Ο Σπύρος Πέγκας θα ήθελε η πόλη του, η Θεσσαλονίκη, να «μεγαλώνει το διεθνές αποτύπωμά της διαρκώς». Ξέρει πως οι συνεργασίες που μπορούν να το πετύχουν είναι εφικτές. Η εμπειρία του διδάσκει πως, ξεκλειδώνοντας τις κλειστές πύλες που οδηγούν στη στασιμότητα, οι προοπτικές είναι ανοιχτές και πολλά υποσχόμενες για όλα αυτά που οραματίζεται, τόσο ο ίδιος όσο και οι πολίτες που στηρίζουν την υποψηφιότητά του στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.
Όταν σπούδαζε πολιτικές επιστήμες στο Φράιμπουργκ και μετά διεθνείς σχέσεις στο Μόναχο ίσως δεν φανταζόταν πόσο θα του χρησίμευαν οι σπουδές στα συγκεκριμένα πεδία. Παρέκκλινε αρχικά από αυτές, μπήκε στην οικογενειακή επιχείρηση, συνώνυμη με τον κόσμο του χαλιού στη Θεσσαλονίκη, και κατάφερε να εκτοξεύσει τον κύκλο εργασιών της, επιβεβαιώνοντας ότι κατέχει και το γονίδιο του επιχειρηματία. Ταξίδεψε πολύ στην Ανατολή χάρη στη δουλειά του και, εκτός από την τέχνη του χαλιού, μυήθηκε και σε έναν άλλο πολιτισμό, στοιχεία του οποίου ενέταξε γόνιμα στη φιλοσοφία και στις πρακτικές του.
Ασχολήθηκε με τα κοινά, επί εννέα χρόνια, με το αξίωμα του αντιδημάρχου, συνεργαζόμενος στενά με τον Γιάννη Μπουτάρη. Γνωρίζει καλά τα της αυτοδιοίκησης και επικεντρώνεται σε αυτήν. Επίσης, εργάστηκε για τέσσερα χρόνια στον τουρισμό, αναπτύσσοντας και επιδεικνύοντας καλά αντανακλαστικά και σε αυτό τον τομέα.
Μεγάλωσε μέσα στην κατασκήνωση της ΧΑΝΘ στο Πήλιο και εμπνέεται από τα νέα παιδιά και τη φρεσκάδα που εκείνα κομίζουν. Ξέρει ότι για να αλλάξεις τον κόσμο πρέπει να ξεκινήσεις από τη γειτονιά σου. Αυτό έκανε και αυτό θέλει πάντα να κάνει.
Πολλά χρόνια στην αυτοδιοίκηση και στα κοινά. Ποιο είναι το όραμά σου για τη Θεσσαλονίκη;
Πολλά και ζόρικα χρόνια! Μην ξεχνάμε ότι υπηρέτησα τον Δήμο Θεσσαλονίκης τα χρόνια της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, από το 2011 έως το 2019. Θεωρώ, όμως, ότι έτσι απέκτησα σημαντική γνώση και ειδικότητα στη διαχείριση κρίσεων στον αυτοδιοικητικό τομέα. Αυτά τα δύσκολα χρόνια καταφέραμε να παραγάγουμε έργο και αυτό ενδυναμώνει την πίστη μου στη δημιουργική δύναμη της άσκησης τοπικής διακυβέρνησης.
Το όραμά μου για τη Θεσσαλονίκη είναι να γίνει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη. Καθαρή και πράσινη, ανοιχτή και ανεκτική, σε ανάπτυξη και διαρκή εξωστρέφεια, που θα μεγαλώνει το διεθνές αποτύπωμά της διαρκώς.
«Υπηρετώντας δίπλα στον Γιάννη Μπουτάρη και στον Μυωσή Ελισάφ θεωρώ ότι έχω ζήσει ίσως τις κορυφαίες στιγμές της ελληνικής τοπικής αυτοδιοίκησης των τελευταίων ετών».
Η εμπειρία των εννέα χρόνων συνεργασίας με τον Γιάννη Μπουτάρη μετουσιώθηκε σε μια τεχνοκρατική προσέγγιση μέσω της εταιρείας που δημιούργησες (Wise Ram) για να υποστηρίξεις δήμους στην εξωστρέφεια και στην τουριστική τους ανάπτυξη. Ήταν και αυτό μια μορφή εκπαίδευσης που ενισχύει τον στόχο σου να γίνεις δήμαρχος Θεσσαλονίκης;
Θα έλεγα πως, τελικά, ναι. Είχα την ευκαιρία τα τέσσερα τελευταία χρόνια να συνεργαστώ με εξαιρετικούς δημάρχους και αντιδημάρχους στη Βόρεια Ελλάδα. Εκτός του ότι μετέφερα τη δική μου εμπειρία και τεχνογνωσία, εισέπραττα και γνώση από τον δικό τους τρόπο διαχείρισης των τοπικών θεμάτων. Είδα και έζησα πόλεις αυτά τα χρόνια που, μέσα από την οργανωμένη δουλειά, ξεπέρασαν τη Θεσσαλονίκη τόσο σε υποδομές όσο και σε αυτό που στον επαγγελματικό μου τομέα ονομάζουμε brand.
Θα ήθελα να κάνω μια ξεχωριστή αναφορά στον δήμαρχο Ιωαννιτών, τον Μωυσή Ελισάφ, μια μοναδική προσωπικότητα, που μου έδωσε την ευκαιρία να συν-δημιουργήσουμε όμορφα πράγματα για τα Γιάννενα. Υπηρετώντας δίπλα στον Γιάννη Μπουτάρη και στον Μυωσή Ελισάφ θεωρώ ότι έχω ζήσει ίσως τις κορυφαίες στιγμές της ελληνικής τοπικής αυτοδιοίκησης των τελευταίων ετών.
«Θα πρέπει να ξεκινήσουμε βελτιώνοντας βασικoύς δείκτες της βιώσιμης καθημερινότητας, όπως την καθαριότητα, την αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο, τη μετακίνηση εντός και περιφερειακά της πόλης, την κοινωνική πολιτική και το δημόσιο σχολείο».
Ζεις τη Θεσσαλονίκη ως οικογενειάρχης και, φαντάζομαι, αυτό σε έχει βοηθήσει ακόμα περισσότερο να εντοπίσεις πολλά από τα σημεία που θα μπορούσαν να βελτιωθούν. Πόσα είναι εφικτά και πόσα εξαρτώνται τελικά από την κεντρική διοίκηση του κράτους;
Ναι, έχω μάλιστα πρόσφατα αποκτήσει μια υπέροχη κόρη και αυτή η εμπειρία εμπλουτίζει θα έλεγα τον τρόπο με τον οποίο αφουγκράζομαι τον τόπο όπου ζω.
Δυστυχώς, στη Θεσσαλονίκη θα πρέπει να ξεκινήσουμε βελτιώνοντας βασικά πράγματα και δείκτες βιώσιμης καθημερινότητας, όπως την καθαριότητα, την αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο, τη μετακίνηση εντός και περιφερειακά της πόλης, την κοινωνική πολιτική και το δημόσιο σχολείο.
Στη συνέχεια, θα πρέπει να ενισχύσουμε την αναπτυξιακή ρότα της πόλης, να μεγεθύνουμε τη συμμετοχικότητα των δημοτών και να καλλιεργήσουμε με κάθε τρόπο μια ενσυνείδητη αστική κουλτούρα, απαραίτητη για την αλλαγή του τρόπου πρόσληψης της πόλης.
Είναι πολλά που έχουν να γίνουν και για αυτά όλα απαιτείται πάνω από όλα πολιτική βούληση. Όταν υπάρχει αυτή, σε συνδυασμό με την καλή δουλειά, η οποία οδηγεί στην ωριμότητα που μεταφράζεται με τεχνικές προτάσεις, τότε η πολιτεία δεν θα σε αγνοήσει, αντίθετα θα σε επιβραβεύσει με τη δική της συνδρομή.
«Επίσης, στο ψηφοδέλτιό μας αριθμητικά υπερτερούν οι γυναίκες!»
Έχοντας εμπειρία από διοίκηση επί της δημαρχίας Μπουτάρη, πόσο δύσκολο είναι να βρεθούν τριάντα-σαράντα πρόσωπα από τους αιρετούς να στελεχώσουν τις απαραίτητες θέσεις ώστε να μπορέσει να «τρέξει» ο δήμος; Γιατί πολλοί ενεργοί πολίτες αρνούνται να εκτεθούν και να συμπορευτούν στα κοινά;
Αισθάνομαι ότι η δική μου υποψηφιότητα ενέπνευσε αρκετούς ανθρώπους από την… πραγματική ζωή να αποφασίσουν να εκτεθούν σε αυτές τις εκλογές μαζί μας. Η πλειονότητα των υποψήφιων δημοτικών μας συμβούλων είναι άνθρωποι από την κοινωνία των πολιτών, με δικές τους πετυχημένες δουλειές που, αν εκλεγούν, θα αφήσουν προκειμένου να προσφέρουν και να συμβάλλουν στο δημοτικό έργο. Επίσης, στο ψηφοδέλτιό μας αριθμητικά υπερτερούν οι γυναίκες!
Υπάρχουν, λοιπόν, στελέχη, τα οποία φιλοδοξούμε να αναδείξουμε με την εκλογή μας.
«Όταν ο δημότης κατανοήσει ότι η αρχή τον σέβεται, τότε θα τη σεβαστεί και αυτός. Θα συμπράξει και θα αποτελέσει αρωγός στη δημοτική προσπάθεια».
Πολλά που θα ήθελες να δεις να γίνουν στη Θεσσαλονίκη συνδέονται και με τη συναίνεση του δημοτών, των οποίων η πλειονότητα, όπως φάνηκε κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, δεν είναι πάντα σύμφωνη με αλλαγές που βελτιώνουν την καθημερινότητά τους στο μέλλον. Προτιμούν κάποιες που απλώς συντηρούνν τις ήδη υπάρχουσες συνθήκες και δεν χαλάνε τη «βολή» τους. Πώς θα διαχειριστείς αυτή τη δυσκολία;
Έχω πάντα την πίστη πως, όταν ο δημότης κατανοήσει ότι η αρχή τον σέβεται, τότε θα τη σεβαστεί και αυτός. Θα συμπράξει και θα αποτελέσει αρωγός στη δημοτική προσπάθεια. Το έζησα άλλωστε στα πρώτα χρόνια της δημαρχίας Μπουτάρη, όταν χρειάστηκε να πείσουμε τους επαγγελματίες του τουρισμού, αλλά και τους δημότες, για τη χρησιμότητα του ανοίγματος της πόλης στις αγορές του Ισραήλ και της Τουρκίας. Όταν αυτό άρχισε να συμβαίνει και να αποφέρει οφέλη στη Θεσσαλονίκη, όλοι έγιναν συνοδοιπόροι στις προσπάθειές μας. Στο τέλος δημιουργήσαμε μια τεράστια συμμαχία κοινωνικών και επαγγελματικών εταίρων, που αναπτύσσαμε από κοινού την πόλη και την εξωστρέφειά της.
«Η Θεσσαλονίκη πρέπει κάποτε να ξεδιπλώσει την προοπτική που όλοι ομολογούν ότι διαθέτει».
Το προφίλ σου είναι ξεκάθαρα… αυτοδιοικητικό. Δεν είχες προγενέστερη δραστηριότητα σε άλλες κυβερνητικές θέσεις. Έχεις διανύσει μια διαδρομή ως επιχειρηματίας και έχεις γνωρίσει κοινωνική αποδοχή. Έζησες τα τεκταινόμενα στην πόλη της Θεσσαλονίκης τα τελευταία 30 χρόνια και σε ένα μεγάλο βαθμό τα διαμόρφωσες. Ποιο είναι το κίνητρο ώστε να αποφασίσεις να αφιερώσεις τη ζωή σου στη Θεσσαλονίκη;
Ισχύει το κλισέ της κόρης. Για το παιδί μου.
Πέρα από αυτό, πιστεύω στη δημιουργική δύναμη της τοπικής πολιτικής. Την έχω βιώσει, τη γνωρίζω. Κουράστηκα να ζω σε μια πόλη που υστερεί όχι μόνο σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές, αλλά πια και με άλλες ελληνικές πόλεις. Η Θεσσαλονίκη πρέπει κάποτε να ξεδιπλώσει την προοπτική που όλοι ομολογούν ότι διαθέτει. Αισθάνομαι ώριμος και έτοιμος να δουλέψω και να πετύχω σε αυτό.
Χρειάζεται να γίνει η Θεσσαλονίκη πρωτεύουσα των Βαλκανίων, συμπρωτεύουσα και διάφορα άλλα που έχουν γίνει γραφικά; Αισθάνεσαι ότι θα πρέπει να καλλιεργηθεί ένα γόνιμο έδαφος ώστε να την επιλέγουν Ευρωπαίοι ως μόνιμη κατοικία για εργασία;
Όταν ξεκίνησα, το 2011, και με την αρμοδιότητα του Αντιδήμαρχου Τουρισμού, η πόλη είχε 1,1 εκατομμύριο διανυκτερεύσεις, από τις οποίες το 75% ήταν Ελλήνων επισκεπτών. Όταν ολοκλήρωσα το έργο μου, 8 χρόνια μετά, είχε 2,5 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις, εκ των οποίων το 54% ήταν αλλοδαποί.
Όταν ξεκίνησα την πρωτοβουλία «Σπούδασε στη Θεσσαλονίκη – Study in Thessaloniki», στην οποία κατάφερα να ενώσω τα δημόσια πανεπιστήμια, τα ιδιωτικά κολλέγια και τα ξενόγλωσσα σχολεία της πόλης και να παρουσιάζουμε όλοι μαζί στο εξωτερικό τη Θεσσαλονίκη ως διεθνή ακαδημαϊκό κόμβο, όλοι μου έλεγαν «αυτό δεν γίνεται, δεν ενώνονται αυτοί». Έφυγα το 2019, με μια παρακαταθήκη περίπου δέκα κοινών ταξιδιών στο εξωτερικό και ένα υπογεγραμμένο ΜΟU από όλους που, όμως, ποτέ δεν αξιοποίησε η νυν δημαρχιακή αρχή.
Από το 2016 και μετά, σε συνεργασία με τον τότε πρόεδρο της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας ξεκινήσαμε την πρωτοβουλία «Innovation Friendly Thessaloniki». Βρέθηκα σε πολλά συνέδρια νέων μέσων και τεχνολογιών στον κόσμο (Webit, Σόφια, Republica, Βερολίνο, Cities Summit, Τελ Αβίβ) παρουσιάζοντας την πόλη ως προορισμό για επενδύσεις καινοτομίας. Στη συνέχεια ήρθαν οι μεγάλες επενδύσεις της Pfizer, της Deloitte και άλλων παγκόσμιων εταιρειών. Θέλω να πω ότι με την κατάλληλη μεθοδολογία όλα γίνονται και η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει προορισμός για κάθε πολίτη του κόσμου!
«Φιλοδοξία μου είναι να συνεργαστώ με πόλεις-άγκυρες της ευρύτερης περιφέρειάς μας και μαζί να σηκώσουμε ψηλά ολόκληρη την περιοχή, τόσο σε επισκεψιμότητα όσο και σε επενδύσεις».
Ο τουρισμός είναι μια περιοχή που υπηρέτησες και γνωρίζεις πολύ καλά. Θα επενδύσεις και με ποιους τρόπους, ως δήμαρχος, ώστε ο Δήμος Θεσσαλονίκης να γίνει πρωταγωνιστής στην ανάπτυξη του τουρισμού;
Η Θεσσαλονίκη παλεύει ακόμα να προσεγγίσει τις επιδόσεις του 2019, όταν στην υπόλοιπη Ελλάδα γίνεται τουριστικό πάρτι. Από την οπισθοχώρηση της Θεσσαλονίκης δεν χάνει μόνο η πόλη αλλά και η ευρύτερη Βόρεια Ελλάδα. Θα αναπτύξω πιο δυναμικά την προβολή της πόλης στο εξωτερικό, με δύο νέα σήματα και σχήματα, το Marketing Thessaloniki και το Ιnvest in Thessaloniki, υπό την σκέπη των οποίων θα ενώσω και πάλι εταίρους και δυνάμεις.
Φιλοδοξία μου είναι να συνεργαστώ με πόλεις-άγκυρες της ευρύτερης περιφέρειάς μας και μαζί να σηκώσουμε ψηλά ολόκληρη την περιοχή, τόσο σε επισκεψιμότητα όσο και σε επενδύσεις. Τα Γιάννενα, η Θεσσαλονίκη και η Αλεξανδρούπολη, ενδεικτικά, μπορούν μαζί να μεταμορφώσουν προς το καλύτερο ολόκληρη την περιοχή του άξονα της Εγνατίας οδού. Οι συνεργασίες είναι απαραίτητες για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε στόχους βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης.
Από τον πλανήτη της κατασκήνωσης στον πλανήτη του δήμου. Η επαφή σου όλα αυτά τα χρόνια και μέσω της κατασκήνωσης της ΧΑΝΘ με τα νέα παιδιά σου έχει προσφέρει ένα πλεονέκτημα επικοινωνίας και μια ιδιαίτερη σχέση με το δυναμικό κομμάτι αυτών των ηλικιών; Πώς θα τους εμπνεύσεις ώστε να σε ακολουθήσουν;
Εννοείς την κατασκήνωση ΧΑΝΘ στον Άγιο Ιωάννη Πηλίου, στην οποία συμμετείχα από κατασκηνωτής μέχρι και διευθυντής! Το καλοκαίρι του 2024 θα γιορτάσει τα 100 χρόνια της. Τι πιο ωραίο και συμβολικό ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης που θα παρευρεθεί στους εορτασμούς να είναι και αυτός –όπως λέμε στην κατασκήνωση– Πηλιορείτης.
Όντως, η συναναστροφή μου με τα παιδιά και τους νέους ήταν αυτό που πάντα επικαιροποιούσε και τροφοδοτούσε το μυαλό μου με ιδέες. Η ενέργεια και η δημιουργικότητα των νέων παιδιών είναι κάτι που με γοητεύει και είναι στοιχεία που έχω αξιοποιήσει στο παρελθόν για να κάνω πράγματα στον πολιτισμό και τον τουρισμό της Θεσσαλονίκης. Θεωρώ ότι, όπως στο παρελθόν, θα τους εμπνεύσω με το να τους δώσω χώρο και χρόνο. Να ακουστούν, να προτείνουν και, τελικά, να διευκολυνθούν να δημιουργήσουν. Χωρίς την ορμή των νέων η πόλη δεν θα αλλάξει.
Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:
Σε ποιον Ανήκει η Θάλασσα που θα Βουτήξουμε το Καλοκαίρι;
Λάρισα: Η Πόλη που Μαθαίνει και Αλλάζει
Μωυσής Ελισάφ | Ο Δήμαρχος που Άλλαξε το Ύφος και το Ήθος της Τοπικής Αρχής