Το Στιλ Θέλει την… Αριθμητική του

Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, ένα αντικείμενο που επεξεργαζόμαστε για να το αγοράσουμε ή χρησιμοποιούμε αφού το έχουμε αγοράσει, είναι συνυφασμένο πάντα (και) με αριθμούς, οι οποίοι, μάλιστα, το προσδιορίζουν σε μεγάλο βαθμό.

Αριθμοί που καταγράφουν τις διαστάσεις, τον όγκο, το βάρος και (αλίμονο!) την τιμή. Αριθμοί που συνοδεύουν κάθε μας απόκτημα και μάλιστα καθορίζουν αν η απόκτησή του είναι ταιριαστή και, τελικά, επιτυχημένη.

Το μέγεθος μετράει πολύ! Σε ό,τι φοριέται καταρχήν. Πιστεύω ότι το σωστό νούμερο δεν είναι προφανές, ούτε τόσο απλή υπόθεση. Όποιος κάνει ηλεκτρονικές αγορές ξέρει πως πριν πατήσει το κλικ επιλογής μεγέθους, οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψη τον οδηγό μεγεθών που προτείνει το κάθε κατάστημα/site, για να είναι σίγουρα το κατάλληλο.  Γιατί τα μεγέθη, και τα αντίστοιχα νούμερα, δεν έχουν ακόμα “παγκοσμιοποιηθεί”!

Μετρήσεις και Νούμερα

Έτσι, για παράδειγμα, το νούμερο 42 στην Ιταλία είναι συνήθως 38 στη Γαλλία, ενώ σε Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ “μεταφράζεται” στην κλίμακα 2-4-6-8 κ.λπ. (κάποτε υπήρχε και 0, αλλά θέλω να πιστεύω ότι αυτό εξαλείφθηκε οριστικά). Τα νούμερα των μεγεθών διαφέρουν επίσης από μάρκα σε μάρκα, σημαντικά καμιά φορά.  Η ερμηνεία/σπαζοκεφαλιά των XS, S, M, L, XL χρειάζεται μεζούρα για να βρει κάποιος σε ποιο νούμερο αντιστοιχούν.

Ο τραγέλαφος συνεχίζεται με τα καλσόν και τα  εσώρουχα. Στα μεν πρώτα, σε κάθε συσκευασία θα βρείτε ένα grid -το λες και πινακάκι- όπου πρέπει να αντιστοιχίσεις το ύψος σου με το βάρος σου για να βρεις την “περιοχή μεγέθους” που σε αφορά. Και επειδή, καμιά φορά, η περιοχή αυξομειώνεται από small σε medium και τούμπαλιν, έχω βρεθεί με καλσόν που πότε μου φτάνει περίπου στο λαιμό και άλλοτε δεν ανεβαίνει πέρα από τα γόνατα!

Γιατί, επίσης, παίζει ρόλο και άλλος παράγοντας στην άλγεβρα του σωστού νούμερου. Τα denier -άλλο νούμερο κι αυτό!- οι πόντοι δηλαδή, η ύφανση αν θέλετε, που καθορίζει και πόσο ελαστική, πυκνή ή λεπτή είναι η κάλτσα, άρα πόσο μπορείτε (ή δεν μπορείτε) να την τραβήξετε άφοβα. Εσείς, ξέρετε πόσα denier είναι η πιο λεπτή ή η πιο οπάκ κάλτσα σας; Εγώ αδυνατώ να απαντήσω στην καλή πωλήτρια που με ρωτάει αυτό ακριβώς, όταν της λέω ότι θέλω ένα πολύ πολύ λεπτό καλσόν.

Στα εσώρουχα πάλι, άλλος γρίφος! Ειδικά με τα σουτιέν, τα τοπ, τα μπουστάκια και τα κορμάκια που απαιτείται να έχουν την πιο τέλεια εφαρμογή. Κι όπου πρέπει να συνδυάσεις μεγέθη, δηλαδή νούμερα, όπως cups, περιφέρεια πλάτης, μέσης, ύψος κορμού… κι αν όχι όλα μαζί, και δύο μόνο να είναι, εμένα μου θυμίζει σπαζοκεφαλιά.

Με δυο λόγια, στην ερώτηση “τι νούμερο παπούτσι φοράτε;”, είναι σωστό και λογικό να απαντήσω: 38 μισό με 40!

Αλλά δεν είναι μόνο τα κωδικοποιημένα, στάνταρ νούμερα που, αν τα ξέρουμε, μας εξασφαλίζουν σωστή επιλογή μεγέθους.  Είναι και η φόρμα, το σχέδιο δηλαδή του ρούχου ή του παπουτσιού που επηρεάζουν πολύ το σωστό μας νούμερο. Δηλαδή, το ίδιο άτομο θα επιλέξει σωστά το small για ένα oversize πουλόβερ και το medium για ένα εφαρμοστό μπλουζάκι. Όπως, εάν φοράω 38 νούμερο παπούτσι με στρογγυλεμένη μύτη, φοράω 39 (και βάλε) στα μυτερά σχέδια. Ή, μεγαλύτερο νούμερο στα αθλητικά, αλλά ίσως λίγο μικρότερο για φαρδιές μπότες! Γι’ αυτό οι “πολυτελείς” μάρκες παπουτσιών, αλλά και των περισσότερων ανδρικών, έχουν και μισά νούμερα. Η τραγωδία στα παπούτσια είναι όταν είσαι κάπου ανάμεσα – κι όμως, πιστέψτε το υπάρχει, πολύ σπάνια βέβαια, και το… τρία τέταρτα!

Με δυο λόγια, στην ερώτηση “τι νούμερο παπούτσι φοράτε;”, είναι σωστό και λογικό να απαντήσω: 38 μισό με 40!

Οι Αριθμοί (και) στη Διακόσμηση

Η σωστή μέτρηση και κατανόηση του χώρου και των διαστάσεων είναι ακόμη μία ολόκληρη τέχνη και πρωταρχικό μέλημα των designers. Εννοείται, μιας και “πρέπει” να είμαστε οι βασικοί σχεδιαστές του χώρου μας, συχνά πυκνά παίρνουμε το μέτρο και υπολογίζουμε μήκος, πλάτος, ύψος πριν κρεμάσουμε τα κάδρα, πριν αγοράσουμε το τραπέζι γύρω από το οποίο θα απολαύσουμε τα γεύματα μας, πριν διαλέξουμε το κρεβάτι των ονείρων μας.

Δεν είναι και λίγες οι φορές που οι αριθμοί και οι μετρήσεις δεν μας έκαναν τη χάρη και το πήραμε απόφαση ότι ο όγκος του μπουφέ της γιαγιάς μας που δέσποζε σε κάποιο ψηλοτάβανο σαλόνι δεν “χωράει” στο χαμηλοτάβανο και με ψευδοροφή μοντέρνο μας διαμέρισμα.

Γιατί, ευτυχώς, το στιλ μπορεί να υπακούει στη λογική των αριθμών και των σωστών υπολογισμών, αλλά πολλές φορές σώζεται από πράξεις που υπαγορεύει η καρδιά.

Είναι γεγονός ότι όγκοι και οι διαστάσεις στο αριθμητήριο του στιλ μαθαίνονται και κατακτώνται με εξάσκηση και πείρα. Ή, καμιά φορά, με λίγο οδυνηρό τρόπο, όπως στην ιστορία μιας φίλης ως νιόπαντρη.

Στο τότε καινούργιο της σπιτικό, λοιπόν, στόλισε με έμπνευση ένα σκαλιστό κρυστάλλινο βάζο, οικογενειακό κειμήλιο, πάνω σ΄ ένα λεπτεπίλεπτο, μοντέρνο γυάλινο τραπεζάκι. Δεν υπολόγισε, όμως, ότι το βάρος του βάζου ήταν περίπου διπλάσιο του τραπεζιού! Μια αδέξια κίνηση και ο αμείλικτος νόμος της βαρύτητας που αναποδογύρισε το βάζο πάνω στο γυαλί έκανε θρύψαλα το πρώτο στιλιστικό εγχείρημα εσωτερικής διακόσμησης της φίλης! Καθώς και το πολύτιμο αντικείμενο, βέβαια.

Για καλή της τύχη, υπήρχε και δίδυμο αδελφάκι του βάζου που η μητέρα της, για να την παρηγορήσει, της πρόσφερε στη γιορτή της, με μια κίνηση αληθινά γενναιόδωρη. Γιατί, ευτυχώς, το στιλ μπορεί να υπακούει στη λογική των αριθμών και των σωστών υπολογισμών, αλλά πολλές φορές σώζεται από πράξεις που υπαγορεύει η καρδιά.

Διαβάστε στην αθηΝΕΑ περισσότερες ιστορίες με στιλ:

Στιλ Σημαίνει Ποιότητα Ζωής

To Design της Κυκλικής Oικονομίας

Το Στιλ Αγαπάει το Mix & Match

Το Στιλ Αγαπάει τις Λεπτομέρειες

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
In Style We Stand
In Style We Stand

Η Νίκη Ψαραύτη-Μπουτάρη είναι Σύμβουλος Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε απο την ΑΣΟΕΕ, τμήμα Δοικήσεως Επιχειρήσεων, και είναι κάτοχος Exec. ΜΒΑ του Alba, American College of Greece. Η σταδιοδρομία της στη Διαφήμιση αναπτύχθηκε και ταυτίστηκε με την πορεία της διαφημιστικής της εταιρείας Arrow, όπου ως CEO διαχειρίστηκε την επικοινωνία πολλών γνωστών και εμβληματικών brands και οργανισμών, εγχώριων και πολυεθνικών. Το διάστημα 2013-2019 υπηρέτησε στο American College of Greece ως Αντιπρόεδρος με τομέα το Μάρκετινγκ & Επικοινωνία, αναπτύσσοντας την στρατηγική επικοινωνία περιεχομένου και εισάγοντας στο ψηφιακό διαδραστικό μάρκετινγκ και τις τρεις εκπαιδευτικές μονάδες του ιδρύματος. Οπαδός στην πράξη της δια βίου μάθησης, επίμονη αναγνώστρια, λάτρης της λογοτεχνίας και της γλώσσας, καταθέτει στην αθηΝΕΑ απόψεις και σχολιασμούς για τη σημασία του στιλ στην ποιότητα ζωής μας, μέσα από τη στήλη "In Style We Stand".

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+