Θαλάσσιος Αθλητικός Τουρισμός: Απ’ την Ξαπλώστρα στο Surf

Θαλάσσιος Αθλητικός Τουρισμός: Serf Club Keros

Ο θαλάσσιος αθλητικός τουρισμός έχει αναδειχθεί ως μία ακόμη εναλλακτική μορφή τουρισμού, με όλο και περισσότερους Έλληνες να τον επιλέγουν, αλλά και με όλο και περισσότερες εταιρείες να δραστηριοποιούνται και να προσφέρουν υπηρεσίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Θαλάσσιος Αθλητικός Τουρισμός: Serf Club KerosΟ αθλητισμός, άλλωστε, ενώνει. Ενθαρρύνει τους ανθρώπους να συμμετέχουν σε ομάδες, να παλεύουν για τους ίδιους στόχους, να εξερευνούν τα όριά τους, να συνεργάζονται και να αγωνίζονται για την κορυφή. Οι αθλητές παθιάζονται. Ανυπομονούν να πάρουν μέρος στην επόμενη διοργάνωση, αναζητώντας στα ημερολόγια των αγώνων το πότε και το πού.

Τους καλοκαιρινούς μήνες οι διοργανώσεις πολλαπλασιάζονται. Δεν είναι μόνο η άνοδος του δρομικού και ποδηλατικού κινήματος, που οδηγεί στο να φιλοξενούνται αθλητικές διοργανώσεις σε όλο και περισσότερους προορισμούς, ιδιαιτέρως τους χειμερινούς, στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν αθλητές-τουρίστες και να σπάσουν, όπως λέμε, την εποχικότητα της τουριστικής περιόδου.

Μεταξύ αυτών που περιλαμβάνει ο θαλάσσιος αθλητικός τουρισμός μπορεί να είναι μία εναλλακτική περιήγηση στα ελληνικά νησιά με ιστιοφόρο, ιστιοπλοϊκό ή καταμαράν.

Είναι πως οι Έλληνες, πλέον, έπειτα από το μεγάλο διάστημα εγκλεισμού, αλλά και την επί πολλά χρόνια πολύωρη αδράνεια σε παραλίες με ξαπλώστρες, δυνατή μουσική και τον επαναλαμβανόμενο ήχο από το μπαλάκι της ρακέτας να τους νανουρίζει, αποφάσισαν να αναζητήσουν προορισμούς όπου θα μπορούν να συνδυάσουν διακοπές με άθληση, περιπέτεια με διασκέδαση, αδρεναλίνη με εξερεύνηση. Να δημιουργήσουν νέες εμπειρίες.

Τουρισμός, Θάλασσα και Άθληση

Πρόσφατα, μάλιστα, o Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, στο πλαίσιο της καμπάνιας “All I Want is Greece”, σ΄ένα από τα προωθητικά βίντεο που δημιούργησε επέλεξε ως θέμα -για πρώτη φορά- τα water sports.

Θαλάσσιος αθλητικός τουρισμός, επίσης, είναι και η καταδυτική εμπειρία προς αναζήτηση του υποθαλάσσιου πλούτου.

Μεταξύ αυτών που περιλαμβάνει ο θαλάσσιος αθλητικός τουρισμός μπορεί να είναι μία εναλλακτική περιήγηση στα ελληνικά νησιά με ιστιοφόρο, ιστιοπλοϊκό ή καταμαράν. Η ζήτηση για δίπλωμα ιστιοπλοΐας έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, οι σχολές έχουν πολλαπλασιαστεί, η διαδικασία είναι γρήγορη και διασκεδαστική. Με ένα ταχύρρυθμο πρόγραμμα εκπαίδευσης, κάθε καλοκαίρι μπορείς να είσαι ο καπετάνιος της παρέας σου.

Θαλάσσιος αθλητικός τουρισμός, επίσης, είναι μια καταδυτική εμπειρία προς αναζήτηση του υποθαλάσσιου πλούτου. Οι προορισμοί σε σχηματισμούς εντυπωσιακών βράχων, υδάτινων κόσμων γεμάτων κοράλλια, ακόμη και υποθαλάσσιων μουσείων όπως αυτό στην Αλόννησο, είναι περιζήτητοι από τους δύτες. Μεταξύ αυτών και η Αμοργός, που προσελκύει τουρίστες ειδικά για να τους μυήσει στην καταδυτική εμπειρία και να τους εκπαιδεύσει.

Σερφάροντας στους Ανέμους

Και, φυσικά, τίποτα δεν συνδυάζει καλύτερα τη θάλασσα και τον αθλητισμό από το surf. Κάθε είδους surf (wind ή kite) είναι μία άσκηση που, με συμμάχους τον αέρα και το νερό, γυμνάζει το σώμα και χαρίζει ατελείωτες ώρες διασκέδασης. Το εντυπωσιακό με το surf είναι πως, πλέον, οι πιο απομακρυσμένες και ίσως όχι και τόσο ελκυστικές παραλίες του Αιγαίου και του Ιονίου αποκτούν άλλη αξία χάρη στα περιζήτητα για το σπορ μελτέμια.

Θαλάσσιος Αθλητικός Τουρισμός: Serf Club KerosΟ δυνατός και άλλοτε ενοχλητικός αέρας είναι πλέον το ζητούμενο για να παρασύρει τη σανίδα σου και να νιώσεις ο απόλυτος κυρίαρχος της θάλασσας. Μάλιστα φέτος, για πρώτη φορά, το surf αποτελεί ένα από τα τέσσερα νέα ολυμπιακά αθλήματα.

Στην Ευρώπη, εδώ και πολλά χρόνια, προορισμοί όπως η Πορτογαλία, η Νότια Γαλλία και η Νότια Ισπανία έχουν σημειώσει τουριστική άνοδο χάρη και στην ανάπτυξη της βιομηχανίας του surf. Τέτοιου είδους πρόγραμμα είναι και ο “Ναυτίλος”, που συντονίζει το Surf Club Keros.

Surf μπορούν να κάνουν όλοι, γυναίκες, άντρες και παιδιά. Υπάρχουν αρκετά σημεία στην ηπειρωτική Ελλάδα και, κυρίως, στα νησιά που εκπαιδεύουν τους τουρίστες στο θαλάσσιο αυτό άθλημα. Από τη Λευκάδα μέχρι την Τήνο και από την Κρήτη μέχρι τη Λήμνο. Το κόστος της εκπαίδευσης είναι σχετικά χαμηλό και, σε συνδυασμό με κάποιο πακέτο που περιλαμβάνει διαμονή και φαγητό, θα σου φανεί αμελητέο. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το Surf Club Keros στη Λήμνο.

Surf Club Keros στη Λήμνο

Στην Ευρώπη, εδώ και πολλά χρόνια, προορισμοί όπως η Πορτογαλία, η Νότια Γαλλία και η Νότια Ισπανία έχουν σημειώσει τουριστική άνοδο χάρη και στην ανάπτυξη της βιομηχανίας του surf. Μάλιστα, ενεργοποιούνται ευρωπαϊκά κονδύλια και προγράμματα προκειμένου τόσο οι Ευρωπαίοι πολίτες όσο και οι τοπικές κοινωνίες να αποκτήσουν τη σχετική εκπαίδευση και τεχνογνωσία.

Τέτοιου είδους πρόγραμμα είναι και ο Ναυτίλος, που συντονίζει το Surf Club Keros και συνεργάζεται με το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, την TUV Austria Hellas και εταίρους από την Κύπρο, την Τουρκία και την Ιταλία. Στόχος του έργου είναι η επαγγελματική κατάρτιση των εκπαιδευτών θαλάσσιων αθλημάτων και η εξειδίκευση τους στον παράκτιο και θαλάσσιο τουρισμό. Έτσι, από εκπαιδευτές στα θαλάσσια αθλήματα θα γίνουν επαγγελματίες στον θαλάσσιο αθλητικό τουρισμό και πρεσβευτές του τόπου στον οποίο εργάζονται, με ευαισθησία στο περιβάλλον και σε θέματα ισότητας φύλου.

O θαλάσσιος αθλητικός τουρισμός αναπτύσσεται. Όχι γιατί οι Έλληνες έχουν αγαπήσει τον αθλητισμό και αξιολογούν θετικά τα οφέλη του, αλλά γιατί όλοι μας συνειδητοποιήσαμε πως το πιο σημαντικό στα καλοκαίρια μας είναι οι εμπειρίες. Προϋπόθεση για να τις ζήσεις είναι να χαλαρώσεις τη ζώνη ασφαλείας σου και να δοκιμάσεις τα όριά σου. Μόνο τότε δημιουργείς αναμνήσεις.

Διαβάστε ακόμη στη αθηΝΕΑ:

Η Τήνος των Πολλαπλών Ειδώλων

Η Κούβα των Αντιθέσεων: Τρία Στιγμιότυπα

Γιατί η Σίφνος

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Storyteller
Storyteller

Η Λώρα Αργυροπούλου ασχολείται με την επικοινωνία και το στρατηγικό μάρκετινγκ με ειδίκευση στον τουρισμό και τα events. Μεταξύ Ελλάδας και εξωτερικού κάνει αυτό που της αρέσει περισσότερο: να συναντάει ανθρώπους ή να κάνει τους ανθρώπους να συναντιούνται.

DEI

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+