Στιλ: Σχέση Τιμής και Απόλαυσης

Είναι κάποιες φορές που η πιο απότομη προσγείωση, η βίαιη επαναφορά στην πραγματικότητα, προκύπτει, ενώ εκστασιαζόμαστε μπροστά σ΄ένα πολυπόθητο προϊόν που χαζεύουμε στη βιτρίνα ενός καταστήματος ή στις σελίδες κάποιου περιοδικού. Είναι η στιγμή που ανακαλύπτουμε -ή μας αποκαλύπτεται- “πόσο κοστίζει” το αντικείμενο του πόθου μας. Αποκάλυψη που μας θυμίζει με κυνισμό ότι το στιλ έχει (και) την τιμή του!

Κι όταν θα την πληρώσεις και θα κουβαλάς θριαμβευτικά το “λάφυρο” στο σπίτι, μια φωνούλα θα ψιθυρίζει επίμονα στ΄αυτιά σου: έκανα καλά ή έκανα βλακεία; Έχει value for money, κοινώς, τ΄αξίζει τα λεφτά της η αγορά μου; Μήπως παρασύρθηκα και πήρα κάτι που δεν μου χρειάζεται, δεν μου πάει, δεν θα το προσέξει κανείς;

Ο Έξυπνος Προϋπολογισμός

Έχοντας κάνει αρκετά χιλιόμετρα στην πίστα του shopping, το οποίο, ας το παραδεχτούμε, εκτός από θεραπεία είναι, πολλές φορές, και… extreme σπορ, έχω καταλήξει ότι είναι αναπόφευκτο για να κατακτήσουμε το στιλ. Να εξασκηθούμε, τελικά, εγκαίρως στον ακρογωνιαίο λίθο της οικονομικής και λογιστικής επιστήμης: την κατάρτιση ετήσιου, και όχι μόνο, προϋπολογισμού. Με άλλα λόγια, του budget.

Επένδυση! Η πιο trendy λέξη που αφορά σε ό,τι έχει τιμή. Πόσο μάλλον στις στιλιστικές μας επιλογές. Η καλύτερη επένδυση στο styling είναι, νομίζω, το χτίσιμο της γκαρνταρόμπας μας.

Βασικό θεμέλιο του προϋπολογισμού είναι η πρόβλεψη. Κι εδώ παίζει το ρόλο της η αυτογνωσία (άλλο δύσκολο αυτό!) και ο ρεαλισμός των αναγκών μου, αλλά και των επιθυμιών μου.

Της σημερινής οικονομικής μου κατάστασης, που είμαι στέλεχος επιχείρησης, αλλά και της μελλοντικής, που προσδοκώ να έχω ανοίξει τη δική μου δουλειά σε 6 μήνες.

Των προδιαγραφών του τόπου διαμονής μου. Αν, για παράδειγμα, μεταναστεύσω σε χώρα του Ισημερινού, μάλλον δεν θα χρειαστώ άνορακ. Των σχεδίων μου για οικογένεια – αν παντρευτώ ή γίνω μαμά ή συγκατοικήσω με μια φίλη. Των επαγγελματικών μου στόχων. Θα συμμετέχω στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας, θα βγω στη σύνταξη ή θα κάνω, βρέξει-χιονίσει, ρεπορτάζ;

Όπως σε κάθε επιτυχημένο προϋπολογισμό, όταν δηλαδή τα έσοδα υπερκαλύπτουν τα έξοδα, έτσι και στο styling, ευχόμαστε το “όφελος” να είναι μεγαλύτερο από τη “ζημιά”. Μόνο που εδώ, το όφελος υπολογίζεται κυρίως με την προστιθέμενη αξία της ευχαρίστησης που αποκομίζουμε από το ROI της “επένδυσης”.

Η Κοστολόγηση του Στιλ

Επένδυση! Η πιο trendy λέξη που αφορά σε ό,τι έχει τιμή. Πόσο μάλλον στις στιλιστικές μας επιλογές. Η καλύτερη επένδυση στο styling είναι, νομίζω, το χτίσιμο της γκαρνταρόμπας μας.

Όχι της εποχιακής, όχι της περιστασιακής, αλλά της διαχρονικής, που όχι μόνο αντέχει σε κάθε μόδα, αλλά μας συνοδεύει πιστά ακόμη και δεκαετίες, ενώ τα βασικά κομμάτια της ορίζουν, σε μεγάλο βαθμό, το μοναδικό προσωπικό μας στιλ.

Πιστεύω ότι δεν είναι πολύ νωρίς για μια νέα γυναίκα από τα 18 της ν’ αρχίζει να σχεδιάζει την γκαρνταρόμπα της. Και δεν ξέρω πότε θα σταματήσει, όμως εύχομαι κι ελπίζω να είναι αρκετές δεκαετίες μετά. Βέβαια, σε αυτή την ηλικία δεν έχει ακόμα δικά της χρήματα, αλλά πάντα υπάρχει κάποιος κουμπαράς με χαρτζιλίκια ή κάποια επιπλέον χρήματα ως δώρο. Και κοντά σ΄ αυτά, η καθοδήγηση από κάποιον/α μεγαλύτερο/η με βασικές προτροπές που θα γίνουν πυξίδα στο μακρύ ταξίδι στο στιλ.

Όταν καμιά φορά διαβάζω συμβουλές από “ειδικούς” ότι, τάχα, αρκούν 5 βασικά κομμάτια καλής ποιότητας για να είσαι καλοντυμένη, θυμώνω. Όχι, δεν αρκούν.

Πρώτον, γιατί η καθημερινότητα είναι πολύπλοκη και με πολλούς ρόλους στους οποίους καλούμαστε να ανταποκριθούμε. Και, δεύτερον, γιατί είναι πολύ αποθαρρυντικό να λες σε μια νέα γυναίκα ότι πρέπει να φοράει μόνο μία “στολή” για να θεωρηθεί στιλάτη.

Οι Αυθόρμητες Αγορές

Εδώ, λοιπόν, έρχεται και μια άλλη έννοια που δεν είναι τόσο αποδοτική ως επένδυση, αλλά είναι σωτήρια για την απαραίτητη ψυχική αγαλλίαση: το impulse shopping, δηλαδή οι αυθόρμητες αγορές. Το μεγάλο ρίσκο με τέτοιες επιλογές είναι οι υπολογισμοί και οι προϋπολογισμοί να πάνε περίπατο. Μαζί με κάθε ρεαλισμό και λογική.

Όπως όταν κάποτε μία κυρία, τόσων ετών όσων χρειάζονταν για να έκανε στη χώρα μας το εμβόλιο της Astra Zeneca, που ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα ένα ζευγάρι σκουλαρίκια, πασίγνωστης διεθνούς μας σχεδιάστριας κοσμημάτων.

Η τιμή τους άγγιζε περίπου το ύψος ενός μισθού της πελάτισσας, η οποία δεν δούλευε από χόμπι, ή όλο τον προϋπολογισμό για την ετήσια γκαρνταρόμπα της. Φαντάστηκε όμως τόσο έντονα τον εαυτό της να φοράει τα συγκεκριμένα σκουλαρίκια και μάλιστα σ΄ένα event που εκείνη διοργάνωνε,  που αποφάσισε να ενδώσει στην τρελή επιθυμία της.

Ας πούμε ως εδώ, όλα καλά. Αλλά τα σκουλαρίκια ήταν για τρυπημένα αυτιά. Κι εκείνη δεν είχε. Προχώρησε ωστόσο, χωρίς πολλή σκέψη, στο απονενοημένο! Τρύπησε τ’ αυτιά της.

Κι όλα θα ήταν και πάλι τέλεια αν θες λόγω ηλικίας, θες γιατί δεν έδωσε χρόνο να θρέψουν οι λοβοί της, άρχισαν να ματώνουν ακατάπαυστα. Στο τέλος της οδυνηρής βραδιάς, άφησε τα αφτιά της ελεύθερα να ηρεμήσουν, με αποτέλεσμα σε δυο μέρες να κλείσουν οι τρύπες τελείως και για πάντα!

Η αυθόρμητη και τρελή αυτή αγορά θα πήγαινε δικαίως στις ζημιές του προσωπικού της P&L, αν  η σχεδιάστρια δεν συμφωνούσε, μετά από παράκληση της εν λόγω κυρίας, να κάνει αβαρία και να βάλει στα σκουλαρίκια κλιπς. Κι έτσι, η επίμονη γυναίκα μπόρεσε να καταχωρήσει την παράλογη αγορά της στις σοβαρές επενδύσεις κοσμημάτων της.

Η Ψυχική Ευφορία του Καταναλωτή

Ας μην ξεχνάμε, πάντως, να αφήνουμε αρκετό χώρο για την χαρά της ανέμελης, απρογραμμάτιστης αγοράς. Σήμερα που υπάρχουν άπειρες ευκαιρίες, εκπτώσεις, προσφορές, επιδέξιες μεταποιήσεις, δεν χρειάζεται οι τρελούτσικες αγορές μας να είναι καταστροφικές. Αντιθέτως, μπορούν να είναι επένδυση στη ψυχική μας ευφορία. Λίγο το λέτε αυτό στην εποχή μας;

Κι αν κάποια αντικείμενα του πόθου μας είναι απαγορευτικά, υπάρχουν πάντα και τα όνειρα. Τα όνειρα με τη μεγάλη συναισθηματική αξία τους. Και ίσως καλύτερα, για την ψυχική μας ισορροπία, κάποια να παραμένουν πάντα όνειρα!

Το στιλ αγαπάει την αθηΝΕΑ – άλλα άρθρα της Νίκης Μπουτάρη:

To Design της Κυκλικής Oικονομίας

Το Στιλ Αγαπάει το Mix & Match

Το Στιλ Αγαπάει τις Λεπτομέρειες

Το Στιλ Αγαπάει το Χιούμορ

Το Στιλ Αγαπάει την Αλήθεια

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
In Style We Stand
In Style We Stand

Η Νίκη Ψαραύτη-Μπουτάρη είναι Σύμβουλος Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε απο την ΑΣΟΕΕ, τμήμα Δοικήσεως Επιχειρήσεων, και είναι κάτοχος Exec. ΜΒΑ του Alba, American College of Greece. Η σταδιοδρομία της στη Διαφήμιση αναπτύχθηκε και ταυτίστηκε με την πορεία της διαφημιστικής της εταιρείας Arrow, όπου ως CEO διαχειρίστηκε την επικοινωνία πολλών γνωστών και εμβληματικών brands και οργανισμών, εγχώριων και πολυεθνικών. Το διάστημα 2013-2019 υπηρέτησε στο American College of Greece ως Αντιπρόεδρος με τομέα το Μάρκετινγκ & Επικοινωνία, αναπτύσσοντας την στρατηγική επικοινωνία περιεχομένου και εισάγοντας στο ψηφιακό διαδραστικό μάρκετινγκ και τις τρεις εκπαιδευτικές μονάδες του ιδρύματος. Οπαδός στην πράξη της δια βίου μάθησης, επίμονη αναγνώστρια, λάτρης της λογοτεχνίας και της γλώσσας, καταθέτει στην αθηΝΕΑ απόψεις και σχολιασμούς για τη σημασία του στιλ στην ποιότητα ζωής μας, μέσα από τη στήλη "In Style We Stand".

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+