Μια ιδιαίτερη τριλογία μουσικών διαλέξεων, επιμελημένη από τον πολυβραβευμένο Αμερικανό εθνομουσικολόγο Christopher C. King και αφιερωμένη στην πολυσήμαντη και ταυτόχρονα περιθωριοποιημένη ιστορία της μουσικής των Εβραίων γυναικών στην Ελλάδα, θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει το φιλόμουσο κοινό της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και των Ιωαννίνων στις 24, 26 και 29 Μαΐου, αντίστοιχα.
Η Ρόζα, η Στέλλα και η Αμαλία
Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, θα παρουσιαστούν οι ιστορίες και τα τραγούδια τριών γυναικών καλλιτέχνιδων, της Αμαλίας, της Ρόζας και της Στέλλας. Πρόκειται για τη Ρωμανιώτισσα Εβραία τραγουδίστρια από τα Ιωάννινα Αμαλία Βάκα (Μάτσα) και τις σεφαραδίτισσες Εβραίες τραγουδίστριες από τη Θεσσαλονίκη Ρόζα Εσκενάζυ και Στέλλα Χασκίλ. Τις μουσικές συναντήσεις θα συντονίζουν οι κυρίες Μαριάννα Σκυλακάκη (δημοσιογράφος, editor-in-chief της αθηΝΕΑς), Αθηνά Κατσανεβάκη (Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Σχολή Καλών Τεχνών, ΑΠΘ, μέλος ΕΕΠ, Εθνομουσικολογία-Παραδοσιακό Τραγούδι) και Κατερίνα Καφεντζή (ιστορικός, μουσική επιμελήτρια, ραδιοφωνική παραγωγός).
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με την υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, του Γενικού Προξενείου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και την Αιγίδα του Δήμου Ιωαννιτών.
Ο Ξεχωριστός Κύριος King
Στις διαλέξεις, ο κ. King θα παίξει αυθεντικούς δίσκους 78 στροφών αυτών των μουσικών και καλλιτέχνιδων, θα παρουσιάσει ένα οπτικοακουστικό πρόγραμμα και θα συζητήσει τη σχέση μεταξύ της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και των Εβραίων καλλιτεχνών που είτε έζησαν στην Ελλάδα είτε έπαιξαν εκτενώς στη χώρα μας προτού μεταναστεύσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Θα ακολουθήσει επίσης ζωντανή εκτέλεση κάποιων κομματιών σε κάθε εκδήλωση, από μικρά σχήματα μουσικών.
Εβραίοι μουσικοί, και κυρίως γυναίκες, επηρέασαν την ηχογραφημένη κληρονομιά της παραδοσιακής ελληνικής μουσικής, τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής όσο και στην Ελλάδα, στις αρχές του 20ού αιώνα. Ως περιθωριοποιημένες εθνικές μειονότητες, αλλά και ως γυναίκες, η σημασία της παρουσίας τους στη μουσική έχει σε μεγάλο βαθμό παρεξηγηθεί. Όμως, η πολυπολιτισμική εκπροσώπηση των γυναικών μουσικών στην παραδοσιακή ελληνική μουσική αποτελεί κοινό κομμάτι του αμερικανικού και του ελληνικού πολιτισμού, καθώς πολλές από αυτές τις ηχογραφήσεις έγιναν στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
Ο Christopher C. King δηλώνει «Αντιλαμβάνομαι τη ζωτικότητα, την υγεία, ενός πολιτισμού μέσα από την ποικιλομορφία και την ένταση της λαϊκής μουσικής του. Η Ελλάδα, στις αρχές του 20ού αιώνα, διέθετε ένα από τα πιο ζωντανά και ποικίλα περιβάλλοντα λαϊκής μουσικής στον κόσμο, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ποικιλομορφία των εθνικών, θρησκευτικών, γλωσσικών και γεωγραφικών καταβολών των μουσικών και των τραγουδιών της. Στον 21ο αιώνα, θα διατηρηθεί η ζωτικότητα της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής χωρίς να γιορτάζεται η ποικιλομορφία των ριζών της;»
Ο Christopher C. King είναι Αμερικανός εθνομουσικολόγος, συνθέτης, ακτιβιστής και συγγραφέας, βραβευμένος με Grammy το 2002. Το 2018 κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Ηπειρώτικο Μοιρολόι».
Στρατηγικοί εταίροι των τριών διαλέξεων είναι το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος, η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, η Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών, η Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων και το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Πρόγραμμα
Αθήνα: 24 Μαΐου, στις 19:00 | Αμφιθέατρο Cotsen Hall: Αναπήρων Πολέμου 9, Κολωνάκι
Θεσσαλονίκη: 26 Μαΐου στις 15:15| Τμήμα Μουσικών Σπουδών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Ιωάννινα: 29 Μαΐου στις 19:00 | Ιερά Συναγωγή Καχάλ Καντός Χαντάς
Διαβάστε ακόμα στην αθηΝΕΑ:
Ηπειρώτικο Μοιρολόι: Οδοιπορικό Ζωής Από τις Εκδόσεις Δώμα