Στα Ληνάρια της Λήμνου οι Διακοπές «Περνάνε» από το Στομάχι

Ωδή στη Λήμνο και αυτό το καλοκαίρι! Το νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου τείνει να γίνει απόλυτος γαστρονομικός προορισμός, δημιουργώντας μια εστιατορική ελίτ που, σε συνδυασμό με τα παραδοσιακά ταβερνάκια, διαμορφώνουν την ταυτότητα του νησιού. Φέτος, σε αυτόν το γαστρονομικό χάρτη εντάσσονται δυναμικά και τα Ληνάρια.

Γαστρονομικός Τουρισμός

Πολλές φορές έχουμε ακούσει τον όρο «γαστρονομικός τουρισμός». Επισκεπτόμαστε προορισμούς και γιατί γνωρίζουμε πως σε αυτούς θα φάμε καλά. Για τη γευστική εμπειρία που θα βιώσουμε, ως αποτέλεσμα όχι μόνο της τεχνικής, αλλά και των πρώτων υλών που δύσκολα θα βρούμε στην πόλη.

Η ιστορία έχει δείξει πως προορισμοί λιγότερο προβεβλημένοι έχουν προσελκύσει ροές επισκεπτών αποκτώντας ταυτότητα και ιδιαίτερο προφίλ λόγω ιδιαίτερων ιδιωτικών πρωτοβουλιών. Τρανό παράδειγμα το γαστρονομικό τρίγωνο στην περιοχή της Φλώρινας, με τα εστιατόρια του Θωμά στο Σκλήθρο, του Κοντοσώρου στο Ξινό Νερό και του Ναουμίδη στον Άγιο Παντελεήμονα.

Σειρά παίρνουν τα νησιά. Ο ήλιος και η θάλασσα δεν αρκούν για να έχεις μια αξέχαστη καλοκαιρινή εμπειρία. Ακόμη κι αν επισκεφτείς έναν θεϊκό προορισμό, η επίγευση από ένα καλό γεύμα είναι αυτή που θα απογειώσει την εμπειρία σου.

Η Λήμνος ως Απόλυτος Γαστρονομικός Προορισμός

Και όταν μιλάμε για θεϊκούς προορισμούς, η Λήμνος είναι ένας από αυτούς. Δεν θα μπορούσα ποτέ να εξαντλήσω τις λέξεις στο πληκτρολόγιο γράφοντας για τη Λήμνο. Και δεν είναι μόνο οι κολπίσκοι με τα ηλιοβασιλέματα, όπως το Φαναράκι ή το Γομάτι, τα αρχοντικά στα χωριά και τα μελτέμια για watersports. Είναι όλος αυτός ο γαστρονομικός πλούτος που σου προσφέρουν η γη, οι βιοτεχνίες σιτηρών και γαλακτοκομικών και, φυσικά, το κρασί.

New Age Γαστρονομία

Τα τελευταία χρόνια, το νησί έχει αποκτήσει μια νέα ταυτότητα στη γαστρονομία. Από το all-time-classic «Έννοια Πο’χς» μέχρι το μινιμαλιστικό, με καθαρές γεύσεις και αισθητική «Ριζά» στην πρωτεύουσα της Μύρινας. Ο Λουκάς Μάιλερ έχει βάλει στα πιάτα του όλη την πραότητα που τον χαρακτηρίζει. Καθαρές γεύσεις, γνήσιες μυρωδιές και γευστικές εκρήξεις στον ουρανίσκο, που έρχονται να επιβραβεύσουν το νέο μαγειρικό κίνημα της «δίαιτας των 100 χιλιομέτρων», που αξιοποιεί πρώτες ύλες από κοντινούς προορισμούς.

Στα Ληνάρια του Ρωμανού

Στα Ληνάρια, στην πλατεία του Ρωμανού, θα νιώσεις την αύρα του νησιού. Του χωριού σε νησί μάλλον, μια και το νέο εγχείρημα του Θωμά Μουράτογλου θα σε κάνει να αναπολήσεις τα παραδοσιακά καφενεία. Με λίγα τραπέζια κάτω από τις μουριές και με τα ερειπωμένα εντυπωσιακά αρχοντικά γύρω σου να σε προκαλούν να μαντέψεις το παρελθόν του τόπου, το new age εστιατόριο Ληνάρια ήρθε για να επιβεβαιώσει πως στη Λήμνο θα φας καλά.

Η ονομασία προέρχεται από τα «Ληνά», τα υπόσκαφα πιθάρια που είναι γνωστά από τους αρχαίους χρόνους. Αποτελούσαν τρόπο αποθήκευσης και διατήρησης προϊόντων για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ταιριαστή πρακτική και με τη φιλοσοφία των εμπνευστών του εστιατορίου, που συλλέγουν και επεξεργάζονται από τον τόπο ό,τι πιο ποιοτικό υπάρχει για να μπει μέχρι και το τέλος του καλοκαιριού στο πιάτο μας.

Το κουλί μούρων που συνοδεύει το παρφέ παγωτού έρχεται, κυριολεκτικά, πάνω από το κεφάλι μας, μια και ο σεφ David Cameron Buchanan εμπνέεται αυτή την ξεχωριστή γεύση την περίοδο που οι μουριές είναι φορτωμένες. Το μενού προτείνει ψάρι ή κρέας, ανάλογα με τις ψαριές της ημέρας. Αν κάτι δεν είναι εποχής, δεν θα μπει στο πιάτο. Η επεξεργασία κάθε υλικού είναι τόση ώστε να μπορείς να αισθανθείς κάθε ίνα του.

Στο μενού θα ξεχωρίσεις τη μουστάρδα ολικής άλεσης και τη μαρέγκα κάπαρης και στη διακριτική λίστα κρασιών θα βρεις επιλεγμένες ετικέτες από τη Λήμνο ή τους αμπελώνες της Βόρειας Ελλάδας. Τα Ληνάρια υπηρετούν αυτή η συνθήκη της νέας μαγειρικής σκηνής που έχει ταξιδέψει και δοκιμάσει χιλιάδες γεύσεις και επιστρέφει σε τόπους πλούσιους σε αγαθά για να πειραματιστεί με το απλό.

Αλλά και για να συγκεντρώσουν παρέες γύρω από το τραπέζι, κάτω από τις μουριές στην πλατεία του χωριού, που θα μοιράζονται ιστορίες και εμπειρίες. Τα Ληνάρια στου Ρωμανού αποτελούν μια καλή αφορμή για να επισκεφτείτε τη Λήμνο φέτος το καλοκαίρι.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

GB Roof Garden Restaurant | Γαστρονομικό Ταξίδι στην Ελλάδα

Greek Yacht Gastronomy: Γαστρονομία Εν Πλω

Το Καλοκαίρι στις Γευστικές Αυλές

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Storyteller
Storyteller

Η Λώρα Αργυροπούλου ασχολείται με την επικοινωνία και το στρατηγικό μάρκετινγκ με ειδίκευση στον τουρισμό και τα events. Μεταξύ Ελλάδας και εξωτερικού κάνει αυτό που της αρέσει περισσότερο: να συναντάει ανθρώπους ή να κάνει τους ανθρώπους να συναντιούνται.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+