Τα «Στοιχεία Αυτογνωσίας» της Μαριάννας Λούρμπα

Η ατομική έκθεση της Μαριάννας Λούρμπα με τίτλο «Στοιχεία αυτογνωσίας» εγκαινιάζεται αύριο, 10 Μαΐουστον Εικαστικό Κύκλο ΔΛ, όπου θα φιλοξενηθεί μέχρι τις 11 Ιουνίου.

Ψάχνοντας να ανακαλύψουμε τη διαδρομή αυτής της καλλιτεχνικής αποτύπωσης, που μετουσιώνει το ελληνικό φως όπως καμπυλώνεται σε σχήμα και ύλη, μαθαίνουμε ότι όλα ξεκινούν από τις περιηγήσεις της Μαριάννας Λούρμπα στις Κυκλάδες.

Μέσα από το φωτογραφικό φακό της αποτυπώνει κυκλαδίτικες φόρμες και χρώματα. Και έχοντας αυτά ως πρώτη ύλη, συνθέτει στατικές αρχιτεκτονικές φόρμες και δημιουργεί αρχέγονα γλυπτά, ασύμμετρους αιγαιοπελαγίτικους χρωματικούς όγκους, φόρμες που αποπνέουν έναν ιδιότυπο ερωτισμό.

«Κοιτώντας προσεκτικά τις συνθέσεις της, εμφανίζονται ξαφνικά μπροστά σου τα σωματικά γνωρίσματα ενός κυκλαδικού ειδωλίου, τα πόδια, οι ώμοι και οι ιδιαίτερες καμπύλες του».

Μαριάννα ΛούρμπαO ιστορικος τέχνης και επιμελητής Χριστόφορος Μαρίνος σημειώνει:

«Αποτελούμενα από λιτές γραμμές, τα έργα της Μαριάννας Λούρμπα εμπεριέχουν τον μινιμαλισμό των κυκλαδικών ειδωλίων και των αφαιρετικών –και βαθιά ερωτικών– ζωγραφικών συνθέσεων του Γιάννη Μόραλη, αλλά και τον επινοητικό τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιεί τη φωτογραφία ο Μιχάλης Κατζουράκης.

Κοιτώντας προσεκτικά τις συνθέσεις της, εμφανίζονται ξαφνικά μπροστά σου τα σωματικά γνωρίσματα ενός κυκλαδικού ειδωλίου, τα πόδια, οι ώμοι και οι ιδιαίτερες καμπύλες του, μέσα στα οποία ανακαλύπτεις ταυτόχρονα τις μορφές, τους ρυθμούς και τις φωτοσκιάσεις που συναντάμε και στην κυκλαδίτικη ανώνυμη αρχιτεκτονική.

Μαριάννα ΛούρμπαΈχοντας υπόψη τα λόγια του Οδυσσέα Ελύτη, ο οποίος αντιλαμβάνεται το τοπίο ως την “προβολή της ψυχής ενός λαού επάνω στην ύλη” και όχι ως “κάποιο απλώς σύνολο γης, φυτών και υδάτων”, συμπεραίνουμε ότι οι μινιμαλιστικές συνθέσεις της Μαριάννας Λούρμπα, κατά βάθος, και με έναν παράξενο τρόπο, είναι βαθιά αναπαραστατικές».

***

Η Μαριάννα Λούρμπα αποφοίτησε με μεταπτυχιακό τίτλο MA στην οπτική επικοινωνία και στο design από το IED (Instituto Europeo di Design) του Μιλάνου. Είναι επίσης κάτοχος Bachelor of Arts (Hons) Middlesex University του Λονδίνου. Έχει εκθέσει σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα (GR), στο Τόκιο (JP), στη Νεα Υορκη (US), στο Αρέτσο (IT), στο Ορβιέτο (IT) κ.α. Έχει λάβει διακρίσεις και βραβεία από το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, τη Μont Blanc, την Cosmote κ.ά. Από το 2012 η δουλειά της βρίσκεται στη μόνιμη συλλογή του Artshop του Μουσείου Μπενάκη. Από το 2013 διδάσκει σε κολλέγιο Art and Design. Παράλληλα είναι creative director του εργαστηρίου σύγχρονης τέχνης Apolyto Creative Spot.

Πληροφορίες

10 Μαΐου-11 Ιουνίου | Εγκαίνια: 10 Μαΐου στις 19:30 |  Ώρες λειτουργίας:  Τετάρτη-Σάββατο 11:00-16:00, Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή 11:00-20:00 | Εικαστικός Κύκλος ΔΛ: Ακαδημίας 6, Αθήνα, τηλ. 210 3646818

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ: 

Η Xu Yang στην Γκαλερί Δύο Χωριά

Ο Λάνθιμος με τη «Βληχή» Αλλάζει Επίπεδο

Φεστιβάλ με Δράστες και Θύματα σε Υπόγειες Διαδρομές

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+