Ότι ζούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση (ήπια, το λέω!) είναι κοινός τόπος. Ότι οι περισσότερες συντεταγμένες μας άλλαξαν, αλλάζουν και θα αλλάξουν κι άλλο, είναι δεδομένο. Ότι αυτό αποτυπώνεται και στη συμπεριφορά μας, στον τρόπο που επικοινωνούμε, ακόμη και στο στιλ μας, είναι θέμα προς συζήτηση.
“Ξεχάστε ό,τι ξέρατε, ό,τι μάθατε ως τώρα!”, λένε σε διάφορους τόνους και με διαφορετικούς τρόπους ειδικοί και λοιποί opinion leaders και influencers. Το να ξεμαθαίνεις είναι η καινούργια μέθοδος να μαθαίνεις! Άλλωστε, διδάσκεται και σε μεταπτυχιακές σχολές οικονομικών και άλλων πανεπιστημίων.
Λογικό λοιπόν κάποιοι βασικοί “κανόνες” του στιλ, όπως μεταφέρθηκαν από γενιά σε γενιά, να έχουν όχι απλώς ξεπεραστεί, αλλά κονιορτοποιηθεί και πεταχτεί στα σκουπίδια με συνοπτικές διαδικασίες. Και όχι μόνο λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν τον τελευταίο χρόνο.
Η Μόδα Σύμφωνα με τις “Νέες” Εποχές
Ποια είναι αυτά τα βασικά που πρέπει (πρέπει άραγε;) να ξεχάσουμε; Τι νέο ήρθε να παραλάβει τη σκυτάλη του στιλ , ώστε να το πάει παραπέρα;
Μέχρι χθες, οι ερωτήσεις στις οποίες οφείλαμε να απαντήσουμε για να είμαστε εντός “αποδεκτών” στιλιστικών ορίων ήταν οι εξής. Ντύνομαι ανάλογα με την εποχή; Ντύνομαι ανάλογα με το μέρος στο οποίο παρίσταμαι; Ανάλογα με το περιβάλλον μου, τον κύκλο, τους συναδέλφους, τους συνδαιτυμόνες μου;
Όσον αφορά στο πρώτο, οι εποχές κάποτε ήταν πολύ πιο ξεκάθαρες. Οι προηγούμενες γενιές είχαν στο πίσω μέρος του μυαλού τους κάποιες ημερομηνίες/γιορτές/επετείους-κλειδιά που φυλάσσονταν τα ρούχα στη ναφθαλίνη (πόσο τοξικό!) ή τα έβγαζαν απ΄ αυτήν.
Τα ρούχα ήταν ξεκάθαρα χειμωνιάτικα, καλοκαιρινά ή “demi-saison”, όπως χαρακτήριζαν τα φθινοπωρινά και τα ανοιξιάτικα. Σήμερα, εδώ, το στιλ γελάει! Τα νέα υλικά, οι νέες συνθετικές ή μη ίνες, κάνουν πολύ ελαστικούς αυτούς τους προσδιορισμούς. Λανσάροντας, για παράδειγμα, το cool wool για το καλοκαίρι ή τη μίξη λινού και ινών μπαμπού για ισοθερμικά παντός καιρού. Ομοίως, καλοκαιρινές μπότες που φοριούνται άνετα χωρίς κάλτσες και πέδιλα με κάλτσες το χειμώνα. Πολυμορφικά επανωφόρια που σε καλύπτουν από παγετό μέχρι ανοιξιάτικη βροχούλα!
Ενδιάμεσες εποχές δεν υπάρχουν ή είναι πάρα πολύ σύντομες. Για να μη μιλήσω για πολλά αξεσουάρ (φουλάρια, τσάντες, faux-bijoux) που φοριούνται/κρατιούνται χειμώνα/καλοκαίρι. Τον δε κλασικό διαχωρισμό χρωμάτων σε χειμωνιάτικα και καλοκαιρινά, η μόδα τον γελοιοποιεί πλήρως όταν λανσάρει κατάλευκα αλλά και εκρηκτικά, φλούο χρώματα μες το χειμώνα (πόσο τονωτικό μες τη γκριζάδα!) και ολόμαυρα με χρυσά διακοσμητικά ή και δερμάτινα beachwear!
Ο σύγχρονος άνθρωπος ως globe trotter πια (η ματαίωση των ταξιδιών λόγω πανδημίας ελπίζω να σταματήσει σύντομα), μπορεί να επιλέξει την Αλάσκα για διακοπές τον Αύγουστο ή την Καραϊβική τον Φεβρουάριο. Ή να κινείται λόγω της δουλειάς του από το ένα ημισφαίριο στο άλλο κάθε μήνα. Η ντουλάπα του πρέπει να είναι ευέλικτη και… πολυ-χρηστική, χωρίς ξεκάθαρο απαραίτητα διαφορετικό χώρο για τα αντίθετης εποχής ρούχα (και χωρίς ναφθαλίνη ευτυχώς!).
Καθώς οι τάσεις δεν κρύβονται, οι βιτρίνες φορούν πια τα καλοκαιρινά τους από Ιανουάριο μήνα (!), κάτι που συμβαίνει και για έναν ακόμη λόγο: το λιανεμπόριο οφείλει να ακολουθεί τους ρυθμούς της αλυσίδας της βιομηχανικής παραγωγής σε βαθμό, καμιά φορά, σουρεαλιστικό! Για του λόγου το αληθές, θυμάμαι πόσο σκεπτική στεκόμουν μπροστά σε μια αθηναϊκή βιτρίνα που είχε ένα βαρύ, γούνινο γιλέκο Αύγουστο μήνα και με καύσωνα!
Κανόνες που Απελευθερώνουν
Κι αν “ξεμάθουμε”, μετά χαράς, αυτή την checklist, τι να πούμε για άλλους στιλιστικούς κανόνες που ακολουθούμε (ακολουθούμε άραγε;) για να “συστηθούμε” στις κοινωνικές μας εκδηλώσεις;
Αρχίζω από τον εργασιακό χώρο. Ναι, ξέρω, αυτό σήμερα ακούγεται σαν ανέκδοτο όταν συνειρμικά μας έρχεται στο νου το πιο πρόσφατο επαγγελματικό Zoom στο οποίο συμμετείχαμε και φορούσαμε το παντελόνι της πιτζάμας μας!
Αλλά όταν θα “βγούμε”, ακόμα κι αν σε κάποιο βαθμό συνεχίσουμε να δουλεύουμε από το σπίτι, κάποιοι ενδυματολογικοί κώδικες θα επανέλθουν. Ή, πιθανότερα, θα αντικατασταθούν από καινούργιους.
Δυσκολεύομαι δηλαδή να πιστέψω ότι το power suit θα συνεχίσει να κυριαρχεί στα εικονικά ή μη boardrooms. Ή ότι ένα υποψήφιο στέλεχος θα εμφανίζεται για συνέντευξη με κοστούμι και γραβάτα ή με ταγιέρ όταν ο/η HR Manager προβάλει στην οθόνη με κοντομάνικο πουκάμισο ή μπλουζάκι.
Και για να μείνουμε στην παρούσα κατάσταση, μια και απ΄ ό,τι φαίνεται αργούν ακόμη να ανοίξουν τα αγαπημένα μας στέκια αλλά και οι συναθροίσεις στα σπίτια, νομίζω πως την απελευθέρωση από ενδυματολογικούς “κανόνες” μόνο σαν ευεργετικό μπόνους μετά από τόση καταπίεση θα την εισπράξουμε. Πιθανολογώ δε ότι το τυπικό dress code θα το βλέπουμε μόνο στις πολύ επίσημες και… Προεδρικές προσκλήσεις.
Το Cool Look
Στιλ κατά βούληση λοιπόν! Αρκεί αυτή την ελευθερία να ξέρουμε να τη διαχειριστούμε. Με σεβασμό στα “αόρατα” αλλά υπαρκτά πάντα όρια που θέτουν κάποιες περιστάσεις. Για παράδειγμα, δεν θα παραστώ σε μια σεμνή και πένθιμη τελετή με το λαχανί παλτό με φούξια λεπτομέρειες που προς μεγάλη μου ευχαρίστηση απέκτησα προσφάτως.
Ούτε, για να αναφερθώ σε κάτι πιο χαρούμενο, θα φορέσω ολόλευκο φόρεμα σ΄ ένα γάμο. Ακόμα κι αν η νύφη δεν φορέσει κλασικό νυφικό. Ούτε θα βάλω αντίστοιχα ως νύφη ένα αβυσσαλέο ντεκολτέ εάν θα παντρευτώ στην εκκλησία.
Ο σεβασμός και η στοιχειώδης συναίσθηση του περιβάλλοντος στο οποίο βρίσκομαι κάθε φορά δεν απειλούν ούτε μειώνουν την ελευθερία μου και το cool look μου, νομίζω. Άλλωστε, η πολύπλοκη ζωή μας μας χαρίζει άπειρες ευκαιρίες να κάνουμε το στιλιστικό κέφι μας, χωρίς να προσβάλουμε κανέναν.
Με απλά λόγια: οι κανόνες του στιλ πέθαναν. Ζήτω η ελευθερία με κανόνες!
Το στιλ αγαπάει την αθηΝΕΑ – άλλα άρθρα της Νίκης Μπουτάρη:
To Design της Κυκλικής Oικονομίας
Το Στιλ Αγαπάει το Mix & Match