Τα Κρασιά της Ρωξάνης

Ρωξάνη. Όταν ακουστεί το συγκεκριμένο όνομα στον κόσμο του κρασιού, όλοι γνωρίζουν σε ποιο άτομο γίνεται η αναφορά. Πρόκειται για τη μοναδική Ρωξάνη Μάτσα, μια γυναίκα με μαγνητική προσωπικότητα, που έχει αφήσει το στίγμα της στον ελληνικό αμπελώνα, αφού από την αρχή πίστευε στην ελληνική γη και στους Έλληνες οινοποιούς και γι’ αυτό ήταν από τους πρωτεργάτες της προβολής του ελληνικού κρασιού στο εξωτερικό. Συνέβαλε έτσι στην εξέλιξή του, κάνοντάς το ανταγωνιστικό στα κρασιά του παγκόσμιου οινικού αμπελώνα.

Δισέγγονη του Αλέξανδρου Καμπά, αδελφού του Ανδρέα Καμπά, του ανθρώπου που έχει γράψει πολλές και σημαντικές σελίδες στο “βιβλίο” του ελληνικού κρασιού, η Ρωξάνη Μάτσα γεννήθηκε στην Ελβετία, με πατέρας διπλωμάτη και λογοτέχνης. Πέρασε τα παιδικά της χρόνια από χώρα σε χώρα, αλλάζοντας σχολεία και φίλους για να καταλήξει το 1976 στην Ελλάδα, όπου σπούδασε στην σχολή Δοξιάδη και δούλεψε στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη. Πολύ σύντομα όμως, η αγάπη της για τη φύση, τη γη και τον αμπελώνα την οδήγησε στο ιστορικό κτήμα στην Κάντζα που της άφησε κληρονομιά η οικογένειά της, όπου και ρίζωσε έως και σήμερα, 42 χρόνια μετά. Το Κτήμα Μάτσα έχει πλέον 122 στρέμματα αμπελώνα, τα οποία φροντίζει η ίδια η Ρωξάνη Μάτσα, καθημερινά.

Το 1980 ξεκίνησε η συνεργασία της Ρωξάνης με την οινοποιία Μπουτάρη και μπήκαν οι βάσεις για την εξέλιξη του αμπελώνα, με στόχο την παραγωγή νέων ποιοτικών προϊόντων. Μαζί δημιούργησαν υπέροχα κρασιά όπως το Château Matsa, από την ποικιλία Σαββατιανό, του οποίου η κυκλοφορία έφτανε τις 200 χιλιάδες φιάλες, φαινόμενο για την εποχή εκείνη.

Ένα από τα σημαντικότερα έργα της είναι η διάδοση και η εξέλιξη της αγαπημένης μας ποικιλίας Μαλαγουζιά, η οποία κινδύνευσε να εξαφανιστεί πριν από κάποια χρόνια. Η Μαλαγουζιά κατάγεται από την Αιτωλοακαρνανία και συγκεκριμένα από τη Ναυπακτία. Είναι ευχάριστα αρωματική, με μέτριο σώμα, μέτρια οξύτητα και μια αίσθηση λιπαρότητας στο στόμα που την κάνει ακαταμάχητη.

Συγκεκριμένα τη Μαλαγουζιά Μάτσα, είχα τη χαρά να τη γευτώ πριν από λίγες μέρες, σε μια πολύ ζέστη εκδήλωση που οργάνωσε η οινοποιία Μπουτάρη στον κήπο του εστιατορίου Fuga, στην καρδιά του Μεγάρου Μουσικής, αφιερωμένη στο σπουδαίο έργο της οινοποιού και αμπελουργού Ρωξάνης Μάτσα και της αγαπημένης της Μαλαγουζιάς.

Την ίδια βραδιά, σε μια παρέα οινόφιλων, με ρώτησαν πώς θα περιέγραφα τα κρασιά της Ρωξάνης σε σχέση με την προσωπικότητα της. Εγώ απάντησα παρορμητικά ότι δεν συμβαδίζουν απόλυτα, όμως έκανα λάθος. Ναι μεν η κυρία Μάτσα είναι δυναμική, διασκεδαστική, γενναιόδωρη και γενικά με ταπεραμέντο που δεν περνάει απαρατήρητο, όμως παράλληλα είναι ένας άνθρωπος που εκπέμπει ειλικρίνεια, με ντόμπρο και σαφή χαρακτήρα. Αυτό βγαίνει και στα κρασιά της.

Εν προκείμενω, η Μαλαγουζιά Μάτσα είναι ένα αυθεντικό κρασί, που εκδηλώνει τα χαρακτηριστικά του σταράτα, χωρίς πολλά φρου-φρου. Δεν προσποιείται, ούτε κρύβεται πίσω από αρωματικά υπονοούμενα, αλλά έχει το στιλ μιας καθαρής έκφρασης της ποικιλίας. Είναι ένα πολύ φινετσάτο κρασί, που επιτρέπει να διακρίνει κανείς την λεπτομερή δουλειά που έχει γίνει στο αμπέλι.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
CARPE VINUM
CARPE VINUM

Η Μαρία είναι Δικηγόρος Αθηνών αλλά και γκαλερίστα. Μεγαλωμένη σε κοσμοπολίτικο περιβάλλον και ζώντας για πολλά χρόνια στο εξωτερικό ανέπτυξε μια ιδιαίτερη σχέση με το κρασί και τη γαστρονομία, την οποία ακολουθεί πάντα και παντού! Δεν κρύβει ποτέ την παράφορη αγάπη της για την Αθήνα και μοιράζεται μαζί μας μικρά μυστικά από τον χώρο της γαστρονομίας.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+