Suno AI | Η Μουσική Γράφεται με «ΑΙ»;

Πόση τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) αξίζουμε/χρειαζόμαστε/αντέχουμε τελικά; Διαλέξτε εσείς το ρήμα που προτιμάτε. Εγώ, πάντως, έχω διφορούμενα συναισθήματα. Ενθουσιασμό και δέος ανάμεικτα με προβληματισμό και φόβο.

Η τεχνητή νοημοσύνη μπαίνει όλο και δυναμικότερα στη ζωή μας αλλάζοντας ραγδαία τα δεδομένα. Έχουν γίνει εντυπωσιακά βήματα στην παραγωγή κειμένου, εικόνων (μέσω υπηρεσιών όπως το Midjourney), ακόμα και βίντεο (π.χ. με το εργαλείο Sora της OpenAI). Αλλά η μουσική ήταν πεδίο ανεξερεύνητο.

Μέχρι πριν από λίγο καιρό δηλαδή, που εμφανίστηκε η Suno AI: μια πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να δημιουργήσει ολοκαίνουργια, αυθεντικά τραγούδια απλά και μόνο με μια «παραγγελιά»: μια εντολή κειμένου!

AI
Όλα ξεκίνησαν από τους Mikey Shulman, Keenan Freyberg, Georg Kucsko και Martin Camacho, όλοι τους ειδικοί στη μηχανική μάθηση και συνάδελφοι στην Kensho Technologies στον τομέα επίλυσης δύσκολων επιχειρηματικών προβλημάτων μέσω ΑΙ.

Ενθουσιασμένοι από τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης –και δεδομένου πως δύο εξ αυτών είναι και ερασιτέχνες μουσικοί–, θέλησαν να εμβαθύνουν στο αχαρτογράφητο πεδίο της επίδρασης της τεχνητής νοημοσύνης στον ήχο.

Έτσι γεννήθηκε η Bark, μια πλατφόρμα μετατροπής κειμένου σε ομιλία. Ωστόσο, περαιτέρω έρευνα στους χρήστες του Bark αποκάλυψε ξεκάθαρα πως αυτό που πραγματικά επιζητούσαν ήταν μια «γεννήτρια» μουσικής!

Άρχισαν λοιπόν να εκτελούν κάποια πρώτα πειράματα που φάνηκαν πολλά υποσχόμενα. Ωστόσο, τα πράγματα δεν ήταν εύκολα. Όπως χαρακτηριστικά εξήγησε ο Shulman: «Ο ήχος δεν είναι ένα διακριτό πράγμα, όπως οι λέξεις. Είναι ένα κύμα. Ένα συνεχές σήμα».


Με υπομονή και επιμονή κατάφεραν τελικά να προσφέρουν τη δυνατότητα δημιουργίας όλων των τύπων ήχου: από ομιλία μέχρι μουσική και ηχητικά εφέ. Κάπως έτσι πρωτοπαρουσιάστηκε  τον Ιούλιο του 2023 η Suno AI, η οποία μπήκε σε ανοιχτή δοκιμαστική έκδοση (open beta) μέσω της εφαρμογής Discord.

Τον Δεκέμβριο του 2023, η Suno AI συνεργάστηκε με τη Microsoft και, χάρη στην επέκταση Copilot, επέτρεπε πια στους χρήστες της να δημιουργούν ρεαλιστική μουσική και φωνητικά: πρωτότυπα τραγούδια, δηλαδή.

Είναι απίστευτα απλό! Αρκεί μια γραπτή περιγραφή του τραγουδιού που επιθυμούμε και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης έχει φτιάξει ένα sample/τραγούδι «sur mesure», το οποίο μάλιστα μπορούμε να «πειράξουμε» μέσω ακόμη πιο λεπτομερών εντολών. Σχετική έκθεση αναφέρει πως η δημιουργία μουσικής γίνεται από τη Suno, ενώ για τους στίχους/τίτλους των τραγουδιών χρησιμοποιείται το ChatGPT της OpenAI.

AI
Οι ιδρυτές της Suno υποστηρίζουν πως η πλατφόρμα αποσκοπεί στο να αποτελεί ένα ριζικά ικανό και εύχρηστο μουσικό εργαλείο που θα εκδημοκρατικοποιήσει τη δημουργία μουσικής για όλους, όπως τα κινητά τηλέφωνα και το Ιnstagram εκδημοκρατικοποίησαν τη φωτογραφία.

Ισχυρίζονται πως η ιδέα είναι να αυξήσουν τον αριθμό των ανθρώπων στο διαδίκτυο που θέλουν να είναι δημιουργοί αντί απλά καταναλωτές πραγμάτων. Η πλατφόρμα διαθέτει δωρεάν και επί πληρωμή επίπεδα Pro και Premier. Μάλιστα οι συνδρομητές απολαμβάνουν επί πληρωμή εμπορικά δικαιώματα των τραγουδιών «τους», σε αντίθεση με τους κατόχους δωρεάν λογαριασμών.

«Η Suno χτίζει ένα μέλλον όπου ο καθένας μπορεί να φτιάξει σπουδαία μουσική! Είτε απλά τραγουδάτε στο μπάνιο είτε είστε επαγγελματίας καλλιτέχνης, σπάμε τα εμπόδια ανάμεσα σε εσάς και στο τραγούδι που ονειρεύεστε να δημιουργήσετε. Δεν χρειάζεται κανένα όργανο, μόνο φαντασία! Από το μυαλό σας κατευθείαν σε μουσική!»

Έτσι παρουσιάζεται επισήμως η Suno AI στο κοινό της. Και όλο αυτό μοιάζει τρομερά υπέροχο! «Τρομερά» στην κυριολεξία. Επειδή κάπου βαθιά εγώ ακούω τα… κόκαλα του Beethoven, του Bach, της Joplin, του Hendrix και άλλων πολλών να «τρίζουν». Και όχι μόνο εκείνων. Μια τέτοια εφαρμογή πιστεύω πως προβληματίζει ιδιαίτερα τους/τις επαγγελματίες μουσικούς, αλλά και όσους/όσες ασχολούμαστε με τη μουσική και έχουμε επενδύσει χρόνο, χρήματα και ενέργεια να τη σπουδάσουμε ή να εμβαθύνουμε σε αυτήν.


Θα μου πείτε… γιατί να μην μπορεί ο καθένας να συνθέσει μουσική ανεξαρτήτως των μουσικών του γνώσεων; Άλλωστε, σύμφωνα με τις παραπάνω δηλώσεις, οι προθέσεις των ιδρυτών της Suno ακούγονται «αγαθές» και άκρως μουσικοφιλικές.

Ωστόσο, ακόμη κι αν αρχικά ο στόχος είναι η προσέγγιση ανθρώπων που θέλουν να δημιουργήσουν τραγούδια για προσωπική τους διασκέδαση, μακροχρόνια και δεδομένης της πολύ χαλαρής νομοθεσίας σχετικά με το περιεχόμενο που δημιουργείται μέσω ΑΙ η πλατφόρμα θα δημιουργήσει ένα μικρό (;) χάος στο πεδίο της δημιουργίας μουσικής για διαφημίσεις, εκπομπές κ.λπ.

Γιατί οι διαφημιστικές εταιρίες, τα δίκτυα, τα τηλεοπτικά/κινηματογραφικά στούντιο κ.λπ. να πληρώνουν συνθέτες ή καλλιτεχνικά δικαιώματα αν η τεχνητή νοημοσύνη κάνει τη «βρωμοδουλειά» πολύ πιο εύκολα και με μικρότερο κόστος;

Η Suno πάντως υποστηρίζει πως βρίσκεται σε επικοινωνία με τις μεγάλες εταιρείες και δηλώνει ότι σέβεται τους καλλιτέχνες και την πνευματική ιδιοκτησία, αφού η πλατφόρμα αρνείται να γράψει τραγούδια στο στιλ συγκεκριμένων καλλιτεχνών και δεν χρησιμοποιεί πραγματικές φωνές.

AI

Εν τω μεταξύ, τα καλά νέα είναι το γεγονός πως ο κυβερνήτης του Τενεσί Bill Lee υπέγραψε πριν από λίγες μέρες νομοθεσία που αποσκοπεί στην προστασία των τραγουδοποιών, ερμηνευτών και άλλων επαγγελματιών της μουσικής βιομηχανίας από τους πιθανούς κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης. Η κίνηση αυτή καθιστά το Τενεσί –τη γενέτειρα της κάντρι μουσικής και ορμητήριο μουσικών θρύλων–, την πρώτη πολιτεία στις ΗΠΑ που θεσπίζει τέτοια μέτρα.

Eννοείται πως δοκίμασα κι εγώ τη Suno AI. Μάλιστα, για να την… ιντριγκάρω, ζήτησα να μου γράψει ένα τραγούδι «για το πώς να αντιμετωπίσει ένας μουσικός τη Suno AI». E, λοιπόν, ομολογώ πως η πλατφόρμα έχει χιούμορ! Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα μου ετοίμασε το τραγούδι «Rise Against the Machine» – μια ωδή «αντίστασης» στην τεχνητή νοημοσύνη. Και τίμια; Είναι καλό!


Πάντως, εξακολουθώ να έχω τις ενστάσεις μου. Πιστεύω πως οι καλλιτεχνικές δημιουργίες δεν είναι μόνο αποτέλεσμα τεχνικών διαδικασιών, αλλά ότι προέρχονται κυρίως από έναν –μοναδικό, πολύ προσωπικό κάθε φορά– συνδυασμό βιωμάτων, εμπειριών, συναισθημάτων, γνώσεων και φυσικά ταλέντου. Ένας πίνακας, ένα ποίημα, ένα βιβλίο, ένα τραγούδι είναι καρπός αφοσίωσης, σεβασμού, αγάπης, ανάγκης για προσωπική έκφραση.

Το μέλλον θα δείξει. Αλλά, όπως λέει σοφά ο Μικρός Πρίγκιπας βλέποντας εκείνα τα τριαντάφυλλα του κήπου, «Το δικό μου τριαντάφυλλο είναι πιο σημαντικό από όλα εσάς: γιατί εγώ το πότισα, το φρόντισα, το προφύλαξα… Είναι ο χρόνος που έχω ξοδέψει για το τριαντάφυλλό μου που το κάνει μοναδικό».

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ | H AI Διαμορφώνει το Παρόν και το Μέλλον

Γιατί Αξίζει να «Διαβάζω για τους Άλλους»;

Amy Winehouse | Ένα Αστέρι που Έσβησε Νωρίς

 

 

 

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Συντάκτρια | Thunder Road
Συντάκτρια | Thunder Road

H Μαρία Σπανουδάκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι μητέρα τριών παιδιών, πτυχιούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας (Τμήμα Οικ. Επιστήμης) και του Εθνικού Ωδείου Αθήνας (Πιάνο). Την κέρδισε η μουσική, με την οποία ασχολείται επαγγελματικά. Αγαπά τους ήχους, τις παύσεις, τη φωτογραφία, το τρέξιμο, το διάβασμα, τα ταξίδια, τη μαύρη σοκολάτα, τα βαμβακερά σεντόνια και κάποια ξεχωριστά τρυφερά χέρια. Προτιμά τις ανατολές από τα ηλιοβασιλέματα, το τσάι αντί του καφέ και στο μεγάλο δίλημμα «κιθαρίστας ή ντράμερ» διαλέγει «μπασίστας».

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+