ARTHENS: Tailor Made Ξεναγήσεις στην Τέχνη

Οι tailor made γνωριμίες με τις εικαστικές τέχνες είναι πρωτόγνωρη σχέση για τα ελληνικά δεδομένα. Πρωτόγνωρη και πολλά υποσχόμενη, αφού δίνει τη δυνατότητα προσωπικής επαφής όχι μόνο με το έργο, αλλά και τον ίδιο τον καλλιτέχνη.

Μια επαφή που είναι πολύ πιθανό να μετατραπεί σε εμπειρία ανεκτίμητη. Το ARTHENS της Θεοδώρας Κουμουνδούρου είναι μια επιχείρηση που παρέχει tailor made υπηρεσίες. Οργανώνει, κατά παραγγελία, ιδιωτικές ξεναγήσεις ξένων επισκεπτών στα στούντιο των καλλιτεχνών.

Και παρότι, λόγω πανδημίας, ακόμη δεν έχουμε ούτε ταξιδιώτες, ούτε δυνατότητα επισκέψεων και ελεύθερων μετακινήσεων, η ιδέα της κ. Κουμουνδούρου παραμένει ενδιαφέρουσα. Είτε τη δει κανείς ως μια επιχειρηματική πρωτοβουλία για τις ελίτ, είτε ως ευκαιρία επικοινωνίας με την τέχνη.

Ποιοι λόγοι σας έκαναν να αποφασίσετε τη δημιουργία του ARTHENS και μάλιστα σε μία εποχή, το καλοκαίρι του 2019, που θα τη χαρακτήριζα μεταβατική, καθώς η χώρα μόλις άρχιζε να ξεφεύγει από την ασφυξία της οικονομικής κρίσης;

Το καλοκαίρι του 2018 επέστρεψα από το Λονδίνο στην Αθήνα, μετά από πολλά χρόνια σπουδών και εργασίας. Είχα προγραμματίσει να φιλοξενήσω φίλους μου από το εξωτερικό, οι οποίοι ήθελαν να κάνουν τις διακοπές τους στη χώρα μας. Οι φίλοι μου είναι φιλότεχνοι και συνηθίζουν, όταν ταξιδεύουν, να επισκέπτονται εκθέσεις σε μουσεία και γκαλερί.

Μου ζήτησαν λοιπόν να αναλάβω την οργάνωση των επισκέψεων και εγώ άρχισα να οργανώνω την περιήγησή μας, με βάση τις εκθέσεις και τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που ήταν διαθέσιμες εκείνη την περίοδο. Κατά την διάρκεια της έρευνάς μου, συνειδητοποίησα ότι δεν υπάρχει στην Αθήνα κάποια επιχείρηση που να αναλαμβάνει οργανωμένες περιηγήσεις αποκλειστικά για τέχνη.

Αποφάσισα, λοιπόν, να δημιουργήσω εγώ μία τέτοια επιχείρηση και να αξιοποιήσω τις επαφές που ήδη είχα με καλλιτέχνες και γκαλερί. Έτσι, ένα χρόνο μετά, το καλοκαίρι του 2019, το ARTHENS είχε πάρει σάρκα και οστά και υποδέχτηκε τους πρώτους επισκέπτες.

Ο στόχος μας είναι η ανάδειξη και η υποστήριξη του έργου καλλιτεχνών που ζουν στην πρωτεύουσα, μέσω της προβολής και της πώλησης έργων τους σε επισκέπτες από το εξωτερικό. Ήμουν αρκετά τυχερή, καθώς εκείνη την περίοδο υπήρχε κύμα επιστροφής νέων καλλιτεχνών, οι οποίοι είχαν φύγει στο εξωτερικό τα πρώτα χρόνια της κρίσης. Έτσι, στην Αθήνα από τις αρχές του 2019, είχαν αρχίσει να ανοίγουν ενδιαφέροντα καλλιτεχνικά projects, όπως τα Artist Run Spaces, στούντιο κεραμικής, νέες γκαλερί και πολλά άλλα.

Πώς λειτουργούν οι tailor made ξεναγήσεις και τι περισσότερο προσφέρουν από τις κλασικές επισκέψεις σε γκαλερί ή μουσεία; Ποια σημασία έχει η προσωπική επαφή του καλλιτέχνη με τον λάτρη της τέχνης;

Όλα ξεκινούν από τις ανάγκες του σύγχρονου ταξιδιώτη. Οι απαιτήσεις και τα ενδιαφέροντα των ταξιδευτών στις μέρες μας είναι πιο εκλεπτυσμένα. Tους ενδιαφέρει περισσότερο η έννοια του μοναδικού και η προσωπική εμπειρία, παρά μία ξενάγηση που μπορεί να βρει ο οποιοσδήποτε στο Travel Guide του Lonely Planet.

Απαιτούν προσωποποιημένες υπηρεσίες, προσαρμοσμένες στα δικά τους γούστα και ενδιαφέροντα. Και οι tailor made υπηρεσίες εξυπηρετούν ακριβώς αυτό. Επιπλέον, η πληθώρα των εκδηλώσεων και εκθέσεων καθιστά πάρα πολύ δύσκολη την επιλογή ενός επισκέπτη.

Ο περιορισμένος χρόνος που έχει ένας ταξιδιώτης απαιτεί σωστή οργάνωση και προγραμματισμό, ώστε να ξεπεραστούν δυσκολίες, όπως οι μετακινήσεις από ένα σημείο της Αθήνας σ΄ένα άλλο. Η επιτυχία της ARTHENS οφείλεται στην έξυπνη αντιμετώπιση όλων αυτών.

Ανάλογα με τις ανάγκες των πελατών μας, συμπεριλαμβάνουμε στις ξεναγήσεις ιδιωτικό αυτοκίνητο για τη μετακίνηση μεταξύ των γκαλερί, καθώς και, σε ειδικές περιπτώσεις, μεταφορά στο αεροδρόμιο μετά από την ολοκλήρωση της ξενάγησης.

Υπάρχει ένας κατάλογος καλλιτεχνών με τους οποίους συνεργάζεστε και από τον οποίο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επιλέξουν τι θέλουν να δουν;

Έχουμε  επαφή με όλους τους δημιουργικούς και δραστήριους καλλιτέχνες της Αθήνας. Καθώς οι υπηρεσίες μας είναι bespoke, ανάλογα με τις προτιμήσεις του πελάτη μας βρίσκουμε και επικοινωνούμε με καλλιτέχνες που ταιριάζουν πιο πολύ στις οδηγίες που έχουμε λάβει.

Στο πιο πρόσφατο art tour που έκανα επισκεφτήκαμε τον χώρο του καλλιτέχνη Μανώλη Δασκαλάκη Λεµού, που εκπροσωπείται από την CAN Gallery και το Athens Open Studio, έναν χώρο που έχει δημιουργηθεί από τις καλλιτέχνιδες Ιλιάνα Αρναούτου και Λιλή Χασιώτη, και εκτός από στούντιο λειτουργεί και ως χώρος μάθησης για νέους που δημιουργούν τα portfolio τους πριν από το πανεπιστήμιο.

Πόσο πλούσια είναι η ελληνική καλλιτεχνική σκηνή και πόσο έχει αλλάξει σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν;

Τα τελευταία χρόνια έχουν επιστρέψει στη χώρα μας πολλοί νέοι οι οποίοι ασχολούνται με τον καλλιτεχνικό τομέα και έχουν εμπλουτίσει την ελληνική καλλιτεχνική σκηνή με δράσεις και φρέσκο δημιουργικό αέρα. Παρατηρούμε επίσης ότι τον τελευταίο καιρό ξένες διεθνούς φήμης γκαλερί, όπως η Carwan Gallery που μετέφερε την γκαλερί της στον Πειραιά, οι οποίες ανοίγουν νέα παραρτήματα στη χώρα μας.

Επιπρόσθετα η Ελλάδα, εδώ και δεκαετίες, είναι πόλος έλξης ξένων δημιουργών, οι οποίοι έχουν μεταφέρει τον τόπο κατοικίας τους και τα στούντιο τους εδώ, όπως ο Brice Marden στην Ύδρα και ο Romain Cadilhon στην Αθήνα. Οργανώνονται πολύ ενδιαφέροντα projects και η δημιουργική ενέργεια που αναβλύζουν μας εμπνέει όλους και δημιουργεί θετικές βλέψεις προς το μέλλον.

Τι απασχολεί σήμερα τους Έλληνες εικαστικούς καλλιτέχνες;

Καθώς δεν είμαι η ίδια εικαστικός δεν μπορώ να μιλήσω εκ μέρους τους. Λόγω της κατάστασης με την πανδημία, επικρατεί αβεβαιότητα και πολλά projects έχουν αναβληθεί. Η προβολή και προώθηση του έργου ενός νέου καλλιτέχνη είναι πολύ δύσκολη. Η αξιοποίηση του διαδικτύου σε αυτές τις συνθήκες είναι μονόδρομος.

Υπάρχουν “εργαλεία” όπως το Instagram και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία είναι πολύ χρήσιμα για νέους δημιουργούς, στο να μοιραστούν τη δουλειά τους και να κρατούν τον κόσμο ενήμερο για τις δραστηριότητές τους. Πιστεύω ότι το ARTHENS συμβάλλει ενεργά σε αυτό: έχουμε ξεκινήσει μια προσπάθεια με βιντεοσκοπημένες επισκέψεις σε χώρους καλλιτεχνών, που είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο.

Για ποιους και γιατί ενδιαφέρονται περισσότερο οι επισκέπτες;

Στις ξεναγήσεις του ARTHENS συμπεριλαμβάνουμε επισκέψεις σε γκαλερί και σε στούντιο καλλιτεχνών. Μπορώ να πω με σιγουριά ότι στους επισκέπτες μένει αξέχαστη η προσωπική επαφή με τους καλλιτέχνες.

Το να επισκεφτεί ένας τουρίστας το στούντιο ενός καλλιτέχνη και να συζητήσει μαζί του για τη φιλοσοφία του, για τη σταδιοδρομία του και να ανταλλάξουν απόψεις για την τέχνη, είναι πραγματικά ανεκτίμητο. Είναι κάτι που κι εγώ η ίδια θα ήθελα να κάνω όταν επισκέπτομαι άλλα μέρη.

Λέτε πως απευθύνεστε, κυρίως τουλάχιστον, σε συλλέκτες και λάτρεις της τέχνης που επισκέπτονται την Ελλάδα. Πρόκειται για μια ελιτίστικη “συνομιλία” με την τέχνη; Ο µέσος Έλληνας μπορεί να απολαύσει τις υπηρεσίες του ARTHENS;

Η Ελλάδα είναι η χώρα όπου γεννήθηκε ο πολιτισμός και η τέχνη. Είμαστε ευτυχείς γιατί ζούμε μία περίοδο που η καλλιτεχνική δημιουργία ξαναφουντώνει. Είναι ευνόητο ότι το ενδιαφέρον του κόσμου, είτε Ελλήνων είτε ξένων, αυξάνεται συνεχώς.

Ο στόχος της δραστηριότητάς μας είναι να φέρουμε όσο γίνεται πιο πολύ κόσμο σε επαφή με την τέχνη. Η τελευταία μας πρωτοβουλία εστιάζει σε αυτό ακριβώς το σκοπό. Οι βιντεοσκοπημένες επισκέψεις του ARTHENS στους καλλιτέχνες είναι διαθέσιμες, δωρεάν, σε όλους.

Κατά πόσο εξισορροπείται η προβολή με την πώληση των έργων τέχνης; Σας ενδιαφέρει περισσότερο να πουλάτε έργα τέχνης ή να αναδεικνύετε την τέχνη;

Ο κύριος σκοπός μας είναι να φέρουμε σε επαφή τους επισκέπτες με τους καλλιτέχνες και το έργο τους. Δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση η αγορά έργων τέχνης. Μπορεί όμως να ακολουθήσει, εφόσον ο επισκέπτης το επιθυμεί.

Καθώς επισκέπτεστε τους καλλιτέχνες στα ατελιέ τους, θα ήθελα να μου περιγράψετε το προφίλ αυτών των ανθρώπων. Είναι απόμακροι και ιδιόρρυθμοι; Προσηνείς και απλοί; Δεν εντάσσονται σε κοινό φόντο;

Νομίζω ότι, γενικότερα, υπάρχει μία λανθασμένη και ίσως ρομαντική εντύπωση για τους καλλιτέχνες, ότι είναι απρόσιτοι και καθόλου κοινωνικοί. Αυτή η εντύπωση δεν θα μπορούσε να είναι πιο μακριά από την αλήθεια.

Γνωρίζω πάρα πολλούς καλλιτέχνες, προσωπικά και επαγγελματικά, και όλοι αποπνέουν απίστευτα θετική ενέργεια. Έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να μεταδώσουν τις γνώσεις τους πάνω στις τεχνικές, την τέχνη και τις εμπειρίες τους.

Τα στούντιο τους αποτελούν πόλο έμπνευσης για μένα κάθε φορά που τα επισκέπτομαι. Από όλα τα τουρ, τα studio visits είναι πάντα η αγαπημένη εμπειρία όλων των πελατών μας.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Σύντομα το ARTHENS κλείνει τον δεύτερο χρόνο δράσης του.  Ελπίζω ότι το καλοκαίρι του 2021 θα επιστρέψουμε, έστω και περιορισμένα, στην παλιά μας κανονικότητα. Νομίζω ότι οι service-based εταιρείες όπως το ARTHENS, θα προτιμηθούν από τον κόσμο, καθώς σε υπηρεσίες όπως οι δικές μας που είναι privately booked, είναι πιο εύκολο να ληφθούν μέτρα προφύλαξης από τον Covid-19.

Ο τελευταίος χρόνος μας έμαθε όλους να κοιτάμε το τώρα και να μην κάνουμε μεγάλα σχέδια για το μέλλον. Πάντως, γι΄ αύτη την καλοκαιρινή σεζόν έχουμε δημιουργήσει μία νέα σειρά από μονοήμερα και διήμερα art tours, σε νησιά όπως η Ύδρα και η Αίγινα.

Ζήσατε και εργαστήκατε στο Λονδίνο. Πόσο εύστοχη θεωρείτε την απόφασή σας να έρθετε στην Ελλάδα και κατά πόσο ο Covid-19 περιόρισε τα σχέδιά σας;

Η υγειονομική κρίση περιόρισε πολύ την δραστηριότητά μας την προηγούμενη καλοκαιρινή σεζόν, αλλά μας έδωσε τη δυνατότητα να διαφοροποιήσουμε τον τρόπο δουλειάς μας, να αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες και να συνεχίσουμε να παρέχουμε ποιοτικές υπηρεσίες, νιώθοντας εμείς και οι πελάτες μας ασφαλείς.

Οι συνθήκες στη χώρα μας είναι αρκετά δύσκολες για τους νέους που προσπαθούν να κάνουν τα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα. Παρόλα αυτά, πιστεύω ότι δεν θα μπορούσα να κάνω καλύτερη επιλογή. Το αυξανόμενο κύμα καλλιτεχνικής δημιουργίας αποτελεί συνεχές κίνητρο για προσωπική εξέλιξη.

Συνεχώς παρουσιάζονται νέοι καλλιτέχνες και μαζί τους ένας φρέσκος αέρας τέχνης και πολιτισμού. Αυτό με γεμίζει αισιοδοξία για το μέλλον.

Διαβάστε ακόμη στην αθηΝΕΑ:

Γιατί ο Πάμπλο Πικάσο Θεωρείται Ιδιοφυΐα;

Ο Κόσμος της Τέχνης Εν Μέσω Πανδημίας

Η Αγορά Τέχνης στην Ελλάδα της Μετά Covid Εποχής

Θεόδωρος Βρυζάκης: Ο Ζωγράφος της Ελληνικής Επανάστασης

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND

Η Κυβέλη Χατζηζήση σπούδασε δημοσιογραφία και εργάστηκε σε εφημερίδες και περιοδικά μεγάλης κυκλοφορίας (Έθνος, Βήμα, Marie Claire), στο Mega και το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ασχολήθηκε με το καλλιτεχνικό, το κοινωνικό και το διεθνές ρεπορτάζ, καθώς και την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Μετά από τριάντα χρόνια στον χώρο, ξαναρχίζει να σπουδάζει (Ευρωπαϊκό Πολιτισμό στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο) και να ενδιαφέρεται, όπως πάντα, να εντοπίζει ιστορίες άξιες να ειπωθούν.

DEI

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+