The Rolex Arts Festival | Ώρα για Τέχνες!

Για πάνω από μισό αιώνα, η Rolex έχει συνεργαστεί με κάποιους από τους πιο ταλαντούχους καλλιτέχνες στον κόσμο και με κορυφαίους θεσμούς του πολιτισμού, ώστε να τιμήσει την αριστεία και να συνεισφέρει στη συνέχιση της καλλιτεχνικής κληρονομιάς, δημιουργώντας έναν σύνδεσμο ανάμεσα στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.

Μέσα από την πρωτοβουλία «Αέναες Τέχνες», ένα ευρύ φάσμα τεχνών που καλύπτει τη μουσική, την αρχιτεκτονική, τον κινηματογράφο και το Rolex Mentoring Programme, η Rolex επιβεβαιώνει τη μακροπρόθεσμη δέσμευσή της στα παγκόσμια πολιτιστικά δρώμενα.

Σε όλα αυτά τα εγχειρήματα, η Rolex υποστηρίζει την καλλιτεχνική αριστεία και τη μεταλαμπάδευση της γνώσης σε μελλοντικές γενιές, μέσα από μια συμβολή διαρκείας στον πολιτισμό ανά τον κόσμο.

Φέτος η Rolex γιορτάζει την 20ή επέτειο του προγράμματος Rolex Mentor and Protégé Arts Initiative και τη διαχρονική δέσμευσή της στις τέχνες ανά τον κόσμο. Για πρώτη φορά, φέρνει αυτό το πρόγραμμα και στην Αθήνα, μαζί με δεκάδες από τους πιο ταλαντούχους καλλιτέχνες που διαπρέπουν παγκόσμια στην τέχνη τους, γιορτάζοντας την κληρονομιά 20 ετών mentoring. 

Παραστάσεις και Δράσεις του Φεστιβάλ

Το Φεστιβάλ Τεχνών της Rolex από τις 26 έως και τις 28 Μαΐου περιλαμβάνει περισσότερες από 30 εκδηλώσεις –χορού, θεάτρου, μουσικής, κινηματογράφου, αρχιτεκτονικής, εικαστικών τεχνών, λογοτεχνίας κ.ά.–, προβάλλοντας μια γενιά από εξαιρετικούς διεθνείς καλλιτέχνες που έχουν προωθήσει το έργο τους με την υποστήριξη της Rolex. Παράλληλα, από τις 22 έως τις 25 Μαΐου θα λάβει χώρα ένα ειδικό προ-φεστιβαλικό πρόγραμμα, που απευθύνεται σε Έλληνες καλλιτέχνες, επαγγελματίες και νέους ανθρώπους.

Τα Highlights του Φεστιβάλ Τεχνών Rolex

Οι εκδηλώσεις και παρουσιάσεις στο Φεστιβάλ Τεχνών Rolex θα περιλαμβάνουν: 

 • Μια ομαδική έκθεση στο ΕΜΣΤ (Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης) από τους οκτώ υποτρόφους εικαστικών τεχνών της Rolex –Sammy Baloji, Alejandro Cesarco, Masanori Handa, Nicholas Hlobo, Mateo López, Thao Nguyen Phan, Camila Rodríguez Triana και Matthias Weischer– με εισαγωγική συζήτηση υπό τον συντονισμό της μέντορα Carrie Mae Weems.
 • Μια ομαδική έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη/Πειραιώς 138 με έργα από όλους τους υποτρόφους αρχιτεκτονικής της Rolex –Sahel Al Hiyari, Gloria Cabral, Mariam Kamara, Simon Kretz και Yang Zhao– με εισαγωγική συζήτηση υπό τον συντονισμό του μέντορα Sir David Chipperfield. 
 • Προβολή στην αυλή του Μουσείου Μπενάκη/Πειραιώς 138 ταινιών μικρού μήκους από τους υποτρόφους τεχνών της Rolex: Aditya Assarat, Kyle Bell, Sara Fgaier, Annemarie Jacir, Josué Méndez, Celina Murga,  Agustina San Martín, Tom Shoval και Chaitanya Tamhane.
 • Δύο παρουσιάσεις θεατρικών έργων: «Η Περίπτωση του Ξένου (The Case of the Stranger)» από την υπότροφο τεχνών Whitney White, στο Ωδείο Αθηνών, με συζήτηση μετά την παράσταση, που παρουσιάζει η μέντορας της Rolex, Phyllida Lloyd, και «Boléro», μια solo παράσταση στον Πολυχώρο Ω2, από τον υπότροφο τεχνών Sebastián Solórzano Rodríguez.  
 • Δύο παραστάσεις χορού στο Ωδείο Αθηνών: μια παράσταση από την υπότροφο τεχνών Khoudia Touré, με ένα ανσάμπλ Ελλήνων και διεθνών χορευτών, καθώς και μια διπλή παράσταση από τον υπότροφο τεχνών Eduardo Fukushima σε solo παράσταση και ένα ντουέτο σε χορογραφία του υποτρόφου Myles Thatcher. 
 • Δύο μουσικές εκδηλώσεις: μια παράσταση με ηχητική εγκατάσταση στην παράλληλη σκηνή της Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου, από τον υπότροφο μουσικής Ben Frost, καθώς και μια συναυλία για το κλείσιμο του φεστιβάλ στον Κήπο του Μεγάρου, με ανσάμπλ από την Αίγυπτο, την Ονδούρα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, στην οποία εμφανίζονται πρώτοι οι υπότροφοι Dina El Wedidi, Marcus Gilmore και Aurelio Martínez, με έκτακτη συμμετοχή του μέντορα Gilberto Gil.
 • Τέσσερα έργα εγκαταστάσεων στο Ωδείο Αθηνών από τους υποτρόφους Selina Cartmell (θέατρο), Matías Umpierrez (θέατρο), Federico León (θέατρο) και Jason Akira Somma (χορός). 
 • Ανάθεση μουσικής σύνθεσης και παράσταση: «Άρτεμις: Σιντριβάνι (Artemis: Fountain)», για τα Χορογραφημένα Σιντριβάνια του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, από την υπότροφο μουσικής Pauchi Sasaki.  
 • «Σας Ψιθυρίζουμε στο Αυτί (A Word in YourEar)»: κείμενα από τους υποτρόφους στη λογοτεχνία –Naomi Alderman, Antonio García Ángel, Edem Awumey, Colin Barrett, Julían Fuks, Julia Leigh, Miroslav Penkov και Tracy K. Smith– που θα παρουσιαστούν στα αγγλικά και στα ελληνικά από εξέχοντες ηθοποιούς στο Αμφιθέατρο του Ωδείου Αθηνών. Οι αφηγήσεις θα διατίθενται για ψηφιακή λήψη (download) καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ Τεχνών Rolex.

Επιπλέον Δράσεις

Δύο ξεχωριστές εκδηλώσεις υπό την ενότητα «Καθοδήγηση Πέρα από τα Καθιερωμένα» θα δείξουν πώς οι υπότροφοι της Rolex εμπνέουν πλέον ο ένας τον άλλο και συνεργάζονται διακαλλιτεχνικά. Στη σκηνή του Ω2, η υπότροφος  κινηματογράφου Annemarie Jacir και ο υπότροφος λογοτεχνίας Colin Barrett θα παρουσιάσουν ένα κινηματογραφικό σενάριο πάνω στο οποίο δουλεύουν μαζί, με επιλογή σκηνών που ερμηνεύουν ηθοποιοί.

Στη Νέα Σκηνή, οι Maya Zbib (θέατρο), Lee Serle (χορός) και Mateo López (εικαστικές τέχνες) θα παρουσιάσουν το «Ακούγοντας τους Τοίχους να Ξεθωριάζουν (Listening to the Walls Wear Off Their Colour)», μια χοροθεατρική παράσταση που δημιούργησαν οι ίδιοι.

Οι συζητήσεις με το κοινό που θα παρουσιάζονται καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ Τεχνών Rolex είναι οι εξής: 

 • Νέες κληρονομιές: Selina Cartmell (θέατρο), Laura Foot (θέατρο), Sang Jijia (χορός) και Junaid Jemal Sendi (χορός) σε μια συζήτηση σχετικά με το κοινωνικό, πολιτιστικό και οικολογικό αντίκτυπο του δημιουργικού τους έργου.
 • Δημιουργική αλχημεία: Τρεις υπότροφοι και τρεις μέντορες (τα ονόματα των οποίων θα επιβεβαιωθούν σύντομα) σε μια συζήτηση σχετικά με τις δύσκολα προσδιορίσιμες, αλλά ωστόσο απαραίτητες ιδιότητες που πυροδοτούν μια δημιουργική σχέση. Συντονίζει ο Ορέστης Ανδρεαδάκης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. 
 • Διά βίου μάθηση: Τρεις καταξιωμένοι καλλιτέχνες (τα ονόματα των οποίων θα επιβεβαιωθούν σύντομα), που έχουν καθοδηγήσει και εμπνεύσει ομοτέχνους τους, μοιράζονται σκέψεις και αναμνήσεις σχετικά με τους ανθρώπους που επηρέασαν τους ίδιους, στη δική τους ζωή.

Το Φεστιβάλ Τεχνών Rolex θα συμπεριλάβει επίσης βραδιά Gala στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όπου για την τελετή της 20ής επετείου έχουν προγραμματιστεί παραστάσεις από τους υποτρόφους μουσικής David Aaron Carpenter, Vasco Mendonça και Susan Platts, με τον υπότροφο μουσικής Josep Caballé-Domenech να διευθύνει την El Sistema Greece Youth Orchestra, και με τη συμμετοχή του a capella ανσάμπλ του ελληνικού σχήματος Chores. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος του φεστιβάλ θα είναι στα αγγλικά, με διαθέσιμη ελληνική μετάφραση (όπου κρίνεται απαραίτητο). Τα έργα κινηματογράφου και βίντεο θα έχουν ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους. Όλες οι αναγνώσεις στο ψηφιακό ηχητικό έργο «Σας Ψιθυρίζουμε στο Αυτί» θα είναι διαθέσιμες στα ελληνικά και στα αγγλικά.  

Το Προ-Φεστιβαλικό Πρόγραμμα

Στις ημέρες που θα προηγηθούν του Φεστιβάλ Τεχνών Rolex, το τετραήμερο προ-φεστιβαλικό πρόγραμμα (22-25 Μαΐου) θα περιλαμβάνει ημερίδες, σεμινάρια εξειδίκευσης, δημόσιες συζητήσεις, μουσικές παραστάσεις  και πρόβες κ.ά., στα οποία θα συμμετάσχουν δεκάδες Έλληνες καλλιτέχνες, υπότροφοι της Rolex και μέντορες, στους οποίους  περιλαμβάνονται οι Anne Lacaton, Phyllida Lloyd, Robert Lepage, Walter Murch και Colm Toibín.

Η Συμβουλευτική Επιτροπή τόσο για το φεστιβάλ όσο και για τα προ-φεστιβαλικά προγράμματα αποτελείται από τους ακόλουθους: Ελευθερία Ντεκώ (διακαλλιτεχνική δημιουργός που εργάζεται στον σχεδιασμό φωτισμού παραστάσεων, αρχιτεκτονικής και έργων τέχνης), Κατερίνα Ευαγγελάτου (καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου), Σοφία Εξάρχου (σεναριογράφος-σκηνοθέτης της βραβευμένης ταινίας «Park»), Κατερίνα Γρέγου (καλλιτεχνική διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης), Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης (ντράμερ, συνθέτης και ενορχηστρωτής), Ευριπίδης Λασκαρίδης (χορογράφος/ερμηνευτής, ιδρυτής του θιάσου Osmosis), Ηλίας Παπαγεωργίου (αρχιτέκτονας, ιδρυτής και διευθυντής του PILAstudio) και Κώστας Σπαθαράκης (επιμελητής, μεταφραστής και ιδρυτής των Εκδόσεων Αντίποδες). 

* Μπορείτε να βρείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του Rolex Arts Festival εδώ και το πρόγραμμα των προ-φεστιβαλικών εκδηλώσεων εδώ.

 


Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ: 

E-Book | Ξενάγηση στην Εθνική Γλυπτοθήκη

Πλαστική – Χαλκοχυτική στο Εργαστήριο Γιάννη Παππά από το Μουσείο Μπενάκη

Δημοπρασίες Έργων Τέχνης: Από τον Ηρόδοτο στα NFTs

 

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+