Δημιουργώντας «Συναντήσεις» κοιτάζοντας το Βυζαντινό Λουτρό στη Θεσσαλονίκη

Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που γεννά την επιθυμία. Και η επιθυμία γεννά συναντήσεις. Το Βυζαντινό Λουτρό Θεσσαλονίκης/Κουλέ καφέ είναι ένα ορατό, αλλά και αόρατο σημείο συναντήσεων ανθρώπων (και μέσω αυτών ιδεών, θρησκειών, τάξεων, φύλων), με αφορμή τη φροντίδα για ό,τι πιο ευαίσθητο και ομοειδές φέρουν: το σώμα τους.

Ο χώρος των Λουτρών, ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά αγαθά των Ρωμαϊκών χρόνων, μεταφέρει έως τις μέρες μας εικόνες μιας σχεδόν ουτοπικής κοινωνίας, μια ουτοπία ισότητας.
Στα Λουτρά εξαγνίζονται σώματα και ψυχές, χριστιανοί, μουσουλμάνοι, Εβραίοι, όλες οι κοινωνικές τάξεις και τα επαγγέλματα. Ένας χώρος όπου τα φύλα κινούνται ελεύθερα. Ένας χώρος όπου το σώμα προηγείται της πολιτικής και της λατρείας. Ένας χώρος κοινής ευχαρίστησης. Ένας χώρος για να τραφεί και να ζεσταθεί ο άνθρωπος.

Όταν χτίζεται το Βυζαντινό Λουτρό της Θεσσαλονίκης (μεταξύ 11ου και 12ου αι.), στην περιοχή υπάρχουν κυρίως βυζαντινά μοναστήρια. Στην οθωμανική περίοδο, ονομάζεται «Κουλέ χαμάμ», από τον πύργο που δίνει το όνομα στην περιοχή. Το 1931, ο δημοσιογράφος Κώστας Σκαλτσάς την περιγράφει ως «την αρχαιότερη, τη θελκτικότερη και τη μάλλον ενδιαφέρουσα συνοικία της Θεσσαλονίκης».

Σήμερα η περιοχή ονομάζεται Κουλέ καφέ, είναι γεμάτη μνήμες (το Λουτρό έκλεισε το 1940) και πολυπολιτισμικές επιρροές.

Κατευθύνσεις για τους καλλιτέχνες

To έργο «Θεσσαλονίκη-Συναντήσεις: Κοιτάζοντας το Βυζαντινό Λουτρό/Κουλέ καφέ» καλεί video και sound artists, performers, χορευτές, storytellers, μουσικούς, ποιητές, στοχαστές, συλλογικότητες, ακτιβιστές, να δημιουργήσουν «Συναντήσεις».

  • Τα ψηφιακά έργα που θα υποβληθούν μπορούν να έχουν μέγιστη διάρκεια 6 λεπτά.
  • Οι performances μπορούν να έχουν μέγιστη διάρκεια 15 λεπτά.
  • Τα έργα που θα επιλεγούν θα αποτελέσουν μέρη μιας ενιαίας αφήγησης στον δημόσιο χώρο, μέσα και έξω από το Βυζαντινό Λουτρό.
  • Οι εγκαταστάσεις στον δημόσιο χώρο μπορούν να απλωθούν και σε άλλα σημεία της πόλης.

Για τις Συναντήσεις

  • Ενθαρρύνονται οι συμμετέχοντες να έρθουν σε επαφή με καλλιτέχνες, ιστορικούς, ξεναγούς, πανεπιστημιακούς και ομάδες της πόλης της Θεσσαλονίκης με σκοπό να συνομιλήσουν για την πόλη και την ιστορία της. Ζητήστε σχετικές πληροφορίες από τους διοργανωτές.
  • Ενθαρρύνονται οι συμμετέχοντες να συνεργαστούν οργανικά με τους κατοίκους της περιοχής Κουλέ καφέ, γύρω από το Βυζαντινό Λουτρό, να εντοπίσουν μνήμες, προφορικές αφηγήσεις, τωρινές και παρελθούσες εμπειρίες ως έμπνευση στο έργο τους.
  • Ενθαρρύνονται οι συμμετέχοντες να φέρουν το παγκόσμιο στο τοπικό, το προσωπικό στο δημόσιο, το αόρατο στο ορατό χωρίς κανένα γεωγραφικό ή άλλο περιορισμό.
  • Είναι δυνατόν το σύνολο ή μέρος της συγκεκριμένης παραγωγής να εμφανιστεί σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού ως μια ευκαιρία για το κοινό να συνδεθεί με την τέχνη στον δημόσιο χώρο.

Υπεύθυνοι για την καλλιτεχνική επιμέλεια είναι η ομάδα του Eye’s Walk Digital και η επιμελήτρια Φιλία Μηλιδάκη.

Πληροφορίες

Υποβολή έργων στο info@eyeswalk.gr | Facebook: Eye’s Walk Festival – Home | Instagram: eyeswalk_festival | Website: Eye’s Walk Digital festival | Διάρκεια κατάθεσης έργων έως 30 Απριλίου 2022 (η παραγωγή θα γίνει τον Οκτώβριο του 2022)

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+