9ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών | Ημέρα 2η

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών

Το 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ξεκίνησε χθες με μια σειρά δυναμικών ομιλιών και διαδοχικών συνεδριάσεων σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που επικεντρώθηκαν στις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας.

Στον χαιρετισμό του, ο Συμεών Γ. Τσομώκος, ιδρυτής και πρόεδρος του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, περιέγραψε τα πιεστικά ζητήματα που απασχολούν τον σύγχρονο κόσμο μας, ενώ η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου εξήρε τη διεθνή εμβέλεια του φόρουμ, τονίζοντας την αδιαμφισβήτητη αξία του σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από έντονες γεωπολιτικές αναταράξεις και μεγάλες απειλές για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Στα highlights της χθεσινής ημέρας, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy τόνισε, μέσω διαδικτύου, την κρισιμότητα της ευρωπαϊκής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία.

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σλοβενίας Nataša Pirc Musar μίλησε, μεταξύ άλλων, για τη βαθιά ευθύνη που φέρουν οι 250 ηγέτες του πλανήτη για την ευημερία 8 δισεκατομμυρίων ατόμων. Ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Jakov Milatovic, από την άλλη, αναφέρθηκε στην πορεία που ακολούθησε η χώρα του προς την ευθυγράμμιση με άλλα ευρωπαϊκά έθνη και το όραμα του Μαυροβουνίου για ένταξη στην ΕΕ.

Ο Mathias Cormann, γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, εξήγησε πώς οι δημογραφικές προκλήσεις, όπως η γήρανση του πληθυσμού, επηρεάζουν σημαντικά την παραγωγικότητα και την αναπτυξιακή πορεία των οικονομιών, υπογραμμίζοντας τον καθοριστικό ρόλο της παγκόσμιας συνεργασίας, του ψηφιακού μετασχηματισμού και της βέλτιστης διάρθρωσης των δημόσιων προϋπολογισμών στην προώθηση της βιώσιμης, μακροπρόθεσμης προόδου.

Ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις υπήρξαν σε ένα πλήθος σημαντικών θεματικών.

Γεωπολιτική – Κόσμος

Στις σημαντικές μεταμορφώσεις τόσο στη σύγχρονη Ελλάδα όσο και στην ΕΕ τα τελευταία χρόνια αναφέρθηκε ο επίτροπος οικονομίας Paolo Gentiloni, ενώ προέβλεψε επιταχυνόμενη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, προσδιορίζοντας την Ελλάδα κομβική χώρα σε αυτήν την εξέλιξη.

Ο Niall Ferguson, ανώτερος συνεργάτης του Ινστιτούτου Hoover του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, υπογράμμισε την ευαισθησία της Ελλάδας στις γεωπολιτικές δυναμικές, εξιστορώντας τους ιστορικούς της αγώνες, ενώ αναγνώρισε ως αξιοσημείωτα τα πρόσφατα βήματά της στη δημοσιονομική και μακροοικονομική σταθεροποίηση.

Ο επίτροπος της ΕΕ για τη Γειτονία και τη Διεύρυνση Olivier Varhelyi μίλησε για τέσσερις θεμελιώδεις αξίες για την Ευρώπη: την ευημερία, τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ειρήνη. Αναγνώρισε τον αγώνα των Δυτικών Βαλκανίων για ασφάλεια και ειρήνη, σημειώνοντας  ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις ώστε μέχρι το 2027 να ενταχθούν στην ΕΕ.

Για σαφή ανάγκη ενίσχυσης των εξοπλιστικών προγραμμάτων και καμία πιθανότητα οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου μίλησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, ενώ ο Κωνσταντίνος Φίλης, διευθυντής του ACG Institute of Global Affairs και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, επισήμανε την ανάγκη για μεταρρύθμιση της λειτουργίας του στρατού και ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής παραγωγής.

Περιγράφοντας τη σημαντική αλλαγή στην οικονομική φιλοσοφία που έχει συντελεστεί στη Βουλγαρία τα τελευταία χρόνια, παρά την πολιτική αστάθεια, ο Assen Vassilev, υπουργός Οικονομικών της χώρας, ανέλυσε την πεποίθησή του για τα σημαντικά οφέλη από την ένταξή της στην Ευρωζώνη το 2025.

Άνθρωπος  – Οικονομία

Ο Thomas Bach, πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς το ελληνικό έθνος για τη διαρκή συμβολή του στην ολυμπιακή κληρονομιά, εκφράζοντας την ανυπομονησία του για την Τελετή Αφής που θα πραγματοποιηθεί στην Αρχαία Ολυμπία τις επόμενες ημέρες.

Η Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, πρέσβειρα εκ Προσωπικοτήτων, πρόεδρος της Επιτροπής Διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004 και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής τους, τόνισε τα θεμελιώδη στοιχεία που συνέβαλαν στην επιτυχία των Αγώνων της Αθήνας, ενώ σε σχετικό ερώτημα απάντησε πως δεν συνέβαλαν στην οικονομική κρίση που ακολούθησε.

Στον τομέα της οικονομίας, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τόνισε τη σημασία των δημοσιονομικών αποθεμάτων για τη διασφάλιση των ευάλωτων πολιτών. Αναφέρθηκε επίσης σε δέσμη φορολογικών περικοπών και μέτρων εισοδηματικής στήριξης ύψους 870 εκατομμυρίων ευρώ, που θα συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό του 2025.

Ο διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γεράσιμος Θωμάς υπογράμμισε την ανάγκη προληπτικών παγκόσμιων φορολογικών μεταρρυθμίσεων για την εξασφάλιση δίκαιης φορολόγησης και τόνισε τη σημασία της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα για τον μετριασμό των διαταραχών της αλυσίδας εφοδιασμού.

Στη μεγάλη πρόκληση της γήρανσης του πληθυσμού και τις επιπτώσεις της στην οικονομική ανάπτυξη και τις δημόσιες δαπάνες αναφέρθηκε ο διευθυντής του ΟΟΣΑ Luiz de Mello, τονίζοντας την αναγκαιότητα εφαρμογής πολιτικών μεταρρυθμίσεων για την αντιμετώπιση των δημογραφικών αλλαγών, ενώ η Sylvie Goulard, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Bocconi και πρώην υποδιοικητής της Banque de France, τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης των δημοκρατικών διαδικασιών και την ανάγκη αναμόρφωσης των ευρωπαϊκών δομών διακυβέρνησης.

Δικαιοσύνη – Κοινωνία – Επενδύσεις

Ο Νικηφόρος Διαμαντούρος, ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ, ανέλυσε τα κυρίαρχα συστήματα αξιών που έχουν αναδειχθεί στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της μεταπολίτευσης και τους κοινωνικούς παράγοντες που τα διαμορφώνουν.

Ο Ιωάννης Σαρμάς, πρώην πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας (2023) και πρώην πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου (2019-2023), υπογράμμισε την αξία της διαφάνειας, της ακεραιότητας και της καταπολέμησης της διαφθοράς και σημείωσε ότι οι καθυστερήσεις των δικαστικών αποφάσεων συχνά αντανακλούν ευρύτερες διοικητικές ανεπάρκειες.

Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Μιχάλης Πικραμένος επισήμανε τη δυσανάλογη εστίαση του Τύπου και των πολιτικών κομμάτων στις αρνητικές πτυχές της ελληνικής δικαιοσύνης, επισκιάζοντας τη σημαντική συμβολή της. Περιέγραψε τις δικαστικές αποφάσεις ως «υψηλής ποιότητας» και υποστήριξε την αξιοποίηση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης.

Τις ανησυχίες του σχετικά με τις βαθιές επιπτώσεις των δικαστικών καθυστερήσεων στις επιχειρηματικές δραστηριότητες εξέφρασε ο Δημήτριος Παπαλεξόπουλος, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒ στην Ελλάδα, εξηγώντας πως αποτρέπουν τις ξένες επενδύσεις και διαταράσσουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Πλανήτης Γη – Τρόφιμα – Νερό

Ο Hans-Otto Pörtner, επικεφαλής του τμήματος Ολοκληρωμένης Οικοφυσιολογίας στο Ινστιτούτο Alfred Wegener, τόνισε την επιταχυνόμενη κλιματική αλλαγή, σημειώνοντας ότι θα ενταθεί περαιτέρω στο μέλλον, με τα ακραία φαινόμενα να γίνονται εντονότερα.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Bogolo Kenewendo, οικονομολόγος και πρώην υπουργός Επενδύσεων, Εμπορίου και Βιομηχανίας, υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας και αντιμετώπισης των θεμάτων που αφορούν τις αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ ο Shishir Priyadarshi, πρόεδρος Παγκοσμίων Σχέσεων του ομίλου Adani Group, τόνισε την ανάγκη αντιμετώπισης των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα φτωχότερα έθνη, προτείνοντας μια ολιστική προσέγγιση που αντιμετωπίζει ταυτόχρονα την κλιματική αλλαγή και τη μείωση της φτώχειας.

Ο Adam Elman, sustainability lead της Google, εξέφρασε τη δέσμευση της εταιρείας του να συμβάλλει σε ένα καλύτερο μέλλον αξιοποιώντας καινοτόμες τεχνολογίες και παρέχοντας προσβάσιμες πληροφορίες ως βασικά εργαλεία για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής κρίσης.

Κατά τη διάρκεια μιας σειράς συζητήσεων που πραγματοποιήθηκαν για το μέλλον των τροφίμων, σε συνεργασία με τους εταίρους του προγράμματος diaNEOsis, την Ακαδημία Αθηνών και το Compete.gr, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ελευθέριος Αυγενάκης διατύπωσε ένα συναρπαστικό όραμα για τον μετασχηματισμό της γεωργίας, περιγράφοντας μια βιώσιμη εντατικοποίηση –από τη διαφοροποίηση των καλλιεργειών έως την τεχνολογική καινοτομία–, υποστηρίζοντας τη διατομεακή και διεθνή συνεργασία στη διασυνδεδεμένη φύση των παγκόσμιων συστημάτων τροφίμων, τοποθετώντας την Ελλάδα ως πρωτοπόρο στη μετάβαση προς μια ανθεκτική στη κλιματική αλλαγή γεωργία.

Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ Walter Willett τάχθηκε υπέρ της υιοθέτησης διατροφικών προτύπων βασισμένων στη μεσογειακή διατροφή και υπογράμμισε την αναγκαιότητα συνεργατικών κυβερνητικών, επιστημονικών και κοινωνικών προσπαθειών προς την κατεύθυνση της βιωσιμότητας, ενώ ο Πέτρος Κουτράκης, καθηγητής Περιβαλλοντικών Επιστημών στην ίδια σχολή, επισήμανε τη μοναδική θέση της Ελλάδας ανάμεσα σε δύο συγκλίνουσες κλιματικές ζώνες, γεγονός που απαιτεί ιδιαίτερες στρατηγικές και περιέγραψε πολύπλευρες προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση των γεωργικών πρακτικών.

Το καθήκον της βιομηχανίας τροφίμων να αναπτύσσει θρεπτικά και παράλληλα γευστικά προϊόντα, μια αρχή βαθιά ριζωμένη στο ήθος της εταιρείας του, υπογράμμισε ο Χρήστος Τσόλκας, διευθύνων σύμβουλος της Delta Foods, αποκαλύπτοντας μια νέα τριετή συνεργασία με τον Ελληνικό Σύλλογο Διαιτολόγων-Διατροφολόγων, με στόχο την προώθηση της έρευνας και της εκπαίδευσης στον τομέα της διατροφής.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Χάρης Σαχίνης τόνισε το επίτευγμα της Ελλάδας να παρέχει το καλύτερο και δεύτερο φθηνότερο νερό παγκοσμίως, παρά τις προκλήσεις της ερημοποίησης και της ξηρασίας. Ωστόσο, αναγνώρισε την ανάγκη επενδύσεων για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του νερού και τη διατήρηση των τιμών του σε χαμηλά επίπεδα.

Τη δέσμευση της εταιρείας του για βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων υπογράμμισε ο Σταύρος Μουρελάτος, γενικός διευθυντής για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα της Coca-Cola, αναλύοντας λεπτομερώς τις πρωτοβουλίες μείωσης και ανακύκλωσης του νερού στα εργοστάσια και τη συνεργασία μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στο θέμα αυτό.

Οι Συζητήσεις της 2ης Ημέρας σε Εξέλιξη…

Σήμερα, δεύτερη μέρα του φόρουμ, οι συζητήσεις θα είναι σε μεγάλο βαθμό αφιερωμένες στην κατάσταση των παγκόσμιων εξελίξεων, ενώ θα γίνουν ειδικές συνεδρίες για τις σημαντικές ευρωπαϊκές εκλογές που θα διεξαχθούν το 2024.

Επίσης, στο επίκεντρο θα βρίσκονται: ο τομέας της ενέργειας, με θέματα που κυμαίνονται από την κλιματική κρίση έως το ενεργειακό τοπίο και την κυκλική οικονομία, η ναυτιλία, με όλα τα μεγάλα ονόματα του κλάδου παρόντα για διεξοδικές συζητήσεις, ο τουρισμός, ο πολιτισμός, η εκπαίδευση, η συμπερίληψη, η πολιτιστική κληρονομιά, η ιστορία και η κοινωνία, με αποκορύφωμα τις δύο σημαντικές συνεδρίες για τη μετανάστευση με εταίρους τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και την Παγκόσμια Τράπεζα. Άλλες θεματικές της ημέρας θα αποτελέσουν η οικονομία, τα ακίνητα και οι ανθεκτικές πόλεις σε ένα κλιματικά μεταβαλλόμενο μέλλον.

Για την αναλυτική ατζέντα του φόρουμ, κάντε κλικ εδώ.

Η αθηΝΕΑ –και φέτος– θα μεταφέρει τον παλμό του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών με τακτικές ενημερώσεις σε συνεχή ροή, μέσω του pop-up newsletter «Delphi Confidential», στο οποίο μπορείτε να εγγραφείτε δωρεάν κάνοντας κλικ εδώ, αλλά και μέσα από το live-blogging microsite «Delphi Dashboard».

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Delphi Dashboard: Live Blogging from DEF IX

9ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών | Ημέρα 1η

Τι να Προσδοκά η Ελλάδα στην Εποχή της AI;

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+