Τα «ΒορΟινά» Ταξιδεύουν στην Αθήνα

Τα «ΒορΟινά» ταξιδεύουν στην Αθήνα για να φέρουν στην πρωτεύουσα τον πλούτο του θαυμαστού αμπελώνα της Βόρειας Ελλάδας. Πρόκειται για την οινική έκθεση με κρασιά και αποστάγματα που διοργανώνουν τα μέλη της ένωσης Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος, η οποία περιλαμβάνει μερικά από τα πλέον αξιόλογα και δημοφιλή οινοποιεία της χώρας. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023, από τις 12:00 έως τις 20:00, στο Ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία».

Από τις πλαγιές του Ολύμπου στις βουνοκορφές της Πίνδου και από εκεί στο πλατό του Αμυνταίου και σε όλη τη Μακεδονία, στους παραλίμνιους, παραθαλάσσιους και ορεινούς αμπελώνες της, τα θαυμαστά κρασιά και τα εξαίρετα αποστάγματα των Οινοποιών Βορείου Ελλάδος θα κάνουν την εμφάνισή τους στην εντυπωσιακή αίθουσα Ballroom, για να συγκεντρώσει όλους τους φίλους του κρασιού, καταναλωτές και επαγγελματίες από τον χώρο της εστίασης και εμπορίας οίνων.

Τα «ΒορΟινά» της Αθήνας σηματοδότησαν το ιστορικό ταξίδι των οινικών εκδηλώσεων όλων των περιφερειακών οινοποιείων της χώρας και αποτέλεσαν μοντέλο για πληθώρα άλλων οινικών εκδηλώσεων, ήδη από τον Ιανουάριο του 2005, όταν πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά.

Τα φετινά «ΒορΟινά» φιλοδοξούν να είναι το ίδιο λαμπερά και να προσφέρουν στους επισκέπτες τους τη δυνατότητα, με την περιήγησή τους στα τραπέζια των οινοποιών, να γευτούν τον πλούτο του αμπελώνα της Βόρειας Ελλάδας και των ποικιλιών που καλλιεργούνται εκεί, στον μοναδικό αυτό γεωφυσικό ανάγλυφο χάρτη της χώρας. Οίνους ξηρούς, λευκούς, ροζέ, ερυθρούς, blanc de noir και orange, αφρώδεις λευκούς, ροζέ και ερυθρούς, ημίξηρους, ημίγλυκους και γλυκείς (φυσικώς ή φυσικός), μονοποικιλιακούς και σε χαρμάνια, αλλά και αμπελοοινικά αποστάγματα έως μακρόχρονης παλαίωσης, μαζί με νέες προτάσεις και τάσεις.

Κυρίως όμως οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τους δημιουργούς των θαυμαστών κρασιών και αποσταγμάτων που έχουν ξεχωρίσει εδώ και χρόνια, έχουν αγαπήσει και επιλέγουν να απολαύσουν σε γιορτές και σε προσωπικές στιγμές.

Παράλληλα, θα ενημερωθούν για νέες δημιουργίες, νέες ετικέτες και στιλ κρασιών, και για την εξέλιξη των τρύγων των τελευταίων ετών. Θα δοκιμάσουν παλιές σοδειές, θα συγκρίνουν τη διαδοχή μεταξύ κάθετων σειρών ή το terroir ενός τόπου μεταξύ οριζόντιων δοκιμών. Εξάλλου, στους Οινοποιούς Βορείου Ελλάδος χρωστάμε αρκετά οινικά ορόσημα στην πορεία του ελληνικού οίνου τις τελευταίες δεκαετίες.

Εκτός από την έκθεση των οινοποιών θα πραγματοποιηθούν πολύ ενδιαφέρουσες παράλληλες εκδηλώσεις.

Παράλληλο Πρόγραμμα

Αίθουσα Royal
– 12:00-16:00 | Διαγωνισμός τυφλής γευσιγνωσίας για το κοινό (ελεύθερη είσοδος για το κοινό των «ΒορΟινών» – χωρίς κράτηση)
– 18:00-19:00 | Παρουσίαση της τιμητικής έκδοσης για τη Σταυρούλα Κουράκου «Οινάνθη» (είσοδος ελεύθερη)

Αίθουσα Golden
– 13:00-15:00 | Τα Ροζέ της Βόρειας Ελλάδας – The Masterclass με τον Κωνσταντίνο Λαζαράκη MW (για επαγγελματίες από τον χώρο εστίασης, εμπορίας οίνου και Τύπου – συμμετοχή δωρεάν, μόνο με πρόσκληση)
– 18:00-20:00 | Τελικός Πανελλήνιου Διαγωνισμού Οινοχόων (είσοδος ελεύθερη)

Αίθουσα Grand Ballroom
Στην κεντρική αίθουσα των «ΒορΟινών» θα υπάρχει στη διάθεση του κοινού το θεματικό τραπέζι γευσιγνωσίας βραβευμένων, ανά κατηγορία, οίνων του 2022 από τον Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης, από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Πληροφορίες
Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 | 12:00-20:00 | Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία – Αίθουσα Grand Ballroom: Βασιλέως Γεωργίου Α, Πλατεία Συντάγματος, τηλ. 210 3330000 | Eισιτήριο: 15 ευρώ (στην είσοδο) και 12 ευρώ (μέσω viva έως το τέλος της εκδήλωσης) / Φοιτητικό: 10 ευρώ (με την επίδειξη της φοιτητικής ταυτότητας στην είσοδο) και 8 ευρώ (μέσω viva) | Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα των Οινοποιών Βορείου Ελλάδος, καθώς και τη σελίδα τους στο Facebook και στο Instagram.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

E-Book: Carpe Vinum Vol. 9

Food Crisis 2022 | Μιλώντας με τη Chef Γεωργιάννα Χιλιαδάκη

Αφροδίτη Στεργίου: Μια Νέα Γενιά Παραγωγής Κρασιού «Αναδύεται» στην Καστοριά

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+