίσετε, είναι εύκολο να βρεθείτε από το μεγάλο λιμάνι στο λιμανάκι των Σπετσών. Η οδήγηση μέχρις εκεί, από την άλλη, είναι δύσκολη, ο δρόμος έχει πολλές στροφές, και ο χρόνος εξίσου απαιτητικός. Αλλά, φυσικά, τίποτα και κανένας δεν μπορεί να σας σταματήσει όταν αποφασίσετε να ταξιδέψετε σε αυτό το πανέμορφο νησί.

Η χώρα των Σπετσών είναι σαν σκηνικό. Έχει όμορφα σπίτια, γραφικά σοκάκια, λουλουδιασμένες αυλές. Παλιά αρχοντικά καπεταναίων, μάρτυρες της πολιτισμικής και οικονομικής ευημερίας των ιδιοκτητών τους, στεφανωμένα με στέγες που στολίζουν ακροκέραμα και αγάλματα. Στο λιμάνι ξεκουράζονται πολλά σκάφη και τα σοκάκια γεμίζουν με επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό που απολαμβάνουν την ξεχωριστή ατμόσφαιρα στη χαλαρή βόλτα τους.

Ποδήλατα Παντού

Σπέτσες

Το μοναδικό μέσο που ταιριάζει στο νησί είναι, πραγματικά, το ποδήλατο. Ο γύρος του νησιού είναι πρόκληση. Τα συνολικά 25 χιλιόμετρα έχουν πολλά ανηφορικά κομμάτια, αλλά και φοβερή θέα. Θα σταματήσετε ξανά και ξανά για να φωτογραφίσετε τις φοβερές εικόνες που θα αντικρίζετε και δεν θα αντισταθείτε στον πειρασμό να “ανεβάσετε” πολλές από αυτές στα social media. Είναι ιδανική βόλτα για να γεμίσετε τη μέρα σας με ωραίες εικόνες και να δείτε το νησί από άκρη σε άκρη.

Αν νοικιάσετε το ποδήλατο για ολόκληρη τη μέρα, θα “οργώσετε” το νησί, θα έχετε δει και κάνει τα πάντα. Όμως, θα έχετε περάσει τόσο ωραία, που θα θέλετε να μείνετε όσο περισσότερες μέρες γίνεται και να επαναλάβετε όλες τις βόλτες ξανά. Αυτός είναι ο λόγος που τα Σαββατοκύριακα δεν μπορείς να βρεις εύκολα να νοικιάσεις ποδήλατο.

Το μοναδικό μέσο που ταιριάζει στο νησί είναι, πραγματικά, το ποδήλατο. Ο γύρος του νησιού είναι πρόκληση.

Αξιοσημείωτο είναι ότι υπάρχουν πολλοί Σπετσιώτες που δεν αντιμετωπίζουν τη χρήση του ποδηλάτου μόνο ως δραστηριότητα, αλλά ως πρόταση που μπορεί να αλλάξει τη γενικότερη νοοτροπία των κατοίκων. Η ευτυχέστερη προοπτική γι’ αυτούς είναι να μετακινούνται όλο και περισσότεροι μόνιμοι κάτοικοι με ποδήλατο, εγκαταλείποντας τα μηχανάκια που επιβαρύνουν με ηχορύπανση και μόλυνση έναν τόπο στον οποίο οι αποστάσεις είναι τόσο μικρές.

Πιστεύουν, επίσης, ότι αυτό θα προσελκύσει και άλλους επισκέπτες, που θα εκτιμήσουν τη φροντίδα για το περιβάλλον και τη διάθεση να μείνει το νησί όσο γίνεται πιο μακριά από τις κακές επιδράσεις της αστικής ανάπτυξης.

ΣπέτσεςΜε το ποδήλατο μπορείτε να πάτε παντού. Όλες οι διαδρομές είναι σχετικά εύκολες γύρω από τη χώρα, σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων από τη μια ή την άλλη πλευρά. Και είναι ήπιας δυσκολίας οι όποιες ανηφόρες, που αξίζουν κάθε πεταλιά, αφού οδηγούν σε καταγάλανες παραλίες ή σε καταπράσινες γωνιές με θέα τα γύρω νησιά και το Πόρτο Χέλι, ενώ έχετε τη δυνατότητα να σταματήσετε σε πολλά σημεία για μπάνιο, καφέ και τσίπουρο.

Υπάρχουν πολλές κατηγορίες ποδηλάτων, ακόμη και με καλάθι που είναι πολύ πρακτικό. Και για εκείνους που θέλουν βουνό υπάρχουν πολύ εντυπωσιακές διαδρομές για mountain bike, γιατί προσφέρουν θέα από ψηλά και καταλήγουν όλες σε παραλίες. Τι καλύτερο από μια βουτιά στη θάλασσα ύστερα από τη βόλτα στο βουνό;

Επιβάλλεται, βέβαια, σε όλες διαδρομές το αντηλιακό και οπωσδήποτε να έχετε νερό μαζί σας, γιατί πρέπει να πίνετε σε όλη τη διαδρομή. Γυαλιά ηλίου και καπέλο είναι επίσης απαραίτητα, ιδίως τις ημέρες με ηλιοφάνεια. Στο bike center θα σας δώσουν και κλειδαριά, για να μπορείτε να κάνετε τις βουτιές σας άφοβα και να πίνετε ανέμελοι τα τσίπουρά σας χωρίς να σκέφτεστε το μεταφορικό σας μέσο.

Οι αθλητικές διοργανώσεις αποτελούν καλές αφορμές για να επισκεφτεί κάποιος το νησί και να το ζήσει εκτός σεζόν. Τις στηρίζει όλη η τοπική κοινωνία.

Αυτοκίνητα θα συναντήσετε πολύ λίγα, γιατί απαγορεύονται στο νησί. Εκτός από τα ταξί και κάποια αγροτικά, θα δείτε και μερικά τζιπ με τα οποία κυκλοφορούν ντόπιοι. Όμως είναι πολλά τα θορυβώδη μηχανάκια και οι θηριώδεις γουρούνες που ξεσηκώνουν το σύμπαν, ιδίως το καλοκαίρι, και τρομοκρατούν τους επισκέπτες. Οι Έλληνες δεν έχουν συνηθίσει να περπατάνε και οι ξένοι, δυστυχώς, προσαρμόζονται στις ελληνικές συνήθειες.

Παρ’ όλα αυτά, είναι εντυπωσιακό το πόσοι τουρίστες χρησιμοποιούν το ποδήλατο για να κάνουν τον γύρο του νησιού. Και όχι μόνο ξένοι, αλλά και Έλληνες. Ακόμη και το βράδυ είναι ωραίες οι ποδηλατάδες στο νησί. Είναι πολύ ρομαντικό να κάνεις βόλτες στους ήσυχους δρόμους με το σκοτάδι να εναλλάσσεται με τα φώτα των μαγαζιών και των σπιτιών.

Σκηνικό και για Αθλητικές Δραστηριότητες

Σπέτσες

Ο αθλητισμός στις Σπέτσες έχει γίνει σημείο αναφοράς. Το εμβληματικό Spetses Mini Marathon ξεκίνησε στις 16 Οκτωβρίου 2011 και περιλαμβάνει δρομικό αγώνα με τον γύρο του νησιού, που είναι 25 χιλιόμετρα, και δρόμο 5 χιλιομέτρων. Από το 2012 μετατράπηκε σε αθλητικό τριήμερο και περιλαμβάνει πλέον κολυμβητικούς και δρομικούς αγώνες για όλα τα επίπεδα. Από το 2013, διοργανώνεται τον Απρίλιο και αγώνας τριάθλου, το περίφημο Spetsathlon.

Οι αθλητικές διοργανώσεις αποτελούν καλές αφορμές για να επισκεφτεί κάποιος το νησί και να το ζήσει εκτός σεζόν. Τις στηρίζει όλη η τοπική κοινωνία. Η προβολή και δημοσιότητα που έχει προσφέρει στο νησί η ιδρύτρια και διοργανώτρια των αγώνων Μαρίνα Κουταρέλλη είναι τεράστια.

Εξερευνώντας τις Παραλίες

ΣπέτσεςΆγιοι Ανάργυροι: Βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού και είναι οργανωμένη, με πολύ πράσινο. Για να φτάσετε ως εκεί με ποδήλατο θα χρειαστείτε λίγο παραπάνω από μισή ώρα.

Αγία Παρασκευή: Σε απόσταση δύο χιλιόμετρων από τους Αγίους Αναργύρους – θα χρειαστείτε περίπου την ίδια ώρα, αν πάτε με ποδήλατο. Έχει beach bar και γενικά μαζεύει κόσμο. Ωραία θάλασσα με ένα γραφικό εκκλησάκι και πολλά πεύκα που προσφέρουν σκιά, αλλά και πολλά σκάφη που προσεγγίζουν την παραλία, γι’ αυτό, αν κολυμπάτε στα βαθιά, χρειάζεται να είστε σε επιφυλακή.

Παραλία Αναργυρείου Σχολής: Βρίσκεται πολύ κοντά στη Χώρα και προσεγγίζεται ακόμα και με τα πόδια. Είναι ωραία βόλτα. Έχει μπαρ, ξαπλώστρες και ωραία θέα.

ΣπέτσεςΒρέλλος: Στα 6 χιλιόμετρα έξω από τη Χώρα ο ασφάλτινος δρόμος συναντάει έναν κατηφορικό χωματόδρομο. Εκεί θα βρείτε μια παραλία με beach bar. Φθινόπωρο και άνοιξη είναι υπέροχα, γιατί θα συναντήσετε μόνο εκείνους που βουτάνε εκτός καλοκαιριού.

Καμάρες: Μικρά λιμανάκια στη δυτική πλευρά του νησιού.

Ζωγεριά: Βρίσκεται σε έναν όμορφο κολπίσκο στη βόρεια πλευρά του νησιού, με πολλά πεύκα και μια ταβέρνα.

Ξυλοκέριζα: Άλλη μια οργανωμένη παραλία στη νότια πλευρά του νησιού.

Δείτε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Οινικός Τουρισμός στο Ηράκλειο: Scalani Hills Boutari Winery and Residences

Η Άνδρος του Φθινοπώρου και της Άνοιξης

Στη Σέριφο με την Let’s Ferry: Μια Κατηγορία από Μόνη της

Στη Σκόπελο με την Let’s Ferry: Το Nησί Που είναι Πολλά Περισσότερα Από Μία Ταινία

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής

Δημοσιογράφος και Εμπορικός Διευθυντής στην αθηΝΕΑ. Tannins Addicted. Travel Writer & Passionate Traveller-Check on Amazon my travel book "Destination Greece: Experience the Country like a Local". Content Creator. Διευθυντής του περιοδικού Athletics Magazine, συνεπιμελητής και συνδιοργανωτής της Cheap Art στη Θεσσαλονίκη, παρουσιαστής του ταξιδιωτικού ντοκιμαντέρ PEDAL, καλλιτέχνης φωτογράφος, σύμβουλος δημοσίων σχέσεων σε εταιρείες, μαραθωνοδρόμος, αστικός αναβάτης ποδηλάτου, κολυμβητής ανοιχτής θάλασσας, ταξιδιώτης, Θεσσαλονικιός που ζει στην Αθήνα. Αναζητά το Θ όπου και αν βρίσκεται.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+