Swiftconomics | Μαθήματα Οικονομίας από την Taylor Swift!

«Είναι εξαιρετικά ταλαντούχα. Τρομερή στιχουργός! Κάνει πολλή και σπουδαία δουλειά!» είχε πει ο Bruce Springsteen. «Θα συνεργαζόμουν οπωσδήποτε μαζί της! Θα ήθελα να μπω στη μουσική των νέων», δήλωσε πρόσφατα ο Carlos Santana. «Απ’ όσες συναυλίες γίνονται παγκοσμίως τελευταία, μόνο σε δική της θα ήθελα να πάω», είχε παραδεχτεί σε συνέντευξή του στην αθηΝΕΑ ο Mike Scott των Waterboys. Μα για ποια μιλάνε;

Για την Taylor Swift! Την 33χρονη Αμερικανίδα σούπερ σταρ, που τον τελευταίο καιρό όχι μόνο σαρώνει τα βραβεία, αλλά με την περιοδεία της «Eras» σπάει ένα ένα τα ρεκόρ της μουσικής βιομηχανίας αποτελώντας κι ένα εντυπωσιακό «οικονομικό» φαινόμενο.

Περιοδεία «Eras»

Η περιοδεία «Eras» είναι η 6η της νεαρής τραγουδοποιού. Πρόκειται για μια διαδρομή σε όλες τις μουσικές «εποχές» της. Μια περιοδεία-μαμούθ, που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2023, θα ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο του 2024 και περιλαμβάνει 146 συναυλίες σε πέντε ηπείρους!

Και όχι απλές συναυλίες. Μιλάμε για καθηλωτικά –σε σύλληψη, παραγωγή και αισθητική– shows σε μεγάλα στάδια, στα οποία η αεικίνητη, εντυπωσιακή, λαμπερή Swift ερμηνεύει τουλάχιστον 44 τραγούδια από όλα της τα albums, «ιδρώνοντας» την glitter «φανέλα» της για τουλάχιστον τρεις ώρες!

Miss Americana

Η Taylor Swift, πάντως, δεν είναι «πυροτέχνημα». Παρακολουθώντας το ντοκιμαντέρ «Miss Americana» διαπίστωσα πόσο πολύ έχει δουλέψει για να κυνηγήσει το όνειρό της. Από μικρή αγαπούσε τη μουσική και στα 13 της είχε ήδη ξεκινήσει καριέρα ως τραγουδίστρια της country. Ήταν η νεότερη καλλιτέχνις που υπέγραψε συμβόλαιο με τη Sony Music.

Πάντως, ο δρόμος της επιτυχίας δεν ήταν σπαρμένος με ροδοπέταλα για τη νεαρή Taylor. Είχε να αντιμετωπίσει φόβους και αγωνίες, πέρασε μια φάση νευρικής ανορεξίας αλλά και από τα «σαράντα κύματα» της ανελέητης δημοσιότητας. Μια από τις πιο δύσκολες στιγμές της –όπως η ίδια παραδέχτηκε– ήταν τo 2009, στη βράβευσή της από το MTV, όπου ο Kanye West διέκοψε την ευχαριστήρια ομιλία της αμφισβητώντας την αξία της.

«Από τη Σωστή Πλευρά της Ιστορίας»

Ωστόσο, η Swift συνέχισε ακάθεκτη να γράφει τραγούδια, να ωριμάζει καλλιτεχνικά αλλά και προσωπικά. Το 2013 δεν δίστασε να μπει σε μια δικαστική περιπέτεια σεξουαλικής κακοποίησης εις βάρος της, την οποία τελικά κέρδισε, ανοίγοντας τον δρόμο και για άλλα θύματα τέτοιων περιστατικών.

«Θέλω να είμαι από τη σωστή πλευρά της ιστορίας», δηλώνει χαρακτηριστικά στο ντοκιμαντέρ, εξηγώντας πώς και γιατί το 2018 έσπασε την πολιτική «σιωπή» της και τάχθηκε εναντίον της Ρεπουμπλικανής Marsha Blackburn, υποψήφιας για τη Γερουσία στην πολιτεία της, το Τενεσί, κατακρίνοντας τις ρατσιστικές, σεξιστικές, μισογυνικές και αντιανθρωπιστικές θέσεις της.

H καμπάνια της υπέρ του Δημοκρατικού Phil Bredesen έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πρόθεση ψήφου, ειδικά των νεαρότερων ψηφοφόρων, και ας μην κέρδισε αυτός τελικά το αξίωμα. Έκτοτε, η τραγουδοποιός εκφράζει την άποψή της για όλα όσα συμβαίνουν στον κόσμο.

Swiftconomics

Η Swift δεν είναι όμως μόνο μια ταλαντούχα, καταξιωμένη, πολυβραβευμένη καλλιτέχνις. Έχει αποδειχθεί και μια έξυπνη επιχειρηματίας. Ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, o Αlan Krueger, διαπρεπής οικονομολόγος που επινόησε τον όρο «ροκ οικονομία», είχε αποκαλέσει την –τότε μόλις 16 ετών– Swift «οικονομική ιδιοφυΐα», για τις στρατηγικές προώθησης που χρησιμοποιούσε ώστε να αυξήσει τα έσοδά της.

Αποτελώντας ήδη «μια κατηγορία μόνη της», η Taylor Swift σήμερα είναι –μετά τη Rihanna– η δεύτερη «Πλουσιότερη Αυτοδημιούργητη Γυναίκα στον Χώρο της Μουσικής», με εκτιμώμενη καθαρή αξία 740 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την πρόσφατη λίστα Forbes, έχοντας αφήσει πίσω της τη Madonna (580 εκατομμύρια δολάρια) και την Beyoncé (540 εκατομμύρια δολάρια).

Και η αξία της μόνο θα αυξάνεται, καθώς «τρέχει» η περιοδεία «Eras» που σπάει κάθε είδους ρεκόρ όσον αφορά τις τιμές εισιτηρίων, το πλήθος των θεατών και φυσικά τα έσοδα.

Οι συναυλίες γίνονται αμέσως sold-out: περίπου 2,4 εκατομμύρια πωλήθηκαν πριν η Ticketmaster αναστείλλει την επίσημη προπώληση, αφού η πλατφόρμα κατέρρευσε υπό την πίεση περίπου 14 εκατομμυρίων ανθρώπων που αναζητούσαν εισιτήρια!

Αν και δεν έχουν αναφερθεί επίσημοι αριθμοί εισιτηρίων, το Bloomberg υπολόγισε πρόσφατα ότι η Swift θα κερδίζει περισσότερα από 10 εκατομμύρια δολάρια τη βραδιά κατά τη διάρκεια της περιοδείας «Eras». Oι προβλέψεις μάλιστα λένε ότι οι παγκόσμιες ακαθάριστες πωλήσεις εισιτηρίων της θα ξεπεράσουν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια!

Να συνεχίσω με μερικά ακόμη στατιστικά; Κρατηθείτε! Σχεδόν 54.000 θαυμαστές κατά μέσο όρο παρακολούθησαν κάθε συναυλία στο πρώτο αμερικανικό σκέλος της περιοδείας. Η μέση επίσημη τιμή των εισιτηρίων ήταν 254 δολάρια, ενώ οι τιμές μεταπώλησης σε δευτερογενείς αγορές εκτοξεύτηκαν σε χιλιάδες και δεκάδες χιλιάδες δολάρια. Κάθε συναυλία της «Eras Tour» απέφερε περίπου 13 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg. Συνολικά λοιπόν, η Swift έχει κερδίσει περισσότερα από 300 εκατομμύρια δολάρια μετά τις πρώτες 22 συναυλίες της!

«Taylor, Έλα στην Πόλη μας!»

Ο οικονομικός αντίκτυπος της περιοδείας αυτής όμως δεν ήταν μόνο σε προσωπικό επίπεδο αλλά και σε εθνικό και ίσως παγκόσμιο, αφού οι συναυλίες συνδέθηκαν με κορυφαία αύξηση του τουρισμού και ενίσχυση της τοπικής οικονομίας στα μέρη που επισκέφθηκε. Μια μελέτη υπολόγισε ότι οι δύο συναυλίες της Swift στο Κολοράντο ενίσχυσαν το ΑΕΠ του κατά 140 εκατομμύρια δολάρια.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Φιλαδέλφειας δήλωσε ότι η περιοδεία της Swift συνέβαλε στην τόνωση των ταξιδιών και του τουρισμού στην περιοχή, καθιστώντας εκείνη την περίοδο την πιο προσοδοφόρα σε έσοδα μετά την πανδημία.

Το γραφείο τουρισμού και συνεδρίων του Σικάγο επίσης ανακοίνωσε ότι η πόλη σημείωσε ρεκόρ πληρότητας –σχεδόν 97%– τον μήνα κατά τον οποίο η Swift έδωσε εκεί τρεις συναυλίες.

Η οικονομία του Σινσινάτι επίσης ενισχύθηκε, αλλά και στο Λας Βέγκας ήταν η παρουσία της Swift και όχι ο τζόγος που προκάλεσε τις υψηλότερες δαπάνες για τον τουρισμό μετά την πανδημία, ενώ σε πολλές άλλες πόλεις παρατηρήθηκαν υψηλότερα ποσοστά κρατήσεων σε ξενοδοχεία και εστιατόρια καθ’ όλη τη διάρκεια της περιοδείας, σύμφωνα με το Fortune.

Προφανώς, ανάλογα ποσοστά θα παρατηρηθούν και στις πόλεις που η Swift θα επισκεφθεί κατά τη διάρκεια του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου σκέλους της περιοδείας της.

Μια εταιρεία ερευνών, η QuestionPro, εκτίμησε ότι η περιοδεία «Eras» θα μπορούσε να δημιουργήσει μέχρι και 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε καταναλωτικές δαπάνες για την αμερικανική οικονομία συνολικά.

Επιχειρηματικό Ταλέντο

«Επιχειρηματικό πνεύμα» όμως δεν σημαίνει μόνο εντυπωσιακά κέρδη. Η νεαρή μουσικός κουμαντάρει αυτοπροσώπως την επιχειρηματική της αυτοκρατορία. Είναι διευθύνουσα σύμβουλος των βασικών εταιρειών που απαρτίζουν το «Taylor Swift Galaxy», οπότε δεν έχει να λογοδοτήσει για τις αποφάσεις της σε εταιρείες διαχείρισης, μετόχους ή άλλους μεσάζοντες. Μια τάση που φαίνεται να κερδίζει έδαφος σε πολλούς εργοδότες, σύμφωνα με τους σύγχρονους οικονομολόγους.

Επιπλέον, πριν από λίγο καιρό ηχογράφησε εκ νέου τα πρώτα της albums, προκειμένου να αποκτήσει τα δικαιώματά τους, ώστε να διαχειρίζεται προσωπικά την παραγωγή αλλά και τη διανομή της δουλειάς της.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως πρόσφατα η Swift μοίρασε τα κέρδη της με το προσωπικό που συμμετέχει στην περιοδεία «Eras», ξοδεύοντας 55 εκατομμύρια δολάρια σε bonus για όλους! Από τους χορευτές μέχρι τους οδηγούς φορτηγών. Χαρακτηριστικά, οι τελευταίοι έλαβαν 100.000 δολάρια, δεδομένου πως λείπουν από τους οικείους τους 24 εβδομάδες.

Μια ακόμη γενναιόδωρη κίνηση της Swift ήταν το γεγονός πως κατά τη διάρκεια της περιοδείας «αντιδωρίζει» τις πολιτείες τις οποίες επισκέπτεται με μεγάλες δωρεές στις τράπεζες τροφίμων τους. «Πάντα μου έδιναν τη συμβουλή “όταν μπορείς να είσαι γενναιόδωρος, να είσαι γενναιόδωρος”», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Συναισθηματικός… Καπιταλισμός

Προφανώς και η γενναιοδωρία αυτή «γυαλίζει» ακόμη περισσότερο την εικόνα της αλλά… και γιατί όχι; Αποδεικνύει έμπρακτα πως «το τερπνόν» μπορεί κάλλιστα να συνδυάζεται με «το ωφέλιμο» και η ευαισθησία να επιβραβεύεται.

Η Swift έχει χαρακτηριστεί ως μια ξεχωριστή «διασταύρωση  συναισθήματος και… καπιταλισμού». «Η μουσική της με κάνει να αισθάνομαι ότι είμαι ακόμα μέρος του κόσμου που άφησα πίσω μου», γράφει χαρακτηριστικά ένας φυλακισμένος. Και δεν είναι ο μόνος προφανώς. Οι στίχοι της έχουν έναν βιωματικό storytelling χαρακτήρα, που αγγίζει και συγκινεί βαθιά τις καρδιές των Swifties, όπως αποκαλούνται οι θαυμαστές της, που την ακολουθούν πιστά!

Ξεκάθαρα, η Taylor Swift κάνει εξαιρετικά τη «δουλειά» της. Προσωπικά, θα ήθελα να προσανατολιστεί και προς πιο τολμηρά μουσικά μονοπάτια, αλλά πιστεύω ότι θα το κάνει αφού η δημιουργική της ανησυχία φαίνεται να μην έχει όρια και στεγανά. Ο χρόνος θα δείξει. Μέχρι τότε, θα την παρακολουθούμε με ενδιαφέρον. Γιατί το αξίζει!

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ: 

Sinéad O’Connor | Tίποτα δεν Συγκρίνεται Μαζί σου

Αναδρομική Έκθεση | Ο Γιώργος Χατζημιχάλης στο Μουσείο Μπενάκη

Ο Υπέροχος Κόσμος των Encardia με Αφηγητή τον Κώστα Κωνσταντάτο

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Συντάκτρια | Thunder Road
Συντάκτρια | Thunder Road

H Μαρία Σπανουδάκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι μητέρα τριών παιδιών, πτυχιούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας (Τμήμα Οικ. Επιστήμης) και του Εθνικού Ωδείου Αθήνας (Πιάνο). Την κέρδισε η μουσική, με την οποία ασχολείται επαγγελματικά. Αγαπά τους ήχους, τις παύσεις, τη φωτογραφία, το τρέξιμο, το διάβασμα, τα ταξίδια, τη μαύρη σοκολάτα, τα βαμβακερά σεντόνια και κάποια ξεχωριστά τρυφερά χέρια. Προτιμά τις ανατολές από τα ηλιοβασιλέματα, το τσάι αντί του καφέ και στο μεγάλο δίλημμα «κιθαρίστας ή ντράμερ» διαλέγει «μπασίστας».

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+