Η Θέση του Ατόμου Στον Κόσμο: “Η Σιωπή” του Don DeLillo

Copyright 2020. Η χρονιά, όπως μάθαμε να λέμε και να νιώθουμε, είναι copyright από μόνη της. Είναι όμως και η χρονιά Copyright για ένα βιβλίο, για πολλά βιβλία, αλλά και για το ένα που διάλεξα εγώ, επειδή ταιριάζει με την  ατμόσφαιρα, γύρω μου. Τελειώνει, σχεδόν, σε άδειους δρόμους, και κάπως έτσι θα τελειώσει και η χρονιά. Κυκλοφόρησε ταυτόχρονα σε Ελλάδα και Αμερική. 

Πρόκειται για το βιβλίο “Η Σιωπή” του Don DeLillo, από τις εκδόσεις Gutenberg, σε μετάφραση Ζωή Μπέλλα-Αρμάου.  O Don DeLillo είναι ιστορικό, εν ζωή, λογοτεχνικό πρόσωπο.

Το τελευταίο βιβλίο του περιγράφει παράλληλες ιστορίες: η απότομη προσγείωση ενός αεροπλάνου και το ξαφνικό σβήσιμο της οθόνης της τηλεόρασης σε ένα σπίτι. Πως αντιδρούν οι άνθρωποι στο παρόν και στην ανατροπή του; Πώς αντιδρούν οι άνθρωποι όταν παύει ξαφνικά η στιγμή τους και τους εγκαταλείπει ο έξω κόσμος; «Το σώμα έχει μυαλό δικό του» (σ. 112). 

Το πιο απλό που έχω να πω γι’ αυτό το βιβλίο είναι ότι μου άρεσε. Πολύ! Περνάω γρήγορα στα σύνθετα. Η μεταφορά ως λογοτεχνικό σχήμα προσφέρει τα μέγιστα στη λογοτεχνία: μέσα από μία περιγραφόμενη κατάσταση αισθάνεσαι ότι ζεις όχι την ίδια αυτή, αλλά μία άλλη.

Αλλωστε, οι καταστάσεις όλων μας, όσο διαφορετικές κι αν είναι μεταξύ τους, μας ωθούν σε μία συνεχή προσπάθεια, να καταλάβουμε τι συμβαίνει γύρω μας. Ψάχνουμε ποια είναι η “τρέχουσα κατάσταση”  και αγωνιούμε για τη “διατήρηση”, όπως γράφει ο συγγραφέας.

Λέξεις που χρησιμοποιούμε κάθε μέρα. Λέξεις που το άτομο θέλει να καταλάβει. Λέξεις που ορίζουν τη σχέση μας με το σύγχρονο κόσμο που μας περιβάλλει. Ο αγώνας του ατόμου να βρει τη θέση του στον κόσμο. Ποιος έχει προτεραιότητα; 

Για το βιβλίο έχουν γραφτεί πολλά  και ένα βιβλίο είναι πάντα ευκαιρία να μπεις στο σύμπαν πολλών  αλλά και ενός , ακόμα και του ίδιου του συγγραφέα . Από όλα, ίσως πιο χρήσιμο είναι να διαβάσεις τα λόγια του ίδιου του δημιουργού, σε συνέντευξή του στο New York Times Magazine, με ελεύθερη πρόσβαση  αλλά και σε ελληνικό έντυπο. Εν κατακλείδι, ο Don DeLillo είναι ένας σπουδαίος, μεγάλος, συγγραφέας και η Σιωπή ένα σπουδαίο έργο. 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Lex Artes
Lex Artes

Η Ελίνα Ασημακοπούλου είναι δικηγόρος και Διδάκτωρ Νομικής. Γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Ασχολείται συστηματικά με υποθέσεις από όλο το φάσμα του Αστικού Δικαίου και ειδικά ζητήματα Διοικητικού Δικαίου. Αποφοίτησε Κολλέγιο Ανατόλια και διατηρεί επαφή με αυτό μέσω κοινωνικών δραστηριοτήτων των αποφοίτων. Διαθέτει δύο μεταπτυχιακά διπλώματα και έχει γράψει δύο νομικά βιβλία. Όταν μέσα σε όλα αυτά έχει ελεύθερο χρόνο, διαβάζει τα πάντα, ακούει μουσική και περπατάει πολύ. Της αρέσει να γράφει για ό,τι ζει.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+