Η ιστορία έχει πολλά να μας διδάξει, αρκεί να θέλουμε να τη λάβουμε υπόψη μας. Επαναλαμβανόμενα γεγονότα, παρόμοιες τακτικές και η ανθρώπινη κωμωδία ή τραγωδία να εκτυλίσσεται σε μια αέναη επανάληψη. Δραματική η εισαγωγή, αλλά είναι μια ημέρα που στην Αθήνα έχουμε κοντά στους 11°C με βροχή και στο Κίεβο -2!
Για τη Ρωσία είναι η τέταρτη φορά που ο χειμώνας αξιοποιείται ως καταλύτης ενός πολέμου. Είναι όμως η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό με τη χώρα σε θέση επιτιθέμενου.
Το 1708-9, οι Σουηδοί επιτέθηκαν στη Ρωσία και αποδεκατίστηκαν, καθώς «έπεσαν» στον πιο κρύο χειμώνα του 18ου αιώνα. Η ειρωνεία είναι ότι ηττήθηκαν 6 μήνες μετά στην αποφασιστική μάχη της Πολτάβα, μιας πόλης που βρίσκεται στη σημερινή Ουκρανία.
Το μακρινό 1812, ο Ναπολέων κατόρθωσε να κατακτήσει τη Μόσχα, η οποία βέβαια τότε δεν ήταν πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας. Η εκστρατεία του ξεκίνησε τον Ιούνιο, με τον στρατό του να αποδεκατίζεται στις μάχες από τις ασθένειες και στη συνέχεια, φυσικά, από το κρύο του ρωσικού χειμώνα. Άντεξε μέχρι τον Δεκέμβριο του 1812 πριν τελικά υποχωρήσει.
Εκατόν τριάντα χρόνια μετά, οι στρατιές του Χίτλερ βρήκαν μπροστά τους το ατέλειωτο παγωμένο έδαφος της ρωσικής –σοβιετικής τότε– επικράτειας. Ο «στρατηγός χειμώνας» διέλυσε τις στρατιές του που, καθηλωμένες, πέθαιναν από το κρύο το 1941. Υπολογίζεται ότι περίπου ένα εκατομμύριο Γερμανοί και σύμμαχοί τους πέθαναν στην επιχείρηση Μπαρμπαρόσα.
Ερχόμαστε στο σήμερα, με τους Ρώσους να επιτίθενται σε υποδομές ενέργειας της Ουκρανίας ώστε να πλήξουν τη χώρα και τους κατοίκους της. Ήδη από τον Αύγουστο υπήρχε σχετική αρθρογραφία και αναλύσεις για το σχέδιο της Ρωσίας να βασιστεί στον χειμώνα ως σύμμαχό της για άλλη μια φορά. Οι Ουκρανοί, όμως, έδειξαν ότι έχουν το σθένος να αντιμετωπίσουν την εισβολή. Την ίδια ώρα, οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, έπειτα από τη σύνοδο στο Βουκουρέστι, υποσχέθηκαν περαιτέρω στήριξη και βοήθεια στο Κίεβο.
Δεσμεύτηκαν μάλιστα ότι θα βοηθήσουν την Ουκρανία να επισκευάσει τις ενεργειακές της υποδομές, μετά τις ρωσικές επιθέσεις που έθεσαν εκτός λειτουργίας το δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος και θέρμανσης για εκατομμύρια Ουκρανούς. Ήδη υπάρχει κινητοποίηση από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και εταιρείες που δωρίζουν ανταλλακτικά για το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας.
Υπό το πρίσμα της ιστορίας ως μέσου κατανόησης των γεγονότων, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτή η ιδιότυπη μάχη. Η «ύβρις» του Putin, με όρους ελληνικής τραγωδίας, η απόφασή του δηλαδή να χτυπήσει με δόλιο τρόπο τους αμάχους, μακροσκοπικά διαισθανόμαστε –και ελπίζουμε– ότι θα γυρίσει μπούμερανγκ.
Διαβάστε ακόμη στην αθηΝΕΑ: