Παιδικά Βιβλία με Θέμα την Απόδραση

Την εποχή της καραντίνας η λέξη “απόδραση” έχει αποκτήσει μια σχεδόν μυθική διάσταση. Για μένα μόνο; Δε νομίζω. Απόδραση… Το ακούς κι εσύ; Τώρα, μη ρωτάς για πού, δεν ξέρω, αλλά μόνο η ελευθερία και η ταχύτητα που υπονοεί η λέξη με έκανε να αναστενάξω. Απόδραση… Και αν δεν μπορώ -που δεν μπορούμε- τουλάχιστον ας ταξιδέψουμε, με τέσσερα παιδικά βιβλία (για παιδιά προσχολικής ηλικίας) που όλα έχουν ως θέμα μια απόδραση, με θάρρος και, πάνω απ’ όλα, με καρδιά!

Μπάρναμπους: Η Μεγάλη Απόδραση | The Fan Brothers | εικονογρ. The Fan Brothers | μτφ. Μάρω Ταυρή | Εκδόσεις Μεταίχμιο

Πρώτο, το νέο βιβλίο που μας έχει συνεπάρει απόλυτα τις τελευταίες ημέρες, από τους μαγικούς Αδερφούς Φαν: Μπάρναμπους: Η Μεγάλη Αποδράση από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο (για ηλικίες 5+). Από τότε που έφτασε στα χέρια μας το διαβάζω καθημερινά με την κόρη και τον γιο μου τουλάχιστον δύο φορές, καθώς μία δεν αρκεί.

Δεν με εξέπληξε αυτό, καθότι οι Αδερφοί Φαν, δεν είναι απλά μαγικοί, είναι εικονογράφοι-μάγοι. Σε αυτό το βιβλίο οι δύο Φαν ενώνουν τις δυνάμεις τους και με τον τρίτο μικρό αδερφό, και από τον Καναδά φαντάζονται αυτό το υπέροχο πλάσμα, τον Μπάρναμπους.

Σε έναν σκληρό κόσμο, όπου η γενετική τροποποίηση έχει πάρει άλλη διάσταση, οι άνθρωποι φτιάχνουν σε εργαστήρια τα “τέλεια” κατοικίδια ζώα, που για να είναι “τέλεια” πρέπει να είναι γλυκούτσικα, χνουδωτά και με μεγάλα μάτια (ένα γεμάτο νόημα τσκ τσκ προς τη ντισνεϊκή ομογενοποίηση στον σχεδιασμό, όπου τα περισσότερα γλυκά πλασματάκια έχουν μεγάλα μάτια;).

Ο Μπάρναμπους είναι ένα μείγμα ελέφαντα και ποντικιού (η κόρη μου θέλησε να τον ζωγραφίσει με το που αφήσαμε το βιβλίο) και έχει καταλήξει, μαζί με πολλά άλλα ευφάνταστα ζωάκια, στην πτέρυγα απορριπτέων δημιουργημάτων του εργαστηρίου όπου σύντομα, όπως του λέει η κατσαρίδα, θα ανακυκλωθεί σε κάτι πιο γλυκό και ντισνεϊκό.

Ο Μπάρναμπους όμως δεν θέλει να γίνει γλυκός. Του αρέσουν τα μικρά του μάτια. Κι αν αλλάξουν και οι σκέψεις και τα όνειρά του όταν του αλλάξουν τα χαρακτηριστικά; Έτσι αποφασίζει να ενθαρρύνει τους υπόλοιπους να αποδράσουν. Μέσα από μια φανταστική καταδίωξη καταλήγουν σε ένα πάρκο, όπου η ζωή εύκολη δεν είναι, αλλά τουλάχιστον τα ζώα είναι ελεύθερα, σε αντίθεση με τα αψεγάδιαστα ζωάκια που βρίσκονται στο κατάστημα κατοικίδιων μέσα σε κουτιά.

Ίσως το μυστικό των ιστοριών των Αδερφών Φαν, είναι ακριβώς αυτό: δεν στρέφουν το βλέμμα μακριά από την σκληρότητα του κόσμου, αλλά παράλληλα παραμένουν ιδεαλιστές, αποφεύγοντας όμως τον συναισθηματισμό, που επιτρέπουν να προδοθεί μονάχα σαν μυστικό, μέσα από τις απαλές πινελιές των σχεδίων τους.

Η Καμηλοπάρδαλη Χαραλαμπία | Μάκης Τσίτας | εικονογρ. Σάντρα Ελευθερίου | Εκδόσεις Μεταίχμιο

Δεύτερο βιβλίο, ένα που αντιστέκεται στην αιχμαλωσία, Η Καμηλοπάρδαλη Χαραλαμπία του Μάκη Τσίτα με υπέροχη εικονογράφηση της Σάντρας Ελευθερίου, από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο (4+).

Ένα ξεκαρδιστικό βιβλίο -εικόνα και λόγος- για ένα πολύ ασυνήθιστο κατοικίδιο, μια καμηλοπάρδαλη με το όνομα Χαραλαμπία, που έχει αποψιλώσει τα δέντρα στο δρόμο για το πάρκο, τσιμπολογώντας αθώα εδώ κι εκεί, και κάνει πολλές αταξίες για τις οποίες δεν φταίει η ίδια αλλά η φύση της.

Όταν οι γονείς του Αλέξανδρου επιμένουν να στείλουν την καμηλοπάρδαλη στο τσίρκο, καθώς η ύπαρξή της στο σπίτι είναι απαγορευτική, το παιδί αποφασίζει να την επιστρέψει στη φύση και η απόδρασή της είναι συγκινητική.

Ιστορία με έντονο χιούμορ, συμπληρώνεται αβίαστα με τις καταπληκτικές και εξίσου αστείες εικόνες, με μήνυμα ότι τα άγρια ζώα ανήκουν στη φύση, η βοήθεια τους να αποδράσουν εκεί είναι υποχρέωσή μας, και ότι η πραγματική αγάπη είναι να σκορπάς ευτυχία και ελευθερία σε άλλες ψυχές.

Ο Νόι και η Φάλαινα | Benji Davies | μτφ. Αντώνης Παπαθεοδούλου | Εκδόσεις Ίκαρος

Και μιας και μιλάμε για άγρια ζώα που οι μικροί πρωταγωνιστές τα βοηθούν να δραπετεύσουν, δεν μπορώ να μην αναφέρω το αξέχαστο, κλασικό πλέον, Ο Νόι και η Φάλαινα από τον Benji Davies, από τις Εκδόσεις Ίκαρος (3+), μια τόσο τρυφερή ιστορία που συστήνω ανεπιφύλακτα για οποιαδήποτε παιδική βιβλιοθήκη!

Ο Βιβλιοσκώληκας | Debi Gliori | μτφ. Φίλιππος Μανδηλαράς | Εκδόσεις Πατάκη

Και συνεχίζοντας στο θέμα κατοικίδια που δεν ανήκουν σπίτι μας, Ο Βιβλιοσκώληκας της Debi Gliori,  σε μια όμορφη μετάφραση από τον Φίλιππο Μανδηλαρά, από τις Εκδόσεις Πατάκη (3+), μας κράτησε ιδιαίτερα ωραία συντροφιά.

Ο Μαξ, όπως ο Αλέξανδρος της Καμηλοπάρδαλης Χαραλαμπίας, δεν θέλει ένα συνηθισμένο κατοικίδιο, όπως έναν σκύλο ή μια γάτα, και διαλέγει ένα περίεργο σκουλήκι από τον κήπο. Ένα σκουλήκι που διαβάζει βιβλία μαζί του και γι’ αυτό το ονομάζει “Βιβλιοσκώληκα”.

Όταν το σκουλήκι αρχίζει να βγάζει καπνούς από τα ρουθούνια του, να τρώει καυτερά πατατάκια και να μεγαλώνει υπερβολικά πολύ για σκουληκάκι, ο Μαξ ανησυχεί πως ίσως τελικά είναι κάτι άλλο, όπως ένας δράκος!

Ένας δράκος που θα του χαρίσει ωραίες περιπέτειες και θα αποδράσει τελικά από το παράθυρο, πετώντας στον ουρανό, μαζί με την φαντασία του Μαξ, βάζοντας στο μυαλό μας το ερώτημα – τι είναι τελικά πραγματικότητα και σε ποιο βαθμό την ευτυχία μας τη διαμορφώνει η σκέψη…

Ας σκεφτούμε απόδραση, λοιπόν. Και ας χτίσουμε, όσο μπορούμε, την ευτυχία μας στα περιθώρια που μας δίνονται…

Στην αθηΝΕΑ αγαπάμε τα παιδικά βιβλία. Δείτε επίσης:

Τι Είναι Ένα “Καλό” Παιδικό Βιβλίο;

Ο Γάτος “Μαουρίτσιο” Προτείνει Αναγνωστικές Επιλογές για Παιδιά

3+1 Βιβλία Από Τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Planet Confidential
Planet Confidential

Η Ελένη Ανδρεάδη ταξίδεψε και δούλεψε σε πολλές χώρες, όπως στην Αγγλία, στη Γερμανία και στην Αμερική, όπου ειδικεύτηκε στην Περιβαλλοντική Πολιτική και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Εκεί πήρε ένα μάθημα στη δημιουργική γραφή και έγραψε ένα μυθιστόρημα, το οποίο γρήγορα έκρυψε στο συρτάρι της. Όταν γύρισε στην Ελλάδα το 2009, ίδρυσε τη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση Πράκτορες του Πλανήτη, η οποία προσκαλεί τα παιδιά να σώσουν τον πλανήτη μέσα από μυστικές αποστολές. Τα βιωματικά περιβαλλοντικά προγράμματα της οργάνωσης υλοποιούνται σε δημοτικά σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα και έχουν βραβευτεί για την καινοτομία τους από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Το πρώτο βιβλίο της, «Γίνε Πράκτορας του Πλανήτη», απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Βιβλίου στην κατηγορία Βιβλίου Γνώσεων 2015, ενώ το δεύτερο της σειράς βρέθηκε στις βραχείες λίστες. Τα δικαιώματα για τα βιβλία της έχουν πουληθεί σε χώρες όπως η Αμερική, η Κίνα, η Κορέα, η Τουρκία και η Αίγυπτος. Τα πέντε βιβλία της σειράς Πράκτορες του Πλανήτη, το βιβλίο της «Ο Τζάστιν Γκρέι και οι Φύλακες της Γης», το προσχολικό «Ένα Σύννεφο για τα Γενέθλιά μου», καθώς και το πιο πρόσφατο παραμύθι της «Γιατί Σβήσαμε το Γράμμα Β» κυκλοφορούν στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+