Η Τήνος των Πολλαπλών Ειδώλων

Η Τήνος. Ένας τόπος που αλλάζει. Ένα νησί που πετάει από πάνω του το παλιό, το φθαρμένο και παράλληλα πολεμάει να μην το χάσει.

Την έχω δει με λιγότερη ανάπτυξη και “ανάπτυξη”. Έχω δει πως είναι να είσαι χωρίς ρεύμα, έχω δει τα ηλιοβασιλέματα του Οκτωβρίου, όταν ο ήλιος πέφτει πίσω από τη Σύρο βάζοντας φωτιά στο τοπίο. Έχω γνωρίσει τα χωράφια της και τους οικισμούς της. Την έχω μισήσει και την έχω ερωτευτεί.

Η Δική Μου Τήνος

Από το 1996 για μένα ήταν η πόλη της Τήνου και το υπόλοιπο νησί. Η θρησκεία απέναντι σε κάτι αυθεντικό, χειροποίητο, ίσως άφθαρτο και ξεχασμένο, με βαθιές ρίζες στην ιστορία.

Γνωρίζετε ότι στην Τήνο ζουν ορθόδοξοι και καθολικοί; Δύο κοινότητες σε αρμονία, παρά τα όσα τους χωρίζουν. Αυτή την ιστορία αποτύπωσα το 2004 στο βιβλίο μου “Η Καθολική Κοινότητα της Τήνου” από τις Εκδόσεις Πανεπιστημιακό.

Γνωρίζετε ότι η Τήνος έζησε από το μάρμαρο, την καλαθοπλεκτική, την κτηνοτροφία και τη γεωργία; Οι παλιοί μαρμαράδες της Τήνου κάπου θα χαμογελάνε παρέα με τους πετράδες της Ηπείρου. Μια τέχνη ανθρώπινη, αναγκαία, επιβλητική.

Η Τήνος άλλαξε και έπρεπε να αλλάξει. Δεν είναι πια μόνο οι μαυροφόρες που ανηφόριζαν τον πονεμένο δρόμο της Παναγίας, οι προσκυνητές με τη βαθιά σχέση τους με τη “μάνα”, την Παναγία που μόνο αυτή μπορεί να αλαφρώσει το φορτίο τους στη Γη. Τους έχω δει, όλους τους πονεμένους αυτής της χώρας, και όχι μόνο, με το “φορτίο” στους ώμους, κεριά και παιδιά στα χέρια να περιδιαβαίνουν, να ζητούν ένα θαύμα που, ίσως, δεν ήρθε ποτέ.

Το Νησί Μετασχηματίζεται

Η Ιερά Νήσος χτίστηκε, εκμοντερνίστηκε με κάθε τρόπο. Αλλού οι αναβαθμίδες που συγκρατούν το χώμα και είναι κολοσσιαίο έργο παραδόθηκαν σε αμφίβολης αισθητικής έργα, κατοικίες, δρόμους, ενώ σε άλλα σημεία όπου οι παρεμβάσεις ήταν ήπιες, ο τόπος ζωντάνεψε.

Ένα-δυο χωριά παρατημένα, ξαναέζησαν χάρη στους Ευρωπαίους που είδαν αξία στο φτωχό, αλατισμένο χώμα της και ξαναέχτισαν τα σπίτια. Σε άλλα σημεία, οι πλαγιές κλαίνε τα βράδια που έχει αέρα για το κακό που έγινε και υψώθηκαν σπίτια-κουτιά, αμφιβόλου αισθητικής.

Η Παχιά Άμμος, η Σάντα Μαργαρίτα, η Αγία Θάλασσα (τι όνομα κι αυτό!), ο όρμος Γιαννάκη, ο όρμος που περιγράφει ο Βασίλης Αλεξάκης στα βιβλία του, η άγρια Λειβάδα. Παραλίες στις οποίες δεν τολμώ να ξαναπάω. Βουνά που τα περπάτησα, ο Τσικνιάς και το Εξώμβουργο. Αν μπορείτε, προσπαθήστε να περπατήσετε το νησί, αν και το καλοκαίρι η ζέστη και ο αέρας είναι αποτρεπτικά.

Όταν η Ζωή Κυλάει Πιο Εύκολα

Χωριά όπως η Αγάπη, ο Φαλατάδος, η Βωλάξ και ο Πύργος, ο Αρνάδος, τα Δυο Χωριά με την μαγική πλατεία τους, η Καρδιανή, το όμορφο μπαλκόνι στο Αιγαίο. Οι περιστεριώνες, τα ταπεινά εκκλησάκια, λιγοστές πηγές. Ανθρώπινα μέτρα! Μαλακοί όγκοι, λευκό και μπλε, εκεί που σε θλίβει η εγκατάλειψη, ξαφνικά μια παρέα παιδιών παίζουν.

Θυμάμαι σαν τώρα μια βροχή, νωρίς άνοιξη στο Φαλατάδο και τα ρυάκια να γεμίζουν. Μαγεμένος, με ένα μηχανάκι και έναν έρωτα που παρήκμαζε να τρέμω από το κρύο της βροχής.

Πόσα να θυμηθώ και πόσα να ξεχάσω; Τα Υστέρνια, το χωριό με τους περισσότερους κατά κεφαλήν μπασίστες στη χώρα; Τις βουτιές στον “Πλανήτη”; Τα ούζα στον όρμο Υστερνίων; Τα ρακεζιά, κάπου εκεί τον Σεπτέμβριο, με τους ανθρώπους να ενώνονται σε κοινωνία;

Αναρωτιέμαι αν οι προσπάθειες να μετατραπεί η Τήνος σε ένα νησί πολιτισμού και τέχνης πέτυχαν. Το Φεστιβάλ Τήνου με πολλές δραστηριότητες για παιδιά. Το Φεστιβάλ Τζαζ, παλαιότερα το “Ταξίδι στο Φαντασιακό”, αλλά και το Μουσείο Τσόκλη, το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, ο Πύργος ως υπαίθριο μουσείο και πόσα άλλα.

Κι όμως, ο κόσμος αναζήτησε, μάλλον περισσότερο, τα beach bars, την περίφημη πολυθρόνα της Κολυμπήθρας για μια φωτογραφία, τις ξαπλώστρες και τις ποτάρες.

Από την άλλη, πολιτισμός είναι και η γαστρονομία, με την Τήνο να τα πηγαίνει πολύ καλά, όπως θα διαβάσετε και παρακάτω!

Θα βρείτε τα πάντα, λοιπόν, στην Τήνο. Εκεί που το χειμώνα έβρισκες με τη βία μια καφετέρια, τώρα η ζωή κυλάει πιο εύκολα, πιο ανέμελα. Αναμφίβολα, όλα χρειάζονται. Ο κόσμος έχει δουλειά, πολλοί νέοι και νέες επιστρέφουν στο νησί τους.

Εξόρμηση με το Tinos Exclusive

Καλαθοπλεκτική

Καλαθοπλεκτική

Πηγαίνοντας στην Τήνο, θα κατέβω από το πλοίο και θα φύγω προς τα χωριά. Θα πάρω μαζί μου τη Βαλεντίνα από το Tinos Exclusive, που αγάπησε το νησί περισσότερο από πολλούς ντόπιους, μιλάει τρεις γλώσσες και θα σας κάνει να περάσετε καλά, είτε είστε από τα ΚΑΠΗ Τρικάλων, είτε από το Περπινιάν της Γαλλίας.

Θα πάω μαζί της στη Βωλάξ με τα στρογγυλά ηφαιστειακά βράχια, να δούμε και να μάθουμε από μάστορες πώς φτιάχνονται τα καλάθια από λυγαριά που κόβεται επί τόπου, για να θυμηθούμε την αξία των καθημερινών αντικειμένων στην εποχή της “μιας χρήσης”.

Από τους φιδωτούς δρόμους θα φτάσουμε στον Πύργο για ένα σεμινάριο μαρμαροτεχνίας από τεχνίτη που αγαπάει τη δουλειά του. Εργαλεία, μαρμαρόσκονη και μια πρώτη προσπάθεια να σμιλέψουμε το μάρμαρο, να σμιλέψουμε το άγνωστο! Εννοείται ότι θα επισκεφθούμε το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας που αποτελεί κόσμημα για το νησί.

Μάρμαρογλυπτική

Μάρμαρογλυπτική

Στην όμορφη βόλτα στην τηνιακή εξοχή, με τα χρυσαφιά στάχια και το ερημικό τοπίο, θα περάσουμε από δύο οινοποιεία, το ένα μάλιστα σε μεσαιωνικό υπόσκαφο του 1390. Τα τελευταία χρόνια είναι αξιοσημείωτη η ανάπτυξη του τηνιακού αμπελώνα με τα τοπικά κρασιά να εμφανίζονται σε καταλόγους καλών εστιατορίων και ψαγμένες κάβες.

Ακόμα μια εμπειρία, γνήσια Τηνιακή, είναι να δούμε πώς φτιάχνονται τα τυράκια Τήνου σε τυροκομείο. Τέλος, στη Χώρα, θα περάσουμε από μια μονάδα παραγωγής ντόπιων αλλαντικών ώστε να ολοκληρώσουμε αυτό το γευστικό παζλ με λούζα και “σαλσίσι”, με γεύσεις που τα club sandwiches των beach bars δεν θα σας χαρίσουν.

Γαστρονομία

Νομίζω πως αργά το απόγευμα θα καταλήξω στη Μαραθιά στον Αγιο Φωκά. Εκεί όπου ο Μαρίνος Σουράνης με μετρ τον Ευριπίδη Αποστολίδη έχουν κάνει τα γαστρονομικά θαύματά τους πάνω στο κύμα, σε ένα καλαίσθητο μέρος.

Μαραθιά

Μαραθιά

Αν σας οδηγήσει ο δρόμος, υπάρχει πάντα το βραβευμένο Θαλασσάκι στον Όρμο Υστερνίων, “χτισμένο” με αγάπη και μεράκι από τους ιδιοκτήτες του. Στη Χώρα θα βρείτε και το Μικρό Καράβι, που επιλέγει μόνο ντόπια υλικά για τα πιάτα του, κάτι που δίνει αξία σε ό,τι δοκιμάσετε!

Υπάρχουν και μικρά μυστικά τόσο στη Χώρα, όσο και στα χωριά, όπου η ταβέρνα έχει γκαζιέρα και θα σας σερβίρει η κυρία που “τρέχει” το μαγαζί της. Τα μυστικά, όμως, δεν λέγονται! Ρωτήστε!

Έλα Να βουτήξουμε!

Η Τήνος μετασχηματίζεται ως τουριστικός προορισμός και την ίδια στιγμή πρέπει να διαφυλαχθεί η ομορφιά της που βρίσκεται στο φως, στον αέρα, στους ανθρώπους της και στη λιτότητα του χώρου. Σε όλα όσα τη συνθέτουν και τη δομούν για να διαφέρει από τα υπόλοιπα νησιά.

Όταν η επόμενη μέρα, μετά τη βόλτα, ξημερώσει, ανάλογα τον αέρα, που αγαπάει ιδιαίτερα την Τήνο, θα διαλέξω παραλία και θα μπω στην όμορφη θάλασσα του Αιγαίου για μια λυτρωτική βουτιά πριν ο ήλιος πυρώσει το νησί!

 

Περισσότερες ταξιδιωτικές περιηγήσεις στην αθηΝΕΑ:

Τριήμερο Στο Γαλαξίδι; Ω Ναι!

Γιατί η Σίφνος

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
EX LIBRIS
EX LIBRIS

Ο Άρης Γαβριελάτος είναι κοινωνιολόγος με μεταπτυχιακές σπουδες στον Κοινωνικό Αποκλεισμό και το Φύλο. Αρθρογραφεί για βιβλία, θέατρο και μουσική, ενώ αγαπημένο του hobby είναι το ορεινό τρέξιμο.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+