Θέλουμε Περισσότερα Διεθνή Συνέδρια στην Ελλάδα;

Συνέδρια Ελλάδα

Έως το Σάββατο 13/4, η καρδιά της πολιτικής και οικονομικής κοινότητας της χώρας, αλλά και της διεθνούς, χτυπάει τους Δελφούς, στο πλαίσιο της 9ης διοργάνωσης του Delphi Εconomic Forum. Δεκάδες συζητήσεις και panel, κοινωνικές εκδηλώσεις αλλά, πλέον, και ένας αγώνας δρόμου πραγματοποιούνται τις μέρες αυτές στον ομφαλό της Γης, στο σημαντικότερο μαντείο της αρχαίας Ελλάδας.

Η Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Στερεάς Ελλάδας μας ενημερώνει πως το κοντινότερο διαθέσιμο δωμάτιο βρισκόταν στη Λαμία, με τους 7.000 συμμετέχοντες να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες που παρέχει όλη η εφοδιαστική αλυσίδα του συνεδριακού κλάδου σε Δελφούς, Αράχωβα, Γαλαξίδι και Ιτέα.

Για την τουριστική κοινότητα του προορισμού, το συνέδριο ήταν μια μοναδική ευκαιρία να δουλέψουν για τέσσερις μέρες σε μία «νεκρή» για την εποχή περίοδο. Οι επαγγελματίες σχολιάζουν πως αν είχαν ακόμη δύο τέτοιες διοργανώσεις ετησίως, θα είχαν λύσει το πρόβλημά τους, αυτό της εποχικότητας.

Αυτό ακριβώς είναι το κύριος όφελος της διοργάνωσης συνεδρίων. Εκτός από την παραγωγή και διασπορά νέας γνώσης παγκοσμίως, την προώθηση της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας, τα συνέδρια προσφέρουν και τη λύση που οι περιφερειακοί ελληνικοί τουριστικοί προορισμοί αποζητούν: να προσφέρουν υπηρεσίες όλο τον χρόνο.

Τα συνέδρια και οι συναντήσεις διοργανώνονται ως επί το πλείστον σε περιόδους χαμηλής επισκεψιμότητας (out of season), ενώ οι σύνεδροι και οι συμμετέχοντες είναι οι πιθανοί επόμενοι επισκέπτες του τόπου διεξαγωγής τους.

Για την Ανάπτυξη του Συνεδριακού Τουρισμού

Ο συνεδριακός τουρισμός βρίσκεται στην τουριστική πολιτική ατζέντα τα τελευταία χρόνια. Οι προσπάθειες των τοπικών διοργανωτών συνεδρίων να προσελκύσουν συνέδρια διεθνούς εμβέλειας, καθώς και η διάκριση της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης στη διεθνή κατάταξη (με συγκεκριμένα κριτήρια είδους συνεδριών), φαίνεται να έπεισαν τους εκάστοτε εκπροσώπους της πολιτικής αρχής πως ο συνεδριακός τουρισμός δεν είναι ακόμη μία ειδική μορφή τουρισμού.

Ο επαγγελματικός τουρισμός, στον οποίο και εντάσσεται, προσφέρει ποικίλα άμεσα και έμμεσα οικονομικά οφέλη. Στα πιο σημαντικά αναφέρεται πως οι ταξιδιώτες με επαγγελματικό σκοπό τείνουν να ξοδεύουν τρεις φορές περισσότερο από τον ταξιδιώτη αναψυχής. Ακόμη, τα συνέδρια και οι συναντήσεις διοργανώνονται ως επί το πλείστον σε περιόδους χαμηλής επισκεψιμότητας (out of season), ενώ οι σύνεδροι και οι συμμετέχοντες είναι οι πιθανοί επόμενοι επισκέπτες του τόπου διεξαγωγής τους.

Συνέδρια Ελλάδα

Τι Χρειάζεται ένας Προορισμός για να Είναι Ελκυστικός στον Διεθνή Ανταγωνισμό;

Με βάση τεκμηριωμένες έρευνες, ένας διοργανωτής συνεδρίων επιλέγει τον προορισμό ελέγχοντας αρχικά την καλή συνδεσιμότητα –κυρίως αεροπορική–, δηλαδή πόσο εύκολα μπορεί να φτάσει κάποιος στον προορισμό, τις υποδομές –συνεδριακή χωρητικότητα, παράλληλες αίθουσες, αριθμός δωματίων–, το κλίμα –αν και αυτό τα τελευταία χρόνια λόγω της κλιματικής κρίσης καταρρίπτεται– και την ενεργή ακαδημαϊκή κοινότητα. Ιδιαίτερα για τα επιστημονικά συνέδρια, η ύπαρξη ενός ενεργού τμήματος, με έρευνα και έργο διεθνούς εμβέλειας, αποτελεί πόλο έλξης συναδέλφων στον προορισμό για την ανταλλαγή γνώσης.

Ωστόσο, η καλή δικτύωση και η επαγγελματική προσέγγιση ενός διοργανωτή δεν αρκεί για να έρθουν διεθνή συνέδρια στην πόλη. Αυτό που εφαρμόζεται διεθνώς είναι η ανάπτυξη κρατικών πολιτικών και η διάθεση κονδυλίων για την προβολή των προορισμών. Μια τέτοια τακτική είναι η ίδρυση εθνικών και τοπικών convention bureaux, δηλαδή ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού/εταιρείας που σχηματίζεται ώστε να εκπροσωπεί μία περιοχή με σκοπό:

  • Την προώθηση του προορισμού ως ελκυστική τοποθεσία για τη διεξαγωγή συνεδρίων και εκδηλώσεων.
  • Την οργάνωση της τοπικής συνεδριακής βιομηχανίας και την εκπροσώπησή της σε διεθνές επίπεδο.
  • Την προσέλκυση και υποστήριξη ειδικών της τοπικής κοινότητας (γιατροί, καθηγητές, επιστήμονες κάθε κλάδου) με σκοπό τη συμμετοχή σε διαδικασίες διεκδίκησης/δημοπρασίας (bidding) διεθνών συνεδρίων. Η δραστηριότητα αυτή είναι γνωστή διεθνώς ως ambassador programme.

Συνέδρια Ελλάδα

Συνεδριακός Τουρισμός στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, υπάρχουν δύο convention bureaux. Το Athens Convention Bureau, που βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα του ΕΑΤΑ και έτσι υπάρχει σημαντικός ετήσιος προϋπολογισμός για προβολή και στήριξη συνεδρίων, και το Thessaloniki Convention Bureau, που συστάθηκε πριν από 10 χρόνια, αυτοχρηματοδοτούμενο από επαγγελματίες, του οποίου η δράση έχει αρχίσει να αναγνωρίζεται μόλις τα τελευταία πέντε.

Από ιδία εμπειρία, η αναγνώριση της δράσης του Thessaloniki Convention Bureau έπρεπε να περάσει από 40 κύματα για να αποτελέσει τουλάχιστον επίσημος φορέας και συνομιλητής της πόλης. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε η αδυναμία των υπαρχόντων τουριστικών φορέων της πόλης να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του διεθνούς ανταγωνισμού, να προβούν σε ενέργειες που να διακρίνονται από επαγγελματισμό και να περιορίσουν μικροπολιτικές και πολιτικά συμφέροντα.

Ωστόσο, ακόμη και σήμερα, το Thessaloniki Convention Bureau, έχοντας κάνει σημαντικά βήματα ως προς την αναγνώριση της συμβολής του στην τουριστική ανάπτυξη, παλεύει για τη βιωσιμότητά του, όταν η Αθήνα –πρωτεύουσα γαρ– διαχειρίζεται ετήσιο budget που ο αντίστοιχος φορέας της Θεσσαλονίκης κοιτάει… με μικροσκόπιο.

Ευτυχώς, η ανάγκη του συνεδριακού κλάδου για στήριξη και ανάδειξη οδήγησε στην ουσιαστική συνεργασία μεταξύ αυτών που για πολλά χρόνια ήταν καθαρά εθιμοτυπική.

Το 2022, ακολουθώντας διεθνείς πρακτικές, τα δύο convention bureaux και ο επίσημος φορέας διοργανωτών συνεδρίων HAPCO & DES ένωσαν τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία του Greek Meetings Alliance, μιας πρωτοβουλίας για την ανάδειξη της χώρας διεθνώς. Επικοινωνιακά αυτό έλαβε την αποδοχή της πολιτικής αρχής, ωστόσο σήμερα το GMA δεν έχει νομική μορφή, ούτε κάποια πηγή χρηματοδότησης.

Το ερώτημα που δημιουργείται είναι πόσα συνέδρια και σε τι μέγεθος  μπορεί να φιλοξενήσει η Αθήνα ή, γενικά, ένας προορισμός ημερησίως.

Συνέδρια Ελλάδα

Συνέδρια και Φέρουσα Ικανότητα

Το GMA έφερε στην επιφάνεια τα διαχρονικά και πάγια αιτήματα των επαγγελματιών. Ένα από αυτά είναι οι υποδομές. Στην Αθήνα, η οποία βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα των πόλεων παγκοσμίως, στις προτιμήσεις των διοργανωτών το μεγαλύτερο συνεδριακό κέντρο, με παράλληλες αίθουσες, είναι αυτό του Μεγάρου Μουσικής, που το συνοδεύουν όλες οι δυσκαμψίες του δημόσιου συστήματος.

Με την προκήρυξη του νέου ανοιχτού πλειοδοτικού διαγωνισμού για την αξιοποίηση του ολυμπιακού ακινήτου του Τάε Κβον Ντο στο Φάληρο από την ΕΤΑΔ, η κυβέρνηση προσδοκά τη δημιουργία ενός νέου Μητροπολιτικού Συνεδριακού Κέντρου που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις και θα φιλοξενεί ακόμη πιο πολλούς συνέδρους. Δηλαδή, ακόμη περισσότερους επισκέπτες στην πρωτεύουσα, τη στιγμή που οι πολιτικές του Υπουργείου Τουρισμού, αλλά και διεθνώς, στοχεύουν στη (δεν θα σας εκπλήξω) βιωσιμότητα και αειφόρο ανάπτυξη.

Το ερώτημα που δημιουργείται είναι πόσα συνέδρια και σε τι μέγεθος  μπορεί να φιλοξενήσει η Αθήνα ή, γενικά, ένας προορισμός ημερησίως. Θέλουμε δηλαδή μεγαλύτερα συνέδρια ή περισσότερα σε μια ελεγχόμενη ροή με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής ροής αλλά και της περιφερειακής ανάπτυξης; Και πόσο έτοιμες είναι οι κοινωνίες στην ελληνική περιφέρεια να υποδεχτούν μεγάλα συνέδρια;

Eίναι σαφής η ανάγκη μιας ενιαίας κεντρικής πολιτικής, η ίδρυση ενός εθνικού convention bureau με διαθέσιμα κονδύλια που θα σχεδιάζει πολιτικές, θα ακολουθεί το εθνικό σχέδιο του υπουργείου και θα βρίσκεται σε επικοινωνία με τους επαγγελματίες κάθε προορισμού.

Στα Ιωάννινα, για παράδειγμα, όπου υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις για την ίδρυση ενός ακόμη convention bureau, παρά τις προσπάθειες της διοίκησης του Μωυσή Ελισάφ, ούτε οι τοπικοί επαγγελματίες επιθυμούσαν να «μεγαλώσει η πίτα» του επαγγέλματός τους ούτε οι ίδιοι οι κάτοικοι χαίρονταν όταν, κατά τη διάρκεια μεγάλου συνεδρίου στην πόλη, δεν μπορούσαν να βρουν καρέκλα στο αγαπημένο τους εστιατόριο. Και αυτό πιθανόν να συμβαίνει σε κάθε άλλη πόλη που βρίσκεται μακριά από την Αθήνα.

Χάρη στην επαγγελματική μου εμπειρία, θα μπορούσα να γράφω πάρα πολλές σελίδες για τον συγκεκριμένο κλάδο. Για τα κακώς κείμενα αλλά και για διεθνείς πρακτικές που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και στη χώρα μας, οι οποίες να ταυτίζονται με τη στρατηγική της εκάστοτε κυβέρνησης (δείτε για παράδειγμα αυτό), αλλά και να ικανοποιούν τα εύλογα αιτήματα των επαγγελματιών που αποζητούν μια αξιοπρεπή και ανταγωνιστική παρουσία της χώρας στο παγκόσμιο συνεδριακό γίγνεσθαι.

Αναμφίβολα, είναι σαφής η ανάγκη μιας ενιαίας κεντρικής πολιτικής, η ίδρυση ενός εθνικού convention bureau με διαθέσιμα κονδύλια που θα σχεδιάζει πολιτικές, θα ακολουθεί το εθνικό σχέδιο του υπουργείου και θα βρίσκεται σε επικοινωνία με τους επαγγελματίες κάθε προορισμού. Ένας θεσμοθετημένος φορέας, που θα μπορεί να παρουσιάζει επίσημα οικονομικά στοιχεία του κλάδου, να δημιουργεί μητρώα και να έχει τον ελεγκτικό μηχανισμό, ώστε να επιτυγχάνεται η βιωσιμότητα και η περιφερειακή ανάπτυξη που οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί επιβάλλουν. Και αυτό για να μπορούν, μακροπρόθεσμα, όλοι οι εκπρόσωποι της πολιτικής και οικονομικής σκηνής της χώρας να απολαμβάνουν τις συζητήσεις και την προβολή τους στα διάφορα panel.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

9ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών | Ημέρα 1η

9ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών | Ημέρα 2η

BEYOND 2024 | Λύσεις για Eξειδικευμένες Υπηρεσίες σε Εταιρείες και Επαγγελματίες

 

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Storyteller
Storyteller

Η Λώρα Αργυροπούλου ασχολείται με την επικοινωνία και το στρατηγικό μάρκετινγκ με ειδίκευση στον τουρισμό και τα events. Μεταξύ Ελλάδας και εξωτερικού κάνει αυτό που της αρέσει περισσότερο: να συναντάει ανθρώπους ή να κάνει τους ανθρώπους να συναντιούνται.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+