Αναδρομική Έκθεση | Ο Γιώργος Χατζημιχάλης στο Μουσείο Μπενάκη

Με μια πορεία 56 χρόνων στη ζωγραφική, ο Γιώργος Χατζημιχάλης «παρουσιάζεται» σε μια διπλή αναδρομική έκθεση, που εγκαινιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη-Πειραιώς 138. Το ξεχωριστό, ποικίλο έργο ενός από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες στη χώρα μας απλώνεται στον ισόγειο χώρο, σαν ένα ταξίδι, τόσο στην καλλιτεχνική ζωή του όσο και στη ζωγραφική και στις εκφάνσεις της.

Η ιδιαιτερότητα της έκθεσης –που ακολουθεί χρονολογική σειρά– είναι ότι χωρίζεται, όπως είπαμε, σε δύο μέρη, το Μέρος Πρώτο από τις 21 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Νοεμβρίου 2023 και το Μέρος Δεύτερο από τις 23 Νοεμβρίου 2023 έως τις 14 Ιανουαρίου 2024.

Τα έργα που θα εκτεθούν καταγράφουν τη διαδρομή του καλλιτέχνη μέσα στην περιπέτεια της ζωγραφικής αυτά τα πενήντα έξι χρόνια. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν έργα που εκτίθενται για πρώτη φορά στο κοινό.

Το ενδιαφέρον, πέρα από τα έργα, είναι ότι στο διάστημα μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου μέρους, και πιο συγκεκριμένα τα Σαββατοκύριακα 11-12, 18-19 Νοεμβρίου 2023, ο χώρος της έκθεσης θα παραμείνει ανοιχτός ώστε το κοινό να έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τη μετάβαση και να ζήσει από κοντά τα παρασκήνια του στησίματος μιας έκθεσης.

Ο Γιώργος Χατζημιχάλης, χαμηλών τόνων, μεστός και επεξηγηματικός στη συνέντευξη Τύπου, μαζί με τον Γιώργη Μαγγίνη, επιστημονικό διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη, έκανε μια αναδρομή στο πολύπλευρο έργο του και στη συνέχεια μας παρουσίασε το Μέρος Πρώτο.

Η χρήση του χώρου του μουσείου διευκολύνει, με την «απλωσιά» του, τους επισκέπτες. Τα έργα δεν μας βαραίνουν, μας οδηγούν ήρεμα από τη μια περίοδο στην άλλη. Ο Γιώργος Χατζημιχάλης στάθηκε με τους εκπροσώπους των ΜΜΕ στα περισσότερα από τα εκθέματα.

Το πιο εντυπωσιακό στο –μάλλον άμαθο– εικαστικό μάτι μου ήταν η ποικιλία, οι διαφορετικές τεχνοτροπίες, η προσέγγιση του Χατζημιχάλη σε ό,τι έβλεπε στο πέρασμα των χρόνων. Ο άνθρωπος πρώτα, αλλά και τα τοπία, πολλές λεπτομέρειες, παιχνίδι με τα χρώματα, εικονογραφήσεις. Έργα με ταυτότητα, με έναν ιδιαίτερο σεβασμό στο χρώμα και στην αντίληψη αυτού που αποτύπωνε. Έργα που αξίζει να δείτε στην αναδρομική έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη, στο κτίριο της οδού Πειραιώς 138.

Την προτείνω ανεπιφύλακτα. Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άψογο.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Οι Πανηγυρικές 29ες «Νύχτες Πρεμιέρας» | Εσείς τι θα Πρωτοδείτε;

Φωτογράφος του Μήνα | Μάριος Θεολόγης

«Ράδιο Μέτρονομ» | Ανήλικοι Ρουφιάνοι σε Δράση (και Απόγνωση)

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
EX LIBRIS
EX LIBRIS

Ο Άρης Γαβριελάτος είναι κοινωνιολόγος με μεταπτυχιακές σπουδες στον Κοινωνικό Αποκλεισμό και το Φύλο.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+