Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού στα Χανιά | Από την Design Ambassador και το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου

Συνέδριο Αρχιτεκτονικής

Με εξαιρετική επιτυχία και ευρύτατη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού, από την 1η έως τις 3 Δεκεμβρίου, στο Μεγάλο Αρσενάλι στα Χανιά, από την Design Ambassador, το ηλεκτρονικό περιοδικό ARCHISEARCH.gr και το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου.

Κορυφαίοι αρχιτέκτονες, μηχανικοί, θεσμικοί παράγοντες, δημοσιογράφοι και επαγγελματίες του ελληνικού τουρισμού έδωσαν το παρών στα Χανιά εδραιώνοντας το μοναδικό τομεακό συνέδριο για την αρχιτεκτονική και τον τουρισμό στη χώρα.

H μεγάλη ανταπόκριση των συνέδρων, των επαγγελματιών και των παραγόντων από την ξενοδοχία και τη μηχανική από το τοπικό, εθνικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο, σε συνδυασμό με την υποδειγματική διοργάνωση, συνετέλεσαν σε συζητήσεις που έθεσαν τα θεμέλια για προτάσεις στα επίκαιρα ζητήματα που αφορούν και τους δύο κλάδους.

Την επιμέλεια της εκδήλωσης είχαν ο Βασίλης Μπαρτζώκας της Design Ambassador και ο Ανδρέας Θεοδωρίδης, μέλος της αρχιτεκτονικής επιτροπής του ΚΑΜ, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Columbia, Associate Professor στο Νew York Institue of Technology και ερευνητικός συνεργάτης στο Center for Ecosystems + Architecture του Yale.

Το Συνέδριο με μια Ματιά

– 4 Keynote ομιλίες και 2 fireside chat
– 35 ομιλητές και συντονιστές
– 430 σύνεδροι
– 8 χορηγοί
– Αιγίδα από 5 φορείς και οργανώσεις

Opening – Welcome Remarks

Στο αυνέδριο απηύθυναν χαιρετισμό οι: Άντζελα Γκερέκου – Πρόεδρος Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) | Νικόλαος Καλογεράς – Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Χανίων | Παναγιώτης Σημανδηράκης – Δήμαρχος Δήμου Χανίων | Κυριάκος Γ. Κώτσογλου –  Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στην Περιφέρεια Κρήτης | Νεκτάριος Ψαρουδάκης – Αντιδήμαρχος Τουρισμού Χανίων | Γιάννης Γιαννάκης – Πρόεδρος ΚΑΜ, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Χανίων | Μανώλης Γιαννούλης – Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου Συλλόγου Ξενοδοχείων Χανίων και Αντιπρόεδρος Οικονομικών του ΣΕΤΕ | Αλέξανδρος Αγγελόπουλος – Αντιπρόεδρος Συλλόγου Ξενοδοχείων Ηρακλείου | Κωνσταντίνα Σβύνου – Πρόεδρος Ινστιτούτου Ερευνών Τουρισμού. 

Συνέδριο ΑρχιτεκτονικήςKeynote Speeches

Στο Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού, καταξιωμένοι επαγγελματίες στον χώρο της αρχιτεκτονικής και του τουρισμού διερεύνησαν προτάσεις και λύσεις μέσα από γόνιμες συζητήσεις σε θέματα που απασχολούν και τους δύο κλάδους: κλιματική αλλαγή, σε ποιους προορισμούς ο υπερτουρισμός αποτελεί πρόβλημα ή ευκαιρία, αλλαγή χρήσεων γης, υποδομές, υπερτοπικές προκλήσεις, δημόσιοι χώροι και ο αντίκτυπός τους στην ευζωία όχι μόνο των τουριστών αλλά και των κατοίκων.

«Σε μια Ελλάδα μέχρι το 2030 με 50 εκατομμύρια επισκέπτες και 35 δισεκατομμύρια έσοδα, πόσο εξοπλισμένοι με σύγχρονα εργαλεία είναι οι πάροχοι τουριστικών υπηρεσιών –και σε αυτούς συγκαταλέγονται και οι αρχιτέκτονες με τον σχεδιασμό ως ακρογωνιαίο λίθο της συνολικής παροχής–, ώστε να προσφέρουν τη βέλτιστη εμπειρία στον ταξιδιώτη;» αναρωτήθηκε ο πρώτος κεντρικός ομιλητής, ο Γιάννης Τσάκαλος, ΑQ Strategy CEO.

Συνέδριο ΑρχιτεκτονικήςΗ Κωνσταντίνα Σβύνου, η δεύτερη κεντρική ομιλήτρια του συνεδρίου, ανέπτυξε τα αποτελέσματα της έρευνας του ΙΤΕΠ για τα ελληνικά ξενοδοχεία, που έδειξε ότι οι Έλληνες ξενοδόχοι αγαπούν την καινοτομία (BMS για ενεργειακή αποδοτικότητα) και ότι ένα ποσοστό 80% θα ήθελε να έχει μια προσιτή πιστοποίηση για αειφόρο λειτουργία του κτιρίου. Επίσης, το 28% των ξενοδόχων εφαρμόζουν κάποια δράση για την ενεργειακή αποδοτικότητα στα ξενοδοχεία τους, ενώ το 6% μόλις έχει εκμεταλλευτεί τα χρηματοδοτικά προγράμματα για αναβάθμισή τους. Συμπεράσματα που οδηγούν σε δρόμους υιοθέτησης συγκεκριμένων πολιτικών στο δομημένο περιβάλλον του τουρισμού στην Ελλάδα.

Ο Leon Avigad μίλησε με πάθος για τη μοναδικότητα της 2ης ευκαιρίας στο reuse του κτιριακού αποθέματος, χαρακτηρίζοντάς την ως το απαύγασμα της αειφόρου διαχείρισης κτιρίων στην ξενοδοχία. Τόνισε την ανάγκη εμβάπτισης της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας στον τοπικό πολιτισμό, αν θέλουμε να δημιουργήσουμε συνθήκες για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. 

Συνέδριο ΑρχιτεκτονικήςΤα Πάνελ Συζήτησης 

Το 1ο Πάνελ είχε τίτλο «Infrastructure For Sustainable And Enjoyable Cities_ A Conversation On Scale And Impact», συντονιστή τον Konstantinos Deriziotis – Money & Tourism Magazine και panelists τους: Giorgos Kalligeris – Member Of CAM, Sarcha | Konstantina Svynou – President Of The Institute Of Tourism Research | Kyriakos G. Kotsoglou – Vice Governor For Tourism & E-Government, Region Of Crete | Τhomas Doxiadis – CEO, Founder Doxiadis Plus. Συζητήθηκαν οι επενδύσεις των ξενοδόχων σε υποδομές, υπερδομές, ενέργεια, αειφορία, τεχνολογία, αλλά και οι ανάγκες ρυθμιστικών αλλαγών και κοινωνικής βιωσιμότητας – και όλα αυτά «σε χρόνο επείγοντα», όπως τόνισε ο Θωμάς Δοξιάδης.

Το 2ο Πάνελ είχε τίτλο «Extending The Tourist Season_ A “Glocal” Challenge», συντονιστή τον Konstantinos Deriziotis – Money & Tourism Magazine και panelists τους: Leon Avigad – Brown Hotels CEO-Co Founder | Tom Linblom – CSL Design UK Director | Manolis Giannoulis – President Of The Board Of Directors Of Chania Hoteliers Association | Giorgos Pelekanakis – Chairman Of The Board Greek Federation Of Hotel Managers. Στη συζήτηση τονίστηκε ότι χρειάζεται να ισχύσουν ειδικές συνθήκες για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, δεδομένου πως, όσες προσπάθειες κι αν γίνουν, η δυναμική της αγοράς σε σκληρό ανταγωνιστικό περιβάλλον δεν είναι πάντα ευνοϊκή.

Επομένως, χρειάζεται εναρμόνιση ρυθμιστικών πλαισίων και αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, υποδομών, αλλά και εφαρμοσμένης κυκλικής οικονομίας και ενσωμάτωσης τεχνολογίας, ενίσχυσης του εργασιακού καθεστώτος και στήριξης της πολιτείας για τη 12μηνη λειτουργία και σε μη μητροπολιτικούς προορισμούς. Ο Tom Linblom παρουσίασε ως μια από τις λύσεις για το θέμα την κατασκευή μονάδας κατοικιών προσωπικού σε έναν προορισμό με 12μηνη λειτουργία και την ενσωμάτωσή του στη ζωή του ξενοδοχείου. 

Συνέδριο ΑρχιτεκτονικήςΤο 3ο Πάνελ είχε τίτλο «Reimagining Public Spaces_ Best Practices for Enhanced Living», συντονιστή τον Andreas Theodoridis – NΥ Institute οf Technology & Columbia GSSAP Assistant Professor και panelists τους: Ivan Blasi – Mies Van Der Rohe Award Curator | Tom Linblom – Hospitality Leader and A Studio Director In Gensler’s London Office | Panagiotis Simandirakis – Mayor of Municipality of Chania | Maria Kaltsa – Founder ARCNEST. Συζήτησαν για την αξία του ποιοτικού δημόσιου χώρου και τη νοηματοδοτική συμβολή του σε οποιοδήποτε κτιριακό έργο (Μαρία Καλτσά), με τον Ivan Blasi να μη διαχωρίζει μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού όσον αφορά στον χώρο δημόσιας χρήσης, αλλά και ότι ο σκοπός για τον οποίο σχεδιάζεται, εμπορικός ή μη, θα πρέπει να ενισχύει το πολιτιστικό ίχνος του χώρου. 

Το 4ο Πάνελ είχε τίτλο «Beyond greenwashing_ Exploring the fundamentals of sustainability in tourism and architecture», συντονίστρια την Danai Makri – Design Ambassador και panelists τους: Andreas Theodoridis – NΥ Institute οf Technology & Columbia GSSAP Assistant Professor | Alexandros Angelopoulos – Angelopoulos Aldemar Hotels Managing Director | Maria Kaltsa – Founder ARCNEST | Ioannis Pappas – Director Mediterannean Region, Global Sustainable Tourism Council Ceo & Founder, Green Evolution AΕ. Συζήτησαν για τη βιωσιμότητα, παρά την αειφορία που αφορά τη δυνατότητα της φύσης να αναπαράγεται με μηδενικό κόστος, με συγκεκριμένα βήματα. Πρώτα, εξοικονόμηση ενέργειας, ειδικά με κριτήριο το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, το πόσο ενέργεια απαιτεί η λειτουργία των κτιρίων αλλά και για το πώς μπορεί η ενέργεια αυτή να είναι πράσινη. Το αντίθετο θα ήταν λάθος, στη σκέψη του ότι η πιο πράσινη ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώθηκε ποτέ. 

Το 5ο Πάνελ είχε τίτλο «Financially sustainable_ A conversation on the role of architecture», συντονίστρια την Danai Makri – Design Ambassador και panelists τους: Alexandros Costopoulos – Secretary General AMCHAM Greece | Yiannis Tsakalos – AQ Strategy CEO | Maria Tsaftari – Urban Soul Project Design Director-Partner | Thomas Doxiadis – Founder Doxiadis Plus. Στη συζήτηση τονίστηκε η σημασία των εργαλείων μάρκετινγκ για την αποφυγή κόστους κατασκευής, αλλά και των τεχνικών εργαλείων για την ενεργειακή αποδοτικότητα, της επιλογής δομικών υλικών και ανθρακικού αποτυπώματος. Παράλληλα σημειώθηκε η εξαγωγιμότητα του ελληνικού δυναμικού αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, βασισμένη στην ποιότητα των τουριστικών καταλυμάτων. 

Το 6ο Πάνελ είχε τίτλο «Leisure built environment and local authorities_ A new horizon for mutual benefit», συντονιστή τον Konstantinos Deriziotis – Money & Tourism Magazine, εισαγωγική ομιλήτρια την Angela Gerekou – President of The Hellenic Tourism Organisation (ΕΟΤ)  και panelists τους: Vaggelis Stylianidis – Vaggelis Stylianidis Architects | Giorgos Vasilakis – On Project Photo & Title και Katerina Xekalou – Union Of Hoteliers of Rethymnon. Συζητήθηκε η σχέση των τουριστικών καταλυμάτων με το μητροπολιτικό ή το υπαίθριο πλαίσιο όπου βρίσκονται, η ανάγκη των DMOs για την ανάδειξη της σχέσης αυτής, των ξενοδόχων και των ΟΤΑ.

Σε αυτό το σημείο έγινε η αποκάλυψη από τον κ. Δεριζιώτη ότι η έμπνευση της καμπάνιας για τους Digital Nomads στην Ελλάδα έγινε από τον κ. Steve Vranakis, ο οποίος στη συνομιλία του με τον Alexandros Costopoulos – Secretary General AMCHAM Greece τόνισε τη σημασία της βιώσιμης λειτουργίας του τουρισμού στην Ελλάδα και την ανάγκη να εναρμονιστούν οι λειτουργίες αυτές με τη φύση σε κάθε προορισμό ως asset για την τουριστική ανάπτυξη.

Το 7ο Πάνελ είχε τίτλο «Transforming Communities_Short-Term Rentals, Architecture, and the Shifting Landscape of Residential Areas», συντονίστρια την Danai Makri – Design Ambassador και panelists τους: Ivan Blasi – Mies Van Der Rohe Award Curator | Thomas Doxiadis – Founder Doxiadis Plus | Alexandros Angelopoulos – Angelopoulos Aldemar Hotels Managing Director | Mara Papavasilleiou – Micromega Co-Founder. Συζητήθηκε η ανάγκη συνυπολογισμού στον αντίκτυπο του υπερτουρισμού με την έννοια της υπέρβασης κατά πολύ της φέρουσας ικανότητας ενός προορισμού, πχ. Βαρκελώνη, Λιουμπλιάνα, και της επείγουσας ανάγκης βιώσιμης διαχείρισης των φυσικών πόρων του.

Στην παρέμβασή του ο κ. Κοκκωτός μίλησε για τα do’s and don’ts & take away lessons στην εφαρμογή των αρχών της κυκλικής οικονομίας, των φυσικών πόρων, του reuse και της ανακύκλωσης και στην ανάγκη της ενσωμάτωσης της τοπικής κοινωνίας στις ίδιες αρχές, καθώς και της εκπαίδευσης του προσωπικού στη λειτουργία ενός ξενοδοχείου. 

Το 8ο Πάνελ είχε τίτλο «Innovative Tourism Experiences_Themed Hotels, Architectural Design, and Sustainable Seasonal Extension», συντονιστή τον Yiannis Tsakalos – AQ Strategy CEO και panelists τους: Dimitris Michelogiannis – Special Advisor for Development of the Region of Crete | Alexandra Manousaki – Entrepreneur, Owner Manousakis Winery-Maimi-Salis | Μichael Mavroleon – CEO, A&M Architects | Alexandros Zomas – Micromega Co-Founder.  Στη συζήτηση τονίστηκε η ανάγκη τουριστικής πληροφόρησης για τα καινοτόμα προϊόντα που προσφέρει ένας προορισμός και η σύνδεση της προώθησής τους με το brand του, καθώς και η σχέση τοπικής αρχιτεκτονικής και αναβίωσης της αυθεντικότητας των προορισμών ως τουριστικού USP.

Το τελευταίο, 9ο Πάνελ, είχε τίτλο «The future of experience design_ Extreme personalization through data», συντονιστή τον Andreas Theodoridis – NΥ Institute οf Technology & Columbia GSSAP και panelists τους: Konstantina Svynou – President of the Institute of Tourism Research | George Batzios – Georges Batzios Architects Founder | Yiannis Tsakalos – AQ Strategy CEO | Michael Mavroleon – A&M Architects CEO-Founder. Συζητήθηκε η τεχνολογία και η ΑΙ στη συνέλιξη αρχιτεκτονικής και τουρισμού, καθώς και στο πού μπορούν να συμβάλλουν τα εργαλεία στην εξέλιξη των δύο κλάδων, στη βιωσιμότητα αλλά και στην κοινωνική βιωσιμότητα.

Ο κ. Μαυρολέων μίλησε για την αναπόφευκτη εξέλιξη της τεχνολογίας, της αρχιτεκτονικής και του τουρισμού, με τον ανθρώπινο παράγοντα να έχει πάντα την αποκλειστικότητα σε δύο ζητήματα: στο παραγόμενο συναίσθημα και στη συνεπαγόμενη απόφαση, που θα είναι πάντα παραγόμενα από τον άνθρωπο. Το ξενοδοχείο του μέλλοντος, λοιπόν, θα προσθέσει ποιοτική προστιθέμενη αξία, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα και την αναντικατάστατη κυριαρχία του ανθρώπινου παράγοντα.

Sponsors

Grand Sponsors

  • Orama Minimal Frames
  • Vimar Hellas
  • Wood Home
  • Apivita

Stage Design Sponsor

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

ΚKΜΚ Architects-Ποιοτική Αρχιτεκτονική, Διαχρονικότητα, Έργο με Νόημα και Συνέπεια

ΑΜΚ Architecture and Design | To Marine Design στα Καλύτερά του

GRAIL Awards | Το Ιερό Δισκοπότηρο της Αρχιτεκτονικής, του Interior Design και του Φωτισμού

 

 

 

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Το archisearch.gr αναζητάει, επιλέγει και παρουσιάζει έργα που σχετίζονται με τις διαφορετικές πτυχές της αρχιτεκτονικής σε ολόκληρο τον κόσμο. Σαν ένα μη συμβατικό ερευνητικό εργαλείο, ψάχνει την παρούσα και τη μελλοντική πολιτιστική εξέλιξη μέσω της αρχιτεκτονικής, καθώς και τη συσχέτιση με το σχεδιασμό, την τέχνη, τη γραφιστική και τον πράσινο / οικολογικό σχεδιασμό. Θέτει ερωτήματα και αναζητά τον πειραματισμό, ενώ υπογραμμίζει τον πλούτο που βρίσκεται μέσα στη συνύπαρξη διαφορετικών ιδεών. Προωθεί τη σύνδεση μεταξύ κοινωνίας και αρχιτεκτονικής και διερευνά τους τρόπους με τους οποίους η αρχιτεκτονική μας ωθεί να αλληλεπιδράσουμε με το κοινωνικό και φυσικό περιβάλλον.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+