«Αυτός δεν είναι απλώς ένας πόλεμος που εξαπέλυσε η Ρωσία κατά της Ουκρανίας. Είναι πόλεμος κατά της ενέργειάς μας, πόλεμος κατά της οικονομίας μας, πόλεμος κατά των αξιών μας και πόλεμος κατά του μέλλοντός μας».
Κάθε Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο της συζήτησης για την Κατάσταση της Ένωσης (γνωστή και ως State of the European Union – SOTEU), η Επιτροπή συζητά με τους ευρωβουλευτές τι έκανε κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, τι προτίθεται να κάνει το επόμενο, καθώς και τι οραματίζεται για το μέλλον.
Στη χθεσινή ομιλία της, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula Von der Leyen αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην κλιματική αλλαγή, την οικονομική διακυβέρνηση, τη βιομηχανία και την εξωτερική πολιτική της Ένωσης. Ωστόσο, όπως ήταν λογικό, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση έλαβαν ρόλο πρωταγωνιστή στη συζήτηση στο Κοινοβούλιο.
Μέτρα Για την Ενεργειακή Κρίση
Η επιτακτική ανάγκη για άμεση απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ορυκτά καύσιμα ήταν το βασικό μήνυμα της ομιλίας, η οποία περιλάμβανε μετρημένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Τα μέτρα έχουν σκοπό να παρέχουν στοχευμένη στήριξη με επίκεντρο τα ευάλωτα νοικοκυριά.
«Αυτός δεν είναι απλώς ένας πόλεμος που εξαπέλυσε η Ρωσία κατά της Ουκρανίας. Είναι πόλεμος κατά της ενέργειάς μας, πόλεμος κατά της οικονομίας μας, πόλεμος κατά των αξιών μας και πόλεμος κατά του μέλλοντός μας».
Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, ξεχώρισε η πρόταση της Επιτροπής για επείγουσα παρέμβαση στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας για την αντιμετώπιση των πρόσφατων δραματικών αυξήσεων των τιμών. Η πρόταση αφορά την επιβολή προσωρινού ανώτατου ορίου εσόδων «υπερπαραγωγικής σημασίας» τόσο για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας όσο και στους τομείς πετρελαίου, του φυσικού αερίου, του άνθρακα και των διυλιστηρίων. Τα κέρδη θα εισπράττονται από τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών και θα διανέμονται σε όσους χρήζουν μεγαλύτερης βοήθειας.
Έθεσε, ακόμη, ως στόχο στα κράτη-μέλη να μειώσουν τη συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας κατά τουλάχιστον 10% έως τις 31 Μαρτίου 2023. Για το μείζον θέμα της επιβολής πλαφόν στο φυσικό αέριο δεν υπήρξε κάποια τοποθέτηση από την Κομισιόν.
Άλμα Προς το Μέλλον
Παρατηρώντας τον ενεργειακό πληθωρισμό να καλπάζει, πιέζοντας σημαντικά την αγορά εργασίας, αναμένεται στις αρχές του 2023 η κατάθεση των πρώτων προτάσεων της Κομισιόν σχετικά με την ολική αναθεώρηση της αρχιτεκτονικής της αγοράς ενέργειας.
Αναρωτιέμαι, γεγονότα όπως η εισβολή των Ρώσων στην Κριμαία ήδη από το 2014, δεν ήταν αρκετή προειδοποίηση για να συνειδητοποιήσουμε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να εξαρτάται από μια χώρα με επεκτατικές τάσεις, που επιπλέον δεν είναι σταθερή και αξιόπιστη; Ότι χρειαζόταν να εξασφαλίσει ασφάλεια εφοδιασμού για να προλάβει μια πιθανή επικείμενη κρίση άνευ προηγουμένου;
Όπως παραδέχτηκε η πρόεδρος της Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει εφεξής να λειτουργεί με διορατικότητα κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. «Δεν φτάνει να βρούμε μια εύκολη λύση. Πρέπει να αλλάξουμε πλεύση, να κάνουμε ένα άλμα προς το μέλλον».
Χρειαζόμαστε μια Ευρωπαϊκή Ένωση με αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη.